WhatsApp Web Nasıl Kullanılır?

Ülkemizde de hatırı sayılır miktarda kişi tarafından kullanılan WhatsApp, dünyanın en çok kullanılan mesajlaşma uygularından birisidir. Üstelik WhatsApp, sanılanın aksine yalnızca mobil platformlar üzerinden değil aynı zamanda bilgisayarlar ile de kullanılmaktadır. Peki bunu sağlayan WhatsApp Web nedir? Daha da önemlisi WhatsApp Web nasıl kullanılır?



Bu içeriğimizde sizler için WhatsApp Web nasıl kullanılır sorusunun cevabını detaylıca anlatacağız. Buna ek olarak WhatsApp Web nedir ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri de sizlerle paylaşacağız. Ayrıca, WhatsApp Web alternatifi olan bir uygulamadan da bahsedeceğiz.

Günlük hayatta işlerimizi bir hayli kolaylaştıran WhatsApp Web platformuna detaylıca bakalım. Öncelikle WhatsApp Web nedir sorusunu yanıtlayalım.

WhatsApp Web Nedir?

WhatsApp Web, WhatsApp uygulamasını tarayıcı üzerinden kullanmaya olanak sağlayan bir uygulamadır. Bu platform sayesinde bilgisayar aracılığıyla WhatsApp kullanmak mümkün hale gelmektedir.

WhatsApp, bu uygulamayı ilk olarak 2015 tarihinde kullanıcılarıyla buluşturdu. Başlangıçta Android ve Blackberry işletim sistemlerinin yanı sıra dönemin popüler platformlarından Windows Phone platformuna destek sağlandı. Daha sonrasında şirket Nokia ve iOS tabanlı cihazlar için de WhatsApp Web desteği sundu.

WhatsApp Web’in en büyük avantajlarından birisi, herhangi bir uygulama indirmeden WhatsApp deneyimi yaşamak oluyor. Bir internet sitesi üzerinden telefonunuzdaki WhatsApp uygulamasını görüntülemek mümkün hale geliyor. Bu sayede bilgisayarınız üzerinden mesajlaşabiliyorsunuz.

Eğer sürekli bilgisayar başından çalışan biriyseniz WhatsApp Web sizin için hayat kurtarıcı olabilir. WhatsApp üzerinden halletmeniz gereken işler için telefonu elinize almanıza gerek bile kalmaz. Böylece sadece bilgisayar ile mesaj yanıtlayarak WhatsApp kullanabilirsiniz.

Bunun haricinde, eğer WhatsApp üzerinden indirmeniz gereken dosyalar varsa ve telefon ile taşımak istemiyorsanız WhatsApp Web yine size bir kurtarıcı olacaktır. WhatsApp’tan size gönderilen tüm dosyaları doğrudan telefonunuza indirebilirsiniz.

Tüm bunlara ek olarak, kısa bir süreliğine telefonunuzu bırakmak istiyorsanız ancak WhatsApp kullanmanız gerekiyorsa yine WhatsApp Web işinize yarayacaktır. Örneğin, telefonunuzu şarja takmanız gerekiyor ancak bir yandan da WhatsApp kullanmalısınız. WhatsApp Web üzerinden telefonu işgal etmeden mesajlaşmaya devam edebilirsiniz.



Bu kadar avantaj ve kolaylık sağlayan WhatsApp Web, uygulama gibi tamamen ücretsiz bir şekilde sunulmaktadır. Peki, WhatsApp Web kullanmak için ne yapmak gerekli? Daha da önemlisi, WhatsApp Web nasıl kullanılır?

WhatsApp Web Nasıl Kullanılır?

Artık WhatsApp Web’in ne olduğunu ve ne işe yaradığını biliyoruz. Peki WhatsApp Web nasıl kullanılır? WhatsApp Web kullanmak için neye ihtiyacınız var?

WhatsApp Web kullanmak için ihtiyacınız olan şeyler; bir WhatsApp hesabı, içinde WhatsApp yüklü ve internete bağlı bir telefon ve internete bağlı bir bilgisayar ya da tablet. Tüm bu unsurlara sahipseniz WhatsApp Web kullanmanıza engel yok demektir. WhatsApp Web kullanmak için şu adımları takip edebilirsiniz.

WhatsApp Web ile Hesap Açmak

  • Öncelikle, WhatsApp Web’in internet sitesine ulaşmanız gerekmekte. Bu siteyi, tüm uygulamayı kullanabileceğiniz site olarak da isimlendirmek mümkün. Bilgisayar üzerinden yapacağınız tüm WhatsApp Web işlemleri bu site ile gerçekleşecek. Ama önce QR kod ile hesabı bağlamamız gerekmekte.
Whatsapp-web-qr-kod
  • Bir sonraki adımda ise işin için telefonunuz girecek. Telefonunuzdaki WhatsApp uygulamasını açın ve WhatsApp Web seçeneklerini bulun.
  • Eğer Android kullanıyorsanız WhatsApp uygulamasını açtığınızda sağ üst tarafta çıkan üç nokta işaretinde Bağlı Cihazlar seçeneğini görebilirsiniz.
  • iPhone kullanıcıları ise WhatsApp uygulamasındaki Ayarlar menüsünden Bağlı Cihazlar sekmesinde bu seçeneklere ulaşabilir.
  • Bu menüyü bulduktan sonra Cihaz Bağla butonuna tıklayın.
  • Yaptığınız işlemin ardından telefonunuz kamerası ile QR tarayıcıyı açacaktır. WhatsApp Web sitesinde yer alan QR kodu bu tarayıcı ile okutmanız gerekmekte.
  • Bu işlemin ardından WhatsApp hesabınız WhatsApp Web ile bağlanacaktır. Daha sonrasında WhatsApp Web kullanabilirsiniz.

Arayüz ve Uygulamayı Kullanmak

Yaptığınız işlemlerden sonra WhatsApp Web arayüzünü göreceksiniz. Bu arayüzün sol tarafında sohbetleriniz ve ayarlar, sağ tarafında ise mesajlaşmak için kullanacağınız alan yer almakta. Ayrıca bu site üzerinden WhatsApp durumlarını görüntüleyebilir, yeni sohbet ya da grup sohbeti oluşturabilir ve profilinizi düzenleyebilirsiniz.

WhatsApp Web kullanırken en büyük artılardan birisi daha önce de belirttiğimiz gibi dosya transferini kolaylıkla gerçekleştirmek oluyor. Eğer bir arkadaşınıza bilgisayarınız üzerinden dosya göndermek istiyorsanız WhatsApp Web işinizi fazlasıyla basit hale getirecek.

Bunun için yapmanız gereken tek şey dosyayı sürükleyip mesajlaşma alanına bırakmak oluyor. Farklı bir yöntem ise sohbet kutucuğunun yanındaki ataç aracı ile gerçekleşiyor. Bu ataç sayesinde belge, kişi, fotoğraf ya da video gibi çeşitli dosyalar göndermek mümkün.

Ayrıca, WhatsApp Web ile sesli mesaj da göndermek ya da dinlemek de bir seçenek olarak sunuluyor. Böylece, telefonunuza ihtiyaç duymadan bilgisayarınızdaki mikrofon ile sesli mesaj gönderebiliyorsunuz.

Whatsapp-web-arayuz

Buraya kadar WhatsApp Web ile yapılabileceklere değindik. Ancak WhatsApp Web’e henüz ulaşmamış birkaç önemli özelliğe de göz atmakta fayda var. Sizin de dikkatinizi çekeceği gibi WhatsApp Web henüz görüntülü ve sesli görüşmeyi desteklemiyor. Bu nedenle görüntülü ya da sesli görüşme yapmak için WhatsApp Web kullanmak henüz mümkün değil.

Kısaca WhatsApp Web, bilgisayar üzerinden kullanabileceğiniz bir WhatsApp uygulaması olarak ifade edilebilir. Bu uygulama sayesinde herhangi ek bir programa ihtiyaç duymadan WhatsApp kullanabilir, bilgisayarınıza bir dosya indirmeden arkadaşlarınızla mesajlaşabilirsiniz. Ayrıca, bilgisayar üzerinden dosya ya da fotoğraf göndermek için de bu aracı kullanabilirsiniz.

WhatsApp Web Tablette Nasıl Kullanılır?

Tablette WhatsApp Web kullanmak da aslında oldukça kolay birkaç adımdan oluşuyor. İçeriğimizde şimdiye kadar bilgisayar üzerinden WhatsApp Web kullanmanın detaylarını anlattık. Temelde tablette WhatsApp Web kullanmak da bilgisayardan farksız. Peki tablette WhatsApp Web nasıl kullanılır?



  • Öncelikle WhatsApp Web’e bağlanacağınız internet sitesine ulaşmanız gerekiyor. Bunun için tabletinizde bulunan tarayıcı ile web.whatsapp.com adresini ziyaret edin.
  • Daha sonrasında sitede karşınıza bir QR kod çıkacak. Bu QR kodu telefonunuz üzerinden okutmanız gerekmekte.
  • Bu işlem için telefonunuzdaki WhatsApp uygulamasını açın. Android cihazlarda WhatsApp uygulamasının sağ üst tarafındaki üç noktaya tıklayın ve Bağlı Cihazlar ayarlarına dokunun. Eğer iPhone kullanıyorsanız WhatsApp uygulamasını açtıktan sonra Ayarlar ve Bağlı Cihazlar seçeneklerini takip edin.
  • Daha sonrasında karşınıza çıkacak olan Cihaz Bağla butonuna tıklayın.
bagli-cihazlar
Eğer WhatsApp çoklu cihaz beta programına seçildiyseniz bu menüde özel bir ibare de yer alacaktır.
  • Bu butona tıkladıktan sonra karşınıza bir QR kod tarayıcı çıkacak. Bu tarayıcı ile tabletinizde yer alan QR kodu okutun.
  • Yapmış olduğunuz işlemin ardından WhatsApp Web tabletinizde aktif hale gelecektir. Böylece tabletinizden WhatsApp kullanabilirsiniz.

Aslında tablette WhatsApp Web kullanmak ile bilgisayarda WhatsApp Web kullanmak arasında hiçbir fark bulunmuyor. Temelde her iki cihaz da tarayıcı üzerinden WhatsApp’a bağlanıyor. Bu nedenle iki cihaz arasındaki WhatsApp Web uygulamasında da bir farklılık yer almıyor.

Tablet üzerinden yapabileceğiniz işlemler; mesaj yazma, yeni sohbet ya da grup sohbeti oluşturma, dosya gönderme, durum görüntüleme, profil ayarlarını değiştirme vb. seçenekler oluyor.

Aynı bilgisayarda olduğu gibi tabletten WhatsApp Web kullanırken de maalesef görüntülü ya da sesli görüşme imkanı henüz mevcut değil. Bu nedenle bir arama yapmak istiyorsanız WhatsApp Web bu konuda size yardımcı olamayacaktır.

WhatsApp Web Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İçeriğimizde WhatsApp Web nedir ve nasıl kullanılır konularını sizler için detaylıca anlattık. Ancak WhatsApp Web kullanırken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli noktaya da değinmekte fayda var. Eğer daha önce WhatsApp Web kullanamadıysanız anlatacağımız noktalara dikkat edin.

Sizin de fark edeceğiniz gibi WhatsApp Web uygulamasına bağlanırken telefonumuzu kullanıyoruz. Yani aslında telefonumuz olmadan WhatsApp Web kullanmamız henüz mümkün değil. Bağlı olduğumuz tüm işlemler telefonumuzda yer alan WhatsApp uygulaması üstünden gerçekleşiyor.

Bunun nedeni WhatsApp’ın şimdilik çoklu cihaz kullanımını aktif hale getirmemesi. Bildiğiniz üzere WhatsApp, sohbetlerin şifreli olduğunu ve sohbet edenler hariç kimsenin bu mesajlara ulaşamayacağını belirtiyor. Şimdilik üstünde çalışılsa da çoklu cihaz kullanımında farklı cihazları aynı anda şifrelemek henüz sadece test aşamasında.

Kısaca, WhatsApp Web kullanırken de telefonunuzdan tamamen kopmak henüz mümkün değil. Bu nedenle, telefonunuzun şarjı düşükse ya da internet bağlantısı yoksa WhatsApp Web uygulaması da çalışmayacaktır. WhatsApp Web kullanırken telefonunuzu elinize almasanız bile tam olarak uzaklaşmamanız sizin yararınıza olacaktır.

web-ayarlar

Buna ek olarak WhatsApp Web kullanırken yapabileceğiniz birkaç önemli ayar da mevcuttur. Bunlardan ilki şüphesiz bildirimleri açmak oluyor. Eğer bilgisayarınızda WhatsApp bildirimlerini görmek istiyorsanız WhatsApp Web üzerinden bildirimleri açabilirsiniz. Bunun için WhatsApp Web’de yer alan Ayarlar menüsündeki Bildirimler>Masaüstü Uyarıları seçeneğini aktif hale getirin.

Bunun haricinde WhatsApp Web temanızı da değiştirmeniz mümkün. Eğer koyu temaları daha çok seviyorsanız WhatsApp Web’in ayarlar menüsünden temayı koyu hale getirmenizi tavsiye ediyoruz. Buna ek olarak sohbet duvar kağıdını, klavye kısayollarını ve engellenen kişileri de düzenlemek mümkün.

WhatsApp Masaüstü Uygulaması

Tüm yönleriyle WhatsApp Web’in detaylarına değinmeye çalıştık. Ancak WhatsApp Web’den bahsederken en iyi alternatifi olan WhatsApp Masaüstü uygulamasından da bahsetmemek olmaz. Adından da anlaşılacağı üzere, WhatsApp’ı bilgisayarınızdan kullanmaya olanak sağlayan bu uygulama, WhatsApp Web’den biraz daha farklı.



WhatsApp Masaüstü uygulaması, WhatsApp Web’den farklı olarak bilgisayarınıza indirmeniz gereken bir dosya içeriyor. Bu dosyanın kurulumunun ardından hesaba bağlanmak için yapmanız gereken işlem WhatsApp Web ile tamamen aynı.

Telefonunuzun Bağlı Cihazlar menüsüne girmeniz ve çıkan karekod tarayıcı ile bilgisayarınızdaki uygulamada yer alan QR kodu taramanız gerekiyor. Daha sonrasında hesabınız bilgisayar üzerinden aktif hale gelecek ve WhatsApp Masaüstü uygulaması ile WhatsApp kullanabileceksiniz.

whatsapp-masaustu

WhatsApp Web’den en önemli farkı ise bilgisayar ile tamamen entegre bir şekilde çalışıyor olması. WhatsApp Masaüstü, tarayıcı tabanlı bir uygulama olmadığı için bildirimleri doğrudan kendi uygulaması ile gönderiyor. Buna ek olarak birçok kullanıcıyı fazlasıyla mutlu edecek bir özelliğe de sahip.

WhatsApp Masaüstü uygulaması ile görüntülü ve sesli arama yapmak da mümkün! Tarayıcı tabanlı uygulamanın aksine bu uygulamada WhatsApp üzerinden arama yapmanız da mümkün hale geliyor. Böylece telefonunuza dokunmadan da arama yapabiliyorsunuz.

Ancak, WhatsApp Web gibi WhatsApp Masaüstü uygulaması da henüz tam anlamıyla bağımsız çalışamıyor. Bu nedenle telefonunuza bağlı olduğunuz sürece uygulamayı kullanmak için telefonunuzda aktif bir internet bağlantısına ihtiyaç duyuyorsunuz. Yine de WhatsApp Web’e kıyasla çok daha başarılı bir uygulama olduğuna şüphe yok.

Bu içeriğimizde sizler için WhatsApp Web nedir, nasıl kullanılır ve WhatsApp Masaüstü uygulaması nedir konularına değindik. Eğer WhatsApp Web ya da WhatsApp Masaüstü uygulaması hakkında aklınıza takılan bir soru ya da bağlanma konusunda bir sorun olursa aşağıda yer alan yorumlar kısmından bize ulaşabilirsiniz.

WhatsApp Web Nasıl Kullanılır içeriğimizle ilgili görüşlerinizi de yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın!

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiye yoğun bir ilgi duyan Mert, 10 yılı aşkın süredir teknolojik gelişmeleri ve haberleri yakından takip etmektedir. Özellikle oyunlara ve teknolojik cihazlara oldukça meraklıdır.