Teknolojik cihazların gelişmesi ve yaygınlaşması, verilerin dijital ortama taşınmasını sağladı. Bu doğrultuda teknolojik cihazlarda yer alan depolama cihazları, teknoloji kullanıcıları için büyük önem taşımaktadırlar. Bilgisayarlar başta olmak üzere çoğu teknolojik cihazda depolama cihazı olarak HDD kullanılmaktadır. Ancak bu disk türünün ne olduğunu bilmeyen kişiler, HDD nedir diye merak etmektedirler.
Sabit disk olarak da bilinen HDD, en eski veri depolama araçlarından birisidir. Bundan dolayı HDD, dünya genelinde uzun süredir kullanılmaktadır. Fakat teknoloji kullanıcıları, kullanmış oldukları donanımların isimlerini bilmeyebiliyorlar. Bundan dolayı her ne kadar neredeyse tüm teknoloji kullanıcıları, en az bir cihazlarında HDD kullanmış olsalar da HDD nedir diye merak edebiliyorlar.
Bizler de bu yazımızda sizler için depolama teknolojilerinin hem varoluşu hem de gelişimi için büyük rol oynayan HDD’lere daha yakından bakacağız. Böylece rehberimize göz atarak HDD ile ilgili merak ettiğiniz tüm sorulara rahatlıkla cevap bulabilirsiniz.
İçindekiler
HDD Nedir?
HDD, hard disk drive, sabit disk sürücüsü anlamına gelmektedir. Bu diskler, uzun süredir çeşitli alanlarda kullanılan depolama birimleridir. HDD, manyetik bir malzemeyle kaplanan bir disktir. Bu depolama aygıtlarının üzerinde bir veya daha fazla disk bulunmaktadır. Bu diskler, dönerek HDD’nin çalışmasını sağlamaktadırlar.
Günümüzde hâlâ kullanılmaya devam eden HDD modelleri, uzun süre insanların çeşitli teknolojik cihazlarda kullandıkları diskler olmuşlardır. Bu diskler, büyük boyutlarıyla dikkat çekmektedirler. Bunun yanı sıra HDD’ler yapıları gereği, günümüzde gelişmiş halde olsalar da yavaş çalışmaktadırlar.
Bilgisayarlar başta olmak üzere HDD kullanılan cihazlarda HDD’nin yerleştirilmesi için uygun bir alan bulunmaktadır. Bilgisayarlarda bu alan, anakarta doğrudan bağlıdır. Böylece HDD, kullanılan cihazın temel depolama aygıtı olmaktadır.
HDD’nin çalışma sistemi, kullanılan disk ve üzerinde bulunan akümülatör kolu sayesinde mümkün olmaktadır. HDD’ye bir veri yazdırmak veya aygıtta yer alan bir veriyi görüntülemek istediğinizde diskler dönmeye başlayacaklardır. Bunun yanı sıra akümülatör kolu, dönen disklerin daha hızlı hareket etmelerine olanak sağlamaktadır.
Tarihte bilinen ilk sabit disk, 1956 yılında teknoloji devi IBM tarafından üretilmiştir. Bu tarihten itibaren IBM başta olmak üzere çeşitli teknoloji şirketleri, sabit disk teknolojisi üzerinde çalışmalarını sürdürdüler. Bunun sonucunda ilk etapta 5-20 MB arasında depolama kapasitesine sahip olan sabit diskler, günümüzde 10 TB depolama kapasitesine kadar ulaştılar.
HDD kapasitesi gibi teknolojileri ve yapıları da çeşitlilik göstermeye başladı. HDD modellerinin yavaş çalışmasından dolayı teknoloji geliştiricileri, bu disklerin daha hızlı çalışmalarını sağlayacak teknolojiler üzerinde çalıştılar. Bunun yanı sıra HDD modellerinin çeşitli yapıları geliştirildi.
Harici HDD Nedir?
HDD’ler temel olarak kullanılan cihazda dahili olarak yer almaktadırlar. Yani bilgisayarlarda yer alan HDD’ler, bilgisayar kasasında anakartla bağlantılı bir şekilde bulunmaktadırlar. Fakat HDD’ler zaman içerisinde gelişim gösterdiler. Teknoloji kullanıcılarının ihtiyaçlarının farklılaşması, HDD modellerinin yapılarının da farklılaşmasını sağladı.
Cihazlarda yer alan depolama alanları, kullanıcılara yetmemeye başladı. Bundan dolayı harici depolama aygıtları ortaya çıktılar. İlk etapta USB bellek gibi düşük kapasiteli harici depolama aygıtları üretildi. Ancak bu aygıtlar da belirli bir süreden sonra teknoloji kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılamadılar. Bundan dolayı harici diskler geliştirildiler.
HDD’ler temel olarak kullanılacak cihazda dahili olarak yer almaktadırlar. Bunun yanı sıra harici HDD olarak bilinen harici diskler ise cihazda dahili olarak yer almadan çalışabilen disklerdir. Bu diskler, genellikle harici bir kablo aracılığıyla cihazlara bağlanılarak çalışmaktadırlar. Bu sayede harici HDD kullanıcıları, bu diskleri diledikleri gibi yanlarında taşıyarak kullanabilmektedirler.
HDD Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
HDD, günümüzde yaygın bir şekilde kullanılmaya devam ediyor. Bazı cihazlarda kullanıcılar, kullanabilecekleri disk tipini seçemeyebiliyorlar. Bundan dolayı zorunlu olarak HDD kullanan kişiler mevcut. Ancak bunun yanı sıra SSD kullanma alternatifi bulunan kişiler, HDD tercihinde bulunabiliyorlar. Çünkü HDD kullanmanın çeşitli avantajları mevcut.
HDD kullanmanın ilk avantajı, yüksek kapasitelere ulaşabiliyor olması oluyor. İlk HDD modelleri 20 MB’a kadar depolama kapasitesine sahiptiler. Günümüzde üretilen HDD modelleri ise 10 TB’a kadar ulaştılar. Bundan dolayı yüksek kapasiteli bir disk kullanmak isteyen kişiler için HDD oldukça avantajlıdır.
HDD kullanmanın bir diğer avantajı, maliyeti olmaktadır. Ekonomik krizler ve çip sorunu başta olmak üzere çeşitli problemler, donanım fiyatlarının artmasına neden oldu. Bundan dolayı depolama aygıtı satın almayı düşünen kişiler, yüksek düzeyde paralar harcamak zorunda kalabiliyorlar. Ancak HDD kullanmayı düşünen kişiler, diğer disklere göre daha uygun fiyatlarla disk satın alabilmektedirler.
Kaliteli donanımları bulmak her zaman kolay olmayabiliyor. Çünkü bazı donanımlar, diğerlerine göre daha çok üretiliyorlar. Bundan dolayı da teknoloji pazarında bazı donanımları bulmak daha kolay olmaktadır. HDD’ler de bu donanımlardan birisidir. Uzun süredir teknoloji piyasasında bulunan HDD’ler neredeyse tüm ülkelerde kolaylıkla erişilebilmektedirler.
HDD kullanmanın son avantajı, kullanım süresi kısmında ortaya çıkmaktadır. Disklerin kullanım süresi, teknoloji kullanıcıları için çok önemlidir. Çünkü teknoloji kullanıcıları hem sürekli yeni disk almak hem de verilerini kaybetmek istemezler. Bu noktada HDD’lerin uzun ömürlü olması, teknoloji kullanıcıları için büyük bir avantajdır. Tabii ki HDD’lerin uzun ömürlü olması için darbe, sıvı teması gibi işlemlerden korunmaları gerekiyor.
HDD Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?
Teknolojik cihazların avantajları olduğu kadar dezavantajları da mevcut. Bu doğrultuda HDD kullanmanın da bazı dezavantajları bulunuyor. Bundan dolayı HDD kullanmayı düşünüyorsanız bu durumları göz önünde bulundurmalısınız.
HDD kullanmanın ilk dezavantajı eski nesil bir çalışma sistemine sahip olması oluyor. HDD, çalışma sisteminden dolayı gürültülü bir şekilde çalışmaktadır. Bunun yanı sıra fazlaca elektrik tüketen HDD, bunun sonucunda hızlı bir şekilde ısınmaktadır. Eğer HDD kullanmayı düşünüyorsanız diskinizin yüksek sıcaklıklara ulaşabileceğini ve çalışırken gürültülü çalışacağını unutmamanız gerekiyor.
Yeni nesil teknolojilerle birlikte SSD gibi diskler, yüksek hız değerlerine ulaştılar. Ancak HDD’ler yapıları gereği yavaş bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Her ne kadar HDD modellerinin okuma ve yazma hızları geliştirilmeye çalışılsa da alternatiflerine göre düşük seviyelerde kaldıklarını söyleyebiliriz.
HDD’ler, dikkatli kullanıldıkları zaman uzun ömürlü depolama cihazlarıdır. Ancak bu aygıtlar, oldukça hassaslardır. Bundan dolayı HDD modellerinin darbe, sıvı teması gibi hasarlar görmeleri bu depolama aygıtlarını kullanılamaz hale getirmektedir. Bunun yanı sıra kullanılmaz hale gelen HDD’lerden veri kurtarmak da pek mümkün değildir. Bu yüzden HDD’lerin hasar görmesi halinde depolama cihazında bulunan tüm verilerinizi kaybedebilirsiniz.
HDD Hızlandırmak Mümkün mü?
Bazı teknoloji kullanıcıları, zorunlu olarak HDD kullanıyorlar. HDD kullanmak, bir süre sonra teknoloji kullanıcılarını yormaktadır. Çünkü bu aygıtların yavaş çalışması, teknoloji kullanıcılarının cihazlarında işlem yapmalarını zorlaştırabilmektedir. Bundan dolayı birçok HDD kullanıcısı, depolama aygıtımı hızlandırabilir miyim diye merak etmektedir.
Öncelikle HDD modellerinin hız değerlerinin teknik yapılarıyla alakalı olduğunu bilmelisiniz. Yani bu aygıtlar, belirli bir hız kapasiteleri çerçevesinde üretiyorlar. Bundan dolayı HDD hızlandırmak aslında pek de mümkün değil. Ancak günümüzde bazı yazılımlar, HDD’leri optimize ediyorlar. Bunun sonucunda HDD’lerin yapmış oldukları işlemler azalıyor ve HDD’ler biraz daha hızlı çalışmaya başlıyorlar.
Bunun yanı sıra Microsoft da dahil olmak üzere işletim sistemi geliştiricileri, HDD kullanan kişileri mağdur etmemek adına işletim sistemlerini olabildiğince hafif geliştirmeye çalışıyorlar. Böylece depolama aygıtını yormadan çalışan işletim sistemlerini kullanarak da HDD hızınızda artış sağlayabilirsiniz.
Fakat HDD’lerde birkaç yazılımsal işlem sonucu ciddi hız farkları beklemek pek doğru olmayacaktır. Eğer kullanmış olduğunuz HDD modelinin hız değeri, sizleri memnun etmiyorsa SSD gibi yeni nesil depolama teknolojilerine yönelmenizi tavsiye ediyoruz.
HDD Hâlâ Kullanılabilir mi?
Teknoloji şirketleri, günümüzde HDD modellerini üretmeye devam ediyorlar. Bundan dolayı HDD nedir sorusunun cevabını öğrenen teknoloji kullanıcıları, yeni bir depolama aygıtı satın almaya karar verdiklerinde HDD hâlâ kullanılabilir mi diye merak ediyorlar.
Bazı bilgisayar üreticileri de dahil olmak üzere teknoloji üreticileri, ürettikleri cihazlarda HDD kullanmaya devam ediyorlar. Çünkü yüksek kapasiteli HDD modelleri, yüksek kapasiteli SSD modellerine göre daha uygun fiyatlarla satılıyorlar. Bundan dolayı hem yüksek kapasiteli bir depolama alanına sahip olmak hem de cihazınızın maliyetini düşürmek istiyorsanız depolama aygıtı kısmında tercihinizi HDD modellerinden yana kullanabilirsiniz.
Ancak cihazınızın hızı sizler için çok önemliyse HDD doğru bir tercih olmayabilir. Çünkü HDD’ler çalışma sistemleri gereği SSD gibi güncel depolama aygıtlarına göre daha yavaş çalışmaktadırlar. Bunun sonucunda cihazınızda okuma ve yazma işlemleri daha yavaş gerçekleşecektir. Bundan dolayı cihazınızın depolama ve depolanan bilgileri görüntüleme gibi işlemleri yavaş yapmasını istemiyorsanız HDD yerine SSD kullanmak sizleri daha çok memnun edecektir.
HDD Nedir: Sıkça Sorulan Sorular
SSD ve HDD modelleri arasındaki en büyük fark, çalışma sistemleri noktasında ortaya çıkmaktadır. HDD modelleri, üzerlerinde bulunan disk sayesinde verileri kaydedip okumaktadırlar. Bunun yanı sıra SSD’ler ise bir USB bellek mantığıyla doğrudan çalışmaktadırlar.
HDD, teknoloji kullanıcılarının uzun süredir kullandıkları bir depolama aygıtı çeşididir. Bu depolama aygıtları, geçmiş yıllarda sadece bilgisayarlarda kullanılıyorlardı. Bunun yanı sıra günümüzde HDD’ler bilgisayarların yanı sıra oyun konsolları gibi çeşitli teknolojik cihazlarda da kullanılmaktadırlar.
Sabit diskler, genel olarak uzun ömürlü depolama araçlarıdır. Teknoloji üreticileri, bu araçlar için 10-15 yıl arasında kullanım ömrü belirlerler. Ancak HDD’ler kolay hasar görebilmektedirler. Bundan dolayı düşme, çarpma veya sıvı teması gibi işlemler HDD modellerinin kullanılamaz hale gelmelerine yol açmaktadırlar.
Genel Değerlendirme
HDD’ler uzun süredir teknoloji üreticilerinin ve kullanıcılarının çeşitli cihazlarda kullandıkları depolama araçlarıdır. Bu aygıtlar, genellikle bilgisayarlarda kullanılmaktadırlar. Bundan dolayı özellikle yeni bir bilgisayar almayı düşünen veya bilgisayar sistemini geliştirmek isteyen kişiler, HDD nedir diye merak etmektedirler.
Sabit disk olarak da bilinen HDD modelleri, geçmişten günümüze gelişerek varlık göstermişlerdir. Günümüzde HDD modelleri, oldukça yüksek depolama kapasitelerine ulaşmışlardır. Fakat bu aygıtlar, SSD gibi alternatif depolama araçlarına göre hız konusunda zayıf kaldılar. Bunun en temel sebebi, HDD’lerin çalışma sistemi olmaktadır.
Yine de HDD modelleri, günümüzde özellikle depolama aracına fazla bütçe ayırmak istemeyen kişiler için ideal bir depolama aracı olmaktadırlar. Ancak eğer cihazınızın hızı, sizler için önem taşımaktaysa bu noktada HDD modelleri beklentilerinize cevap vermeyebilirler. Bundan dolayı günümüzde hem teknoloji kullanıcıları hem de üreticileri HDD modelleri yerine genellikle SSD modellerini kullanmaya başladılar.
Sizler için hazırlamış olduğumuz detaylı bilgiler içeren HDD rehberimiz burada sona eriyor. Bu rehberimizde sizler için HDD nedir sorusunun yanı sıra HDD ile ilgili merak edilen tüm konularda açıklama yapmaya çalıştık. Bunun yanı sıra sizler de HDD ile ilgili soru ve düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.