Ses Dosyasını Yazıya Çevirme Nasıl Yapılır?

Teknoloji, günümüz dünyasında hızla gelişiyor. Bu gelişmelere paralel olarak hayatımızda pek çok yeniliğin meydana geldiğini söyleyebiliriz. Bunlardan biri de ses dosyasını yazıya çevirme olanağı olarak karşımıza çıkıyor. Bu işlemi gerçekleştiren yazılımlar sayesinde artık yazı yazmayı kolaylaştırmak mümkün. Özellikle işi ses kayıtlarını yazıya geçirmek olanlar için bu imkan büyük oranda kullanışlı oluyor. Peki ses dosyasını yazıya çevirme işlemi nasıl yapılır?

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte ses dosyasını yazıya çevirme işleminin nasıl yapıldığını ele alacağız. İçeriğimizde bu işlemi gerçekleştirmek için kullanabileceğiniz en iyi araçlara yer vereceğiz. Bu araçları masaüstü cihazlar, Android cihazlar ve iOS cihazlar için olmak üzere farklı alt başlıklar altında inceleyeceğiz. Böylece sizin için en uygun olan aracı seçmenize yardımcı olabilmeyi umuyoruz. Hazırsanız, içeriğimize başlayalım.

Ses Dosyasını Yazıya Çevirme Nedir?

Yazı yazmak, günümüzde pek çok yerde gerekli olabiliyor. Zaman zaman ise bu eylem oldukça zorlayıcı olabiliyor. Özellikle ses dosyalarını yazıya dökmek söz konusu olduğunda hemen hemen herkesin daha kolay bir yol aradığını söyleyebiliriz. Eğer siz de bunlardan biriyseniz, kullanabileceğiniz oldukça kullanışlı yazılımlar mevcut. Çeşitli araçlar yardımı ile bu işlemi oldukça pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Günümüz dünyasında bu işlemi yapmak için kullanabileceğiniz belki de yüzlerce yazılım ve uygulamadan söz etmek mümkün. Bunlardan bazılarını ücretsiz olarak kullanabileceğiniz gibi bazılarından ise yalnızca belirli bir ücret dahilinde yararlanabilirsiniz. Bu uygulama ve yazılımlar sayesinde ses dosyalarını yazıya dökebilir ya da sesli bir şekilde notlarınızı alabilirsiniz.

Ses Dosyasını Yazıya Çevirme Uygulamaları

Bilgisayarlar için En İyi Ses Dosyasını Yazıya Çevirme Uygulamaları

Her ne kadar günümüzde mobil cihazlar sıklıkla kullanılıyor olsa da pek çok iş için masaüstü cihazlar hâlâ yaygın şekilde tercih ediliyor. Eğer işiniz yazı yazmak ise ses dosyasını yazıya çevirme işlemleri için siz de masaüstü cihazları kullanmayı tercih ediyor olabilirsiniz. Bunun için kullanabileceğiniz pek çok farklı yazılımdan söz etmek ise mümkün. Özellikle İngilizce ile çalışıyorsanız kullanabileceğiniz araç skalası oldukça geniş. İçeriğimizin bu kısmında kullanabileceğiniz en iyi yazılımlardan birkaçını ele alacağız.

ses dosyasını yazıya çevirme

Dictation.io

Oldukça başarılı bir ses algılama özelliğine sahip olan Dictation.io, masaüstü cihazlarda kullanabileceğiniz en iyi yazılımlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Dil desteği konusunda oldukça iyi performans gösteren Dictation.io, işini başarıyla yapan yazılımlar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Üstelik yazılımın ara yüzü oldukça pratik bir kullanıcı deneyimi sağlıyor. Böylece işlemlerinizi kolay bir şekilde gerçekleştirmenize olanak tanıyor. Bu yazılımın herhangi bir mobil sürümü ise günümüzde mevcut değil.

360 Converter

Masaüstü cihazlarınız üzerinden ses dosyalarını yazıya dönüştürmek için kullanabileceğiniz bir diğer yazılım ise 360 Converter. Web sitesi üzerinden hizmet veren bu yazılım oldukça kaliteli sonuçlara erişmenize olanak tanıyor. Yazılımın tek eksi yönü henüz Türkçe dil desteği sunmuyor olması. Günümüzde 360 Converter yalnızca 13 dil için destek sağlıyor. İlerleyen zamanlarca desteklenen dil sayısının artması bekleniyor ancak İngilizce için kullanabileceğiniz en iyi yazılımlardan biri olduğunu söyleyebiliriz.

Sonix

Sonix, ses dosyalarını yazıya çevirmek için kullanabileceğiniz en iyi araçlardan birisidir. Masaüstü versiyonu ile hizmet veren bu yazılım oldukça kaliteli işler yapmanıza olanak tanıyor. Yazılımın bu kadar kaliteli sonuçlar ortaya çıkarıyor olmasının en temel nedenini yapay zeka temelli çalışıyor olması ile açıklayabiliriz. Üstelik Sonix, Türkçe de dahil olmak üzere 38’den fazla dil için destek sunuyor. Böylece pek çok farklı dil üzerinde çalışma yapmanız mümkün hale geliyor.

Windows Konuşma Tanıma Özelliği

Windows, günümüzde sıklıkla tercih edilen bir işletim sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Eğer siz de Windows işletim sistemini kullanıyorsanız henüz bilmediğiniz bir özelliğe sahip olmanız muhtemel. Windows’ta yer alan konuşma tanıma özelliği sayesinde ses dosyalarını kolay bir şekilde yazıya dökmeniz mümkün hâle geliyor. Üstelik Windows ile çalışan bilgisayarlarda bu işlemi yapabilmek için herhangi bir ek uygulama indirmenize gerek yok.

Eğer Windows 10 veya Windows 11 işletim sistemlerini kullanıyorsanız bilgisayarınızın arama çubuğa üzerinden “Windows Konuşma Tanıma” yazarak ilgili özelliğe rahatlıkla erişebilirsiniz. Bu sayede ses dosyalarınızı rahatlıkla yazıya geçirebilirsiniz. Bu özelliğin tek eksi yönü ise henüz Türkçe dil desteğine sahip olmaması olarak karşımıza çıkıyor.

Android için En İyi Ses Dosyasını Yazıya Çevirme Uygulamaları

Android cihazlar, dünyanın neredeyse her yerinde sıklıkla tercih ediliyor. Bu cihazlar pek çok işlemi gerçekleştirmek için kullanılıyor. Bu işlemlerden biri de elbette ses dosyalarını yazıya çevirmek olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla Android cihazlar aracılığı ile kullanabileceğiniz bazı uygulamalardan söz etmek mümkün. Bu uygulamaları kullanarak dilediğiniz her yerde ses dosyalarını yazıya çevirebilirsiniz.

Speechnotes

Eğer kullandığınız cihaz Android işletim sistemi ile çalışıyorsa bu işlemi gerçekleştirmek için tercih edebileceğiniz en iyi uygulamalardan biri Speechnotes olarak karşımıza çıkıyor. Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bu uygulama ses dosyalarını yazıya çevirmek konusunda oldukça başarılı. Google teknolojilerinden faydalanan Speechnotes ile doğru sonuçlar elde etmek mümkün.

Uygulamanın Türkçe dil desteği bulunuyor ancak henüz dilimizde tümüyle yeterli bir şekilde hizmet verdiğini söylemek güç. Yine de hem kullanım kolaylığı hem de ücretsiz olması nedeni ile rahatlıkla kullanabileceğiniz yazılımlardan biri. Üstelik Speechnotes’un masaüstü sürümü de mevcut. Bunun yanı sıra ücretli versiyonunu kullanarak gelişmiş özelliklerine erişmeniz de mümkün hale geliyor.

SpeechTexter

ses dosyasını yazıya çevirme programı

SpeechTexter, işi yazmak olanların sıklıkla başvurduğu uygulamalar arasında karşımıza çıkıyor. Üstelik uygulamanın Türkçe dil desteği konusunda da epey başarılı olduğunu söylemek mümkün. Android cihazlarınız ile kullanabileceğiniz bu uygulama hem ses dosyalarını yazıya çevirme hem de sesli notlar alma konusunda büyük kolaylık sağlıyor.

Mobil sürümü ile rahatlıkla kullanabileceğiniz SpeechTexter, yalnızca Türkçe değil farklı dillerde de bu işlemi gerçekleştirmenize olanak tanıyor. Böylece pek çok farklı dilde ses dosyalarını yazıya dökmeniz mümkün hale geliyor. Bunun yanı sıra uygulamanın çevrimdışı bir şekilde çalışabiliyor olması da onu öne çıkaran özelliklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

iOS için En İyi Ses Dosyasını Yazıya Çevirme Uygulamaları

Tıpkı Android cihazlarda olduğu gibi iOS işletim sistemini kullanan cihazlarda da ses dosyalarını yazıya çevirmek için kullanabileceğiniz bazı uygulamalardan söz etmek mümkün. App Store üzerinden erişebileceğiniz bu uygulamalar ile siz de işleminizi oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Gelin bunu yapmak için kullanabileceğiniz en iyi uygulamalara birlikte göz atalım.

TextHear

Android cihazlarda kullanabileceğiniz bir uygulama olan Speechnotes’tan yukarıda söz etmiştik. Speechnotes uygulamasını iOS cihazlarda kullanmanız mümkün değil. Bunun yanı sıra Speechnotes geliştiricileri, iOS cihazlar için TextHear uygulaması ile hizmet veriyorlar. Bu uygulama ara yüzü sayesinde oldukça pratik bir kullanım sağlıyor. Uygulamanın tek kötü özelliği ise yalnızca bir süreliğine ücretsiz kullanabiliyor olmanız olarak karşımıza çıkıyor.

Deneme sürenizin sonunda uygulamayı kullandığınız süre için bir ücret ödemeniz gerekiyor. Ödediğiniz bu ücret ile daha kaliteli sonuçlar almanız da mümkün. Eğer iOS işletim sistemi ile çalışan bir cihaz kullanıyorsanız TextHear’a bir şans vererek işlemlerinizi kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Speechy

iOS cihazlarda ses dosyalarını yazıya dönüştürmek için kullanabileceğiniz en iyi araçlardan biri de Speechy olarak karşımıza çıkıyor. Bu uygulamanın kullanıcı tarafından oldukça seviliyor olduğu bir gerçek. Bunun sebebinin ise pratik bir kullanıcı deneyimi olduğunu söyleyebiliriz. Ücretli bir uygulama olan Speechy, geniş dil desteği ile de ön plana çıkıyor.

Öyle ki uygulamanın 80’den fazla dil desteği olduğunu söylemek mümkün. Elbette buna Türkçe de dahil. Böylece hangi dilde konuşuyor olursanız olun ses dosyalarını kolay bir şekilde yazıya geçirmeniz mümkün hale geliyor. Uygulamayı mobil cihazlarınızın yanı sıra tabletleriniz aracılığı ile de kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra Speechy’nin masaüstü versiyonu ile de işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Transcribe

Yalnızca iOS kullanıcıları için erişime açık olan Transcribe, ses dosyalarını yazıya çevirmek söz konusu olduğunda oldukça başarılı olan uygulamalar arasında yer alıyor. Bu uygulama temel olarak yapay zeka teknolojileri ile çalışıyor. Böylece çok daha kaliteli sonuçlar elde etmek de mümkün hale geliyor. Üstelik uygulamanın dil desteği oldukça geniş. Transcribe ile 120’den daha fazla dil üzerinde rahatlıkla çalışma yapabilirsiniz.

Uygulamayı cihazınıza ücretsiz bir şekilde indirmeniz mümkün. Ancak maalesef ki Transcribe’ı tamamen ücretsiz bir şekilde kullanmaya devam etmek söz konusu değil. Çünkü uygulamayı kullanırken demo süresini aşmanız durumunda ücret ödemeniz gerekiyor. Yalnızca ücretli bir kullanım karşılığında uygulamayı sınırsız bir şekilde kullanmanız mümkün hale geliyor.

Google Keyboard ile Ses Dosyalarını Yazıya Çevirin

Android kullanıcılarının birçoğu klavye uygulaması noktasında Google Keyboard kullanmaktadırlar. Bu noktada pek çok Android kullanıcısı, yazılım sağladığı özelliklerden haberdar değildir. Henüz birçok kişinin bilmediği bu özelliklerden biri de ses dosyalarını yazıya çevirmek olarak karşımıza çıkıyor. Mobil cihazlarda kullanabileceğiniz Google Keyboard sayesinde sesi yazıya dönüştürmek oldukça kolay.

ingilizce ses dosyasını yazıya çevirme

Temelde uygulamanın ses dosyasını yüklemek için bir özelliği bulunmuyor. Dolayısıyla aslında doğrudan ses dosyalarını yazıya dönüştürmeniz konusunda bir hizmeti yok. Ancak elinizdeki dosyayı dinleterek yazıya çevirmeniz mümkün. Elbette bunun için etrafta uğultu olmadığından emin olmalısınız. Üstelik bu uygulamayı işletim sisteminden bağımsız olarak rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Google Docs ile Ses Dosyalarını Yazıya Çevirin

Google hizmetleri ile sesi yazıya dönüştürebileceğiniz tek alan Google Keyboard değil. Aynı işlemi Google Docs (yaygın olarak bilinen adı ile Google Dokümanlar) üzerinden de yapabilirsiniz. Bu yazılım da işletim sisteminden bağımsız olarak çalıştırabileceğiniz yöntemlerden biri. Yine aynı şekilde Google Docs da dosyaları yazıya dökmeniz için doğrudan bir özelliğe sahip değil.

Ancak yazılımın ara yüzünde yer alan sesli konuşma özelliğini kullanarak bu işlevi yerine getirmeniz mümkün. Bunun için yapmanız gereken tek şey bu özelliği aktif hale getirmek ve ses dosyasını dinletmek. Çevreden gelen başka bir ses olmadığı takdirde Google Docs, dosyadan aldığı sesi başarılı bir şekilde yazıya dönüştürebiliyor. Böylece dakikalar içinde ses dosyasından bir metin elde etmeniz mümkün hâle geliyor.

Ses Dosyasını Yazıya Çevirme Nasıl Yapılır: Genel Değerlendirme

Ses dosyalarını yazıya dökmek çoğu zaman can sıkıcı işler arasında yer alıyor. Özellikle uzun bir kayıt varsa bu işlemi gerçekleştirmek saatler alabiliyor. Ancak günümüz dünyasında gelişen teknoloji buna da bir çözüm sağlıyor. Bazı yazılım ve uygulamalar ile elinizde olan ses dosyalarını eş zamanlı olarak yazıya çevirmeniz mümkün hâle geliyor.

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte ses dosyasını yazıya çevirme işlemi nasıl yapılır sorusunu yanıtlamaya çalıştık. Hazırladığımız rehber ile bu işlem için kullanabileceğiniz en iyi araçların bir listesini çıkardık. Bu liste üzerinden masaüstü, Android ya da iOS cihazlarınız üzerinden kullanabileceğiniz yazılımlar hakkında bilgi alabilirsiniz. Böylece ses dosyalarınızı pratik bir şekilde yazıya dönüştürebilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Tam zamanlı araştırmacı, yarı zamanlı yazar.