Dijital ajandalar son yıllarda teknoloji kullanıcıları tarafından sıklıkla kullanılıyorlar. Böylelikle teknoloji kullanıcıları için zamanı çok daha verimli kullanmak mümkün hale geliyor. Siz de hayatınızı planlamayı seviyorsanız bu tip ajandalar ile işinizi bir hayli kolaylaştırabilirsiniz. Dilediğiniz her yerde kullanabileceğiniz dijital ajandalardan biri de Trello olarak karşımıza çıkıyor. Eğer daha önce kullanmadıysanız Trello nedir sorusunun yanıtını arıyor olabilirsiniz. Peki Trello ne işe yarar? Nasıl kullanılır?
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte Trello nedir sorusunu yanıtlamaya çalışacağız. İçeriğimizde detaylı bir şekilde Trello’nun nasıl kullanıldığından söz edeceğiz. Bunun yanı sıra Trello’yu hangi cihazlarda kullanabileceğinizden bahsedeceğiz. İçeriğimizi okuyarak Trello ile neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz ve program hakkında sıkça sorulan sorulara yanıt bulabilirsiniz. Siz de hazırsanız lafı uzatmadan Trello hakkında hazırlamış olduğumuz içeriğimize başlayalım.
İçindekiler
Trello Nedir?
Planlama, hayatın her alanında önemli olduğu su götürmez bir gerçek. İş ya da eğitim hayatında zamanı ve yapılacakları organize etmek büyük önem taşıyor. Özellikle de söz konusu ekip çalışması olduğunda işleri düzenli bir şekilde yürütmek için planlama bir gereklilik olarak karşımıza çıkıyor. Ancak yalnızca bu noktada değil günlük yaşamda da işleri planlamak pek çok kişinin tercihi. Bu sayede zamanı maksimum seviyede verimli kullanmak da mümkün hale geliyor.
Zamanı ve yapılacakları planlamak için kullanılan pek çok yöntemden söz etmek mümkün. Bunu bireysel olarak yapacaksanız bir ajanda edinerek vaktinizi planlayabileceğiniz gibi ekip çalışmaları için çeşitli yöntemler ile iletişime geçerek planlamalarınızı yönetmeyi deneyebilirsiniz. Ancak tüm bunların oldukça uğraştırıcı olacağı bir gerçek. Çünkü bu şekilde ajandanızı sürekli olarak yanınızda taşımak zorunda kalabilirsiniz ya da ekip arkadaşlarınız ile işlerinizi eş zamanlı yönetmekte sorun yaşayabilirsiniz.
Neyse ki günümüz dünyasında işlerinizi planlamak için bu kadar çaba harcamanıza gerek yok. Çünkü yaşamın her alanının dijitalleşmesi, hayatımıza pek çok yeniliğin girmesine sebep oluyor. Bu sayede pek çok alışkanlığımız adeta yeniden biçimleniyor. Bunlardan biri de elbette zamanı planlamak. Hızla dijitalleşen dünyamızda, tüm iş ve çalışmalarınızı yönetmek için kullanabileceğiniz harika bir seçenek var: Trello!
Henüz Trello’yu kullanmayanların “Trello nedir?” diye sorduğunu duyar gibiyiz. En kısa haliyle açıklamak gerekirse Trello aslında dijital bir ajanda. Bir diğer deyişle onu bir iş düzenleme ve planlama programı olarak adlandırmak mümkün. Bu program tüm işlerinizi, yapacaklarınızı ya da projelerinizi, kısacası hayatınızı organize etmeniz için gerekli olan tüm araçlara sahip.
Hayatımıza 2011 yılında girmiş olan Trello, yapılacak olan işler ile yapmış olduklarınızı aynı anda görüntülemenizi sağlıyor. Bu sayede özellikle de projeleri yönetmek çok daha kolay bir hale geliyor. Dolayısıyla da çoğunlukla iş hayatında kullanılıyor. Ancak ekip çalışmaları için bir hayli kullanışlı olan Trello’yu bireysel olarak da kullanmanız elbette mümkün. Çünkü onunla aklınıza gelecek her şeyi kolay bir şekilde planlayabilirsiniz.
Trello Nasıl Kullanılır?
Sizler için hazırlamış olduğumuz rehberimizin giriş bölümünde Trello’nun ne olduğundan söz ettik. Sırada ise bu programın nasıl kullanıldığını açıklamak var. Aslında Trello’yu kullanmak oldukça basit. Aracı kullanmaya başlamak için öncelikle bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Hesabınızı oldukça kısa bir sürede oluşturabilirsiniz. Hesabınıza giriş yaptıktan sonra ise hızlı bir şekilde planlamalarınızı yapmaya başlayabilirsiniz. Peki bunu nasıl yapacaksınız?
Temel olarak Trello pano sistemi ile çalışan bir program olarak karşımıza çıkıyor. Bu sistem bazı parametreler üzerinden çalışıyor. Bu parametreleri panolar, listeler ve kartlar olarak üçe ayırabiliriz. Aracı kullanmak için bu parametrelerin ne işe yaradığını bilmeniz oldukça önemli. Böylece dilediğiniz şekilde planlama yapabilirsiniz ve işlerinizi kolaylıkla organize edebilirsiniz. Gelin önce bu parametrelerin ne demek olduğuna birlikte göz atalım. Ardından programı nasıl kullanacağınıza dair detaylı bilgilere geçebiliriz.
- Panolar: Trello’da panoyu genel bir çalışma alanı olarak tanımlayabiliriz. Yani aslında panolar, organize etmek istediğiniz projeler anlamına geliyor. Trello, birden çok panoyu aynı anda yönetmenize olanak tanıyor. Bu sayede farklı başlıklar altında farklı işleriniz için planlamalar yapmanız da mümkün hale geliyor. Oluşturduğunuz bu genel çalışma alanları ile listeler ve kartlar ile detaylandırılıyor.
- Listeler: Listeler, oluşturduğunuz bir panoda farklı amaçlar için kullanabileceğiniz sütunlar olarak karşımıza çıkıyor. Panoda istediğiniz sayıda liste oluşturabilirsiniz ve bu listeleri farklı şekillerde kullanabilirsiniz. Örneğin “Yapılacaklar” ve “Yapılanlar” şeklinde listeler oluşturabilir ya da ekipteki kişilerin yapması gerekenleri içeren listeler koyabilirsiniz.
- Kartlar: En basit hali ile açıklamak gerekirse kartlar ise listelerde yer alan işler olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla kartların Trello’daki planlama sırasında kullanılan en küçük birimler olduğunu söyleyebiliriz. Listelere eklediğiniz kartlar ile pek çok şeyi yapmanız mümkün. Çünkü Trello’da kartlar dilediğiniz şekilde özelleştirmeye açık. Örneğin bu kartlara şablonlar, resimler ya da notlar ekleyebileceğiniz gibi kartları kullanarak önem sırası belirleyebilir, görev atayabilir ya da bitirme tarihlerini belirleyebilirsiniz.
Trello Üyeliği Nasıl Açılır?
Trello, her geçen gün daha da popüler hâle gelmektedir. Dijital ajanda aracını kullanmaya başlamak için yapmanız gereken ilk şey bir hesap oluşturmak. Aşağıdaki adımları izleyerek dakikalar içerisinde bir Trello hesabı oluşturabilirsiniz:
- Hesap oluşturabilmek için ilk olarak Trello resmi web sitesine girin.
- Ardından sağ üst kısımda karşınıza çıkacak olan “Trello’yu Ücretsiz Edinin” butonuna tıklayın.
- Hesabınızı oluşturmak için e-posta adresinizi girerek devam edin.
- Daha sonra hesabı oluşturmak için girmeniz gereken diğer bilgileri de girin ve şifrenizi oluşturarak işleminizi tamamlayın. Böylece hesap oluşturma işlemini tamamlamış olacaksınız.
Trello’da Nasıl Proje Oluşturulur?
Trello üyeliğinin nasıl oluşturulduğundan söz ettiğimize ve programın parametreleri hakkında yeterince bilgi verdiğimize göre artık Trello’nun nasıl kullanıldığına geçebiliriz. Bir üst başlıkta programın pano sistemi ile çalıştığından söz etmiştik. Dolayısıyla Trello’yu herhangi bir planlama için kullanmak istiyorsanız öncelikle bir pano, yani proje, oluşturmanız gerekiyor. Aşağıdaki adımları izleyerek Trello’da nasıl proje oluşturacağınızı öğrenebilirsiniz:
- İlk olarak Trello hesabınıza giriş yapın. Ardından “Kişisel Pano” kısmının hemen altında yer alan “Yeni Bir Pano Oluştur” butonuna tıklayın. Bu sayede panonuzu oluşturmuş olacaksınız.
- Bu aşamada öncelikle panoya bir isim vermeniz gerekiyor. Panoyu hangi amaçla kullanmak istiyorsanız o şekilde isimlendirebilirsiniz. Örneğin, kişisel gelişim ya da bütçe planlaması gibi başlıklar kullanabilirsiniz. İsimlendirme aşamasından sonra dilerseniz arka plan rengi seçerek panoyu kişiselleştirebilirsiniz.
- Eğer panoyu ekip olarak kullanmak istiyorsanız oluşturma işleminden sonra panoya kimin erişebileceğini belirlemeniz gerekiyor. Bunun için bir alt kısımda yer alan “Trello’da Nasıl Ekip Oluşturulur?” başlığından bilgi alabilirsiniz. Eğer bireysel olarak kullanacaksanız bu kısmı atlayabilirsiniz.
- Oluşturduğunuz panoya tıkladığınızda “Bir Liste Ekle” seçeneği ile karşılaşacaksınız. Bu seçeneğe tıklayarak panonuza dilediğiniz kadar liste ekleyebilirsiniz.
- Son olarak listenizi açtığınızda karşınıza çıkacak olan “Kart Ekle” butonunu kullanarak listenizi detaylandırabilirsiniz. İşte Trello’yu kullanmak bu kadar kolay!
Trello’da Nasıl Ekip Oluşturulur?
Eğer panonuzu bir ekip çalışmasında kullanacaksanız öncelikle bir ekip oluşturmanız gerekiyor. Ardından panonuzu oluştururken hangi ekibin erişim sağlayabileceğini kolaylıkla belirleyebilirsiniz. Gelin nasıl ekip oluşturacağınıza birlikte göz atalım:
- İlk olarak karşınıza çıkacak olan “Bir Ekip Oluştur” butonuna tıklayın.
- Ardından ekibinize bir isim verin ve sizden istenen bazı bilgileri girdikten sonra “Devam” butonuna tıklayın.
- Bu aşamada ekibe katılmaları için kişilere davet gönderebileceğiniz bir alan ile karşılaşacaksınız.
- Bu kısımda ekibe eklemek istediğiniz kişilerin e-posta adreslerini girerek onlara davet gönderebilirsiniz.
- Ekibinizi oluşturduktan sonra bir pano için erişim vermek istiyorsanız yapmanız gereken şey panoyu oluştururken “No Team” seçeneğini ekibiniz ile değiştirmek olacaktır.
Trello Hangi Cihazlarda Kullanılabilir?
Dijital bir ajanda olarak işlev gören Trello farklı cihazlarda kullanılabiliyor. İlk olarak Trello’yu tarayıcınız üzerinden rahatlıkla kullanmanız mümkün. Bunun için herhangi bir indirme işlemi yapmanıza da gerek bulunmuyor. Ancak planlamalarınızı her zaman yanınızda taşımak istiyorsanız, uygulama sürümünü indirerek mobil cihazlar üzerinden de programı kullanabilirsiniz. Araç geliştiricileri, Trello’nun mobil sürümünü oldukça başarılı şekilde tasarladılar. Böylelikle Trello’nun web sürümü üzerinden yapabileceğiniz neredeyse tüm işlemleri mobil uygulaması üzerinden de yapmak mümkün hâle gelmektedir.
Trello ile Neler Yapabilirsiniz?
Zamanınızı ve tüm işlerinizi organize etmenize olanak tanıyan Trello sayesinde vaktinizi rahat bir şekilde planlamanız mümkün. Bu programın çoğunlukla iş hayatında tercih edildiğini söylemiştik. Çünkü sahip olduğu özellikler ile özellikle ekip çalışmalarında proje yönetimini büyük oranda kolaylaştırıyor. Ancak Trello’nun kullanılabileceği tek alan iş yönetimi değil elbette.
Bu araç yalnızca işlerini yönetmek isteyenler için değil, zamanını planlamayı sevenler için de oldukça yararlı araçlara sahip. Üstelik farklı cihazlarda kullanılabiliyor olması sayesinde tüm planlarınızı dilediğiniz her yere taşımanız mümkün. Bu da yapmak istediklerinizi her an kontrol edebilmeniz ve zamanınızı daha verimli şekilde geçirebilmeniz anlamını taşıyor.
Aslında Trello ile pek çok şeyi planlamanız ve organize etmeniz mümkün. Bu konuda herhangi bir sınırlama yok. Dolayısıyla aklınıza gelecek her şey için planlamalarınızı Trello ile yapabilirsiniz. Aşağıdakiler ise Trello ile yapabilecekleriniz için yalnızca birer örnek. Gelin, Trello ile neler yapabileceğinize biraz daha yakından bakalım.
- Gününüzü Planlayın: Ajanda kullanmayı seviyorsanız Trello’nun tam da size göre olduğunu söyleyebiliriz. Bu program sayesinde gününüzü, haftanızı hatta yılınızı bile kolay bir şekilde planlayabilirsiniz.
- Bütçenizi Yönetin: Trello’yu yalnızca zamanı planlamak için değil, bütçenizi yönetmek için de kullanabilirsiniz. Böylece paranızı çok daha tutarlı bir şekilde harcama şansı yakalayabilirsiniz.
- Çalışma Planı Hazırlayın: Eğer henüz eğitim görüyorsanız Trello’yu kendinize bir çalışma planı hazırlamak için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Böylece çalışmak için vaktinizi daha planlı geçirebilirsiniz.
- İzleme Listesi Oluşturun: Film ya da dizi izlemeyi seviyorsanız ilginizi çeken dizi ve filmleri Trello sayesinde bir liste haline getirebilirsiniz.
- Tatilinizi Planlayın: Tatil planlamalarınız için Trello’yu kullanarak tatilinizde gitmek istediğiniz yerleri ya da tadacağınız lezzetleri listeleyebilir, günlük planlamalarınızı oluşturabilir ya da rezervasyonlarınızı kaydedebilirsiniz.
- Önemli Anları Kaydedin: Bu programı kullanarak sizin için özel ve önemli olan anların listesini tutabilirsiniz. Üstelik bu anları fotoğraflar ile detaylandırabilirsiniz.
Trello Nedir: Genel Değerlendirme
Zamanı planlamak pek çok noktada oldukça önemli olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle iş ve eğitim hayatında verimliliği artırmak ve yapılacakları takip etmek için planlama mutlaka gerekiyor. Trello, planlamalarınızı kolaylıkla yapmanız ve her yerden takip etmenizi sağlayan bir araç olarak karşımıza çıkıyor. Ancak günümüzde çoğu teknoloji kullanıcısı Trello’nun ne olduğunu bilmemektedir. Bundan dolayı Trello nedir sorusunun cevabı fazlasıyla merak edilmektedir. Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte Trello nedir sorusunu yanıtlamaya çalıştık. Detaylı bilgilere yer verdiğimiz rehberimizi inceleyerek Trello hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara kolaylıkla cevap bulabilirsiniz.