Humankind ile Tarih Yeniden Yazılıyor!

İnsanlık tarihini yeniden yazmaya hazır mısınız? Bu sefer kaderi değiştirmek sizin elinizde! Humankind inceleme yazısı içerisinde oyunun konusu, oynanışı, artılar ve eksileri, sistem gereksinimleri gibi tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Tarihi Yeniden, İstediğimiz Gibi Yazıyoruz

Humankind yapısı itibariyle insanlığın tüm hikayesini yeniden yazabileceğiniz bir tarihi strateji oyunu. Eğer strateji tarzındaki oyunları seviyorsanız o zaman bu oyunu da muhtemelen beğeneceksiniz.

Uzun zamandır beklenen oyunlar arasında yer alan Humankind’ın geliştiricisi Amplitude Studios. Yayıncığı ise SEGA’ya ait. Oyun normal şartlarda 2020 yılında piyasaya çıkacaktı. Fakat tüm dünyayı kasıp kavuran COVID-19 virüsü bildiğiniz üzere oyun dünyasını da oldukça etkiledi.

Salgın nedeniyle Humankind oyunu da 2021’in Ağustos ayına ertelendi. Neyse ki diğer oyunlarda olduğu gibi 3-4 defa erteleme haberi almadık. En azından 2022’ye sarkmaması gayet iyi oldu. Çünkü uzun zamandır beklenen bir oyundu.

Oyun hakkında yapılan tanıtımlarda sürekli olarak “İnsanlık tarihini yeniden yazın” cümlesini çok gördük. Aslında burada bir abartı yok. Çünkü oyun bize bunu gerçekten veriyor. Oyunda Tunç Çağı’ndan Modern Çağ’a kadar 60 farklı tarihi kültürü birleştirerek kendi uygarlığınızı oluşturabiliyorsunuz. Tabii oyuna her yeni başladığınızda farklı sonlar da sizi bekliyor olacak.

Yapısı itibariyle Civilization serisine benzetiliyor. Hatta bana kalırsa bir tık üstü diyebilirim. Tabii buna alışmak biraz zaman alacak gibi. Sonuçta Civilization serisi de senelerin oyunu. Bir kerede kenara atmak olmayacak. Ama Humankind, inceleme yaptığınız zaman sizi biraz daha kendisine çekecek gibi gözüküyor. Hatta tarihsel strateji oyunlarına yeni bir yön vereceği kesin gibi.

humankind oyun

Humankind Nasıl Bir Konuya Sahip?

Humankind oyununa ilk başladığınız zaman bir Neolitik insan kabilesinin liderliğini üstleniyorsunuz. Amacınız dünya tarihine yön verecek, ölümsüz bir medeniyet kurmak.

Farkındayım yazması çok kolay. Ama oynarken bu kadar kolay olmuyor. Sıfırdan başladığınız bir yerleşimde diğer strateji oyunlarında olduğu gibi kaynakları biriktirip yapılar inşa etmeniz gerekiyor. Eğer ki strateji oyunlarını çok oynuyorsanız bunun da o kadar kolay olmadığını bilmeniz gerekiyor. Tabii hile yapmıyorsanız!

Hile yapmadan ilerlediğiniz zaman nefsinize hakim olmanız gerekiyor. “Oraya şu binayı dikeyim, burada heykelim olsun, oh bir sürü binam oldu” derseniz, zaten geçmiş olsun. Sınırlı kaynakları doğru bir şekilde kullanarak ilerlemek ileride karşınıza çıkacak olan zorlukları minimuma indirmek demek. Bunu sakın unutmayın.

Bunları yaparken “fame” adı verilen puanları toplamanız gerekiyor. Ne kadar çok “fame” o kadar çok kaynak demek.

Oyunda tek bir hikaye modu olması aslında biraz kötü olmuş. Bu tarz strateji oyunlarında birden çok hikaye modu olması oyunları daha da çekici kılıyor. Fakat oyuna her defasında farklı medeniyetler ile başlarsanız farklı ilerleyişleri de göreceksiniz. Tıpkı Age of Empires 4‘te olduğu gibi bir medeniyette ilerlediğiniz taktikler diğerinde geçerli olmayacak. Yani her medeniyet size farklı sonları sunacak. Bu açıdan bakınca oldukça güzel.

Oyunda özellikle savaşlar, kültürel evrimler ve hikaye anlatımı gayet güzel durumda. Savaş sistemi aslında Endless Legend oyunundakine benziyor. Firma bu noktada önceki oyunlarında beğenilen noktalardan birisini Humankind’a taşımış. Fakat olduğu gibi almamış, geliştirmiş. Artık AI kontrolünde olmadan doğrudan birim hareketleri yapabiliyoruz. Yani oyuncular Humankind’de Endless Legend’a göre daha aktif olacaklar.

Kültürel evrim kısmına bakacak olursak artık oyuncular tek bir medeniyet ile ilerlemek zorunda değil. Zaten yukarıda kısaca bundan bahsetmiştim. Oyunda 6 farklı çağ ve her çağda 10 farklı kültür var. Bu da bize büyük bir çeşitlilik sunuyor. Ayrıca her çağda farklı kültür ile devam edebiliyorsunuz.

Örneğin Mısır Uygarlığı ile başladığınız bir oyunda bir sonraki çağda kendinizi Viking olarak görebilirsiniz. Bu tamamen size kalmış. Ayrıca hatırlatmakta fayda var, çağdan çağa geçişlerde medeniyetinizi değiştirdiğiniz zaman bir önceki medeniyete ait özellikleriniz duracak. Bu sayede gerçekten tarihe ve tarihin getirmiş olduğu kültüre istediğiniz gibi yön verebileceksiniz.

Humankind Oyununda Grafikler Ne Durumda?

Humankind inceleme yazımızda grafiklere değinmemek olmaz. Oyunda grafikler canlı, parlak ve göz alıcı. Aslında gerçekçi yapılar kullanılmış. Bir çağdan diğer çağa atlarken binaların bile evrimini açıkça göreceksiniz.

Sadece bu noktada kendi görüşümü belirtmek istiyorum. Aşağıda gördüğünüz gibi dağların küçücük, adamların büyük büyük gösterildiği grafikler nedense beni hep itiyor. Evet ben de biliyorum oyuna grafiksel anlamda sığdırmak için bu şekilde olması gerekiyor. Ama gerçekçilikten biraz uzak olduğu için beni bir adım geri itiyor. Sanırım hala Age of Empires II oynuyor olmam bu düşüncemi etkiliyor.

humankind arazisi

Her neyse, haritalar son derece detaylı ve güzel çizilmiş. Kimi oyuncular bu kadar detaylı grafikleri sevmese de ben oyun oynarken biraz daha faydalı buluyorum. Oldukça geniş alan kaplayan taşlık ve ormanlık alanlar biraz yön bulmanızı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Ama eminim ki oyunu oynadıkça bu biraz daha kolay olacaktır. Çok da ön yargılı yaklaşmamak gerekiyor.

Oyunun arayüzüne gelecek olursak Humankind oldukça basit bir arayüze sahip. Bu da oynanışı daha pozitif yönde etkiliyor. Örneğin menüleri daraltabilmek gayet güzel. Yoksa kimse oyunda ekranı kaplayan koca koca menüleri görmek istemez.

Ve gelelim Humankind’ın ses tasarımlarına. Oyun içerisinde çalan müzikler hiç sırıtmamış. Gayet güzel. Hatta bilenler bilir, Civilization serisinde kullanılan müzikler oyuncuların çok beğenisini topluyor. Ama Humankind öyle değil. Çünkü çok daha fazlası! Her kültürde farklı müzikler sizi karşılıyor. Çok tatlı bir detay olmuş. Ses efektleri de resmen on numara, beş yıldız.

Humankind Sistem Gereksinimleri Nasıl?

Humankind oynamak isteyen oyuncular çok üzülecek gibi gözükmüyor. Çünkü Humankind sistem gereksinimleri aslında çok üst düzey sistemlere hitap etmiyor.

Humankind minimum sistem gereksinimleri sizden 64 bitlik Windows 7 işletim sistemi istiyor. Intel i5 4. nesil bir işlemci ya da AMD FX-8300 işlemci konusunda ihtiyaçlarınızı karşılıyor. RAM konusuna gelecek olursak 8 GB RAM oyunu çalıştırmak için yetiyor. Zaten önerilen sistem gereksinimlerinde de 8 GB istemişler.

Ekran kartı konusunda da çok üzmeyecek. Bugün neredeyse çöp bilgisayarlarda bile bulunan Nvidia GTX 770 ya da AMD R9 290 ekran kartı oyunu çalıştırıyor. DirectX’in 11. sürümü olması gerekiyor. Ve son olarak depolama alanında da sizden 25 GB’lık bir alan istiyor.

Gelelim Humankind önerilen sistem gereksinimleri kısmına. Aslına bakarsanız çok fazla bir fark yok diyebilirim. İşletim sistemi kısmında yine Windows 7 64 bitlik bir sistem yeterli. Günümüzde bir çok kullanıcının Windows 10 kullandığını düşünürsek çok da zor olmayacak gibi. İşlemci ise Intel cephesinde iki nesil üste çıkıyor.

Intel i5 6. nesil bir işlemci ya da AMD Ryzen 5 1600 olması yeterli. RAM’i zaten yukarıda da söylemiştik, 8 GB RAM oyunu çalıştırmak için yetiyor. Aynı olan kısımlara depolama alanı ve DirectX desteğini de ekleyebiliriz. Son olarak ekran kartına bakacak olursak Nvidia GTX 1060 veya AMD RX 5500-XT ekran kartı oyun için yeterli.

Humankind Minimum Sistem GereksinimleriHumankind Önerilen Sistem Gereksinimleri
İşletim Sistemi: Windows 7 64 bitİşletim Sistemi: Windows 7 64 bit
İşlemci: Intel Core i5 (4. nesil) veya AMD FX-8300İşlemci: Intel Core i5 (6. nesil) veya AMD Ryzen 5 1600
RAM: 8 GB RAMRAM: 8 GB RAM
Ekran Kartı: Nvidia GTX 770 veya AMD R9 290Ekran Kartı: Nvidia GTX 1060 veya AMD RX 5500-XT
Depolama: 25 GB depolama alanıDepolama: 25 GB depolama alanı

Gördüğünüz gibi aslında çok fazla bir donanım özelliği istemiyor. Hatta Humankind minimum sistem gerekesinimleri ve önerilen sistem gereksinimleri arasında işlemci ve ekran kartı haricinde çok fazla bir fark bulunmuyor. Umarım bilgisayarınız bu oyunu çalıştırmaya yetiyordur. Çünkü en azından bir kere bile olsa Humankind’ı oynamanız gerek.

Humankind Fiyatı Ne Kadar?

Oyunun oynanışını, hikayesini, grafiklerini ve sistem gereksinimlerini konuştuk. Sıra geldi para kısmına. Humankind oynamak bize kaça patlayacak? Buraya çok iyi haberlerle gelmediğimi söylemem gerekir. Evet, neredeyse çöp bilgisayarlar bile bu oyunu oynamaya yetecek durumda ama her cüzdan bilgisayar sahibine oyunu almak için izin vermeyecek.

Maalesef ki Humankind biraz pahalı bir oyun. İki farklı seçenek ile karşımıza çıkıyor. Bunlardan ilki Humankind Standart Edition. Bu sürümü ile satın almak isterseniz ödemeniz gereken tutar 299 TL.

Ama “Benim para sıkıntım yok, oyunu her şeyi ile satın almak istiyorum!” derseniz ikinci seçenek olan Humankind Digital Deluxe Edition size göre. O zaman da ödemeniz gereken tutar 359 TL.

Bu fiyatlar oyuncuları doğal olarak üzüyor ama yapacak bir şey yok. Vergiler, kur farkı derken oyun fiyatları maalesef Türk oyuncular için astronomik rakamlara ulaşıyor. Umarım Steam yakın zaman içerisinde en azıdan Türk oyuncular için taksitli satış opsiyonunu sunar.

Kimler Kaç Puan Verdi?

Humankind için oyun dünyasının önde gelen isimleri de puanlamalarını yaptı. Oldukça yüksek notlar aldığını görebiliyoruz. Bu isimlerden PCGamer ve IGN oyunun zekice hazırlandığını ama potansiyelini tam olarak kullanamadığını belirtiyor. GamesRadar ise “Oyunda ufak tefek sıkıntılar olsa bile bu oyun türüne yeni bir soluk getireceği kesin.” diyor.

  • TheSixthAxis – 9/10
  • IGN – 7/10
  • PCGamesN – 8/10
  • PC Gamer – 71/100
  • GamesRadar – 4,5/5
  • Cultured Vultures – 7,5/10
  • 33bits – 80/100
  • God is a Geek – 8/10
  • The Games Machine – 7,7/10
  • GameWatcher – 7,5/10
humankind modern zamanlar

Biz Kaç Puan Verdik?

Oyun dünyasının önde gelen isimlerinin puanlarını sizlerle paylaştım. Şimdi de kendi düşüncelerimi ve puanımı ekleyeceğim.

Genel anlamda gördüğünüz üzere yüksek notlar almayı başarmış. Tabii Humankind oynandıkça ve inceleme yazıldıkça bu notlar da ilerleyen zamanlarda değişecektir.

Bence bu oyun genel olarak 8/10 notunu hak ediyor. Oynanış güzel, grafikleri iyi, sesler harika. Farklı çağlarda farklı kültürler ile devam edebilmek ise çok iyi. Yani Viking olarak başladığım bir oyunu Viking olarak bitirmek zorunda değilim.

Buraya böyle yazıyorum ama tabii ki tek bir medeniyet olarak başlayıp öyle de bitireceğim. Ama eksik olarak gördüğüm iki nokta var. Bunlardan birisi hikaye eksikliği. Tamam bir çok seçeneği sunmuşsunuz ama farklı hikayeler ile ilerleseydi daha güzel olmaz mıydı sevgili Amplitude Studios?

Yani o kadar emek sarf etmişsiniz ama tek hikaye ile biraz basite kaçmışsınız. Ama yine de çok olumsuz olmamak gerek. Çünkü tek bir medeniyet ile oynamak zorunda da kalabilirdik değil mi?

İkinci konu ise az önce yukarıda da değindiğim gibi haritaya göre insanların modellenmesi. Humankind incelemesi içerisinde sanırım bir çok kişi burayı saçma bulacak ama benim gibi düşünen az kişi de yoktur diye tahmin ediyorum. Yani çok mu zor Age of Empires gibi insanların boyutlarını binalara ya da diğer fiziki şartlara göre modellemek? Bence biraz daha gerçekçi kılıyor bu tarz grafikler.

Oyun Alınır mı Alınmaz mı?

Oyun alınır mı diye sorarsanız bence alınır. Ama öncesinde tabii cüzdanınıza bir sormanız gerekiyor. İzin verirse alın. Ya da bekleyin bir indirime falan girsin öyle alın. Çünkü kendisini oynatır. Çabuk sıkılacağınız ya da hemen biten oyunlardan değil. Ben bu tür oyunlara zamansız oyunlar diyorum. Çünkü herhangi bir yılda herhangi bir zaman diliminde açıp oynayabiliyorsunuz. Bir Football Manager gibi değil yani.

Eğer ki fırsatınız olursa mutlaka bir deneyin. Bu oyun sizi mutlu edecek, kendisine çekebilecek bir oyun.

Humankind inceleme yazımız burada sona eriyor. Humankind gibi başka oyunların inceleme içerikleri gelsin isterseniz bizlere yorumlar kısmından yazarak paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Bundan 11 yıl önce Beden Eğitimi bölümünden mezun olan Uğur "Benim burada ne işim var?" diyerek kendini teknolojiye ve oyun dünyasına adamıştır. Daha önceden farklı sitelerde ve dergilerde bildiklerini okuyuculara aktaran Uğur sıra teknoloji.org sitesinde diyor!