Dünyanın En Değerli Teknoloji Şirketleri – 2023

2000’lerin başından beri her sene hızla gelişen teknoloji, artık hayatımızın her yerinde. Akıllı telefonlar, bilgisayarlar, ev aletleri gibi birçok yerde karşımıza çıkan teknolojiden en çok fayda sağlayanlar ise üretici firmalar oluyor. Bu şirketler dünyada milyarlarca insana hitap ettiklerinden dudak uçuklatan seviyede paralar kazanmakta. Bu doğrultuda dünyanın en değerli teknoloji şirketleri hangileri diye merak edebilirsiniz. Bizler de bu içeriğimizde sizler için çeşitli finans kuruluşları tarafından yapılan değerlemelere göre en değerli teknoloji şirketlerini listeleyeceğiz.



1- Apple Inc. (2,6 Trilyon Dolar)

en-degerli-10-teknoloji-sirketi-apple

Apple şu anda dünyanın en değerli teknoloji şirketi konumunda. Geçtiğimiz senelerde 2 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan Apple, büyük bir kilometre taşını atlamıştı. Aynı zamanda teknoloji sektörü için de bir ilke imza atmıştı. Bu sene ise 2.5 trilyon doları aşarak başka bir rekora imza attı.

Apple, aynı zamanda yıllık 386 milyar dolarlık gelir ile dünyanın en karlı dijital şirketleri arasında yer almaktadır. Donanım, yazılım, bilgi teknolojileri ve daha birçok alanda üretim yapan Apple’ın yaklaşık 154 bin çalışanı olduğu ifade edilmektedir. Şirketin merkezi ise Kaliforniya’da yer alan Cupertino’dadır. Petrol şirketi olan Suudi Aramco listeye girene kadar Apple tüm sektörlerde en değerli şirket olarak kabul ediliyordu. İki şirketin zirve için sürekli yarış içinde olduğunu belirtelim.

1 Nisan 1976’da Steve Jobs ve Steve Wozniak’ın Apple I’i ile başlayan macera günümüzde iPhone, iPad, Mac gibi son teknoloji ürünleri ile devam ediyor. Çıkardığı her ürünle gündeme oturan Apple dünyada sayıları hiç de azımsanmayacak bir kemik kitleye sahip. Şirket, liderliği elden kolay kolay bırakmayacak gibi gözüküyor.

2- Microsoft (2,30 Trilyon Dolar)

microsoft-dunyanin-en-degerli-teknoloji-sirketleri

Uluslararası üne sahip olan Microsoft, 1975 yılında Bill Gates ve Paul Allen tarafından kuruldu. Kişisel bilgisayarların yeni yaygın olmaya başladığı dönemde, kullanması kolay ve kullanıcı dostu paket yazılımları üretmeyi amaçlayan şirket Windows işletim sistemini geliştirdi. Windows işletim sistemi, Microsoft’un bugünlere gelmesini sağlayan ürünüdür diyebiliriz.

Şu anda ise 2,30 trilyon market değerine sahip olan şirket oldukça farklı alanlarda hizmet sağlıyor. Bilgisayarlar, bulut teknolojileri, telefonlar, akıllı araçlar gibi birçok alanda çalışan şirket, günümüzün en değerli şirketleri arasındaki yerini sağlama alıyor.

Bunun yanı sıra şirketin oyun, işlevsellik ve ofis uygulamaları gibi alanlarda çalıştığını da söyleyelim. Ayrıca Microsoft günümüzde yapay zeka, makine öğrenimi gibi alanlarda da fazlasıyla aktif. Hatta zirveye oynadığını söylemek de mümkün.

En değerli ikinci teknoloji şirketi olarak adlandırılan Microsoft, iki trilyon dolar barajını aşan şirketler arasında da yerini alıyor. Şirketin merkezi ise Redmond, Washington’da bulunuyor. Microsoft’un yaklaşık 181 bin çalışanı olduğu da ifade ediliyor. Yıllık geliri ise 192 milyar dolar olarak belirtiliyor.

3- Alphabet Inc. (1,62 Trilyon Dolar)

alphabet-dunyanin-en-degerli-teknoloji-sirketleri

Bugün neredeyse tüm internet kullanıcılarının hayatında en az bir kez kullandığı Google arama motorunu kapsayan şirket olan Alphabet ile devam ediyoruz. Şirket, 1,621 trilyon dolarlık değeriyle dünyanın en değerli teknoloji şirketleri listemizde üçüncü sırada yer alıyor. 135 binin üstünde çalışana sahip olduğu belirtilen şirket en değerli teknoloji şirketlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Ayrıca 270 milyar dolarlık yıllık gelire sahip olduğu da ifade ediliyor.



Alphabet bugün 30’dan fazla popüler hizmet ve alt şirketi kapsamaktadır. Şirketin hizmet verdiği sektörler arasında araştırma ve geliştirme, yazılım, oyun ve biyoteknoloji gibi alanlar yer alıyor. Android ve YouTube gibi büyük projelere de sahip olduğunu belirtelim. Ayrıca yaşam uzatma şirketi Calico ve akıllı ev projesi Nest gibi birçok ilginç yan projeye de sahip.

1993 yılında Sergey Brin ve Larry Page tarafından kurulmuştur. Holding Amerika Birleşik Devletleri’nde Kaliforniya, Mountain View merkezlidir. Tüm bu projelerinin yanında en çok tanındığı projesinin ise Google olduğunu söylemek gerek.

4- Amazon Inc. (1,29 Trilyon Dolar)

en-degerli-10-teknoloji-sirketi-amazon

Amazon, 1,294 trilyon dolarlık değeriyle Dünyanın en değerli teknoloji şirketleri listemizde dördüncü sırada yer alıyor. Geçmiş dönemde daha yüksek bir değere sahip olduğunu belirtmekte fayda var. Şirket, çalışan sayısı konusunda ise diğer şirketlerin çok önünde yer alıyor.

Amazon’un yaklaşık 1 milyon 300 bin çalışanı olduğu belirtiliyor. Ayrıca Amazon, en pahalı hisse senetlerine sahip firmalardan birisi. Bir Amazon hissesinin fiyatı yaklaşık 2.800 dolar. Şirketin yıllık geliri ise 477 milyar dolar ile listemizdeki en yüksek değer oluyor.

1994 yılında Jeff Bezos tarafından kurulan şirket çoğu kişinin gözünde bir teknoloji firmasından çok bir perakende satıcı durumunda. Bu düşünce pek de yanlış olmasa da şirketin yıllık gelirinin %15’i bilgi işlem bölümü tarafından sağlanıyor. Ancak Amazon’un ana ürünü çevrim içi alışveriş hizmeti.

Ayrıca AWS (Amazon Web Services) ile bulut sektöründe lider olan şirket start-up’lara, akademik kurumlara ve hükümetlere hizmet vermekte. Ayrıca şirketin en ünlü ürünlerinden olan ve çoğu evde bulunan Alexa’yı da unutmamak lazım.

Tüm bunların yanı sıra depolama ve veri işleme gibi alanlarda da hizmet vermekte. Amazon’un genel merkezi ise Washington eyaletinin Seattle kentinde yer alıyor.

5- Nvidia (1,03 Milyar Dolar)

nvidia

Çoğu bilgisayar oyuncusunun duyduğu Nvidia dünya çapında grafik işlemci üreticilerinden biridir. Şirket bilgisayarlar, mobil cihazlar, oyun konsolları için mevcut piyasadaki en hızlı GPU’ları sağlar. Bu anlamda kıyasıya mücadele verdiği rakiplerinden önde olduğunu söylemek de yanlış olmaz.

Şirket ayrıca SOC’leri (yonga ünitelerinde sistem) sunmaktadır. Nvidia’nın Tegra İşlemci bölümü; otonom robotlar, drone üretimi, tıbbi cihazlar, yapay zeka, kripto para madenciliği, sürücüsüz arabalar için GPU’lar ve çok çekirdekli CPU’lar içeren çipler geliştirmektedir.

Günümüzde Nvidia’nın oyunun yanı sıra içerik üretimi ve yapay zeka temelli ekran kartları geliştirdiği de bilinmektedir. Jen-Hsun Huang, Curtis Priem ve Christopher Malachowsky tarafından 1993 yılında kurulan şirket Kaliforniya’nın Santa Clara bölgesinde yer almaktadır. Şirketin yıllık geliri yaklaşık 27 milyar dolardır.



6- Tesla (774 Milyar Dolar)

Elektrikli Araç Şarjı

En değerli teknoloji şirketleri arasında yer alan bir başka üretici ise Tesla oluyor. 774 milyar dolarlık piyasa değeri ile listenin altıncı sırasında yer alan Tesla, özellikle elektrikli araç üretimiyle tanınıyor. 2021 yılında bu değerin 1 trilyon doları aştığını da belirtelim.

Şirketin hali hazırda hizmet verdiği alanlar arasında; elektrikli araç üretimi, şarj istasyonları, otonom araçlar gibi ana başlıklar yer alıyor. Tesla’nın yıllık gelirinin ise 62 milyar doların üstünde olduğu ifade edilmekte. Tesla’nın elektrikli araç üretimi ve otonom araçlar konusunda sektörün öncüsü olduğunu söylemek mümkün. Pek çok otomotiv üreticisinin yanında oldukça başarılı bir şekilde ilerleyen şirket son derece başarılı modellere sahip.

Ancak şirketin gündeme gelmesinin bir diğer önemli sebebi ise şüphesiz Elon Musk. Dünyanın en zengin insanlarından birisi olan Elon Musk, Tesla’nın CEO’su olarak görev yapıyor. Merkezi Kaliforniya, Palo Alto olan şirket Marc Tarpenning ve Martin Eberhard tarafından 2003 yılında kurulmuştur. 110 bin çalışana sahip şirket dünyanın birçok bölgesine hizmet vermektedir.

7– Meta (770 Milyar Dolar)

meta-en-degerli-teknoloji-sirketi

Meta, eski adıyla Facebook, dünya çapında en hızlı büyüyen işletmelerden ve en pahalı markalardan birisi. Aslında, 770 milyar dolarlık piyasa değeri, bir internet projesi için oldukça büyük bir değer. Ancak zaman içerisinde Meta’nın bu fırsatı değerlendirdiğini ve farklı sektörlerde faaliyet göstermeye başladığını belirtelim.

2004’ün Şubat ayında Mark Zuckerberg tarafından geliştirilen Facebook çok büyük bir ilgi gördü. Uzun süre en fazla kullanılan sosyal ağ olan Facebook gittikçe büyüdü ve milyar dolarlık bir şirket haline geldi. Daha sonrasında şirket ismini Meta olarak değiştirme kararı aldı.

Meta geçtiğimiz yıllarda Instagram, WhatsApp, Messenger, Oculus VR gibi birçok popüler projeyi de bünyesine kattı. Günümüzde ise çoğunlukla sosyal medya, reklamcılık ve ürün geliştirme alanlarında faaliyet gösterdiğini belirtmek gerek. Şirketin merkezi ise Kaliforniya eyaletinde yer alan Menlo Park’ta bulunuyor. Günümüzde Meta bünyesinde çalışan yaklaşık 72 bin kişi mevcut. Ayrıca şirketin yıllık geliri 120 milyar dolar olarak belirtiliyor.

8- TSMC (436 Milyar Dolar)

tsmc

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), bir çip üreticisidir. Aynı zamanda dünyanın en büyük yarı iletken dökümhanesidir. TMSC tarafından üretilen ürünler bilgisayar, iletişim araçları, tüketici elektroniği, otomotiv ve endüstriyel ekipman sektörlerinde yaygınca kullanılmaktadır.

Yarı iletken konusunda piyasadaki en önemli şirketlerden biri olduğunu söylemek yanlış olmaz. 1987 yılında Morris Chang tarafından kurulan şirket dünyada sadece yarı iletken üretimine odaklanmış ilk şirketlerdendir. Şirket ilerleyen yıllarda ise bu sektörde bir lider haline gelmiştir.

Günümüzde TSMC ile çalışan önemli şirketler arasında; Apple, AMD, Nvidia ve Qualcomm gibi büyük isimler yer almaktadır. Şirketin genel merkezi Tayvan’dadır. Şirketin yıllık geliri ise yaklaşık 54 milyar dolardır. Ayrıca şirkette 54 bini aşkın kişi çalışmaktadır.

9- Tencent (375 Milyar Dolar)

tencent

Dünyanın en değerli teknoloji şirketleri listemizde 1998 yılında kurulan Çin devi girişim şirketi Tencent; “League of Legends”, “Arena of Valor” ve “Fortnite” ile oyun sektörünün en büyük şirketlerinden birisi konumunda. Her gün milyarları aşkın insanın Tencent’e ait hizmetleri kullandığı da ifade ediliyor.



Tencent’in bulunduğu sektörler arasında; e-ticaret platformları, sosyal ağlar, web portalları, ödeme sistemleri, internet hizmetleri, mobil ve bilgisayar oyunları yer almakta. Ayrıca yapay zeka ve akıllı cihazlar alanında da çalıştığı ifade ediliyor. Tencent yıllık yaklaşık 87 milyar dolarlık bir gelire sahip. Şirket bünyesinde çalışan kişi sayısının ise yaklaşık 113 bin olduğu ifade ediliyor. Çin’in Shenzhen kentinde yer alan Tencent Kuleleri ise şirketin genel merkezi oluyor.

10- Samsung (336 Milyar Dolar)

samsung

Daha çok akıllı telefonlarıyla tanınsa da pek çok sektörde yer alan Samsung dünyanın en değerli teknoloji şirketleri listemizde kendisine yer bulmayı başarıyor. Geçtiğimiz yıllarda değeri 350 milyar doları aşan Samsung’un günümüzdeki değeri ise 336 milyar dolar olarak karşımıza çıkıyor. Şirket, bu değeriyle listemizdeki onuncu teknoloji şirketi oluyor.

Özellikle elektronik cihaz üretimiyle tanınan şirket; akıllı telefon, bilgisayar, tablet, beyaz eşya, televizyon ve benzeri ürünler ile son kullanıcıya ulaşıyor. Buna ek olarak Samsung’un önemli bir gemi ve uçak üreticisi olduğunu da belirtmek gerek.

Aynı zamanda şirketin; donanım parçaları, yarı iletken ve ekran üretiminde de sektörün öncüleri arasında olduğunu söyleyelim. Samsung tarafından üretilen parçalar farklı şirketler tarafından da kullanılıyor. Hatta Samsung’un sigortacılık sektöründe bile hizmet verdiği ifade edilmekte.

Samsung her ne kadar farklı sektörlerde aktif olsa da iddialı olduğu telefon sektöründe, Galaxy telefon serisi Apple’ın marketteki en büyük rakibi. Son yıllarda şirket gelirinin neredeyse yarısı gibi büyük bir kısmı telefon bölümünden gelmekte.

Samsung, 1938 yılında Güney Kore’de kurulmuştur. Şirketin genel merkezi ise Suwon’da yer almaktadır. Samsung’un yıllık geliri yaklaşık 241 milyar dolar olarak belirtilmektedir. Üstelik bu değer ile listenin en üst sıralarında yer aldığını hatta Microsoft’u geçtiğini belirtelim.

11- Broadcom (335 Milyar Dolar)

dunyanin-en-degerli-teknoloji-sirketleri-Broadcom

Broadcom, günümüzde en değerli 11.teknoloji şirketi olarak karşımıza çıkmaktadır. 335 milyar dolar değere sahip olan ABD merkezli şirket, ürün kategorisi konusunda çeşitli alanlarda hizmet vermektedir. Öyle ki şirket, networking, kablosuz iletişim, depolama, ve geniş bant alanlarında ön plana çıkmaktadır.

Broadcom, yarıiletken teknolojileri konusundaki uzmanlığı ile teknoloji sektöründe adından söz ettiriyor. Bunun yanı sıra WiFi ve Bluetooth gibi teknolojilerin gelişmesinde Broadcom tarafından geliştirilen donanımlar büyük öneme sahipler. Böylece şirket, teknoloji dünyasının dinamik ve hızla değişen bir ortamında önemli bir rol oynamaktadır.

Broadcom tarafından paylaşılan son mali raporlara göre şirket, son yılda 16.37 milyar dolar kazanmayı başardı. Geçtiğimiz senelere göre Broadcom, gelirini ciddi bir şekilde artırdı. Böylece şirket, dünyanın en değerli teknoloji şirketleri arasında kendisine yer buluyor.

12- Oracle (287 Milyar Dolar)

Oracle

Dünyanı en değerli teknoloji şirketleri yazımısın son sırasında Oracle yer alıyor. ABD merkezli Oracle, yazılım sektörünün önde gelen şirketlerindendir. Bunun yanı sıra Oracle, donanım sektöründe de kullanıcılarına hizmet veriyor. Şirketin tüm faaliyetleri, Oracle’ı dünyanın en değerli teknoloji şirketlerinden birisi hâline getiriyor.



1977 yılında Larry Ellison, Bob Miner ve Ed Oates tarafından kurulan Oracle, yazılım ve bulut tabanlı hizmetler, veritabanı yönetimi, iş uygulamaları ve donanım ürünleri gibi birçok alanda faaliyet göstermektedir. Oracle, müşterilerine işlerini daha verimli bir şekilde yönetme, büyütme ve dönüştürme konusunda yardımcı olan kapsamlı bir teknoloji ekosistemi sunmaktadır.

Şirketin market değeri 287 milyar dolar olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra Oracle, son paylaştığı mali raporlarda son mali yılda 13.43 milyar dolar kazandığını açıkladı. Şirket, geçtiğimiz senelerde daha yüksek yıllık gelirlere ulaşmıştı. Yine de Oracle tarafından paylaşılan son mali rapor, şirketin yükselişte olduğunu gösterir niteliktedir.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Sürekli kendisini güncellemeye çalışan, araştırma yapıp edindiği bilgileri paylaşmayı seven bir teknoloji tutkunu.