Ren Zhengfei Kimdir? Huawei’nin Kurucusu

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden birisi olan Huawei’nin nasıl kurulduğunu biliyor muydunuz? Şirketin kurucusu Ren Zhengfei kimdir?

Ren Zhengfei Kimdir?

Ren Zhengfei, 25 Ekim 1944’de Guizhou eyaletinde doğdu. Babası, Çin-Japon Savaşı sırasında bir silah fabrikasında memur olarak çalışmak için Guangzhou şehrine göç etti. Annesi ise yaşadıkları şehirde bulunan lisede öğretmenlik yapıyordu.

Zhengfei, kalabalık bir ailede büyüdü. Toplam 6 kardeşi bulunan Zhengfei, ilkokul ve ortaokul eğitimini dağlık bir kasabada tamamladı. Daha sonra üniversite eğitimini Chongqing Üniversitesi’nde İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Enstitüsü’nde bitirdi.

Zhengfei, üniversite eğitimini tamamladıktan sonra Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun araştırma enstitüsüne, askeri teknolojileri araştırma uzmanı olarak katıldı. 1974 yılına kadar askeri araştırma enstitüsünde çeşitli bölümlerin kuruluşunda görev aldı.

Ren, sonraki yıllarda siyaset yapmak istedi. Hatta Zhengfei, Çin Komünist Partisi’nde görev alabilmek için partiye başvurdu. Askeri alanda yaptığı çalışmalarla partiye katılabilirdi. Fakat ailesinin ekonomik ve sosyal durumu sebebiyle partiye giremedi.

Partiye girememesinden sonra kariyerindeki hızlı yükseliş devam etti. Zhengfei, askeri enstitüde çok başarılı çalışmalara imza attı. Bu yüzden askeri rütbelerden terfi ettirilerek müdür yardımcısı olarak görev almaya başladı.

Bu süreçte birçok teknolojik gelişimine katkı sağladı. Bu durumlar da onun, 1978’de düzenlenen Ulusal Bilim Konferansı’na delege olarak seçilmesine yardımcı oldu.

Zhengfei’nin çalıştığı askeri enstitü, 1983’te birçok çalışanın işine son verdi. Enstitünün gücü de bu yüzden zayıfladı. Bunun üzerine Zhengfei, ordudan emekli oldu.

Zhengfei, emekli olduktan sonra elektronik işlere olan merakından dolayı Shenzhen’de yaşamaya başladı.

İki kez evlenen Zhengfei’nin 3 tane çocuğu bulunmaktadır. En büyük kızı Meng Wanzhou, Huawei de başkan yardımcısı olarak görev almaktadır.

Ren Zhengfei ve Huawei

huawei

Ren, ordudan emekli olduktan sonra bir süre elektrik ve petrol şirketlerinde çalıştı. Ardından kendi şirketini kurmaya karar verdi.

Zhengfei, 1987’de yaklaşık 5 bin dolarlık bir bütçeyle Huawei’yi kurdu. Bu bütçeyi Ren hariç 5 yatırımcı oluşturmuştu. Yatırımcıların içinde devlet kalkınma bürosunda yer alan insanlar da vardı. Ancak bu yatırımcılar kademeli bir şekilde yatırımlarını geri çektiler.

1980’li yıllarda Çin’de savaşın etkileri hâlâ devam etmekteydi. Çin, birçok sektörde yabancı şirketlerin yatırımlarıyla gelişmeye çalışıyordu. Ülkenin birçok konuda eksiği mevcuttu. Fakat insanlar en büyük eksikliği telekomünikasyon alanında hissediyorlardı. Bu durumun farkında olan Çin hükümeti de telekomünikasyon altyapısını geliştirmek için yabancı şirketlerle çalışıyordu.

Ren eski bir ordu mensubu olarak bu durumdan oldukça rahatsızdı. Çünkü ülkenin telekomünikasyon altyapısını yabancı şirketlerin oluşturmasını istemiyordu. Bunun için de Huawei olarak bu şirketlerle rekabet etmek istedi.

Bu kapsamda Huawei, ilk olarak telekomünikasyon altyapısı ve telefon hatlarının üretimi konusunda çalışmalar yaptı.1994 yılında Ren, siyasi liderlerle toplantılar yaparak telekomünikasyon altyapılarının yerli bir şirket tarafından yapılması gerektiğini anlattı. Siyasiler de bu görüşü desteklediler.

2000’ler Huawei’nin Kader Yılları Oldu

Şirketin kaderini etkileyen en büyük olay ise 1996 yılında yaşandı. Çin hükümeti, yabancı şirketlerle rekabet edebilmek adına yerli telekomünikasyon şirketlerini destekleme kararı aldı. Bunun üzerine hükümet, Huawei’yi örnek şirket olarak tanıttı. Bu olaydan sonra şirketin araştırma ve geliştirme ofislerinin sayısı arttı.

Huawei, Çin hükümetinin destek vermesinden sonra hızla büyümeye başladı. 2000 yılından itibaren birçok yerli şirketle ortaklık anlaşması imzalandı. Şirket, 2005 yılında küresel olarak büyümeye başladı.

freelacepro-eyewear-II
Görsel: Matti Blume

Huawei, 2005 yılında Vodafone ile bir anlaşma yaptı. Anlaşma kapsamında Huawei, Vodafone’a telekomünikasyon ekipmanları tedarik etmeye başladı. Huawei bu anlaşmadan sonra birçok yabancı şirketle anlaşma konusunda adımlar attı.

2010’un başı itibariyle birçok telekomünikasyon şirketi Huawei ile birlikte çalışmaya başladı. Bu anlaşmalardan en çok öne çıkanı ise 2016 yılında gerçekleşti.

Huawei ve Alman kamera üreticisi Leica arasında bir anlaşma yapıldı. Anlaşmayla birlikte Huawei P ve Mate serisinin telefonları başta olmak üzere Huawei’nin telefon kameraları Leica ile ortak tasarlanmaya başlandı.

Google, Huawei Cihazlarda Hizmetlerini Kısıtladı

Yıllar ilerledikçe Huawei için işler karışmaya başladı. Çünkü, Amerika Birleşik Devletleri, Huawei’nin birden bu kadar popüler olmasına anlam verememişti.

Onlara göre Huawei, Çin hükümeti tarafından kurulmuş bir teknoloji şirketiydi. Hatta Amerika’nın düşüncesine göre Huawei kullanıcılarının bilgileri Çin istihbaratı tarafından kullanılıyor.

Ren Zhengfei, konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda bu durumun gerçeği yansıtmadığını ifade etse de ABD hükümeti iddialarını sürdürdü.

Bunun üzerine Amerikan teknoloji devi Google ile Huawei arasında anlaşmazlıklar oluşmaya başladı. En son Amerikan hükümetinin aldığı kararla Google, Huawei ile ticari ilişkilerini askıya aldı.

Google, 2019 yılında yaptığı açıklamayla birlikte Huawei cihazlara verilen Android desteğini kesmeye başladı.

huawei mate xs

Huawei, Google tarafından getirilen kısıtlamadan sonra yeni cihazlarında HMS adındaki kendi sistemini kullanmaya başladı. Bu sistem ilk başta çok az uygulama bulunduruyordu. Bu yüzden kullanıcılar tarafından pek beğenilmemişti. Ancak günümüzde Google Play’de bulunan çoğu uygulama HMS AppGallery’de de mevcut.

Google’ın getirdiği kısıtlamalara rağmen Huawei’ye olan ilgi devam ediyor. Şirket, 2019 yılında 122 milyar dolar gelir elde ettiklerini açıkladı. Eğer Google ile Huawei arasındaki anlaşmazlık çözülebilirse bu gelir önümüzdeki yıllarda daha da artacaktır.

Huawei, günümüzde telefondan giyilebilir teknolojik cihazlara kadar birçok teknolojik cihaz üretmektedir. Cihazları genellikle çok iyi performans gösterdikleri için insanlar tarafından tercih ediliyorlar.

Ren Zhengfei, kurucusu olduğu ve yıllardır emek verdiği şirkette hala CEO olarak görev yapmaktadır.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Sürekli kendisini güncellemeye çalışan, araştırma yapıp edindiği bilgileri paylaşmayı seven bir teknoloji tutkunu.