Hades: Yunan Mitolojisi’ne Yolculuk

Öncelikle Epic Games’e ardından Steam’e gelen Hades, son zamanlarda yılın oyunu adaylığını kapmasıyla birlikte büyük ses getirdi.  Oyunun yapımcısı olan Supergiant Games önceki yıllarda da ses getiren oyunlar yapmıştı ve bunlara bir yenisini daha ekledi.  Oyunun aslında 2020’nin ortasında tam halini alması beklenirken oyun aldığı güncellemeler ile kendini güncel tutmayı başardı. Oyunun ana teması ise Yunan mitolojisine dayanıyor. Ana karakterimiz, Hades’in oğlu olan Zagreus olarak karşımıza çıkıyor. Bulunduğu yeraltı dünyasından kaçmaya çalışan Zagreus birçok aksilikle karşılaşıyor ve bizler de ona bu yolculukta eşlik ediyoruz. Bu yolculuk boyunca Yunan mitolojisindeki tanrılarla da tanışıyoruz. Oyunun tanıtım videosu ise şöyle;

Hades: Bir Tanrı’nın Bitmeyen Hikâyesi

Yunan mitolojisinde yeraltında yaşayan bir tanrı olan Zagreus, sıkıldığı yeraltı dünyasından kaçmaya çalışıyor. Ancak yeraltı dünyasının kralı ve babamız olan Hades, bu yolculuk sırasında karşımıza birçok engel çıkarıyor. Oyun boyunca her öldüğümüzde tekrar başlamamızın ardından babamız Hades bu çabalarımızın yersiz olduğunu ve bu yeraltı dünyasından çıkamayacağımızı üstüne basa basa söylüyor. Oyunun hikayesi boyunca kendimize yeni geliştirmeler yapabiliyoruz. Böylece, bu uzun yollu serüvende işimiz biraz daha kolaylaşıyor. Oyunda karşılaştığımız tanrılar sayesinde ise oyun sırasında farklı geliştirmeler kazanıyoruz. Ancak kimi zaman bu tanrılar bile bize birkaç zorluk çıkarıyor.

Hades
Hades

Hades: Yılın Oyunu Adaylığını Nasıl Kaptı?

Oyun Rogue-lite türünün bir örneği. Ancak bilmeyenler için, Rogue-lite oyunların temeli rastgele oluşturulmuş haritalar ve her öldüğümüzde başa dönmemize dayanıyor. Hades’e gelince, izometrik kamera açısı ile bu türe oldukça farklı bir bakış açısı getiriyor. Oyunda ölünce yaptığımız geliştirmelerin kaybolması, öte yandan bu kaybetme hissinin hikâyeyle birleşimi oyunun yılın oyunu adaylarında yerini almasını sağladı. Oyunun hikâyesinin yanı sıra, oyunun müzikleri de aday gösterilmesinde büyük rol oynadı. Müzikler bulunduğumuz yeraltı dünyasını iyi yansıtmasıyla birlikte, oyun sırasında geçilen farklı haritaları ve karşılaştığımız yaratıkların gerginliğini bizlere hissettirmeyi başarıyor.

Hades

Ek olarak, oyunun diyaloglarının roman tadında olması ve tanrıların yenilikçi çizimleri de oyuna farklı bir hava katıyor. Hades’in Dead Cells gibi fazlaca büyük oyuncu kitlesine sahip bir oyuna benzemesi de oyuncuların merakını artırdı. Hades ise kendine düşeni yaptı ve oyuncuların beklentilerini karşıladı. Oyunun Metascore puanı ise 9,2 gibi oldukça yüksek bir şekilde karşımıza çıkıyor.

Oyun Hangi Platformlarda Var?

Oyun ilk başta Epic Games ardından da Steam’de çıkışını yaptı. Ek olarak, oyunun Türkçe dil desteği hiçbir platformda yok. Oyunun şimdilik sadece PC ve Nintendo Switch sürümleri var. Diğer platformlara gelip gelmeyeceği de henüz belirsiz. Fiyatına gelecek olursak, oyun 40 TL gibi bir fiyatla karşımıza çıkıyor.

Hades: Oynamaya Değer mi?

Oyunun türü olan Rogue-lite oyuncular tarafından büyük bir kitleye sahip olmamasına rağmen, bu türü beğenmeyenlerin bile merak ettiği bir oyun oldu. Yüksek bir puan almasının yanında, son günlerde yılın oyunu adaylığın girmesi de, ne kadar iyi bir oyun olduğunu gösterir nitelikte. Bu türü sevmeseniz de en azından denemeye değecek bir oyun olduğunu düşünüyoruz. Eğer oynadıysanız siz Hades’i beğendiniz mi? En çok beğendiğiniz yanı ne oldu? Sizce de oynamaya değer mi?

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiye ve oyunlara büyük ilgisi olan Ankara Üniversitesinde bir Amerikan Edebiyatı öğrencisi.

“Hades: Yunan Mitolojisi’ne Yolculuk” üzerine 2 yorum

  1. Oyunun sadece Nintendo switch ve PC versiyonu var diğer konsollara gelip gelmeyecegi belli değil.

    • Merhaba Ufuk Bey,

      Katkınız için teşekkür ederiz. Yorumunuzun ardından içeriğimizi güncelledik.

Yorumlar kapalı.