WhatsApp günümüzün en popüler mesajlaşma uygulamalarından birisidir. Her gün milyonlarca akıllı cihaz kullanıcısı, WhatsApp kullanmakta ve birbirine mesaj göndermektedir. Ancak WhatsApp yalnızca bireysel kullanıcılara hitap etmemektedir. Buna ek olarak işletmeler için de bir WhatsApp hesabı açmak mümkündür. Peki WhatsApp işletme hesabı tam olarak nedir?
Bu içeriğimizde WhatsApp işletme hesabı nedir sorusunu detaylı bir şekilde yanıtlamaya çalışacağız. WhatsApp tarafından sunulan bu hizmetin ne olduğuna ve neden bir işletme hesabı açmanız gerektiğine değineceğiz. Ayrıca sizler için bu hesap türünün, sıradan bir hesaptan farklarının ve avantajlarının neler olduğuna da içeriğimizde detaylı bir şekilde yer vereceğiz.
Tüm bunlara ek olarak WhatsApp işletme hesabı nasıl açılır ve kapatılır konularına da içeriğimizde değineceğiz. Ancak tüm bu konulara geçmeden önce WhatsApp işletme hesabı nedir sorusunun yanıtını vermemiz gerekiyor.
İçindekiler
WhatsApp İşletme Hesabı Nedir?
WhatsApp işletme hesabı, WhatsApp uygulamasının işletmeler için özelleştirilmiş ve geliştirilmiş bir sürümünde oluşturulan hesaptır. WhatsApp’ın geliştirdiği Business hizmetiyle; iş yerleri, mağazalar ve dükkanlar için bir hesap açabilir ve müşteriler ile bu hesap üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
WhatsApp işletme hesabının detaylarına değinmekte de fayda var. Bu hesap aslında kişisel bir WhatsApp hesabından oldukça farklı bir yapıya sahip. WhatsApp, bu hesap türünün küçük işletmeler için tasarlandığını belirtiyor. WhatsApp Business uygulaması üzerinden kullanılan WhatsApp işletme hesabı, işletme sahiplerinin dijital ortamda müşterilerine kolayca ulaşmasını sağlıyor.
WhatsApp’ın geliştirdiği Business yani işletme uygulaması sayesinde hazır mesajlar kullanabilir, müşterilerin sorularını hızlı bir şekilde cevaplayabilirsiniz. Whatsapp, bu uygulamayı işletme sahiplerinin müşteriler ile daha kolayca iletişime geçmesi için tasarlamıştır. Aynı zamanda uygulama klasik WhatsApp uygulaması ile önemli ölçüde benzerlik göstermektedir.
WhatsApp Business uygulamasını kullanırken WhatsApp’ta yer alan tüm unsurları da kullanabilirsiniz. Örneğin, müşterilerinize WhatsApp Business üzerinden ses kaydı ya da fotoğraf gönderebilirsiniz. Üstelik WhatsApp, bu hizmeti tamamen ücretsiz bir şekilde kullanıcılarına sunmaktadır.
WhatsApp işletme hesabı açmak için gerekli olan unsurların başında bir telefon numarası gelmektedir. Ancak bu telefon numarasının doğrudan bir akıllı telefona bağlı olmasına gerek yoktur. Dileyen işletme sahipleri iş yerinin sabit telefonu üzerinden de WhatsApp işletme hesabı oluşturabilir. WhatsApp geliştiricileri, bu noktada işletme hesabı kullanıcılarına büyük bir kolaylık sağlamaktadır.
Şirket, WhatsApp Business uygulamasını ilk olarak 2018 yılında kullanıcıların karşısına çıkarmıştır. Ancak bunun öncesinde 2017 yılında WhatsApp’ın bir işletme uygulaması geliştirdiği yönünde dedikodular ortaya çıkmaya başlamıştır. 2020 yılının sonlarında ise daha büyük çaplı işletmeler için farklı ücretlendirmelere sahip hizmetler ortaya çıkarmıştır.
WhatsApp Business Avantajları Nelerdir?
Her şeyden önce WhatsApp işletme hesabı, bir işletmenin daha profesyonel bir görünüme kavuşmasını sağlar. Müşterilerin sürekli ulaşabileceği bu hesabın doğru bir şekilde düzenlenmesi iş yerinin kazanacağı en önemli avantajlardan birisi olacaktır.
Buna ek olarak WhatsApp işletme hesapları ile müşterilerin sürekli olarak sorularına cevap bulabileceği bir kanal oluşturmak mümkündür. Müşteriler, işletmenin çalışma saatleri dışında bile WhatsApp üzerinden mesaj atarak dilediği bilgileri sorgulayabilir ve öğrenebilir. WhatsApp üzerinden otomatik mesajlar sayesinde bunu gerçekleştirmek mümkün hale gelmektedir.
Müşterilerin çalışma saatleri dışında bile bu hesaba mesaj iletmesi mümkündür. Bu mesajların işletme sahibine ulaşma saatleri de işletmeci tarafından belirlenmektedir. Böylece çalışma saati başladığında izinli olunan zamandaki mesajları görüntülemek de bir seçenektir.
WhatsApp Business uygulaması ile gerçekleştirilen bu görüşmeler işletme sahiplerinin de düzenli bir şekilde çalışmasına olanak sağlamaktadır. Kullanıcılar için etiketler ile müşteri takibi yapmak mümkündür. Ayrıca standart WhatsApp uygulamasındaki özelliklere ek olarak bu uygulamada yer alacak profilinizde; adres, e-posta adresi ve web sitesi gibi bilgiler de yer alabilmektedir.
Bunun yanı sıra, WhatsApp işletme hesabının bir başka avantajı kişisel hesabınızdan bağımsız olabilmesidir. Müşterileriniz ile doğrudan işletme hesabından konuşmak ve bu kayıtların ayrı bir platform üzerinde tutulması olası bir karışıklığın önüne geçecektir.
WhatsApp işletme hesapları müşterilere farklı ürün ve hizmetleri tanıtmak için de pek çok seçenek sunmaktadır. Dilerseniz bir katalog oluşturarak iş yerinizde verdiğiniz hizmetleri ve sattığınız ürünleri doğrudan müşterilere ulaştırabilirsiniz.
Aynı zamanda orta ve büyük çaplı işletmeler de WhatsApp işletme hesabı oluşturabilmektedir. Dileyen iş yeri sahipleri WhatsApp Business API’ı ile daha da geniş ölçekli bir WhatsApp Business deneyimi yaşayabilir. Bir başka deyişle WhatsApp, işletme hesapları için gerekli araç desteğini tüm işletme sahiplerine sunmaktadır.
Görüldüğü üzere WhatsApp Business yani işletme hesapları hem müşterilere hem de işletme sahiplerine pek çok avantaj sağlamaktadır. Her iki taraf için de çok daha kolay bir iletişim imkanı bu uygulama sayesinde mümkün hale gelmektedir.
WhatsApp İşletme Hesabı Nasıl Açılır?
WhatsApp işletme hesabının avantajlarından bahsettikten sonra bu hesabı nasıl açacağınızı da anlatacağız. Eğer bir işletme sahibiyseniz ve müşterilerinize ulaşmanın yeni bir yolunu arıyorsanız WhatsApp işletme hesabı sizin kurtarıcınız olabilir. Üstelik bir WhatsApp işletme hesabı açmak oldukça basit adımlardan oluşuyor. Buna ek olarak halihazırda WhatsApp kullanıyorsanız uygulamanın kullanımında da zorlanmayacaksınız demek yanlış olmayacaktır.
- WhatsApp işletme hesabı oluşturmak için gerçekleştirmeniz gereken ilk adım uygulama marketinden işletim sisteminize uygun olan WhatsApp Business uygulamasını indirmek oluyor. Eğer Android kullanıyorsanız Play Store’dan, iOS kullanıyorsanız App Store’dan WhatsApp Business uygulamasını indirin.
- Daha sonrasında uygulamayı açın ve platformun sunduğu gerekli sözleşmeleri kabul ederek devam edin.
- Bu işlemin ardından WhatsApp sizden hesabınız için bir telefon numarası talep edecektir. Daha sonrasında bu telefon numarası ile hesabınızı doğrulamanız gerekmektedir. Bu nedenle bu adımda geçerli bir telefon numarası girdiğinize emin olun. Ayrıca müşterileriniz de bu numara üzerinden sizinle iletişime geçecektir.
- Telefon numaranızı girdikten sonra cihazınıza gelen kodu uygulamada açılacak bölüme yazmalısınız. Eğer sabit bir numara girdiyseniz WhatsApp kodu sizi arayarak da ulaştırabilir.
- Bu adımın ardından WhatsApp hesabınız açılacaktır. Ancak bu hesabın profil düzenlemesi henüz yapılmamış olacaktır. Profilinizi düzenlemeden önce karşınıza gelecek sayfada işletmeniz için bir isim girmeniz, işletme kategorinizi belirlemeniz ve bir profil resmi seçmeniz gerekmektedir.
Bu adımların ardından işletme hesabınız resmi olarak açılacaktır. Ancak belirttiğimiz gibi profil düzenlemesini daha sonra gerçekleştirmeniz gerekmektedir. WhatsApp Business uygulamasında hesabınızı oluşturduktan sonra karşınıza “Keşfet” butonu çıkacaktır. Bu butona tıklayarak işletmeniz ile ilgili kritik bilgilerin profilinizde yer almasını sağlayabilirsiniz.
Örneğin, iş yerinizin hangi saat aralıklarında açık olduğunu WhatsApp Business hesabınıza buradan ekleyebilirsiniz. Ayrıca sağladığınız hizmetler ile ilgili bir katalog oluşturabilir, iş yerinin adresini paylaşabilir, ürünleriniz ile ilgili detaylı bilgiler ekleyebilirsiniz. Bunların haricinde müşterilerinizin size ulaşması için alternatif adresleri de buradan paylaşabilirsiniz.
Tüm bu işlemlerin ardından WhatsApp işletme hesabınız kullanıma hazırdır. Kaydolduğunuz telefon numarasını paylaşarak müşterileriniz ile WhatsApp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
WhatsApp İşletme Hesabı Nasıl Kapatılır?
Her ne kadar WhatsApp işletme hesabı birçok avantaja ve ekstra özelliğe sahip olsa da kimi zaman işletme sahipleri bu hesabı kullanmaktan vazgeçebilir. Buna ek olarak işletmenin kapanması ya da el değiştirmesi gibi durumlar da söz konusu olabilir. Böyle bir durumda işletme sahipleri WhatsApp işletme hesabı nasıl kapatılır sorusunun cevabını merak ediyorlar.
Aslında bu işlem, sıradan bir WhatsApp hesabı kapatmaktan pek de farklı değildir. Sizler de aşağıdaki adımları takip ederek bir WhatsApp Business hesabını kolaylıkla kapatabilirsiniz:
- Öncelikle kapatmak istediğiniz hesabın açık olduğu WhatsApp Business uygulamasını açın. Bu uygulama üzerinde silmek istediğiniz hesabın açık olduğuna emin olun.
- Daha sonra WhatsApp Business uygulamasının Ayarlar bölümüne ulaşın. Eğer Android kullanıyorsanız sağ üst tarafta yer alan üç noktaya tıklayın. Eğer iOS kullanıyorsanız uygulamanın sağ alt bölümünde bulunan çark simgesine tıklayın.
- WhatsApp ayarlar menüsüne ulaştıktan sonra Hesap ayarları ile devam edin.
- Bu ekranda yani hesap ayarlarında yer alan “Hesabımı Sil” seçeneğine tıklayın.
- Bu işlemin ardından WhatsApp sizden hesabınızın bağlı olduğu telefon numarasını doğrulamanızı isteyecektir. Numarayı doğru girdiğinize emin olun. Daha sonra kırmızı renkli “Hesabımı Sil” butonuna tıklayın ve yönergeyi takip edin.
Bu işlemlerin ardından WhatsApp işletme hesabınız silinecektir. Ancak WhatsApp işletme hesabınızı silmeden önce tüm mesajlarınızın ve gruplarınızın da silineceğini unutmamanız gerekmektedir. Aynı zamanda bu hesap için yedeklenen verilerin de WhatsApp sunucularından silineceğini bilmelisiniz.
Eğer işletme el değiştiriyorsa ve yalnızca telefon numarasının değişmesi gerekiyorsa hesabı silmeden de bu sorunu çözebilirsiniz. WhatsApp işletme hesabınızda kullandığınız numarayı değiştirmek için izlemeniz gereken adımlar ise şunlardır:
- WhatsApp Business uygulamasının ayarlar menüsüne ulaşın.
- Daha sonrasında Hesap ayarlarına tıklayın.
- Hesabı Sil seçeneği ile devam edin.
- Burada karşınıza çıkacak olan “Numara Değiştir” butonuna tıklayarak hesabın bağlı olduğu telefon numarasını kolaylıkla değiştirebilirsiniz.
Bu işlemi gerçekleştirmeniz durumunda WhatsApp işletme hesabınız silinmeyecektir. Ancak hesabın bağlı olduğu telefon numarası değişecektir. Hesabınızı silerken beklenmedik bir durum ile karşılaşırsanız WhatsApp ile iletişime geçmenizi tavsiye ediyoruz.
Genel Değerlendirme
Bu içeriğimizde WhatsApp işletme hesabı nedir sorusunu tüm yönleriyle cevaplamaya çalıştık. WhatsApp tarafından geliştirilen ve ücretsiz bir şekilde sunulan WhatsApp Business, işletme sahiplerinin müşterileri ile iletişime geçmesini kolaylaştıran bir bilgi alışverişi hizmetidir.
WhatsApp işletme hesabı ile müşteriler bir iş yeri hakkındaki sorularını doğrudan WhatsApp uygulaması üzerinden işletme sahibine ulaştırabilir. Ayrıca mesai saatleri haricinde de işletme tarafından belirlenen hızlı mesajlar ile doğrudan bir insan ile iletişime geçmeden de sorularına cevap alabilir.
WhatsApp işletme profili oluşturmak müşterilere bu kritik sorular hakkında bilgi vermenin bir diğer önemli yoludur. Bu profil aracılığıyla işletmenin; çalışma saatleri, adresi, web sitesi, e-posta adresi gibi önemli bilgileri paylaşmak mümkündür. Aynı zamanda detaylı açıklamalar ve kataloglar sayesinde işletmenin sunduğu hizmetleri de görüntülemek mümkün hale gelmektedir.
Mesajlaşma ve sohbet uygulamalarının günümüzde oldukça popüler olduğunu düşünürsek WhatsApp Business’ın işletmeler için son derece önemli bir araç olduğunu söyleyebiliriz. Üstelik sabit numaraları bile destekleyen bu uygulama ile doğrudan iş yeri telefonunuz ile işletme hesabı oluşturabilirsiniz.
WhatsApp bu uygulamanın küçük işletmeler için geliştirildiğini belirtse de WhatsApp Business API sayesinde orta ve büyük ölçekli işletmeler de bu hizmetten faydalanma şansına sahip. Üstelik bir WhatsApp işletme hesabı oluşturmak oldukça basit. Uygulama mağazasından WhatsApp Business uygulamasını indirerek ve telefon numaranızı girerek kolaylıkla bir profil oluşturabilirsiniz. Üstelik bu hesabı silme işlemi de son derece basittir.
Görüldüğü üzere WhatsApp işletme hesabı pek çok avantaja sahiptir. Klasik WhatsApp uygulaması ile neredeyse aynı özelliklere sahip olan ancak işletmelere özel olarak geliştirilen bu uygulama iş yerinizin çok daha erişilebilir hale gelmesini sağlayacaktır.