Daniel Ek Kimdir? Spotify’ın Kurucusu

Müzik platformu denilince birçok insanın aklına ilk olarak Spotify geliyor. Spotify, özellikleriyle dünyada en çok kullanılan müzik platformlarının başında geliyor. Peki Spotify nasıl ortaya çıktı? Spotify kurucularından Daniel Ek kimdir?

Sizler de Daniel Ek ve Spotify’ın hikayesini merak ediyorsanız doğru yerdesiniz!

Daniel Ek Kimdir?

Daniel Ek, 21 Şubat 1983 tarihinde İsveç’in başkenti Stockholm şehrinde doğdu. Gençlik yıllarını Ragsved adındaki küçük bir bölgede geçiren Daniel, başarılı bir öğrenciydi. Lise eğitimini IT-Gymnasiet’de tamamladı.

Ardından İsveç’in en köklü üniversitelerinden olan Kraliyet Teknoloji Enstitüsü’nde mühendislik eğitimi almaya başladı. Ancak Daniel, birçok başarılı girişimci gibi, üniversite eğitimini girişimlerine ağırlık vermek için yarıda bıraktı.

Daniel, küçük yaşlardan itibaren bir şeyler tasarlamaya ve internetle uğraşmaya meraklıydı. Hatta 13 yaşında ilk web sitesini tasarlayarak para kazandı. Daniel ilk başlarda 100 dolar gibi küçük paralar kazandığı işte kısa sürede çok yükseldi.

Öyle ki Daniel 18 yaşına geldiğinde 25 kişilik bir ekibe liderlik yapıyordu. Bunun yanı sıra 100-200 dolar kazanan Daniel’ın geliri aylık 30-40 bin dolar seviyelerine kadar yükselmişti.

Potansiyelinin farkına varan Daniel, artık bu işin kendisi için çok basit olduğunu anladı. Bu yüzden de 2006 yılında eBay tarafından satın alınan Tradera adlı bir İsveç şirketinde çalışmaya başladı.

Bu süre kapsamında başka şirketlerde de bazı rolleri üstlenen Daniel, girişimcilik alanında deneyim kazandı.

Piyasa hakkında deneyim kazanan Daniel, Advertigo adındaki reklam şirketi ile ilk girişimini kurdu. Kısa bir zamanda hızlıca yükselen Advertigo, 2006 yılında İsveçli bir dijital pazarlama şirketi olan Tradedoubler tarafından satın alındı. Daniel, ilk girişiminde oldukça başarılı olmuştu. Bu da ona Spotify için bir motivasyon kaynağı oldu.

Daniel, girişimini sattıktan sonra kısa bir süreliğine μTorrent’in CEO’luk görevini üstlendi. Ancak μTorrent’in satılmasından sonra buradaki görevinden ayrıldı.

İş hayatına erken yaşlarda atılan Daniel, girişimcilik üzerine fazlasıyla deneyim kazandı. Bu yüzden μTorrent’in satılmasından sonra kariyer planlaması yaparken Spotify fikri aklına geldi.

Evli ve 2 çocuk babası olan Daniel, koyu bir Arsenal taraftarıdır. Hatta Daniel, geçtiğimiz senelerde Arsenal’i satın almak istemişti. Ancak kulübün sahibi, Arsenal’i Daniel’a satmadı.

Spotify Nasıl Kuruldu?

Spotify Nasıl Kuruldu

Daniel, müziklere çok ilgiliydi. Bu yüzden de müzik konusunda bir girişim yapma fikri Daniel’ın aklının bir ucunda hep vardı. Bu fikri canlandıran şey ise korsan müzikler oldu.

Korsan müziklerin iyice yaygınlaştığı 2005 yıllarında Daniel bu konuda bir şey yapması gerektiğini düşünmeye başladı. Yasalar yalnızca belli bir yere kadar korsan müzik kullanımının önüne geçiyordu. Bu sebeple bu durumu tamamen ortadan kaldırmak yasalarla mümkün gözükmüyordu.

Daniel da korsan müzik kullanımını azaltmak için bir fikir geliştirdi. Eğer korsan müzik kullanan insanlara daha iyi hizmet veren bir müzik platformu oluşturulsa korsan müzik kullanımının azalacağını düşünüyordu.

Bu kapsamda Daniel, 2006 yılında Spotify’ın temellerini atmaya başladı. Daniel, şirketi Tradedoubler’dan tanıdığı Martin Lorentzon ile birlikte kurdu. Bir süre pazar araştırması yapan Daniel, 2008 yılında Spotify’ı kullanıma açtı.

Spotify, 2008 yılında birçok büyük müzik şirketiyle anlaşma yaptı. Böylece Daniel ve Martin, piyasaya hızlı bir giriş yapmak istediler. Ancak Spotify’ın ilk yıl gösterdiği performans, Daniel ve Martin’in beklediği gibi olmadı. Şirket ilk yılda yaklaşık 5 milyon dolar zarar etti.

İlk yıldaki zararın en büyük sebebi platformun davetiye sistemiyle kullanıma açılması oldu. Daniel, Spotify’ın büyüme hızını kontrol altında tutmak istiyordu. Bu yüzden de platformu ilk başta davetiye sistemiyle kullanıma sundu.

Şirket, 2009 yılında davetiye sistemini yavaş yavaş bırakmaya karar verdi. Şirket yetkilileri bu uygulamayı ilk olarak İngiltere’de uygulamak istediler.

İlk başta her şey Spotify yetkililerinin beklediği gibi gitmişti. Ancak platformun mobil uygulamalarının yayınlanması, insanların birden Spotify’a ilgi göstermesini sağladı.

Birden artan ilgiden dolayı Spotify, tekrardan davetiye sistemine geçmeye karar verdi. Şirket bir süre daha davetiye sistemiyle kullanıcı kabul etti.

Spotify Gelişmeye Devam Ediyor

Spotify Gelişmeye Devam Ediyor

Spotify daha sonra bu politikasından yavaş yavaş vazgeçti. Çünkü şirket zarar etmeye devam ediyordu. Ayrıca insanların şirkete olan ilgisi oldukça fazlaydı. Bu yüzden de şirketin farklı politikalar geliştirmesi gerekiyordu.

Bu noktada şirket, ücretsiz üyeliklere bazı kısıtlamalar getirmeye karar verdi. Spotify, ücretli üyeliğe teşvik amaçlı ücretsiz üyelere şarkı kısıtlaması, liste kısıtlaması gibi unsurlar getirdi.

Bu kısıtlamalar insanlar tarafından bir yandan tepki görürken bir yandan da anlayışla karşılanıyordu. Çünkü Spotify, sürekli yeni özelliklerle kullanıcılarının karşısına çıkan bir platform olmuştu. Bu yüzden de Spotify, kısa bir sürede birçok insanın kullandığı bir platform haline geldi.

Sürekli yeni özellikler geliştirmeye devam eden Spotify’ın günümüzde yaklaşık 350 milyon aktif kullanıcısı mevcut. Bu kullanıcıların yaklaşık 150 milyonu, platformu ücretli olarak kullanıyor.

Daniel Ek, hala Spotify CEO’su olarak görevini sürdürüyor. Spotify’ın birçok başarılı özelliğinin gelişmesinde büyük rol oynayan Daniel, müzik sektöründeki en önemli kişilerin arasında yerini de alıyor.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Sürekli kendisini güncellemeye çalışan, araştırma yapıp edindiği bilgileri paylaşmayı seven bir teknoloji tutkunu.