Windows Modules Installer Worker Nedir?

Bilgisayar, uzun süredir hayatımızın bir parçası halindedir. Dolayısıyla, onu birçok alanda kullanmaktayız. Bilgisayar kullanan kişiler neredeyse her gün bazı sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Bu sorunlardan en yaygın olanı ise bilgisayarın yavaşlaması diyebiliriz. Yavaş çalışan bir bilgisayar, kullanıcılar için can sıkıcı olmaktadır. Yavaş çalışmanın birden fazla nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlerden birisi de Windows Modules Installer Worker ile ilgilidir. Peki Windows Modules Installer Worker nedir?

Bilgisayarı ilk aldığımız andan itibaren, sistemde yüklü olarak gelen bazı dosyalar vardır. Bu dosyalardan bazıları, oldukça fazla alan kaplamaktadır. Ancak bu dosyaların yokluğu, sistemsel arızalara neden olacağı için bu dosyaları silmemeniz önemlidir.

Ayrıca video, resim, müzik, oyun gibi içerikler de bilgisayarınızda zamanla fazla yer kaplamaktadır. Hem sonradan yüklenen dosyalar, hem de işletim sistemiyle birlikte gelen dosyalar bir süre sonra bilgisayarınızı yavaşlatacaktır. Biz de bu içeriğimizde Windows işletim sistemlerinde yer alan Windows Modules Installer Worker nedir ve yaşattığı sorunlar nasıl düzeltilir gibi soruların yanıtı vereceğiz.

Windows Modules Installer Worker Nedir?

Bu terimin Türkçesi, ‘Windows Modül Yükleyici Çalışanı’ şeklindedir. Windows Modules Installer Worker’ın diğer bir adı da ‘TiWorker.exe’ olarak geçmektedir. Windows Modules Installer Worker, Windows güncellemeleri sonrası otomatik olarak çalışmaktadır. Görevi ise Microsoft’un Windows için gerektirdiği bazı programları yüklemek ve sistem dosyalarını düzeltmektir. Buna ek olarak Windows Modules Installer Worker, geçici dosyaları da silerek bilgisayarın performansını artırmaktadır.

Siz, Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınızı her güncellediğinizde ya da güncellemeyi çalıştırdığınızda Windows Modules Installer Worker o an sistem kaynaklarını çalıştıracaktır. Görev yöneticisinden Windows Modules Installer Worker’ın kullandığı CPU ve RAM oranına bakarsanız bu oranın güncelleme sırasında oldukça yüksek olduğunu görürsünüz. Çünkü bu uygulama, işlemciye yük bindirip yüksek miktarda RAM kullanıyor. Peki bunun nedeni nedir? Gelin hep birlikte yazımızın devamında bu konuya yakından bakalım.

Windows Modules Installer Worker Neden Yüksek İşlemci Kullanıyor?

Windows Modules Installer Worker nedir sorusunun yanıtının ardından bu uygulamanın neden yüksek işlemci kullandığından da bahsetmekte fayda var. Özellikle Windows 10 kullanıcısıysanız Windows Modules Installer Worker, bilgisayarınızda daha fazla RAM ve CPU kullanacaktır. Çünkü Microsoft, kullanıcılar tercihlerini değiştirmedikleri sürece Windows 10’da güncellemelerin otomatik olarak indirilip kurulmasını sağlıyor. Bu yüzden bir süre sonra Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlarda yavaşlamalar görülebilmektedir.

Windows güncellemeleri, siz bilgisayarınızı kullanırken arka planda işlemeye devam etmektedirler. Bu durumu, telefonunuzun arka planında sürekli çalışan bir uygulamaya benzetebilirsiniz. Sizin o an o uygulamayla işiniz olmasa dahi uygulama çalışmaya devam eder. Bu da bir süre sonra cihazınızın pil gücüne ve performansına etki eder.

Bunun yanında eğer bir Windows güncellemesini kaldırırsanız ya da isteğinize bağlı Windows özelliği ekleyip çıkarırsanız bu durumda Windows Modules Installer Worker olduğundan daha fazla çalışır. Bundan dolayı bu durumlarda Windows Modules Installer Worker’ın daha çok RAM ve işlemci gücü kullanma ihtimali artacaktır.

Windows 10’da Windows Modules Installer Worker daha fazla çalışıyor demiştik. Bir sistem dosyasının fazla çalışması, doğal olarak daha fazla RAM ve CPU kullanımıyla sonuçlanır. Ancak bu kullanım zararlı olarak düşünülmemelidir. Çünkü Windows Modules Installer Worker, Windows işletim sisteminin önemli bir parçasıdır ve cihazınıza zarar vermez.

Windows Modules Installer Worker’ın çalışmasına izin verdiğinizde, işlemi tamamlandığı an CPU kullanımı düşecektir. Ayrıca işlem sonunda ‘Görev yöneticisi’ üzerinden tekrardan bu özelliğin ne kadar işlemci ve RAM kullandığını görebilirsiniz. Windows Modules Installer Worker’ın işleminin ne kadar süreceği ise cihazınızın CPU ve depolama hızına bağlıdır. Bunun yanı sıra tabii ki bu özelliğin çalışma süresi, güncellemenin boyutuna göre de değişkenlik göstermektedir.

Windows Modules Installer Worker’ı Devre Dışı Bırakmak Mümkün müdür?

Windows Modules Installer Worker nedir sorusunun ardından, bu uygulamanın neden yüksek işlemci kullandığı hakkında da kısa bir bilgi verdik. Peki Windows Modules Installer Worker’ı devre dışı bırakmak mümkün müdür?

Windows Modules Installer Worker’ı devre dışı bırakmak, sistemin düzgün çalışmamasına neden olacağı için bunu tavsiye etmiyoruz. Çünkü Windows Modules Installer Worker’ın çalışmasına engel olduğunuzda Windows güncellemeleri düzgün bir şekilde yüklenmemiş olacaktır.

Aynı şekilde Windows’un diğer ağ bağlantılarının var olan ayarlarını değiştirmeniz de Windows’un güncellemeleri otomatik bir şekilde güncellemesini engelleyecektir. Bunun yanında ağ ayarlarını değiştirmeniz, Windows Modules Installer Worker’ın etkinleşmesini de önleyecektir.

Dolayısıyla işletim sistemini güncellemeyi reddetmek tehlikeli olacaktır ve bunu tavsiye etmiyoruz. Tabii bu, güncellemelerin gününü ve saatini manuel olarak belirlemenizde sorun yaratmayacaktır. Çünkü ayarladığınız zamanda yapılan güncelleme sonrası Windows Modules Installer Worker çalışmaya devam edecektir.

Windows Modules Installer Worker nedir sorusunun yanıtını verdikten sonra bu sistemi devre dışı bırakmakla ilgili bilgi verdik. Peki Windows Modules Installer Worker’ın yarattığı bu pil gücü ve cihaz yavaşlaması gibi sorunlar düzeltilebilir mi? Şimdi bu konu hakkında bilgi verelim.

Windows Modules Installer Worker’ın Yarattığı Sorunlar Nasıl Düzeltilir?

Anlaşıldığı üzere bu uygulama, kullanıcılara belli oranda sıkıntı yaratmaktadır. Bu sıkıntıları tespit etmek ve ona göre çözüm üretmek önemlidir. Windows Modules Installer Worker’ı durdurmanız mümkündür. Ancak bunu yapmak cihazınıza zarar vereceği için daha sağlıklı düzeltmelerden bahsetmemiz gerekiyor.

Antivirüs Programı Edinmek

Çözüm aşamasında dikkat etmeniz gereken ilk nokta cihaz güvenliği olacaktır. Windows Modules Installer Worker aracının RAM tüketimi %50’nin üstüne sık sık çıkıyorsa, hatta çoğu zaman bu oran %100’ü buluyorsa, cihazınızda virüs olabilir. Bu durumda, cihazınızı her türlü virüs tehdidine karşı korumak için güvenilir antivirüs programı yüklemeniz iyi olacaktır.

Ancak şu bilgiyi eklememizde fayda var. Cihazınıza virüsü getiren araç Windows Modules Installer Worker değildir. Çünkü bu araç, cihazınıza işletim sistemi kurulduğu andan itibaren yüklüdür ve cihaz onarımını gerçekleştirdiğinizde bilgisayarınıza sorun yaratmayacaktır.

Güncellemeleri Yüklemek ve Windows Update’i Çalıştırmak

TiWorker.exe’ın yarattığı sorunları çözmek için bir diğer adım ise bilgisayarınıza mevcut olan bütün güncellemeleri yüklemektir. Çünkü güncellemeleri ertelemek, Windows Modules Installer Worker’ın fazla kaynak kullanmasına neden olur. Güncelleme için bilgisayarınızın ‘Ayarlar’ bölümüne girin. Açılan pencereden ‘Güncelleme ve Güvenlik’ kısmına tıklayın. Daha sonra ‘Güncellemeleri kontrol et’ seçeneğini işaretleyin.

Bir diğer düzeltme yöntemi ise Windows Update sorun gidericiyi çalıştırmaktır. Bunun için Windows+R tuşlarına basın. Çıkan pencereye ‘Control’ yazın.

Windows Modules Installer Worker'ın Yarattığı Sorunlar Nasıl Düzeltilir?

Sonrasında, kontrol panelinin görüntüsünü ‘Büyük simgeler’ olarak ayarlayın. Listeden ‘Sorun giderme’ seçeneğine girin.

Güncellemeleri Yüklemek ve Windows Update'i Çalıştırmak

‘Sistem ve Güvenlik’ yazan yerin altındaki ‘Windows Update ile ilgili sorunları düzelt’ seçeneğine dokunun. Karşınıza çıkan pencerede, ilgili adımları izleyin.

Windows Modules Installer Worker Sorunlarını Çözme Yöntemleri - Güncellemeleri Yüklemek ve Windows Update'i Çalıştırmak

Bu işlemden sonra ise yine Windows+R tuşlarına basın ve ekrana ‘Services.msc’ yazın. Burada, sisteminizde yer alan hizmetler gösterilecektir. Bu hizmetler arasından ‘Windows Update’ hizmetini bulup tıklayın. Sol köşede yazan ‘Hizmeti başlat’ ya da ‘Yeniden çalıştır’ seçeneğinden hangisi yer alıyorsa ona tıklayın.

Windows Modules Installer Worker Sorunlarını Çözme Yöntemleri - Services

Windows Update, indirdiği dosyaları ‘Yazılım Dağıtımı’ adında bir klasörde tutar. Bu klasördeki bazı dosyalar bozuksa Windows Modules Installer Worker’ın yüksek CPU kullanması veya hata vermesi normaldir. Bunun için klasördeki dosyaları temizlemekte fayda vardır.

Öncelikle Windows+R tuşuna basıp ‘Services.msc’ye girin ve Windows Update’i durdurun. Daha sonra, ‘Dosya Gezgini’ üzerinden Windows klasörüne girin ve oradan ‘SoftwareDistribution’ klasörünü silin. Ardından, bilgisayarınızı yeniden başlatın. Windows Update, etkin hale gelip sildiğiniz klasörü yeniden oluşturacaktır.

Windows Modules Installer Worker Sorunlarını Çözme Yöntemleri - SoftwareDistribution-Klasorunu-Silmek

Disk Hatalarını Kontrol Etmek

Windows 10 sürümüne sahip bilgisayarınızın sabit sürücüsü, bazen hata bildirir. Düzenli bir şekilde disk hatalarını kontrol etmek, hata belirleme konusunda size yardımcı olur. Dolayısıyla, sorun yaşamadan kolaylıkla bu hataları düzeltme olanağınız olur. Disk hatalarına yol açan birden fazla neden vardır. Bunlar kötü amaçlı yazılımlar, yanlış kapatma işlemi, bozulma ve fiziksel hasar şeklindedir. Peki disk hataları nasıl kontrol edilir?

Bunun için, ‘Denetim Masası’ bölümüne girin. Ardından, ‘Güvenlik ve bakım’ seçeneğine tıklayın.

Windows Modules Installer Worker Sorunlarını Çözme Yöntemleri - Guvenlik-ve-Bakim

‘Bakım’ yazan kısmı genişletin. Buradan ‘Sürücü durumu’ kısmını kontrol edin. Eğer bir sorun yoksa ‘Tüm sürücüler düzgün çalışıyor’ diye bir yazı görürsünüz. Ancak, bir sorun varsa, sürücünüzü taramanızı gerektiren bir uyarıyla karşılaşırsınız.

Disk Hatalarını Kontrol Etmek

SFC Taramasını Devreye Sokmak

Windows işletim sisteminde var olan Sistem Dosyası Denetleyicisi aracı, bilgisayarınızın sisteminde yer alan dosyaların bozuk olup olmadığını denetlemektedir. Eğer sistemde değişen herhangi bir dosya varsa SFC, o dosyayı otomatik olarak doğru olan sürümle değiştirecektir.

Sistem Dosyası Denetleyicisi (SFC) taraması da Windows Modules Installer Worker’ı denetlemekte faydalıdır. Bunun için ‘Başlat kısmına ‘Windows PowerShell (Yönetici)’ yazıp paneli açın. Buraya ‘sfc / scannow’ yazıp giriş tuşuna basın. Komut tamamlanana kadar bu panelden çıkmayın. Çünkü, bu işlem biraz zaman alır. SFC, herhangi bir sorun bulmazsa herhangi bir ihlal olmadığına dair mesaj alacaksınız. İşlem bittiğinde ise cihazınızı yeniden başlatın.

Dağıtım Görüntüsü Hizmeti ve Yönetimi Aracını Kullanmak

Aslında Windows Modules Installer Worker ve güncelleme sorunlarını çözmek için DISM komutunu çalıştırmak pek gerekmez. Ancak SFC taraması işe yaramazsa ya da bozuk dosyanın değişimi mümkün olmazsa DISM komutu, Windows sistemini düzeltmede yardımcı olur.

Yüksek RAM ve CPU kullanımını azaltmak ve Windows Update problemlerini çözmek için DISM aracını kullanmak faydalı olacaktır. Bunun için yine ‘Windows PowerShell (Yönetici)’ panelini açın. Buraya ‘dism.exe / online / cleanup-image / restorehealth’ yazıp devam edin. İşlem bittiğinde cihazınızı yeniden başlatarak son durumu kontrol edin.

Genel Değerlendirme

Bu yazımızda, sizlere Windows Modules Installer Worker nedir sorusunun yanıtını vermeye çalıştık. Bunun yanında, Windows Modules Installer Worker’ın neden yüksek işlemci kullandığına dair konuya değindik. Ayrıca Windows Modules Installer Worker’ın yarattığı sorunların nasıl düzeltileceğine dair de bilgi verdik.

Windows Modules Installer Worker, Windows işletim sisteminin bir parçasıdır. Dolayısıyla, gerektiğinde çalışması ve durdurulmaması lazım. Eğer Windows Modules Installer Worker’ı durdurursanız veya kalıcı olarak silmeye çalışırsanız, bilgisayarınızda kalıcı hasarlara yol açmanız olasıdır. Cihazınızda yer alan neredeyse hiçbir sistem dosyalarını silmemeniz gerektiği gibi Windows Modules Installer Worker’ı da silmemeniz gerekiyor.

Microsoft, Windows güncellemelerini çoğu Windows sürümüne vermeye devam ediyor. Bu güncellemeler, tıpkı Android ve iOS cihazlardaki güncellemelerle benzer görevi üstlenir. Güncellemeler; temel olarak bilgisayarınızın sürümüne gelen yenilikleri eklemek, cihazınızdaki sorunları gidermek, virüs tehdidine karşı ekstra koruma sağlamak gibi görevleri yerine getirir.

Windows Modules Installer Worker’ın yüksek CPU kullanmasının birden fazla nedeni vardır. Bu nedenleri yavaş ve sabit diskler, yavaş işleyen bir bilgisayar, bilgisayara bulaşmış bir virüs şeklinde sıralayabiliriz. Bu nedenler, Windows Modules Installer Worker’ın daha çok CPU kullanmasına yol açmaktadır.

Windows Modules Installer Worker’ın yüksek CPU ve RAM kullanımını engellemek için birçok yöntem mevcut. Hazırladığımız Windows Modules Installer Worker rehberinde bu yöntemlere yakından baktık. Eğer sizler de bu özelliğin çok fazla CPU ve RAM kullandığını tespit ederseniz yazımızda önerdiğimiz çözüm yöntemlerini deneyebilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Dilbilim mezunu Dilara, uzun süredir teknolojik haberleri takip ediyor ve teknolojiyle alakalı içerik üretmekten keyif alıyor. Sosyal medya uygulamalarına ve teknolojik cihazlara da oldukça meraklıdır.

“Windows Modules Installer Worker Nedir?” üzerine bir yorum

  1. Geçtiğimiz günden bugüne laptop’umu ikiye ayırmayı düşünüyordum. Fakat bu yazı sayesinde kendisi bir kaç aylık ömür kazanmış gibi duruyor.

Yorumlar kapalı.