Facebook Business Manager Nedir?

Reklam verenlerin pazarlama çalışmalarını tek bir yerden yönetebildiği ve varlıklarına erişebildiği paylaşımlı araçlar vardır. Dijital pazarlama çalışmalarının içinde yer alan Facebook reklamlarını yönetmek için Facebook Business Manager kullanılmaktadır. Ancak bu aracı bilmeyen birçok Facebook kullanıcısı, Business Manager nedir diye merak etmektedir.

Facebook yani yeni adıyla Meta, işletme varlıklarınızın düzenli bir şekilde ve düzenle tutulduğu önemli bir yönetim panelidir. Facebook Business Manager, Facebook’un tüm iş analiz araçlarının bulunduğu bir platformdur. Tüm pazarlama ve reklam faaliyetlerinizi buradan yönetmenize olanak tanımaktadır.

Bu içeriğimizde Facebook Business Manager hizmetini yakından inceleyeceğiz. Buna ek olarak Facebook Business Manager nasıl kurulur ve özellikleri nelerdir gibi soruların cevaplarını detaylı bir şekilde ele alacağız.

Aynı zamanda Facebook Business Manager’ın avantajları nelerdir sorusunu inceleyeceğiz. Ayrıca Business Manager’ı neden yüklemeniz gerektiğine dair bazı detaylardan söz edeceğiz. Şimdi Facebook Business Manager tam olarak nedir sorusunun yanıtı ile başlayalım.

Facebook Business Manager Nedir?

Facebook tarafından açıklanan tanıma göre Facebook Business Manager, “iş araçlarını, işletme varlıklarını ve bu varlıklara çalışanların erişimini yönetmek” için var olan bir hizmettir. Basit şekli ile bu hizmet, tüm Facebook reklam ve pazarlama faaliyetlerinizi yönetebileceğiniz araçtır. Böylece iş faaliyetleriniz kişisel profilinizden ayrı tutulabilmektedir. Aynı zamanda reklamlarınızın nasıl performans gösterdiği de görülebilmektedir.

Business Manager ana ekranı, işletmenize ait genel bir tablo sunmaktadır. Otomatikleştirilmiş özellikleri sayesinde gerekli eylemleri öne çıkarmaktadır. Reklam hesaplarınızın iyi durumdan olup olmadığına dair istatistikler sunmaktadır.

Facebook Business Manager, şirketlerin Facebook ve reklam hesaplarını tek bir kişisel hesaba bağlı kalmadan yönetmelerine yardımcı olmak için vardır. Business Manager ile hesaplar yönetilebilir ve düzenlenebilmektedir. Bu hizmet aynı zamanda işletmelerin veya şirketlerin sayfalarını ve reklam hesaplarını oturum açma bilgisi gerekmeden tek bir yerden yönetmelerini sağlayan Facebook tarafından sunulan güvenli ve ücretsiz bir araçtır.

Bu hizmetin yönetici ekranı üzerinden sayfanızı bütünüyle yönetme imkânınız var. Etkinliklerinizi yönetebilir, e-ticaret özelliklerini ayarlayabilirsiniz. Aynı zamanda sayfanız ve bağlantılı Instagram hesabınız için gelen kutunuzu görüntüleyebilirsiniz. Dahası, reklam çalışmaları yapabilir ve analiz sonuçlarını görüntüleyebilirsiniz.

Öne çıkan özelliklerinden bir diğeri de faturalandırmaları yönetebilmeniz, tamamlanan potansiyel müşteri formlarına erişebilmeniz ve özel hedef kitleleri oluşturabileceğiniz araç olmasıdır. İşletmeler için Facebook Business Suite potansiyelleri ölçmek ve değerlendirmek için önemli bir analiz aracıdır. Sosyal medya pazarlamacıları için müşterilerine faaliyette bulunabilmek Facebook Business Manager ile mümkündür.

Facebook Business Manager yönetici ekranı içinde bazı bölümler mevcuttur. Bunlar; sayfa istatislikleri, kitle analizi ve reklam yöneticisi gibi önemli yönetim ve analiz araçlarıdır. Business Manager kapsamlı özelliklere sahiptir. Bu sayede, Pixel veya özel hedef kitle oluşturma gibi önemli araçlara erişilebilmektedir. Sosyal medya pazarlaması için işletmelerin müşterileriyle bağlantı kurmasını kolaylaştırabilmektedir.

Facebook Business Manager Nasıl Kurulur?

Facebook Business Manager kurulum işlemi birkaç adımdan ibarettir. Ancak, Facebook kurulumu birincil yönetici yani asıl sorumlu kişinin yapmasını önermektedir. Bu kişiler şirketlerin yönetici departmanlarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Birincil yönetici, kullanıcıları davet eder çalışma sayfaları veya hesapları yönetmesine erişim izni vermektedir.

Aynı zamanda fatura bilgileri ve ayrıntılarını yönetmekten sorumludur. Diğer taraftan birincil yöneticinin şirketten ayrılması veya tahmin edilmeyen sorunlar ile karşılaşılması durumunda, birden fazla yönetici belirlemek önerilmektedir.

Facebook Business Manager’ı ilk kez kullanacaksanız ihtiyacınız olan detaylara ulaşmak için yapmanız gereken birkaç şey var. Facebook süreç boyunca kolay adımlar ile sizi ilerletmektedir. Bu sebeple talimatları dikkatlice izlemeniz, bu hizmetten faydalanmanız için yeterli olacaktır.

1. Adım: Facebook Business Manager Hesabı Oluşturma

Business Manager kurulumu için ilk aşama hesap oluşturmaktır. İlk olarak Facebook Business Manager ana sayfasına ulaşılmalıdır. Ana sayfanın sağ üst köşesinde bulunan Hesap Oluştur’a tıklayın. Ancak kimliğinizi doğrulamanız için kişisel bir Facebook profiline ihtiyacınız olacaktır.

Facebook Business Manager

2. Adım: İşletmeniz Hakkında Bilgileri Ekleme

Karşınıza çıkacak olan ikinci ekranda iş detaylarınızı eklemeniz gerekiyor. İşletme kullanımını kendi işiniz için oluşturuyorsanız, ikinci seçeneği seçerek ilerleyin. İşletme adınız, e-posta adresi gibi bilgileri girmeniz gerekecektir. Tüm bilgileri doldurduktan sonra gönder’e tıklayın. Böylece, hesaba erişim sağlayabilmek için girdiğiniz e-posta adresine yollanan onay mailini doğrulamanız gerekecektir.

3. Adım: Sayfaları ve Kişileri Bağlama

Artık Business Manager kurulumu yapıldığına göre karşınıza çıkacak olan ekrana işletme sayfanızı eklemeniz gerekecektir. Ancak unutmamanız gereken şey bunun kişisel sayfanız olmadığıdır. En az bir olacak şekilde işletme sayfanızı oluşturmanız gerekecektir.

4. Adım: Reklam Hesapları Ekleme

İşletme hesabınıza ait reklam hesabınızı oluşturmanız gerekecektir. Yeni reklam hesabı ekle’ye tıklayın. Burada size üç seçenek sunulmaktadır. İlk seçenek “yeni hesap oluşturun” daha önce reklam hesabı oluşturmadıysanız bunu seçmeniz gerekmektedir. Yeni bir reklam hesabı oluşturuyorsanız bir reklam hesabı adı, para birimi ve zaman dilimi girmeniz istenmektedir.

Burada önemli olan nokta, para birimi ve zaman ilk seçtiğiniz şekilde kalacaktır. Bir daha geri dönüp değiştirmeniz mümkün değildir. İkincisi ise “bir reklam hesabı talep edin” zaten mevcut bir reklam hesabınız varsa bunu seçmeniz gerekmektedir. Sonuncusu da “mevcut reklam hesabına erişim talep et” aslında bu reklam hesabına erişmesi gereken ajanslar ve işletmeler içindir.

5. Adım: Ödeme Yöntemi Ekleme

Reklam hesabı oluşturduktan sonraki adım ödeme yöntemi eklemektir. Bunu Ödemeler kısmından ekle seçeneğine tıklayarak gerçekleştirebilirsiniz. Sisteme bir kredi kartı bilgilerini eklemeniz gerekiyor. Ödeme yöntemi eklememeniz durumunda reklam oluşturamaz ve yayınlayamazsınız.

6. Adım: İlgili Kişileri Ekleme

Business Manager’a erişmesi gereken ilgili kişiler eklenecektir. Bunları e-posta adreslerini girerek yapabiliyorsunuz. Eklenilen kişiler varsayılan olarak, çalışan erişimi rolüne atanmaktadır. Diğer taraftan farklı birine yönetici erişim izni verecekseniz bunu manuel olarak yapmanız gerekecektir.

Facebook Business Manager’ın Sunduğu Özellikler Nelerdir?

Facebook Business Manager, farklı hesaplar arası geçiş yapmanıza gerek kalmadan birden fazla sayfayı tek bir yönetici ekranından yürütmenize olanak sağlıyor. Business Manager hesabınıza başka sayfalarınızı ekleyerek tek bir yerden her şey üzerine çalışabilirsiniz. Sayfalarınıza kimin erişebileceğini düzenleyebilirsiniz. Bu sayede hangi izinlere sahip olduğunu da görebilirsiniz.

Aynı zamanda kişinin iş görevlerine uygun sayfalar atayabilir, erişim izinlerini yönetebilirsiniz. Her rolün sayfada erişebileceği alanlar düzenlenmektedir. Fakat bu roller her zaman değiştirilebilmektedir.

Facebook Business Manager'ın Sunduğu Özellikler Nelerdir

Farklı platformlarda paylaşım yapabilmenize olanak sağlamaktadır. Hesaplar arasında geçiş gerektirmez. Facebook ve Instagram’da gönderi ve hikâye paylaşabilirsiniz. Hatta farklı bir tarih içinde paylaşımlarınızı planlayabilir ve bunları taslak olarak kaydedebilirsiniz.

Otomatik yanıt seçeneğiyle gelen kutunuzu yönetebilme imkânınız mevcut. Mesaj ve yorumları tek bir yerden okuyarak hızlı yanıt oluşturabilirsiniz.

Facebook ve Instagram’da paylaşımlarınızı öne çıkartarak veya reklam için bir tasarım oluşturarak işletmenizin büyümesine yardımcı olunabilmektedir. Bu sayede işletmenizle etkileşim kurulması sağlanır. Böylece gönderinizin performansı ölçülerek oluşan istatistikler ve trendleri takip edebilirsiniz.

Ürün Kataloğu

Business Manager’ın bir başka önemli özelliği de bir ürün kataloğu yüklemenize olanak tanımasıdır. Katalog aslında bir ürün içeriğidir. Ürünler hakkında bilgileri sunmaktadır. Farklı işletme türleri için farklı katalog türleri mevcuttur. Kataloğu ayarladıktan sonra sunduğunuz hizmetin ürünlerine dayalı reklamlar sunabilirsiniz. Bu sayede potansiyel müşterilere ulaşabilirsiniz.

Ürün katalogları, otomatikleştirilmiş ve dinamik reklam kampanyalarını yürütebilmenizi sağlar. Aynı zamanda, Facebook ve Instagram‘da Mağaza oluşturulabilmektedir. Ürün kataloglarınızı yönetmek için Veri Kaynaklarından Kataloglara tıklayarak yeni bir katalog oluşturulabilmektedir.

Facebook Pixel

Önemli özelliklerinden biri de Business Manager hesabında bulunan Facebook Pixel’dir. Facebook Pixel, web sitenize yerleştirdiğiniz bir kod parçasıdır. Pixel ile reklam kampanyalarınızın analizi gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda reklam sonuçlarınızın dönüşümleri ortaya çıkar.

Bu sayede başarılı reklamlar için kampanyalarınızı optimize etmenize yardımcı olmaktadır. Halihazırda bir Pixel kodunuz mevcut değilse, Olay Yöneticisi ekranından kurulum seçeneklerine ulaşabilirsiniz. Hatta Facebook Pixel tam olarak nedir ve nasıl kurulur? gibi detaylı bilgiler için “Facebook Pixel Nedir?” içeriğimize göz atabilirsiniz.

Marka Güvenliği

Marka güvenliği özelliği, reklamlarınızın işletmenizin ilişkilendirilmesini istemediği kullanıcıların sitelerinde görünmesini engellemek için vardır. Business Manager’ın bu özelliği sayesinde markanızın imajı korunmaktadır.

Birçok kişinin kendi kişisel hesaplarında da kullandığı İki Faktörlü Kimlik Doğrulama, Business Manager içinde geçerlidir. İki faktörlü kimlik doğrulama hesapların güvenliği için çok önemli bir araçtır. Hatta bu özellik başkalarının hesaplarına da erişimi olanlar için daha da önemli hale gelmektedir. Güvenlik merkezinde yer alan İki Faktörlü Kimlik Doğrulama özelliğini aktif hale getirebilirsiniz.

Facebook Business Manager’ın Avantajları Nelerdir?

Facebook Business Manager, işletme sayfalarına kapsamlı özellikler sunan bir araçtır. Sayfanız için bir işletme hesabı desek yanlış olmasa gerek. Aynı zamanda Facebook sunduğu yönetici ekranı ile sorunlu noktaların çözülmesine yardımcı olmaktadır.

Facebook Business Manager neden kurulmalı ve avantajları nelerdir? Önemli maddelere yakından bakalım:

  • Tek bir Business Manager yönetici ekranından birden fazla sayfa ve reklam hesabı yönetilebilmektedir.
  • Facebook ile reklam hesaplarına, sayfalarına ve diğer katalog ekranlarına erişimi kolayca ve güvenli bir şekilde paylaşılıp kontrol edilebilmektedir.
  • Business Manager hesabına çalışanlar veya ajanslar kolay bir şekilde eklenebilmekte ve kaldırılabilmektedir.
  • Belirlediğiniz iş hedeflerine göre farklı izin seviyeleri verilebilmektedir.
  • Facebook Pixel’in önemli verilerine Business Manager yönetici ekranından erişilebilmektedir.
  • Reklamlar için elde ettiğimiz veriler ile kolay ve hızlı bir şekilde özel hedef kitleler oluşturulabilmektedir.
  • Kataloğa erişilebilir ve bununla birlikte ürün tanıtımları kolay bir şekilde oluşturulabilmektedir.
  • Yönetici ekranından birden fazla hesap için işletme düzeyinde raporlamaya ulaşılabilmektedir.
  • Facebook Support yani destek sayfası, sorunları gidermek için yönetici ekranına başvurmaktadır.
  • Faturalama ayrıntıları görülmekte ve yönetilmektedir.

Facebook Business Manager’ı Neden Kullanmalısınız?

Facebook Business Manager özellikleri ve avantajları düşünüldüğünde neden kullanılması gerektiği açıkça görülmektedir. En iyi sebeplerinden biri ise işlerin tek bir hesaptan yönetilebiliyor olmasıdır. Business Manager hesabınıza girdiğinizde Facebook’taki işletme varlıklarınıza yönlendiriliyorsunuz. Kişisel hesabınızla ilgili detaylara yer verilmemektedir. Böylece sadece sayfalarınıza, iş varlıklarınıza ve reklam yöneticisine ulaşabilirsiniz.

Diğer bir sebep ise yönetici ekranı ile birlikte her şey düzenli bir hesapta işlemektedir. Aynı zamanda güvenle tutulmaktadır. Business Manager; tüm sayfalarınızı, rol edinmiş kişileri, reklamları ve daha fazlasını hızlı bir şekilde görmenizi sağlar. Bu sayede, kişilerin rollerine göre erişim izinleri tek bir hesaptan düzenlenmekte ve kaldırılabilmektedir. Ancak bu demek değildir ki rol atadığınız kişilerle arkadaş olmalısınız. Tam tersine kişisel profiliniz ile bağlantı oluşturmazsınız. Roller için sadece Business Manager kullanılmaktadır.

Facebook Business Manager Nedir? Genel Değerlendirme

Özetle Facebook Business Manager hesabı açarak işletmeniz için sayfalara ve reklam hesaplarına ait uyarılar ve istatistikler görülmektedir. Reklamlarınızı yayınlama ve takip edebilme olanağı bulursunuz. Varlıklarınızı yönetir veya yönetmesi için pazarlama ortaklarınızı ekleyebilirsiniz.

Şu anda çok sayıda çeşitli büyüklüklerde işletmeler, varlıklarını yönetmek ve reklam hesaplarını oluşturmak amacıyla Business Manager kullanıyor. Potansiyel müşterilere ulaşabilmenin kolay ve güvenilir yolu Business Manager’dan geçiyor diyebiliriz.

İşletmenizi büyütmek istiyorsanız veya çok sayıda sayfaya sahip olup bunları tek bir yerden yönetmek istiyorsanız Business Manager, sizin işinizi kolaylaştıracaktır.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Girişimler odaklı araştırma yapmayı çok seviyor. Bir zamanların uluslararası ilişkiler öğrencisi olarak analiz yapmaya bayılıyor. Teknoloji ile alakalı paylaşımların da takipçisi olarak analiz edip, yorumluyor.