FreeDos Nedir?

İnsanlar, bilgisayar satın alacakları zaman normal olarak çeşitli özelliklere dikkat ediyorlar. Bunlar; bilinen bir marka olması, bütçeye uygun olması, bilgisayarın hızı şeklinde sıralanıyor diyebiliriz. Ayrıca işlemci, ekran kartı, disk, ekran, klavye, pil ömrü gibi donanımlar da bilgisayar seçiminde önemlidir. Bunların yanı sıra işletim sistemi tercihi de bilgisayar satın alırken önemli bir rol oynamaktadır. FreeDos terimi de çoğunlukla burada karşınıza çıkmaktadır. Peki FreeDos nedir?

Belirttiğimiz gibi işletim sistemi, bilgisayarlar için önem taşımaktadır. Bilgisayarı kullanmak için insanlar, bir işletim sistemini tercih etmek zorunda kalıyorlar. Kişilerin çoğu, bilgisayar alırken işletim sistemi olan ve olmayan bilgisayarın varlığından haberdar olmayabiliyorlar. Bundan dolayı bazı kullanıcılar, FreeDos nedir diye çok fazla merak ediyorlar. Bizler de bu yazımızda sizler için FreeDos kavramına daha yakından bakacağız.

FreeDos Nedir?

Aslında FreeDos, DOS tabanlı bir işletim sistemidir. Microsoft, MS-DOS’u geliştirmeyi durdurmuştur ve serbest DOS’u yaşatma amacıyla DOS tabanlı FreeDos’u kurmuştur. Yani FreeDos, Genel Kamu Lisansı ile kurulan ücretsiz bir işletim sistemidir. FreeDos işletim sistemi sayesinde, açık kaynaklı tarayıcılar ile eski bilgisayarlar üzerinden internete bağlanmak mümkün hale gelmiştir.

Temel olarak bir işletim sistemi olan FreeDos, 1994 yılında ortaya çıkmıştır. Bir süre sonra Microsoft, geliştirdiği DOS işletim sistemini güncellemeyi bırakmıştır. Bu nedenle, DOS, FreeDos adını almıştır. Adından tahmin edileceği üzere bu sistemi ücretsiz ve özgür olarak nitelendirmek mümkündür. Özgür olmasının nedeni açık kaynaklı olmasıdır. Bu da FreeDos yazılımının isteğe bağlı şekilde değiştirilme imkanını göstermektedir.

FreeDos Nedir

FreeDos, genellikle dizüstü bilgisayar alacağınız zaman karşınıza çıkan bir terimdir. Bu terimin kullanılma amacı, içinde ek bir işletim sistemi olmamasından kaynaklanmaktadır. Bilgisayar satın alacağınız zaman Linux, MacOS ve Windows işletim sistemine sahip cihazlar görürsünüz. Bir de FreeDos bilgisayarlar vardır.

Böylelikle FreeDos işletim sistemi nedir sorusunun yanıtını vermiş olduk. FreeDos işletim sisteminin birden çok özelliği bulunmaktadır. Bu özelliklere maddeler halinde yer vermemiz FreeDos kavramını daha iyi anlamınıza yardımcı olacaktır.

FreeDos İşletim Sisteminin Özellikleri Nelerdir?

FreeDos işletim sistemi nedir sorusunun yanıtını verdiğimize göre bu işletim sisteminin özelliklerinden de bahsetmek istedik. Bu işletim sisteminin en dikkat çekici özelliği, bilgisayar satın alma işleminde daha uygun bir ücrete sahip olmasıdır. Çünkü içinde işletim sistemi yüklü halde olan bilgisayarlar ek bir ücrete sahiptir. Ancak FreeDos özelliğinde bir cihaz alırsanız, bu cihazın işletim sistemi ücreti olmayacaktır. Bu nedenle cihazın ücreti işletim sistemine sahip olan modellere göre daha uygun olacaktır.

Daha önce de söylediğimiz gibi FreeDos işletim sistemi, açık kaynaklı bir kodla yazılmıştır. Bu nedenle ücretsizdir. Adından da anlaşılacağı üzere DOS tabanlıdır. Bu sayede eski DOS tabanlı olan programları ve uygulamaları kullanma imkanı sağlar. Bunların dışında diğer özellikleri maddeler halinde sıralayalım.

  • Uzun dosya adları ve FAT32 desteği yer almaktadır.
  • Genel olarak 32 bit sürümü vardır.
  • USB desteği yer almaktadır.
  • DOSBOX ve DOSEMU emülatörleriyle çalışma imkanı bulunmaktadır.
  • İşletim sistemi oluşturmak isteyen kullanıcılar için 16 bit değerinde kaynak kod imkanı vardır.
  • Açık kaynaklı internet tarayıcısı olan Arachne, dosya arşivleyicisi, müzik çalar ve HTML görüntüleyicisi mevcuttur.
  • Komutlarla çalışmaktadır.

Böylelikle FreeDos nedir sorusunun yanıtına ek olarak, FreeDos işletim sisteminin özelliklerinden de bahsetmiş olduk. Eğer denk geldiyseniz bilgisayarlar işletim sistemi olan ve olmayan şekilde satılmaktadır. İşletim sistemi olmayan cihazlar da piyasada FreeDos bilgisayar olarak yer almaktadır. Peki bilgisayarlar neden FreeDos olarak satılmaktadır?

Bilgisayarlar Neden FreeDos Olarak Satılmaktadır?

FreeDos nedir sorusunun yanıtının ardından FreeDos işletim sisteminin özellikleri hakkındaki bilgilere de yazımızda yer vermiş olduk. Şimdi ise piyasada neden FreeDos bilgisayarların yer aldığıyla ilgili bilgilendirme yapacağız. Sizin de bu bilgi ile FreeDos bilgisayara sahip olup olmamakla ilgili bir karara varmanız daha da kolaylaşabilecektir.

Bilgisayarların FreeDos olarak satılmasındaki en önemli nedenlerden biri ücretle ilgilidir. Aslında kişiler, bilgisayar satın alırken o bilgisayarın işletim sistemine de belli miktarda ücret ödemektedir. Bu ücret, çok düşük bir miktar değildir. Kişiler de bu ücreti ödemek istemedikleri zaman FreeDos bilgisayarlara yönelmektedir. Piyasada FreeDos bilgisayarların olmasının nedeni de üreticilerin daha uygun fiyatlı bir ürün ortaya koymak istemelerinden kaynaklanmaktadır.

FreeDos İşletim Sistemi

Üreticilerin bilgisayarları FreeDos olarak satılmasındaki bir diğer neden ise kullanıcılara belli oranda özgürlük tanımak istemeleridir. Bilgisayarın teknik yönü, kişilerin isteğini belli oranda karşılayabilir. Ancak cihazın işletim sistemi, bazı kullanıcılar için yeterli gelmemektedir. Bu nedenle kullanıcıların istediği şekilde işletim sistemi imkanı sağlamaları için bazı bilgisayarlar FreeDos olarak satılmaktadır.

FreeDos nedir sorusunun yanıtına ek olarak, FreeDos bilgisayarların neden üretildiği hakkında da bilgi vermiş olduk. Eğer FreeDos bir bilgisayar almayı düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar olacaktır. Şimdi bu konu hakkında bilgi verelim.

FreeDos Bilgisayar Satın Almadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yazımızda FreeDos hakkında bazı noktalara değindik. FreeDos bilgisayar satın almadan önce dikkat etmeniz gerekenlere de yer vermenin iyi olacağını düşündük. Bilgisayarda bir işletim sistemi kurulu değilse bu bilgisayarı kullanma olanağınız olmayacaktır. Çünkü bilgisayarlar, işletim sistemi olmadan çalışmamaya ayarlı bir şekilde üretilmektedir. Dolayısıyla FreeDos bir bilgisayar satın alacaksanız, satın alma işleminden sonra cihazınıza bir işletim sistemi yüklemeniz gerekecektir.

FreeDos bilgisayara yükleyeceğiniz işletim sisteminin hangisi olacağına da yine sizin karar vermeniz gerekmektedir. Yani işletim sistemiyle ilgili bütün işlemler, size bağlı olacaktır. İşletim sisteminin hangisi olacağına karar verdikten sonra dikkat etmeniz gereken bir nokta daha var. Bu da lisanslı bir ürün satın almaktır. Bilgisayarınıza yükleyeceğiniz işletim sistemini lisanslı olarak almanız daha güvenilir olacaktır.

Böylelikle FreeDos bilgisayar almadan önce dikkat etmeniz gereken noktalar hakkında da bilgi vermiş olduk. Görüldüğü üzere FreeDos bilgisayarlar, diğer bilgisayarlara göre birtakım farklılıklar taşımaktadır. Bu farklılıklar hakkında da bazı noktalara değinmek faydalı olacaktır.

FreeDos Bilgisayarlarla Diğer Bilgisayarlar Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Yazımızda FreeDos bilgisayarların diğer bilgisayarlara göre nasıl farklılıklara sahip olduğuyla ilgili de bilgi vermek istedik. Anlaşılacağı üzere FreeDos bilgisayarların diğer bilgisayarlara göre en büyük farklılığı işletim sistemiyle ilgilidir. FreeDos bilgisayarlarda herhangi bir işletim sistemi yüklü değildir. Ancak diğer bilgisayarların hepsinde belirli bir işletim sistemi yüklü olarak yer almaktadır.

FreeDos bilgisayarların diğer bilgisayarlardan bir diğer farkı da üzerinde değişiklik yapmakla ilgilidir. FreeDos bir bilgisayara kuracağınız işletim sistemini belirlemek sizin elinizdedir. Ancak FreeDos olmayan bilgisayarlar üzerinde bir işletim sistemi değişikliği yapma işlemi daha zorlayıcı olacaktır. Bundan dolayı en baştan işletim sistemi ile ilgili konuların sizin elinizde olmasını istiyorsanız FreeDos bilgisayarları tercih etmek daha doğru olacaktır.

FreeDos bilgisayarlarla diğer bilgisayarların arasındaki bir diğer fark ise ücretle ilgilidir. İşletim sistemi bulunan bilgisayarlar, FreeDos bilgisayarlara göre daha pahalıdır. Çünkü o bilgisayarların içinde işletim sistemi maliyeti yer almaktadır. Bu yüzden üreticiler, işletim sistemi ücretini ödemek istemeyen kullanıcılar için FreeDos cihaz önerisinde bulunurlar.

FreeDos Bilgisayar Kullanımı Nasıldır?

Bilgisayarda yer alan işletim sistemi, bilgisayarın bütün donanımlarının ve yazılımlarının denetiminden ve yönetiminden sorumludur. Dolayısıyla bilgisayarda herhangi bir işletim sisteminin olmaması, o bilgisayarı kullanamayacağınız anlamına gelmektedir. FreeDos bir bilgisayarı kullanmak için öncelikle o bilgisayara bir işletim sistemi yüklemek gerekmektedir.

FreeDos Bilgisayar Kullanımı Nasıldır?

Bu noktada ilk olarak hangi işletim sisteminin sizler için uygun olacağına karar vermelisiniz. Daha sonra eğer bu işletim sistemi, lisans gerektiren bir işletim sistemiyse gerekli lisansları almanız gerekiyor. Son olarak işletim sistemini uygun talimatlara göre bilgisayarınıza kurarak lisanslı ise işletim sistemini aktif etmelisiniz.

Yani FreeDos sistemi ile gelen bir bilgisayarı etkili bir şekilde kullanabilmek için bir işletim sistemine ihtiyaç duyacağınızı söyleyebiliriz. Bunun için FreeDos işletim sistemine sahip bir bilgisayar alırken bu bilgisayarda hangi işletim sistemini de kullanacağınızı düşünmeniz faydalı olacaktır.

Çünkü bazı durumlarda uygun fiyatlı diye alınan FreeDos bilgisayarlar, daha sonrasında işletim sistemi lisansını da alınca daha maliyetli bir duruma gelebiliyorlar. Bu durumla karşılaşmamak için bilgisayarınızı almaya karar verdiğiniz zaman işletim sisteminize de karar vermenizi tavsiye ediyoruz.

FreeDos Bilgisayarların Avantajları Nelerdir?

Eğer FreeDos bir bilgisayar satın almayı düşünüyorsanız, bu bilgisayarların avantajları hakkında bilgi almanız kararınızı kolaylaştıracaktır.

FreeDos bilgisayarların en göze çarpan avantajı, ücreti olmaktadır. Normalde bilgisayar üreticileri, cihazı üretirken bir işletim sistemi kurmaktadır. Bu işletim sisteminin de ücreti, üreticiden çıkmaktadır. Dolayısıyla işletim sistemli bir cihaz alacağınız zaman üreticiler size işletim sistemi ücretini de ödetecektir. Ancak FreeDos bilgisayarlarda bu işletim sistemi ücreti olmayacaktır.

FreeDos bilgisayarın diğer avantajı ise bilgisayarınıza istediğiniz işletim sistemini yüklemenize olanak sağlamasıdır. Bu sayede istemediğiniz bir işletim sistemine maruz kalmak yerine dilediğiniz işletim sistemini kullanabileceksiniz. FreeDos bilgisayarların tüm bu avantajlarının yanında bir de dezavantajları yer almaktadır. Şimdi bu dezavantajlar hakkında bilgi verelim.

FreeDos Bilgisayarların Dezavantajları Nelerdir?

Yazımızda FreeDos nedir sorusuna çeşitli başlıklar altında yanıt verdik. FreeDos bilgisayarların dezavantajlarından bahsetmek de bu yazımız için önem taşımaktadır.

Bazı kişiler FreeDos bilgisayarlarına işletim sistemi kurma işlemi sırasında teknik servise ek ücret ödemek istemiyorlar. Bu durumda işletim sistemini kendileri kuruyor. Bu kurum sırasında kullanıcılar, yanlış adım uygularlarsa veya eksik bir işlem yaparlarsa cihazlarında bazı sorunlara yol açabiliyorlar.

Güvenlik Açığı

FreeDos bilgisayarın dezavantajlarından biri de lisanslı işletim sistemlerine ödeyeceğiniz ek ücretle ilgilidir. FreeDos bilgisayar kullanmanızdaki ana nedenlerden biri ücret uygunluğuyken, lisanslı bir işletim sistemi satın aldığınızda bu avantaj dezavantaja dönüşecektir. Ayrıca FreeDos bilgisayara işletim sistemi yükletmek için tercih ettiğiniz teknik servis de sizden bir ücret alacaktır. Bu ücret de ekstra maliyet olarak nitelendirildiğinde dezavantaj olarak görülmektedir.

Genel Değerlendirme

Bu yazımızda FreeDos nedir sorusunun yanıtını verdik. Buna ek olarak yazımızda, FreeDos işletim sisteminin özelliklerinden de bahsettik. Ayrıca bilgisayarların neden FreeDos olarak satıldığıyla ilgili bilgiye de yazımızda yer verdik. Son olarak FreeDos’un avantaj ve dezavantajlarına değinerek bu sisteme sahip kullanıcıların yaşayabilecekleri çeşitli durumlardan bahsettik.

Temel olarak FreeDos kavramı, bir bilgisayarın üçüncü parti bir geliştirici tarafından geliştirilen herhangi bir işletim sistemine sahip olmadığını temsil etmektedir. Bundan dolayı bu sisteme sahip olan bilgisayarlar, bir işletim sistemine sahip olan bilgisayarlara göre daha uygun fiyatlarla kullanıcılarıyla buluşmaktadır. Bu durum, birçok kullanıcı için FreeDos sistemleri daha avantajlı bir konuma getirmektedir.

Ancak bu sistemin avantajları olduğu kadar dezavantajları da mevcut. Örneğin FreeDos bilgisayarınızı açtığınızda, karşınıza donanım özelliklerinin yer aldığı bir ekranla karşılaşacaksınız. Dolayısıyla bilgisayarınızı etkili bir şekilde kullanabilmeniz için öncelikle bir işletim sistemi yüklemeniz gerekecektir. İşletim sistemi, cihazın en önemli noktalarından birisi olduğu için bu işleme yüksek oranda dikkat etmek gerekecektir.

Sizler için hazırlamış olduğumuz FreeDos rehberimiz burada sona eriyor. Sizler de FreeDos hakkındaki soru ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Dilbilim mezunu Dilara, uzun süredir teknolojik haberleri takip ediyor ve teknolojiyle alakalı içerik üretmekten keyif alıyor. Sosyal medya uygulamalarına ve teknolojik cihazlara da oldukça meraklıdır.