Unreal Engine Nedir?

Bilindiği üzere oyun geliştirmek için özel araçlar kullanılmaktadır. Oyun geliştiricileri tarafından her nesnenin teker teker kodlanması yerine oyun motoru ismi verilen bu araçların kullanılması işleri bir hayli kolaylaştırmaktadır. Piyasada birçok oyun motoru bulunsa da bazıları rakiplerinin çok önüne geçmektedir. Bunlardan birisi de şüphesiz Unreal Engine olarak karşımıza çıkıyor. Peki Unreal Engine nedir, ne işe yarar ve neden bu kadar popüler hale gelmiştir?

Bu içeriğimizde Unreal Engine oyun motorunun detaylarını sizler için derledik. Unreal Engine nedir sorusunun yanı sıra nasıl kullanılır ve bu oyun motoruyla neler yapmak mümkündür sorularının da yanıtını verdik. Ayrıca Unreal Engine öğrenmek isteyen kişiler için birkaç ipucunu da içeriğimize ekledik.

Modern oyun geliştirme dünyasında pek çok oyun motoru kullanılmaktadır. Ancak her geliştiricinin tüm oyun motorlarına erişim sağlaması mümkün değildir. Bu noktada Unreal Engine ya da Unity gibi ücretsiz oyun motorları öne çıkmaktadır. Şimdi Unreal Engine nedir sorusunun yanıtıyla içeriğimize başlayalım.

Unreal Engine Nedir?

Unreal Engine, Epic Games şirketi tarafından geliştirilmiş bir oyun geliştirme motorudur. İlk olarak 1998 yılında geliştirilen bu oyun motorunun günümüzde beşinci sürümü piyasada bulunmaktadır. Unreal Engine’nin kodlama dili C++ olarak ifade edilmektedir. Bunun yanı sıra C ve Blueprint dilleri de Unreal Engine’de kullanılmaktadır.

1998 yılında ilk çıktığı zamanlarda Unreal isimli FPS tarzında bir oyun olarak üretilmiştir. Ancak zaman içerisinde bir oyun formundan uzaklaşıp bir oyun geliştirme motoru haline gelmiştir. Günümüzde pek çok türde oyun geliştirmek için Unreal Engine kullanılmaktadır. Bunların arasında FPS türüne ek olarak rol yapma oyunları, dövüş oyunları, MMORPG oyunlar ve daha birçok türü saymak mümkündür.

Unreal Engine kullanarak birçok platform için oyun geliştirmek mümkündür. Bunların arasında sayabileceğimiz en popüler platform PC’dir. Ayrıca PlayStation, Xbox ve Nintendo konsolları için de oyun geliştirme işlemi Unreal Engine ile gerçekleştirilmektedir. Farklı platformlar arasında çalışabilmek Unreal Engine’i öne çıkaran değerli bir faktördür.

Günümüzde kullanılan sürümü Unreal Engine 5 olarak belirtilmektedir. Bu sürüm 2021 yılının ilkbaharında erken erişime açılmıştır. 5 Nisan 2022 tarihinde ise resmi olarak kullanıma sunulmuştur. 1998 yılından sonra Unreal Engine 2 ismiyle çıkan ikinci sürümün tarihi ise 2002’dir. Ardında 2006 yılında Unreal Engine 3 ve 2014 yılında Unreal Engine 4 piyasaya çıkmıştır.

Bu oyun motoru tamamen ücretsiz bir şekilde kullanıcılara sunulmaktadır. Üstelik bu ücretsiz sürüm devasa oyun stüdyoları ya da amatör geliştiriciler için sunulmaktadır. Ancak 1 milyon doların üstünde kazanç elde eden oyunlar Unreal Engine sözleşmesinde yazan ifadeye göre %5’lik bir kesinti vermek zorundadır. Bir başka deyişle eğer oyunun kazancı bu miktarı geçerse şirket kazancın %5’ine sahip olmaktadır.

unreal-engine-ne-ise-yarar

Unreal Engine Nasıl Kullanılır?

Bu sorunun yanıtı aslında oldukça uzun bir eğitim süreci içerebilir. Ancak kısa bir özetle Unreal Engine’in nasıl kullanıldığını açıklayalım. Öncelikle Unreal Engine kullanmak isteyen bir kişi oyun motorunu bilgisayarına yüklemelidir.

Unreal Engine’i indirmek için Epic Games’in resmi sitesinde yer alan “Epic Games Launcher” uygulamasını indirmeniz gerekmekte. Bu uygulama üzerinden bir hesap oluşturup Unreal Engine’in en güncel sürümünü bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz.

Daha sonrasında yeni bir proje oluşturmak için oluşturulmuş ön ayarlardan birini seçebilirsiniz. Unreal Engine burada Blueprint ve C++ dilleri arasında bir tercih imkanı da sunmaktadır. Örneğin birinci şahıs ya da üçüncü şahıs bir oyun yapmayı planlıyorsanız tam olarak bu noktada tercihinizi yapabilirsiniz. Ayrıca hangi platforma geliştireceğinizi de proje oluştururken seçmeniz mümkündür.

Önceden belirttiğimiz gibi Unreal Engine hazır nesneler ile oyun geliştirmeyi daha kolay hale getirmektedir. Yeni bir proje başlattığınızda bu hazır nesneleri kullanmanız mümkündür. Örnek olarak geometrik şekiller, ışıklar, görsel efektler ve daha birçok nesneyi sayabiliriz.

Buna ek olarak oyun içerisinde kullanacağını yapay zeka odaklı nesneleri de geliştirmek için birçok seçenek vardır. Örneğin bir karakter ya da hareket eden bir objeyi yapay zeka ile tasarlayabilirsiniz. Böylece oyuncular oyun içerisinde bu objeyle etkileşime geçebilir.

Unreal Engine içerisinde zaman geçirdikçe programa daha iyi hakim olacağınızı söyleyebiliriz. Belki de bu konuda eğitim veren bir kişiyi ya da bir kursu takip etmek faydalı olacaktır. Ancak bir anda Unreal Engine kullanmayı öğrenmek biraz gerçek dışıdır. Bu nedenle Unreal Engine öğrenmek için gerekli olan unsurlara sahip olduğunuzdan emin olduktan sonra projelerinizi geliştirmeye başlamanızı tavsiye ediyoruz.

Unreal Engine ile Oyun Geliştirmek için Neler Gerekli?

Unreal Engine tamamen ücretsiz bir yazılım olsa da herkesin başarılı bir oyun geliştirici olması için gerekli olan birtakım unsurlar vardır. En önemlilerini ise şu şekilde ifade etmek mümkündür:

Programlama Bilgisi

Her ne kadar Unreal Engine hazır nesnelere ve objelere sahip olsa da programın temelinde kodlama yatmaktadır. Bu nedenle Unreal Engine’in kullandığı dilleri bilmeniz size önemli bir avantaj sağlayacaktır. Daha önce de belirttiğimiz gibi C, C++ ve Blueprint dilleri ile Unreal Engine kullanmak mümkündür.

Eğer amatör bir oyun geliştiricisiyseniz Unreal Engine ile projelerinize ücretsiz bir şekilde başlayabilirsiniz. Üstelik bu dillerden hiçbirini bilmiyorsanız da oyununuzu geliştirebilirsiniz. Ancak bu dilleri öğrenmeniz oyunun detaylarının ve ince ayrıntılarının üzerinde daha çok hakimiyete sahip olmanızı sağlayacaktır.

unreal-engine-kodlama

Tasarım Bilgisi

Önemli bir başka konu ise tasarım bilgisi olarak ifade edilebilir. Video oyunlarının göze hitap etmesi de oynanış kadar önemlidir. Bu nedenle başarılı bir tasarıma sahip olan oyunların dikkat çekmesi daha kolaydır. Tasarım derken vurguladığımız noktanın gerçekçi grafikler olmadığını hatırlatalım.

Gerçeğe yakın bir görüntü sunmak birçok oyuncu için başarılı bir deneyim sağlasa da tasarım konusundaki tek yöntem bu değildir. Piyasadaki birçok oyun kendi oluşturduğu tasarım çizgileriyle rakiplerinin önüne geçmektedir. Çizgi film tarzında grafikler, karanlık atmosfere sahip oyunlar ve daha birçok örnek tasarımın oyun geliştirmede ne kadar önemli olduğunu kanıtlamaktadır.

Fikir

Unreal Engine ile bir oyun geliştirmek için en önemli unsurlardan birisi de şüphesiz fikirdir. Orijinal bir fikir ile oyun geliştirmek başarılı olmanın önemli kurallarındandır. Bir başkasının fikrini çalıp aynı oyunu geliştirmek belki iyi bir egzersiz ya da öğrenme biçimi olabilir. Ancak piyasaya bir oyun sürmek ve başarılı olmak için orijinal bir fikre sahip olmanız gerektiğini söylemek pek de yanlış olmayacaktır.

Unreal Engine 5 Sistem Gereksinimleri

Tüm bu unsurların yanında gerekli donanım parçalarını da saymayı unutmayalım. Fikir, tasarım ve kodlamadan öte bilgisayarınızın Unreal Engine programını sorunsuz bir şekilde çalıştırması en önemli faktördür. En güncel olan Unreal Engine 5 sistem gereksinimleri ise şu şekilde ifade edilmektedir:

DonanımWindowsmacOSLinux
İşletim SistemiWindows 10 64-bit ya da daha üstüEn güncel MacOS MontereyUbuntu 22.04
İşlemciIntel ya da AMD, dört çekirdekli, 2.5 GHz ya da daha hızlıIntel, dört çekirdekli, 2.5 GHz ya da daha hızlıIntel ya da AMD, dört çekirdekli, 2.5 GHz ya da daha hızlı
RAM8 GB RAM8 GB RAM8 GB RAM
Ekran KartıDirectX 11 ya da DirectX 12 uyumlu ekran kartıMetal 1.2 uyumlu ekran kartıGüncel sürücülü Nvidia GeForce 960 GTX ya da daha iyisi

Unreal Engine Ne İşe Yarar?

Unreal Engine nedir sorusuna yanıt verdikten sonra bu oyun motoru ne işe yarar sorusuna daha yakından bakmakta fayda var. Daha önce de sıklıkla vurguladığımız gibi Unreal Engine oyun geliştirmek için kullanılan bir programdır. Ancak çok daha farklı alanlarda da Unreal Engine kullanımını görmek mümkündür.

Oyun

Her şeyden önce Unreal Engine bir oyun geliştirme motorudur. Günümüzde pek çok oyun geliştiricisi Unreal Engine kullanmaktadır. Geçmiş dönemden bu yana pek çok popüler oyun Unreal Engine kullanarak geliştirilmiştir. Unreal Engine kullanan en popüler şirketler ise şu şekilde sayılabilir:

  • Activision-Blizzard
  • Electronic Arts
  • Microsoft
  • Nintendo
  • Rockstar Games
  • Sony
  • Valve

Unreal Engine ile geliştirilen yüzlerce oyun içerisinde popüler birkaç yapım ise şu şekilde sayılabilir:

  • Fortnite
  • PUBG
  • Valorant
  • Gears of War
  • Tekken 8
  • Stray
  • Rocket League
Fortnite ikinci bölüm

Sinema ve Televizyon

Unreal Engine’in kullanım alanlarından bir diğeri ise grafik ve görsel efektlerdir. Sinema ve televizyon dünyasında da Unreal Engine kullanımını görmek mümkündür. Gerçek zamanlı render, görsel efekt, gerçekçi efekt işlemleri ve daha birçok işi Unreal Engine üzerinden yapabilirsiniz.

Unreal Engine ile sanal bir set oluşturmak da mümkündür. Gerçek zamanlı render sayesinde kamerayla elde edilen görüntü bilgisayara aktarılmaktadır. Böylece bilgisayar üzerinden oluşturulan set ile kamera görüntüleri yani aktörler ve gerçek nesneler bir araya gelmektedir.

Günümüzde bazı büyük yapımlarda Unreal Engine kullanımı görmek mümkündür. Bunlardan biri ise Star Wars evreninde geçen The Mandalorian olarak ifade edilmektedir.

Ses Düzenleme

Unreal Audio Engine sayesinde projenizle alakalı pek çok ses düzenlemesini de program üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Unreal Engine’in gelişmiş ses motoru sayesinde birçok işlemi kolaylıkla gerçekleştirmek mümkündür. Çeşitli efektler de barındıran bu motor profesyoneller için pek çok araç sağlamaktadır.

Diğer Alanlar

Bunlara ek olarak bilimsel araştırmalar için de Unreal Engine kullanılmıştır. Aynı zamanda gerçek zamanlı grafik oluşturmak gibi işlemler için de Unreal Engine kullanılmaktadır. Tüm bunların yanı sıra MetaHuman projesiyle de dikkat çektiğini söyleyebiliriz. Dijital insanlar yaratmayı mümkün kılan bu proje hakkında hazırladığımız detaylı içeriği okumanızı da tavsiye ediyoruz.

Unreal Engine Avantajları

İçeriğimizi sonlandımadan önce Unreal Engine motorunun avantajlarını gözden geçirmekte fayda var. En önemli avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Unreal Engine tamamen ücretsizdir. Yalnızca bir milyon doların üstünde kazanç elde eden projelerden %5’lik kesinti almaktadır.
  • Unreal Engine sektörde sıklıkla kullanılan bir programdır. Eğer bu alanda çalışmak istiyorsanız Unreal Engine öğrenmek işinizi kolaylaştırabilir.
  • Geliştiriciler Unreal Engine’i sürekli olarak güncellemektedir. Aynı zamanda yeni özellikler ile programı geliştirmektedir. Böylece sürekli güncel ve yeni bir program olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Unreal Engine kaliteli bir grafik imkanı sunar. Projelerinizde başarılı bir tasarım görmek istiyorsanız Unreal Engine size bu konuda birçok araç sunacaktır.
  • Herhangi bir kodlama bilmeden bile proje geliştirebilirsiniz. Eğer kodlama bilgisine sahipseniz de kendinize özgü bir proje geliştirmek için pek çok unsura sahip olabilirsiniz. Ayrıca hazır nesneler üzerinde çalışıp gerektiği yerde ayrıntıları değiştirebilirsiniz.

Genel Değerlendirme

Bir oyun geliştirme motoru olan Unreal Engine günümüzde en popüler araçlardan biri olarak piyasada yer almaktadır. Oyunun yanı sıra sinema, televizyon, bilimsel araştırma ve daha birçok noktada Unreal Engine kullanımını görmek mümkündür. Unreal Engine ne işe yarar sorusunun yanıtını bu şekilde özetlemek yanlış olmayacaktır.

Tamamen ücretsiz olan Unreal Engine’i kullanan pek çok oyun geliştirici şirket bulunmaktadır. Aynı zamanda pek çok AAA oyun Unreal Engine kullanarak geliştirilmiştir. Önümüzdeki dönemde de bu durumun değişmeyeceğini söyleyebiliriz.

Bu içeriğimizde Unreal Engine nedir sorusunun yanıtını sizler için derledik. Unreal Engine ile ilgili soru ve düşüncelerinizi yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. Ayrıca içeriğimiz ile ilgili görüşlerinizi de bizimle paylaşmayı unutmayın!

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiye yoğun bir ilgi duyan Mert, 10 yılı aşkın süredir teknolojik gelişmeleri ve haberleri yakından takip etmektedir. Özellikle oyunlara ve teknolojik cihazlara oldukça meraklıdır.