Harmony OS Nedir? Huawei’nin Yeni İşletim Sistemi Açıklandı

Yıllarca süren spekülasyonlar ve söylentiler sonrasında, Çin merkezli teknoloji devi Huawei, Harmony OS ‘u 2019 yılında açıklamıştı. Açıkçası, bu açıklama akıldaki soruları daha da arttırmıştı. Nasıl çalışacak ya da telefonlarda kullanılacak mı?

Harmony OS Linux tabanlı mı?

Hayır. Her ikisi de ücretsiz yazılım olmasına rağmen (daha doğrusu, Huawei, Harmony işletim sistemini açık kaynaklı lisans ile serbest bırakma sözü verdi) ikisi birbirinden farklı sistemler. Harmony, Linux’den daha farklı bir mimari yapı kullanıyor ve monolitik çekirdek yerine mikro çekirdek tasarımını tercih ediyor.

Mikro Çekirdek ve Monolitik Çekirdek Nedir?

Her işletim sisteminde çekirdek (kernel) olarak adlandıran bir bileşen bulunur. Adından da anlaşılabileceği gibi çekirdek, her işletim sisteminin temelinde yer almaktadır. Donanım, bellek yönetimi ve işlem yöntemi gibi temel fonksiyonları yerine getirir. Tüm çekirdekler bu işlevleri yerine getirir. Ancak, çalışma şekilleri birbirinden farklıdır.

Çekirdeklerin bellek kısmını temel olarak inceleyelim. Modern işletim sistemleri, kullanıcı uygulamalarını (Steam veya Google Chrome gibi) işletim sisteminin daha hassas bölümlerinden ayrı tutmaya çalışır. Bunun iki temel sebebi ise güvenlik ve stabilitedir.

Harmony OS tarafından kullanılan mikro çekirdek, çekirdekte nelerin çalıştığı konusunda oldukça seçici ve limitleyici.

Monolitik çekirdek ise seçici değildir. Bu duruma Linux üzerinden örnek verebiliriz. Linux, birçok yazılım ve sistemlerin işletim sistemi seviyesinde çalışmasına izin verir.

Linus Torvalds, Linux çekirdeği üzerinde çalışmaya başladığı zamanlarda mikro çekirdekler piyasada çok az kullanılan ve bilinmeyen ve geliştirilmesi zor bir sistemdi.

Yaklaşık 30 yıl sonra işler değişti ve bilgisayarlar hızlandı ve ucuzladı. Sadece akademide kullanılan mikro işlemciler piyasaya sunulmaya başlandı.

MacOS ve iOS’un kullandığı XNU çekirdeği, Carnegie Mellon Üniversitesi tarafından geliştirilen Mac çekirdeğinden, yani daha önceki mikro çekirdek tasarımlarından ilham alıyor. Ayrıca, Blackberry 10 işletim sisteminin temelini oluşturan QNX de mikro çekirdek tasarımını kullanıyor.

Huawei Neden Mikro Çekirdek Tasarımını Seçti?

Mikro çekirdek tasarımları kasıtlı olarak sınırlandırıldığından dolayı genişletilmesi kolaydır. Aygıt sürücüsü gibi yeni bir sistem servisi eklemek için geliştiricinin çekirdeği tamamen değiştirmesini gerektirmez.

Bu sebeplerden dolayı Huawei’nin Harmony OS işletim sisteminde mikro çekirdek seçtiği düşünülüyor. Huawei telefonlarıyla popüler olmasına rağmen, aslında birçok sektörde ürünlere sahip. Giyilebilir aksesuarlar, routerlar ve televizyonlar üretiyor.

Ne kadar başarılı olacağı bilinmese de, Huawei mümkün olduğu kadar çok sayıda cihazda çalışacak bir işletim sistemine sahip olmayı hedefliyor.

Telefonlarda Harmony OS Kullanılacak Mı?

Harmony OS telefonlarda kullanılacak mı?
Harmony OS telefonlarda kullanılacak mı?

ABD hükümetinin yaptırımlarının üzerinden neredeyse bir yıl geçti. Bu durum Huawei’nin tüm ürünlerine karşı sorunlar yaratırken en büyük baskıyı mobil bölümü hissetti. Google Mobil Services (GMS), Huawei’nin yeni cihazlarında bulunmayacağını açıklanmıştı.

Huawei, GMS’ye karşılık olarak Huawei AppGallery’i geliştirme kararı almış ve Google arama motoruna alternatif olan Yandex ile anlaşma yapmıştı.

Bu gelişmelerden sonra birçok kişi Huawei’nin yeni cihazlarında kendileri tarafından geliştirilecek bir işletim sistemi kullanıp kullanmayacaklarını merak etmişti.

Huawei’nin yeni işletim sistemini telefonlarında kullanacağı şu anlık düşünülmüyor onun yerine asıl hedefin IoT cihazları olduğu düşünülüyor.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!