Eğitim Sektöründe Teknoloji Kullanımı

Teknoloji hayatımızın her alanını olumlu yönde etkilemeye büyük bir hızla devam ediyor. Bu etki hayatlarımızı kolaylaştırmanın yanı sıra yeni etkileşim alanları da yaratıyor. Kurumsal alanda, sağlık sektörü ve eğitim sektörü gibi kilit noktalarda insanlığın yardımına koşuyor. Zaman ve mekân sorunlarını da ortadan kaldırıyor. Teknolojinin bize getirdiği olanaklar ise bulunduğumuz her ortamda alış-veriş, sohbet, bilgi edinme, kişisel gelişim gibi birçok alana ulaşmamızı kolaylaştırıyor. Eğitim sektöründe teknoloji de giderek daha etkileşimli bir hale geliyor.



Teknoloji ile iç içe geçen eğitim sektörü, eğitim teknolojileri kavramının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Eğitim teknolojileri kavramı, bir öğrencinin eğitim sürecini destekleyen ve bilgi edinme süreçlerini kolaylaştıran sistematik ve tekniği içeren yardımcı bir unsur olarak tanımlanıyor. Eğitim sektöründe teknoloji kullanımı giderek yaygınlaşıyor.

Dünya çapında meydana gelen pandemi, teknoloji kullanımını büyük ölçüde tetikliyor. Eğitim sektörü içinde zaten var olan teknolojinin, pandemi dönemi ile birlikte yıldızının daha da parladığını görülüyor. Teknolojinin var olmadığını farz ettiğimizde ise içinde bulunduğumuz dönemde, eğitimin büyük bir sekteye uğrayacağı kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Hatta teknolojik alt yapısının yeterli olmadığı şehir veya ülkelerde eğitimin devam etmediği ya da öğrencilere bir yarar sağlamadığı görülüyor. Bu da teknolojinin eğitim alanında ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Teknoloji ile entegre hale gelen eğitim sektörü, büyük bir salgın engeline rağmen devam etmeyi başarıyor. Teknoloji, eğitim sektöründe yapay zekâ, sanal gerçeklik ve simülasyon oluşturma, online eğitim platformları, online sınav sistemleri, oyunlaştırma gibi daha pek çok farklı açıdan fayda sağlayabilecek imkan sunuyor.

Eğitim sektöründe teknoloji araçları

Yapay Zekâ

Yapılan araştırmalar, öğrencilerin öğrenim süreçlerindeki verimin kişiselleşmiş öğretim materyalleri ile arttığını ortaya koyuyor. Yapay zekâ ise bu noktada öğrenci ve öğretmenlerin yardımına koşuyor. Yapay zekâ yer ve mekân problemlerini de ortadan kaldırarak öğrencilerin öğrenim tipi veya süreçlerini düzenleyerek bir program oluşturma imkanı sunuyor. Örneğin, öğrencilerin yabancı dil öğrenme süreçlerinde karşılaştığı kelimelerin ne düzeyde öğrenildiğini tespit edip kişiye uygun bir süreç tasarlanması konusunda yardımcı olabiliyor.

Sanal Gerçeklik ve Simülasyon Oluşturma

Sanal gerçeklik uygulamaları öğrencilere pek çok fırsatlar sunuyor. Bunların en başında öğrencilerin görsel öğrenim süreçlerini geliştirmesi geliyor. Öğrencilere, tecrübe edemeyecek oldukları, yerinde ve zamanında görülme imkanı olmayan birçok eylemi gerçekleştirmek gibi paha biçilemez bir fırsat sunuyor. Örneğin, bir volkan patlaması gibi patlama anında izlenmesi mümkün olmayan veya bir deprem anında bir şehrin yıkılışını izlemeyip yaşamak gibi harika bir deneyim sunabilir.

Online Eğitim Platformları

Online eğitim platformlarının ne denli önemli olduğu, pandemi süreciyle birlikte daha da net anlaşılıyor. Bu süreçten en çok etkilenen sektörlerden biri olan eğitim sektörü, yaşayacak olduğu birçok problemi online eğitim platformları ile en az hasarla atlatmayı başarıyor. Kullanım açısından zor olmayan ve motivasyona ihtiyaç duyulduğunda teşvik edici özellikler barındıran, eğitimcilerden ve meslektaşlardan oluşan bir oluşum olarak öğrencinin öğrenim sürecinde etkin bir rol oynuyor. Örneğin, Millî Eğitim Bakanlığı onaylı EBA veya Zoom gibi online eğitim platformları, dünyayı saran salgın hastalık sürecinde öğrencilere mağduriyet yaşatmamakla birlikte öğrenim süreçlerine destekleyici fırsatlar sunuyor.

Online Sınav Sistemleri

Online sınav sistemleri, öğrencilere evlerinden veya iş yerlerinden öğrenim süreçlerini tamamlayabilmek amacı ile sınavlarına girerek derslerini verebilme imkanı sunuyor. Günümüzün en büyük problemi olan pandemi sebebiyle gelen kısıtlamalar ile sınav mağduriyeti yaşayacak olan öğrencilerin, online sınav sistemleri yardımlarına koşarak mağduriyetlerini sonlandırıyor.

Yukarıdaki örneklere bakıldığında teknolojinin eğitim için öneminin büyük olduğu görülüyor. İçinde bulunduğumuz yüzyıl gereği olarak ise teknolojisiz bir alan düşünülemediği gibi eğitimin de teknoloji ile iç içe olduğunu kabul etmek gerekiyor.



Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!