iOS 15 ile Siri Komutları Önemli Ölçüde Sınırlanacak!

Apple’ın 2011 yılında iOS 5’le tanıttığı Siri, zamanla tüm Apple cihazlarının vazgeçilmez özelliklerinden biri oldu. Fakat iOS 15 güncellemesiyle Siri, üçüncü parti uygulamalar ile ilgili bazı sınırlamalarla karşı karşıya kalacak.

Apple’ın üstünde çalıştığı; iOS15, iPadOS 15, macOS Monterey ve watchOS 8 güncellemelerinden itibaren Siri ile üçüncü parti uygulamalar arasındaki uyumluluk daha sınırlı hale gelecek. Bir başka deyişle, sanal asistan Siri’nin üçüncü parti uygulama komutları önemli bir şekilde azalacak.

Resmi Apple sitesindeki bilgiler, SiriKit yazılımının geleceğinden bahsediyor. Sonbaharda gelecek güncellemelerle birlikte Apple’ın uygulamalar ve Siri arasındaki komutları algılamasını sağlayan yazılım, önemli ölçüde sınırlandırılacak.

Şirketin verdiği bilgilere göre toplamda 22 SiriKit komutu sonbaharda gelecek güncellemelerle birlikte çalışmayacak. Apple’ın yaptığı açıklamada en dikkat çekici kısımlardan biri ise artık Siri üzerinden Uber’den araç çağrılamayacak olması.

Üstelik Apple, sadece rezervasyon ile çalışan uygulamaların Siri desteğini kaldırmıyor. Bunun yanı sıra Todoist gibi not alma uygulamalarının da Siri’yle iletişimini önemli ölçüde sınırlandırıyor.

Sonbaharda gelecek olan güncellemeyle birlikte Siri, üçüncü parti bir not alma uygulamasında görev listesi oluşturamayacak. Ayrıca, görev silemeyecek ve uygulama üzerinde yazılan bir notu değiştiremeyecek.

Apple sadece bununla sınırlı kalmıyor. Üçüncü parti uygulamalar üzerinden fatura ödeme, fatura sorgulama veya para transferi gibi işlemler artık Siri üzerinden yapılamayacak.

Ayrıca şirket, araçlarla entegre bir şekilde çalışması için geliştirdiği CarPlay sisteminin Siri üzerinden kontrol edilmesine de sınır getirecek. Böylelikle arabanın ses sistemi, klima ve koltuk ayarları gibi özellikler artık Siri üzerinden kontrol edilemeyecek.

Apple Konu Hakkında Sessiz

Apple, Siri’nin üçüncü parti uygulamalar ile iletişimini önemli ölçüde sınırlandırması konusunda sessiz kalmaya devam ediyor. Bazı çevrelere göre Apple’ın bu hamlesi, üçüncü parti yazılım geliştiricilerinin rekabet etmesini engelliyor. Aynı zamanda şirketin, kendi uygulamalarını öne çıkarmasını sağlıyor.

Bu hamle ile Apple, aynı zamanda kendi uygulaması olan Shortcuts’ı (Kestirmeler) öne çıkarma şansına sahip. İlk olarak iOS 12 güncellemesiyle ekosisteme katılan Shortcuts, uygulamalar arası kısayollar oluşturmaya olanak sağlıyor.

Örneğin, telefonunuzdaki son fotoğrafı hızlı bir şekilde Instagram gönderisi olarak paylaşmak için Kestirme oluşturmak mümkün.

Apple’ın yeni Siri sistemi şu an tüm platformların beta sürümü üzerinde test ediliyor. Sonbaharda piyasaya sürülecek; iOS 15, iPadOS 15, macOS Monterey ve watchOS 8’de Siri değişikliklerinin görüleceği tahmin ediliyor.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiye yoğun bir ilgi duyan Mert, 10 yılı aşkın süredir teknolojik gelişmeleri ve haberleri yakından takip etmektedir. Özellikle oyunlara ve teknolojik cihazlara oldukça meraklıdır.