XLSX Nedir?

Eğer Microsoft Excel yazılımını kullanıyorsanız daha önce “.xlsx” uzantılı dosyalar ile karşılaşmış olmanız muhtemel. Hayatımıza girdiği ilk günden bu yana bu dosyalar sıklıkla kullanılıyor. Ancak henüz ilk kez karşılaştıysanız XLSX nedir sorusunun yanıtını merak ediyor olabilirsiniz. Peki XLSX dosyası nedir? Bu dosyalar nasıl açılır? XLSX ile XLS dosyalarının farkları nelerdir?

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte XLSX dosyası nedir sorusunu yanıtlamaya çalışacağız. İçeriğimizde bu dosyaların ne olduğundan ve ne için kullanıldığından söz edeceğiz. Ardından XLSX dosyalarını açmak için kullanabileceğiniz farklı yöntemleri anlatacağız. Aynı zamanda bu dosyaların avantajları ve dezavantajlarına değineceğiz. Bunun yanı sıra XLS dosyalarından farklarını ele alacağız. Lafı daha fazla uzatmadan içeriğimize başlayalım.

XLSX Nedir?

Microsoft Office programları dünya çapında yaygın olarak kullanılıyor. Hem iş hem de eğitim hayatında sıklıkla kullanılan bu programlardan biri de Microsoft Excel olarak karşımıza çıkıyor. Bir elektronik tablo programı olan Excel, dünyanın en popüler ofis programları arasında yer alıyor.

Excel, en temel şekli ile açıklayacak olursak, üzerinde elektronik tablolar oluşturmanıza ve bu tabloları dosya halinde kaydetmenize yarayan bir yazılım. Bu yazılım üzerinde oluşturmuş olduğunuz tablolar ise “.xlsx” uzantılı dosyalarda depolanıyor. Gelin XLSX nedir sorusuna daha yakından göz atalım.

XLSX dosyalarını en basit şekilde tanımlamak gerekirse bu dosyaların Excel tablolarını saklayan bir dosya formatı olduğunu söyleyebiliriz. Yani XLSX, Microsoft Excel için geliştirilmiş olan açık bir XML elektronik tablo formatı. Bu dosya formatı ise hayatımıza Microsoft Office 2007 sürümünden sonra girdi.

Kaydettiğiniz Excel dosyalarında “.xlsx” uzantısı ile görebileceğiniz bu dosya formatı verileri çalışma sayfalarında (worksheets) ya da çalışma kitaplarında (workbooks) saklıyor. Üstelik bir çalışma kitabı, içerisinde birden fazla çalışma sayfasını da içerebiliyor.

XLSX dosyaları, Excel üzerinde gördüğümüz, satı ve sütunların kesişmelerinden oluşan hücreleri depoluyor. Dolayısıyla bu dosyalar, Excel kullanarak oluşturduğunuz tablo, metin veya şekil içerikli tüm verileri saklayabiliyor.

Günümüzde XLSX dosyaları endüstri standardı olarak kabul ediliyor. Buna bağlı olarak da özellikle iş hayatında bu dosya türü sıklıkla kullanılıyor. Bunun yanı sıra XLSX dosyalarının şu anda elektronik tabloları saklamak, depolamak ve bunun yanı sıra yönetmek için en uygun dosya türü olarak kabul edildiğini söyleyebiliriz.

XLSX Dosyaları Ne için Kullanılır?

Eğer XLSX dosyalarının ne olduğunu merak ediyorsanız bu dosyaların ne için kullanıldığını da bilmenizde fayda var. Günümüzde ise XLSX dosyaları oldukça farklı amaçlar dahilinde kullanılabiliyor. Ancak bu dosyaların en yaygın kullanım nedenini verileri depolamak ve bu veriler üzerinde matematiksel hesaplamalar yapmak olarak açıklayabiliriz.

Excel programında veri girmek için kullandığınız satır ve sütunlardan oluşan çalışma sayfalarındaki tüm verileri XLSX dosyalarında güvenle saklamak mümkün. Aynı zamanda bu dosyalar pek çok farklı türde veriyi saklamak için rahatlıkla kullanılıyor. Excel üzerinden oluşturduğunuz grafik, metin, tablo, formül ya da şekilleri bir XLSX dosyasında depolayabilirsiniz.

Ancak XLSX dosyalarının tek işlevi verileri doğru bir şekilde depolamak ve saklamak değil. Bu dosyalar aynı zamanda çeşitli matematiksel hesaplamalar yapmak için de kullanılıyor. XLSX dosyaları ile hücre biçimlendirmesi ya da matematiksel işlevleri kullanarak farklı hesaplamalar yapabilirsiniz.

XLSX Dosyalarını Açmak için Kullanabileceğiniz Yöntemler

XLSX nedir

Yöntem 1: Microsoft Excel Kullanarak XLSX Dosyalarını Açma

Bir XLSX dosyasını açmak istiyorsanız kullanabileceğiniz en kolay yöntem dosyayı Microsoft Excel ile açmak olacaktır. Ancak bunun için kullandığınız cihazda Microsoft Office 2007 ya da daha üst bir sürüm olduğundan emin olmalısınız. Eğer cihazınızda Microsoft Office programları yoksa bu yöntemi kullanmak için önce bu programları indirmeniz gerektiğini unutmayın. Gelin bu yöntemi nasıl uygulayacağınıza birlikte göz atalım:

  • İlk olarak açmak istediğiniz dosyanın üzerine gidin.
  • Ardından normal bir dosya açar gibi XLSX dosyasının üzerine çift tıklayın.
  • Eğer cihazınızda Microsoft Excel programı mevcutsa, bu yöntem ile dosya kolayca açılacaktır.
  • Bunun yanı sıra halihazırda açık olan Excel çalışma sayfası üzerine açmak istediğiniz dosyayı sürükleyip bırakabilirsiniz.
  • Eğer dosyaya tıkladığınızda otomatik olarak Excel ile açılmıyorsa dosya üzerine sağ tıklayarak “Birlikte Aç” seçeneğini seçin.
  • Son olarak önerilen programlar arasından “Microsoft Excel“e tıklayın. Böylece dosya açılacaktır.

Yöntem 2: Microsoft Online Office (Microsoft 365) Kullanarak XLSX Dosyalarını Açma

Bir XLSX dosyasını açmak için kullanabileceğiniz bir diğer pratik yol Microsoft Online Office (Microsoft 365) kullanmak olarak karşımıza çıkıyor. Eğer dosyaları açmak için bu yöntemi merak ediyorsanız aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • İlk olarak web tarayıcınızı açın ve “Microsoft Online Office” yazarak aratın.
  • Ardından Microsoft’un ilgili web sitesini açın.
  • Karşınıza çıkacak olan ekran üzerinden “Oturum Aç” butonuna tıklayın. Bu hizmetten yararlanmak için bir Microsoft hesabınız olması gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Eğer henüz bir hesabınız yoksa “Ücretsiz Kaydolun” seçeneği ile hesabınızı açabilirsiniz.
  • Hesabınıza giriş yaptıktan sonra sol kısımda Microsoft hizmetlerini içeren bir sütun göreceksiniz. Bu sütun üzerinden “Excel” seçeneğine tıklayın.
  • Ekranın sağ kısmında yer alan “Karşıya Yükle” butonuna tıklayın.
  • Açmak istediğiniz XLSX dosyasını seçin.
  • Böylece dosyanız açılmış olacaktır. Microsoft Online Office (Microsoft 365) üzerinden dosyanızda düzenlemeler yapabilirsiniz. Düzenlediğiniz bu dosyayı ister cihazınıza ister OneDrive hesabınıza kaydedebilirsiniz.

Yöntem 3: Apple Numbers Kullanarak XLSX Dosyalarını Açma

Günümüzde XLSX dosya formatı bir standart haline gelmiş durumda. Dolayısıyla pek çok yazılım bu dosya formatını destekleyecek şekilde geliştiriliyor. Bu yazılımlardan biri de Apple Numbers olarak karşımıza çıkıyor. Bu yöntemi kullanmak istiyorsanız aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • İlk olarak açmak istediğiniz XLSX dosyasını bulun.
  • Ardından dosya üzerinde çift tıklayın.
  • Eğer cihazınızda Apple Numbers mevcut ise dosya otomatik olarak açılacaktır.

Yöntem 4: Office Belgeleri Düzenleme Uzantısı ile XLSX Dosyalarını Açma

Google Chrome, günümüzde en çok kullanılan web tarayıcısı olarak karşımıza çıkıyor. Siz de bir Chrome kullanıcısı iseniz, ekleyebileceğiniz bir uzantı ile XLSX dosyalarını kolaylıkla açabilirsiniz. Aşağıdaki adımları izleyerek bu işlemi tamamlayabilirsiniz:

  • İlk olarak Chrome’u açın.
  • Ardından arama çubuğuna “Chrome Web Mağazası” yazarak aratın.
  • İlgili sonuca tıklayarak web mağazasını açın.
  • Sağ üst kısımda göreceğiniz arama çubuğuna “Office Belgeleri Düzenleme” yazarak aratın.
  • İlk sonuca tıklayın.
  • Sağ üst köşede yer alan “Chrome’a Ekle” butonuna tıklayın.
  • Uzantı indirildikten sonra sağ üst bölümde yapboz parçası şeklinde göreceğiniz “Uzantılar” menüsünü açın ve ilgili uzantıya tıklayın.
  • Açılan menü üzerinden “Excel e-Tablosu” seçeneğini seçin.
  • Açmak istediğiniz dosyayı bu sayfaya sürükleyin. Böylece XLSX dosyası açılacaktır.

XLSX Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Bu dosya türünün kendine has bazı avantajlarından söz etmek mümkün. Eğer XLSX nedir sorusunu yeterince kavradıysanız, bu dosya formatının avantajlarını da öğrenmek isteyebilirsiniz. Gelin bu avantajlara birlikte göz atalım:

  • XLSX dosya formatının en büyük avantajı dosya boyutu. Çünkü XLSX dosyaları, oldukça küçük bir boyutta dosya oluşturmaya imkan tanıyor. Özellikle de benzerlerine kıyasla XLSX dosyalarının çok daha az depolama alanı kullandığı bir gerçek. Dolayısıyla bu dosyaların aktarımı da çok daha hızlı bir şekilde tamamlanıyor.
  • Bu dosyaların tek avantajı küçük boyutları değil. XLSX dosyaları aynı zamanda güvenlik açısından da önemli özellikleri bünyesinde barındırıyor. Verilerinizi bir XLSX dosyasında saklıyorsanız ve sizden başka kimsenin bu verilere ulaşmasını istemiyorsanız dosyalarınızı bir şifre ile korumanız mümkün. Böylece şifreyi bilmeyen hiç kimse dosyalarınızı görüntüleyemez ve üzerinde düzenleme yapamaz.
  • XLSX dosya formatının bir diğer avantajı ise kullanımının oldukça kolay olması olarak karşımıza çıkıyor. Böylece verileri hızlı bir şekilde eklemek, daha önce oluşturulan dosyalar üzerinde değişiklik yapmak ve hiçbir veri kaybı yaşamadan dosyaları kaydetmek mümkün hale geliyor.
  • Bu dosya formatı günümüzde bir standart olarak kullanılıyor. Dolayısıyla pek çok program XLSX dosya formatını destekliyor. Bu da farklı işletim sistemine sahip cihazlar ya da farklı ofis programları üzerinden dosyalarınızı görüntüleyebileceğiniz anlamına geliyor.
  • Bu dosya formatı günümüzde bir standart olarak kullanılıyor. Dolayısıyla pek çok program XLSX dosya formatını destekliyor. Bu da farklı işletim sistemine sahip cihazlar ya da farklı ofis programları üzerinden dosyalarınızı görüntüleyebileceğiniz anlamına geliyor.

XLSX Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?

Her ne kadar pek çok avantajı olsa da XLSX dosyalarının bazı dezavantajları da mevcut.

  • Bu dosya formatı zaman zaman diğer dosya formatlarına kıyasla daha yavaş çalışabiliyor. Özellikle de içerisindeki veri boyutu büyük olduğunda benzer dosya formatlarına kıyasla XLSX dosyalarının daha yavaş kaldığını gözlemlemek mümkün.
  • Bu dosya formatı Microsoft Office 2007 sürümü ile hayatımıza girdi ve önceki sürümlerde desteklenmiyor. Dolayısıyla programın daha eski bir sürümünü kullanıyorsanız XLSX dosyalarını açarken sorun yaşayabilirsiniz.
  • Bu dosyalar makroları kaydetmiyor. Bu nedenle eğer makroları eklemek istiyorsanız dosyanızı XLSX değil, XLSM formatında kaydetmeniz gerekiyor.

XLSX ve XLS Arasındaki Farklar Nelerdir?

XLSX dosyası nedir

En çok merak edilenlerden biri de sanıyoruz ki XLSX dosyalarının XLS dosyalarına kıyasla sahip olduğu farklılıklar. Microsoft Excel, XLSX dosya formatından önce XLS formatını kullanıyordu. Dosya formatlarının ismindeki değişim bazı farklılıkları da beraberinde getirdi. Bu farklılıkları aşağıdaki gibi açıklayabiliriz:

  • XLSX dosyaları, verileri depolamak için zip sıkıştırma teknolojisini kullanıyor. Dolayısıyla XLS dosyalarına kıyasla daha küçük boyutlara sahip.
  • XLSX dosyaları, kullanıcıların tekrarlanan görevleri otomatik bir hake getirmek için yazabileceği makroları desteklemiyor. Ancak XLS dosya formatı makroları destekliyor.
  • XLS dosya formatını tüm Excel sürümlerinde açmak mümkün. XLSX ise yalnızca 2007 ve daha üst sürümlerde kullanılabiliyor.
  • XLSX dosya formatı Excel’in pek çok gelişmiş özelliğini destekliyor.

XLSX Nedir: Sıkça Sorulan Sorular

Bilgisayarım XLSX dosyasını neden açmıyor?

Eğer kullandığınız Excel sürümü 2007 ya da daha üst bir sürüm değilse cihazınızda .xlsx uzantılı dosyalar otomatik olarak açılmaz. Bunun için Microsoft Office’in daha yeni bir sürümünü indirmeniz sorunu çözecektir.

XLS mi yoksa XLSX mi daha iyi?

Her iki dosya da verilerinizi güvenle depolayabiliyor. Dolayısıyla hangisini tercih edeceğiniz ihtiyaçlarınız doğrultusunda şekilleniyor. Örneğin daha küçük boyutlu dosyalar için XLSX kullanabileceğiniz gibi makroları kaydetmek istiyorsanız XLS formatını tercih edebilirsiniz.

XLS dosyalarını XLSX çevirmek mümkün mü?

Bir XLS dosyasını XLSX formatına dönüştürmek istiyorsanız yapmanız gereken oldukça basit. 2007 veya daha üst bir Excel sürümünde XLS dosyasını açın. Ardından değişikliklerinizi yapın ve dosyayı kaydedin. Böylece dosyanız XLSX formatında kaydedilecektir.

XLSX Nedir: Genel Değerlendirme

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte XLSX nedir sorusunu yanıtlamaya çalıştık. İçeriğimizde bu dosyaların ne işe yaradığından, avantajlarından ve dezavantajlarından söz ettik. Bunun yanı sıra bu dosyaları nasıl açabileceğinizi adım adım açıkladık.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Tam zamanlı araştırmacı, yarı zamanlı yazar.