Hosting Nedir?

Gelişen teknolojiyle birlikte çeşitli kavramlar, teknoloji kullanıcılarının hayatlarında yer edinmeye başladılar. Bu kavramlardan birisi de hosting oldu diyebiliriz. Özellikle web sitesi kurmak isteyen kişiler, web hosting kavramıyla kesinlikle karşılaşıyorlar. Bundan dolayı hosting nedir sorusunun cevabı, günümüzde çok merak ediliyor.

Web siteleri, ön plandan bakıldığında basit yapılara sahiplermiş gibi duruyorlar. Birçok internet kullanıcısı, web sitelerinin arka plandaki yapılarına hakim değil. Bu yüzden de web sitelerinin arka planıyla alakalı herhangi bir kavramla karşılaşan kişiler, bu kavramın ne anlama geldiğini merak ediyorlar.

Hosting de bu kavramlardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü web hosting, internet aleminin en temel yapı taşlarından birisi diyebiliriz. Bundan dolayı internet kullanıcıları, internet serüvenlerinde en az bir kez bu kavramla karşılaşıyorlar.

Bizler de bu yazımızda bu kavramın ne anlama geldiğini merak eden kişiler için web hosting nedir, ne işe yarar sorularının cevabını vermeye çalışacağız.

Web Hosting Nedir?

Teknolojik cihazların birçoğunda verilerin depolanması için depolama alanları mevcut. Bunun en temel sebebi, verilerin korunması ve saklanması için bir alana ihtiyaç duyulması oluyor. Cihazlarda yer alan depolama alanları sayesinde kullanıcılar, cihazlarındaki verilerini kolaylıkla depolayabiliyorlar.

Cihazlardaki veriler gibi web sitelerinde yer alan verilerin ve web sitesinin dosyalarının da kullanıcılara aktarılabilmesi için depolanmaları gerekiyor. Ancak bu noktada kullanıcılar, çoğu teknolojik cihazdaki gibi kendi depolama alanlarını kolaylıkla kullanamıyorlar. Bundan dolayı günümüzde web barındırma hizmetleri yani web sunucuları, kullanıcılara hizmet etmektedir.

Kullanıcılar, web sitelerinin verilerini genellikle yüksek kapasitelere sahip olan web sunucularında depoluyorlar. Tabii ki depolanan bu verilerin, kullanıcılara aktarılması da gerekiyor. Bu noktada devreye hosting giriyor. Yani hosting, web sunucularında depolanan web sitesi verilerinin yayınlanmasını sağlayan bir hizmet olarak karşımıza çıkıyor.

Hosting hizmetinin çalışma mantığı ise oldukça basit. Bir web sitesini görüntülemek için yapılan ilk şey, web sitesinin linkini arama çubuğuna yazmak oluyor. Daha sonra devreye hosting hizmeti giriyor. Hosting hizmeti, linke bağlanan kişileri web sunucularındaki dosyalara yönlendiriyor. Böylece kullanıcılar, web sunucunuzda yer alan dosyaları kolaylıkla görüntüleyebiliyorlar.

Web hosting hizmeti, uzun süredir teknoloji kullanıcılarının hayatlarında yer alıyor. Tabii ki ilk etapta bu hizmet, daha basit sunucular üzerinden veriliyordu. Ancak günümüzde gelinen noktada web hosting hizmeti, oldukça güçlü sunucular üzerinden neredeyse kusursuz bir şekilde veriliyor. Bu sayede internet kullanıcılarının internet deneyimleri ciddi ölçüde artmış oluyor.

Bunun yanı sıra günümüzde web sitesi için hosting hizmeti arayan kişiler, çeşitli hosting türleriyle karşılaşıyorlar. Bu noktada kullanıcılar, hangi hosting türünü seçecekleri konusunda kararsızlık yaşayabiliyorlar. Bunun için yazımızın devamında sizler için web hosting türlerine daha yakından bakacağız.

Web Hosting Türleri Nelerdir?

Gelişen teknolojiyle birlikte hosting türleri de çeşitlenmeye başladı. Hosting hizmeti veren şirketler, kullanıcılarının hizmet kalitesini yükseltebilmek için çeşitli kullanım türlerine uygun hosting türleri geliştirdiler. Bunun sonucunda kullanıcılar, hosting hizmetinden faydalanmak istedikleri zaman hangi hosting türünün kendisine uygun olacağını seçmekte zorlanabiliyorlar.

Web Hosting Türleri Nelerdir

Bundan dolayı bizler de hosting türlerine daha yakından bakacağız. İlk olarak hosting türlerinin, çeşitli yönlerle birbirlerinden farklılaştığını belirtmemiz gerekiyor. Yani hosting türleri, sunucunun işletim sisteminden sunucu özelliklerine kadar farklılık gösteriyorlar. Bu yüzden öncelikle bu hosting türlerinin arasındaki farklılıkları incelemek daha doğru olacaktır.

İşletim Sistemine Göre Hosting Türleri

Web hosting hizmetinden faydalanmak isteyen kişiler, bu hizmet konusunda araştırma yaptıklarında Linux ve Windows hosting hizmetleri ile karşılaşıyorlar. Bu noktada konu hakkında pek fazla bilgisi olmayan kişiler, iki hosting hizmeti arasında ne tür farklılıklar olduğunu anlamayabiliyorlar. Bunun sonucunda da yanlış bir hosting tercihi, ileriki süreçte web sitesi sahiplerine bazı sıkıntılar yaratabiliyor.

İşletim sistemine göre hosting tercihi, tasarlanacak sitenin yapısına uygun bir şekilde seçilmeli. Çünkü Linux tabanlı hostingler, sundukları özelliklerden dolayı PHP, MySQL, WordPress tabanlı siteler için daha kullanışlı olmaktadır. Bunun yanı sıra Windows tabanlı hostingler ise ASP.NET, Microsoft SQL tabanlı siteler için daha kullanışlı olmaktadır.

Yani işletim sistemine göre hosting tercihi yapmadan önce sitenizin yapısını tasarlamanız daha uygun olacaktır. Bunun sonucunda da sitenizin yapısına göre sizler için uygun olan işletim sistemi tabanlı hosting hizmetinden faydalanabilirsiniz.

Özelliklerine Göre Hosting Türleri

Hosting hizmeti sağlayan şirketler, kullanıcılarına daha verimli bir hizmet sunabilmek için hosting paketlerini özelliklerine göre şekillendiriyorlar. Bunun sonucunda kullanıcıların karşısına çeşitli hosting paketleri çıkıyor. Şimdi de bu hosting paketlerine daha yakından bakalım.

Web Hosting

Hosting hizmeti almaya karar veren kişiler, hosting araştırması yaptıklarında ilk olarak web hosting paketleriyle karşılaşıyorlar. Birçok hosting hizmetinde yer alan bu paket, en temel hosting paketi diyebiliriz. Yani bu hosting paketi, temel olarak tüm kullanıcılara hitap etmesi amacıyla sunuluyorlar. Bu pakette hosting şirketleri, kullanıcılarının ihtiyaçlarına göre çeşitli paketler geliştiriyorlar. Bu paketler, sunucunun özelliklerine göre şekilleniyor. Bu sayede şirketler, web hosting altında genel olarak tüm kullanıcılarına hizmet veriyor.

WordPress Hosting

Son zamanların en popüler hosting paketlerinin başında WordPress hosting geliyor diyebiliriz. İnternette yer alan birçok web sitesi, WordPress temelli geliştiriliyor. Bundan dolayı hosting şirketleri de WordPress kullanıcılarına hitap eden hosting paketleri geliştirmeye başladılar.

Bu paketler, WordPress ile uyumlu bir şekilde özelleştiriliyorlar. Bu sayede WordPress temelli siteler, oldukça hızlı ve kesintisiz bir şekilde kullanıcılarına hizmet veriyorlar. Bunun yanı sıra WordPress hostingler, WordPress kurulumu sırasında da kullanıcılarına oldukça kolaylık sağlayan özelliklere sahipler.

Kurumsal Hosting

İnternette kişisel sitelerden kurumsal şirketlerin sitelerine kadar birçok web sitesi mevcut. Sitelerin hitap ettikleri kullanıcı profilleri farklı olduğu için sitelerin ihtiyaçları da oldukça farklı olabiliyor. Örneğin kurumsal siteler, kişisel sitelere göre daha geniş depolama alanına ve daha yüksek kapasiteli RAM’lere sahip sunuculara ihtiyaç duyabiliyorlar.

Bundan dolayı hosting şirketleri de kurumsal kullanıcılarına daha yüksek kalitede hizmet verebilmek adına kurumsal hosting paketleri geliştiriyorlar. Bu paketler, genellikle standart hosting paketlerine göre daha güçlü özelliklere sahip oluyorlar. Bundan dolayı bu paketlerin fiyatları da standart hosting paketlerinin fiyatlarının üstünde oluyor.

Reseller Hosting

Bazı kişiler, birden çok web sitesi ile takipçileriyle buluşuyorlar. Bundan dolayı bu kişilerin hosting ihtiyaçları, diğer kullanıcılara göre biraz daha farklı oluyor. Her site için ayrı bir hosting hizmeti almak hem hizmetlerin takibi açısından hem maliyet açısından oldukça zorlayıcı olmaktadır. Bundan dolayı hosting şirketleri de kullanıcılarına reseller hosting paketleri altında çok sayıda site barındırma imkanına sahip olan paketler sunmaktadırlar.

Reseller hosting paketleri, sahip oldukları özellikler bakımından diğer hosting paketlerinden oldukça farklılar. Çok sayıda siteyi depolama imkanı sunan bu paketler, kullanıcılarına hosting bayiliği yapma imkanı da sunuyor. Tabii ki bu noktada bayilik yapabilmek için hosting hizmeti aldığınız şirketin kurallarına uygun davranmanız gerekmektedir. Çünkü bazı hosting sağlayıcıları, bayilik imkanı sunmamaktadır.

Web Hosting Özellikleri Nelerdir?

Hosting hizmetinden faydalanacak kişiler, normal olarak bu hizmetin özelliklerine hakim olmak istiyorlar. Çünkü hosting özetleri, hizmeti kullanacağınız sitenin performansını doğrudan etkilemektedir. Bundan dolayı hosting özelliklerini bilmeniz ve buna göre bir hosting paketi tercihinde bulunmanız sizler için faydalı olacaktır.

Hosting paketlerinin, bazı konularda farklılaştıklarını ve bunun sonucunda hosting türlerinin oluştuğunu açıklamıştık. Bunun yanı sıra her hosting paketinde ortak bulunan bazı özellikler de mevcut. İlk olarak hosting paketleri, kullanıcılarına belirli bir depolama yani disk alanı ve RAM kullanımı sunmaktadırlar.

Sahip olunan disk alanı, sunucunuzda depolayabileceğiniz alanı temsil etmektedir. Bunun yanı sıra hosting paketinin RAM miktarı da hosting sunucunuzun bağlı olduğu cihazın RAM performansını göstermektedir. Yani RAM performansı aslında sunucunuzun hızını bundan dolayı da sitenizin hızını doğrudan etkilemektedir diyebiliriz.

Web Hosting Özellikleri Nelerdir

Bunun yanı sıra hosting paketleri, genellikle kullanıcılarına belirli bir trafik kapasitesi sunmaktadır. Şirketler, sunucularına yüklenme olmaması adına paketlerde sundukları trafik kapasitesini aşan sitelere sunucu yavaşlatması işlemi uygulamaktadırlar. Bu işlemle karşılaşmak istemeyen hosting kullanıcıları için tabii ki sınırsız trafik kapasitesi sunan hosting hizmetleri de mevcut.

Hosting şirketleri, kullanıcılarına genellikle web mail hizmeti de sağlamaktadır. Bu sayede kullanıcılar, sitelerinin sunucusunda hizmet veren mail adreslerini kullanabiliyorlar. Bu noktada sunulan web mail hizmetinin kapsamı, hosting paketlerine göre farklılık gösterebiliyor.

Son olarak hosting şirketleri, kullanıcılarının ilgisini çekebilmek adına veri yedekleme, ücretsiz veri aktarımı gibi özellikler de sunmaktadır. Bu noktada şirketlerin sundukları ekstra özellikler, şirketlerin politikalarına göre farklılık göstermektedir.

İyi Bir Web Hosting Paketinde Olması Gerekenler Nelerdir?

Hosting hizmetinden faydalanmak isteyen kişiler, iyi bir web hosting paketinde neler olmalı diye merak ediyorlar. Bu noktada hosting paketinde olması gerekenler, tamamen kullanıcıların ihtiyaçlarına göre şekilleniyor diyebiliriz. Çünkü hosting şirketleri, kullanıcılarının ihtiyaçlarına göre çeşitli özelliklere sahip olan hosting paketleri sunuyorlar. Bu noktada paket tercihi de kullanıcılara kalıyor diyebiliriz.

İlk olarak hosting paketinizin işletim sistemini belirlemeniz gerekiyor. Bu noktada yazımızda belirttiğimiz gibi sitenizin yapısı, sunucunuzun işletim sistemini belirlemenizde yol gösterici olacaktır. Daha sonra özelliklerine göre hangi hosting paketinden faydalanacağınızı belirlemelisiniz. Eğer aklınızda herhangi bir site yapısı yoksa klasik web hosting paketi, tüm ihtiyaçlara hitap etmeye yönelik geliştirildiği için ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır.

Daha sonra ihtiyaçlarınıza göre hosting paketinizi özelleştirmeniz gerekiyor. Örneğin çok güçlü bir sunucuya ihtiyaç duyacaksınız disk ve RAM kapasitesi yüksek bir hosting paketi seçmeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra ilk defa bir web sitesi açacaksanız ve kişisel bir site yapmayı planlıyorsanız daha düşük disk ve RAM kapasiteli bir hosting paketi ihtiyacınızı karşılayacaktır.

İhtiyaçlarınızı belirledikten sonra hosting şirketi tarafından sunulan özelliklere göre hosting paketinizi seçebilirsiniz. Bazı hosting şirketleri, kullanıcılarının ilgisini çekebilmek adına çeşitli güvenlik ve yedekleme hizmetlerini ücretsiz olarak sunmaktadırlar. Hosting paketinizde yedekleme, yüksek güvenlik önlemi gibi özelliklerin bulunması hosting deneyiminizi ciddi ölçüde geliştirecektir.

Kısacası iyi bir web hosting paketini, kendi ihtiyaçlarınıza göre şekillendirmeniz gerekiyor diyebiliriz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken kriterleri, yazımızda sizler için açıkladık.

Genel Değerlendirme

Hosting hizmeti, web sitelerinin sunucularında yer alan verilerin yayınlanmasını sağlayan hizmettir. Birçok veri türü gibi web sitelerinin verilerinin de bir yerde depolanmaları gerekiyor. Bu noktada kullanıcıların karşısına web sunucuları çıkıyor. Web sunucularında depolanan veriler ise hosting hizmetleri üzerinden internet kullanıcılarıyla buluşuyorlar.

Gelişen teknolojiyle birlikte hosting paketleri de gelişmeye ve çeşitlenmeye başladılar. Bizler de yazımızda sizler için popüler hosting çeşitlerini açıklamaya çalıştık. Bunun yanı sıra hosting paketlerinde yer alan disk alanı, RAM kapasitesi gibi özellikleri de açıkladık.

Hosting hizmetinden faydalanmaya karar veren kişiler, iyi bir hosting paketinde neler olmalı diye merak ediyorlar. Bu noktada herhangi bir hosting paketini iyi bir hosting paketi olarak göstermek yanlış olacaktır. Çünkü kullanıcıların sunucu ihtiyaçları oldukça farklı olabiliyorlar. Bu noktada kullanıcılar için ideal olan hosting paketini, kullanıcıların ihtiyaçları belirliyor diyebiliriz.

Sizler için hazırlamış olduğumuz hosting rehberimiz burada sona eriyor. Sizler de web hosting ile ilgili sorularınızı ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Sürekli kendisini güncellemeye çalışan, araştırma yapıp edindiği bilgileri paylaşmayı seven bir teknoloji tutkunu.