SVG Nedir? – SVG Dosyası Nasıl Açılır?

Daha çok photoshop ve illüstrasyon programları ile kullanılan SVG dosya formatı, W3C tarafından geliştirilmiştir. SVG grafik tasarımcılar ve web tasarımcılar tarafından çokça kullanılan bir resim dosyası formatıdır. Günümüzde SVG; Google, Opera, Safari ve Mozilla gibi tarayıcılar tarafından desteklenmektedir. Peki adını sürekli duyduğumuz ve gördüğümüz SVG nedir?

SVG Nedir?

SVG yani Scalable Vector Graphics, ölçeklendirilebilir vektör grafikleri anlamına gelmektedir. SVG, bilindik JPG, PNG, GIF resim formatlarının aksine pixel alt yapısına değil vektör alt yapısına sahiptir. Vektör alt yapısına sahip olması nedeniyle, düzenlenmesi oldukça kolaydır. XML tabanlı bir dosya formatı olan SVG, taranabilir ve sıkıştırılabilir bir yapı olma özelliğini de taşımaktadır. Profesyonel seviyede olmayan CSS bilgisi ile rahatlıkla SVG dosyasının biçimlendirilme imkanı vardır. Bunu gerçekleştirmek için IDE, metin editörü gibi araçlar kullanılmaktadır.

SVG’nin Avantajları

  • SVG’nin dosya boyutu çok küçüktür.
  • Dosya içinde belirtilen özellikler animasyona çevrilebilir.
  • SVG dosyası istenen boyuta getirilebilir.
  • Esnek bir yapıya sahip olması özellikle tasarımcılar için büyük kolaylık sağlamaktadır.
  • Çözünürlük kalitesi bozulmadan şekillendirilebilir.
  • Kod desteği sunulmaktadır.

SVG Kullanım Alanları

Resim dosya formatı SVG genellikle web tasarımcılarını tarafından çokça kullanılmaktadır. Kullanım alanı açısından çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Web sitelerindeki simgelerde ve photoshop ya da illüstrasyon ile yapılmış tasarımlarda kullanılan SVG, esnek ve düzenlenebilir yapısıyla tercih edilmektedir. Vektör tabanlı ve basit bir metin editöründe kod desteği ile kullanılması gibi imkanlar sunmaktadır.

SVG Dosyası Nasıl Açılır?

SVG dosyasını açmak için birçok yöntem mevcuttur. SVG dosyasını; yazılımlar, destekleyen tarayıcılar, programlar ve metin düzenleyicilerde açabilirsiniz. Basit, anlaşılır ve esnek bir yapıya sahip olması nedeniyle SVG dosyaları oluşturması ve açılması kullanıcılar için kolay bir süreçtir. Lafı daha fazla uzatmadan SVG dosyasını nasıl açabilirsiniz açıklayalım.

SVG dosyasını açmak veya oluşturmak için Adobe programları kullanılabilir. Adobe Illustrator ile oluşturabileceğiniz SVG dosyalarını; Adobe Photoshop, Indesign ve Adobe Animate programlarında da çalıştırabilirsiniz. Tabi ki sadece Adobe programlarında değil, başka programlarda da çalıştırabilirsiniz. CorelDraw Graphics Suite, Google Chrome, Gimp, CADSoftTools ABViewer ve Inkscape SVG dosyalarını çalıştırabileceğiniz programlardan bazılarıdır.

XML tabanlı olan SVG dosyaları metin editörlerinde kullanılabilir. Metin editörleri SVG dosyası oluşturmak veya düzenlemek için kullanabileceğimiz yazılımlardır. SVG gerçekte bir metin dosyası olduğundan, herhangi bir metin editöründe rahatlıkla görüntüleme yapabilirsiniz. Notepad veya bilgisayarınızda bulunan not defterini kullanabilirsiniz.

SVG Dosyası Nasıl Dönüştürülür?

PNG, JPG ve GIF gibi dosya formatları en bilindik resim dosya formatlarındandır. Oluşturduğumuz veya önceden oluşturulan SVG dosyasını bahsettiğimiz formatlara dönüştürmek için çevrimiçi araçlar kullanabilirsiniz. Contenta SVG Conventer, Autotracer.org veya Sketsa programlarını kullanarak dosya dönüştürme yapılabilmektedir. Örnek olarak gösterdiğimiz dönüştürme araçlarının dışında Zamzar aracını kullanabilirsiniz.

Dönüştürme araçlarının haricinde büyük boyutlu SVG dosyalarınızı, yukarıda “SVG Dosyası Nasıl Açılır?” kısmında bahsettiğimiz programları kullanarak açabilir ve SVG dosya biçiminde kaydedebilirsiniz. Aynı zamanda bu programlar aracılığıyla SVG yerine herhangi bir dönüştürme aracı kullanmadan PNG, PD, DX ODG, EPS gibi farklı dosya formatlarında kaydedebilirsiniz.

SVG, PNG, JPEG ve GIF Karşılaştırma

SVG, PNG, GIF ve JPG dosya formatları tasarımcıların ve standart kullanıcıların en çok kullandığı ve duyduğu formatlardandır. En çok bilinen ve en çok kullanılan resim dosya formatlarının basit bir karşılaştırmasını aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz. Tabloda kullanıcıların işini kolaylaştıracak ve dosya formatının tercih sebebi haline gelebilecek özellikler mevcut.

SVG-PNG-GIF-JPG-1

Peki siz hangi resim dosya formatını kullanıyorsunuz? SVG dosya formatını hangi alanda kullandığınız bizimle yorumlar aracılığıyla paylaşabilirsiniz. SVG hakkında düşündükleriniz ve kullanma sebeplerinizi de bize iletebilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Web teknolojileri ile ilgilenen Jr. Front-end Geliştirici, FPS ve roquelike oyunların meraklısı bir matematikçi.