Optik Görüntü Sabitleyici Nedir?

Fotoğraf çekmek, günümüzde hemen hemen her gün yaptığımız bir eyleme dönüştü diyebiliriz. Özellikle akıllı telefonların hayatımıza girmesi ve sosyal medya platformlarının yaygınlaşması bu konuda büyük bir dönüşüme yol açtı. Günümüz dünyasında görüntü teknolojileri ise hızla gelişiyor. Hayatımıza giren yeni teknolojilerden biri de optik görüntü sabitleme teknolojisi olarak karşımıza çıkıyor. Peki optik görüntü sabitleyici nedir? Ne işe yaramaktadır?

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte optik görüntü sabitleyici nedir sorusunun yanıtını vermeye çalışacağız. Bunun yanı sıra telefonlarda bu donanımın ne işe yaradığından söz edeceğiz. Konuyu daha iyi anlamanız açısından optik görüntü sabitleyicinin nasıl çalıştığını açıklamaya çalışacağız. İçeriğimizi okuyarak diğer görüntü sabitleme teknolojileri hakkında da bilgi alabilirsiniz. Lafı daha fazla uzatmadan içeriğimize hızlı bir giriş yapalım.

Optik Görüntü Sabitleyici Nedir?

Teknoloji, hızla gelişmeye devam ediyor. Günümüz dünyasında hepimiz bu gelişime yakından şahit oluyoruz. Gelişimin her alanda etkisini hissettirdiği ise bir gerçek. Öyle ki hızla dijitalleşen dünyamızda bu etkiyi somut bir şekilde gözlemleyebiliyoruz. Üstelik bu gelişmeler hayatımızın her alanında bir dönüşüme yol açıyor. Teknolojik gelişimlerden etkilenen bir alan ise görüntü teknolojileri olarak karşımıza çıkıyor.

Fotoğraf ya da videolar çekmek, şu an günlük hayatımızın bir parçası olsa da yakın bir geçmişe kadar kaliteli görüntüler elde etmek yalnızca farklı donanımlar ile mümkündü. Dolayısıyla her ne kadar insanlar farklı araçlar ile görüntü elde edebiliyor olsalar da istenen netlikte görüntüler elde edilemiyordu. Günümüzde ise bu durumun eskiye kıyasla oldukça değişiğini söyleyebiliriz.

İçeriğimizin girişinde de söz ettiğimiz gibi akıllı cihazların bundaki payı oldukça büyük. Artık hepimiz istediğimiz anda, tek bir tuşla görüntü yakalayabiliyoruz. Üstelik elde ettiğimiz bu görüntüler geçmişe kıyasla oldukça profesyonel bir seviyede. Bunun en önemli sebebi de elbette görüntü teknolojileri alanında yaşanan büyük gelişmeler. Çünkü bu gelişmeler, istediğimiz netlikte fotoğraf kareleri yakalamamıza olanak tanıyor.

Günümüzde net fotoğraf ve videolar çekmemizi mümkün kılan pek çok yenilik var. Bunu sağlayan önemli teknolojilerden biri ise optik görüntü sabitleme (OIS) teknolojisi olarak karşımıza çıkıyor. Bu teknolojiyi şu anda pek çok cihazda görmek mümkün. Ancak henüz bu teknoloji ile tanışmamış olanlar optik görüntü sabitleyici nedir sorusunun yanıtını merak ediyor.

optik görüntü sabitleyici nedir

Temel olarak OIS, “Optical Image Stabilization” kelimelerinin baş harflerinden meydana geliyor. Dilimizde ise yukarıda da söz ettiğimiz gibi “optik görüntü sabitleyici” olarak geçiyor. En basit hali ile OIS, görüntü kaydederken görüntüde yaşanabilecek kayıpların önüne geçmek için kullanılan bir teknoloji. Yani titreme, kayma ya da çevresel faktörlerden dolayı ortaya çıkabilecek bozulmaları önlemek amacı ile kullanılıyor.

Telefonlarda Optik Görüntü Sabitleyici

Günümüz dünyasında pek çok kişi fotoğraf ve video çekmek için akıllı cep telefonlarını kullanıyor. Elbette profesyonel cihazlar hala bu amaçla kullanılıyor. Ancak şu anda telefonlar da sahip olduğu özellikler ile neredeyse profesyonel kalitede görüntü yakalamaya olanak tanıyor. Haliyle gün içinde bir anı yakalamak için pek çoğumuz bu cihazları kullanmayı tercih ediyoruz.

Cep telefonları ile görüntü yakalamak oldukça pratik olsa da bunu yaparken zaman zaman bazı sorunlar ile karşılaşmak mümkün. Örneğin fotoğraf çekerken ya da video kaydederken elinizin titremesi görüntünün de kalitesiz kalması ile sonuçlanıyor. Bu tarz durumları ortadan kaldırmak için ise cep telefonlarında artık farklı teknolojiler kullanılıyor.

Optik görüntü sabitleme de cep telefonlarında tercih edilen bu teknolojilerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu görüntü sabitleme teknolojisi, el titremesi, rüzgar, ışık değişimi ya da hareket sırasında meydana gelebilecek bulanıklaşmaların önlenmesine olanak tanıyor. Böylece optik sabitleme teknolojisi ile net ve temiz kareler yakalamak mümkün hale geliyor.

Optik Görüntü Sabitleyici Nasıl Çalışır?

Her ne kadar asıl sorumuz “optik görüntü sabitleyici nedir” olsa da bu teknolojinin nasıl çalıştığını anlamadan sorunun net bir şekilde anlaşılamayacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla da optik sabitleme teknolojisinin tam olarak ne işe yaradığını açıklamak adına nasıl çalıştığına da değinmenin faydalı olacağına inanıyoruz. İçeriğimizin bu kısmında bu teknolojinin nasıl çalıştığını özet bir şekilde açıklamaya çalışacağız.

Optik görüntü sabitleme teknolojisi temel olarak “jiroskop” kullanıyor. Bu sayede görüntüyü algılaması ve fotoğraf/video çekimi esnasında görüntüye müdahale etmesi mümkün hale geliyor. Aslında jiroskop, hareket kabiliyetine sahip bir disk olarak karşımıza çıkıyor. Görüntüyü sabitleyen bu teknolojide ise jiroskop aslında özel bir sensör görevi görüyor. Bu sensör, kamera hareketi ile cihaz gövdesinin aynı hizada kalmasına olanak tanıyor.

Cep telefonlarında optik görüntü sabitleme teknolojisi fiziksel bir donanım olarak kullanılıyor. Bu donanım temel olarak görüntü yakalama anında telefon hareketini algılıyor. Her yöne dönme özelliğine sahip sensör sayesinde ortaya çıkan harekete bağlı olarak lenslerin doğru yönde dönmesi mümkün hale geliyor. Böylece fotoğraf ya da video çekerken istenen görüntünün hareketten etkilenmemesine olanak tanıyor.

Diğer Görüntü Sabitleme Teknolojileri Nelerdir?

İçeriğimizin başında da söz ettiğimiz gibi görüntü teknolojileri alanında pek çok gelişim yaşanıyor. Elbette optik görüntü sabitleme bu gelişmelerden biri. Ancak görüntü sabitleme alanında kullanılan tek teknoloji bu değil. Dolayısıyla net ve temiz fotoğraf ya da videolar çekmek isteyenler için farklı görüntü sabitleme teknolojilerinden de söz etmek mümkün.

Her görüntü sabitleme teknolojisi birbirinden farklı özelliklere sahip. Bunun yanı sıra hepsi farklı biçimlerde çalışıyor. Buna bağlı olarak da ufak bir araştırma ile kendiniz için uygun olanı tercih etmeniz önem taşıyor. İçeriğimizin bu kısmında, görüntüde yaşanabilecek bozulmaları önlemek için kullanılan 3 farklı görüntü sabitleme teknolojisinden söz edeceğiz.

optik görüntü sabitleyici ne demek

Elektronik Görüntü Sabitleme (EIS) Nedir?

Görüntü sabitleme teknolojileri denildiğinde ilk akla gelenlerden biri elbette EIS olarak karşımıza çıkıyor. Elektronik görüntü sabitleme adı ile bilinen bu teknolojinin orijinal ismi ise “Electronic Image Stabilization”. Bu teknoloji, optik görüntü sabitlemeden farklı olarak bir yazılım sistemi kullanıyor. Bu yazılım sayesinde kamera hareketini kısa sürede algılayabiliyor.

Elektronik görüntü sabitleme teknolojisi temel olarak bir ivmeölçer ile çalışıyor. Bu teknolojide dahili olarak yer alan ivmeölçerler sayesinde yazılım kamera hareketini ölçebiliyor. Böylece yakalamaya çalıştığınız görüntünün sabitlenmesi mümkün hale geliyor. Ancak her ne kadar kullanışlı olsa da elektronik görüntü sabitleme teknolojisinin bazı eksilerinden söz etmek mümkün.

Günümüzde sıklıkla akıllı telefonlarda kullanılan bu teknoloji aslında sensörde yer alan görüntünün 2/3’sini analiz ediyor. Ardından kamera hareketine bağlı bozulmaları telafi etmek için kenarda kalan görüntüleri kullanıyor. Ancak görüntünün çerçeveden kırpılması zaman zaman görüntü kaybı yaşanmasına neden olabiliyor. Yaşanan bu görüntü kaybının ise istenmeyen bir şey olduğu bir gerçek.

Bu teknolojinin en iyi işlev sağladığı durumlar geniş açılı ya da gece çekimleri olarak karşımıza çıkıyor. Ancak yakın çekimler yapmayı planlıyorsanız EIS, hayalinizdeki görüntüleri elde etmek konusunda sıkıntı yaratabiliyor. Çünkü yakın çekimlerde elektronik görüntü sabitleyici, görüntünün ciddi anlamda bozulmasına neden olabiliyor. Dolayısıyla yakın çekimlerde bu sabitleme yöntemi tercih edilmiyor.

Yapay Zeka Destekli Görüntü Sabitleme (AIS) Nedir?

Yakın zamanda hayatımıza giren yapar zeka teknolojileri pek çok alanda kullanılmaya başlandı bile. Bu sayede pek çok şeyi daha işlevsel hale getirmek mümkün hale geliyor. Yapay zeka teknolojisinin kullanıldığı bir alan da görüntü sabitleme olarak karşımıza çıkıyor. Her ne kadar yaygın kullanılan bir teknoloji olmasa da yapay zeka destekli görüntü sabitleme (AIS) teknolojisini bazı cihazlarda görmek mümkün.

Adından da anlaşılacağı üzere bu teknoloji bir yapay zeka ile birlikte çalışıyor. Böylece kamera hareketlerini algılayarak görüntüde meydana gelebilecek bozulmaları önlemek amaçlanıyor. Bu sayede keskin, net ve kaliteli görüntüler elde etmek de mümkün hale geliyor. Bu teknoloji hem fotoğraf hem de video çekimlerinde etkili sonuç veriyor. Henüz yaygın olmasa da ilerleyen zamanlarda yapay zeka, görüntü sabitleme alanında çığır açabilecek gibi görünüyor.

Hibrit Görüntü Sabitleme (HIS) Nedir?

Günümüzde telefonlarda kullanılan bir diğer görüntü sabitleme teknolojisi ise hibrit görüntü sabitleme teknolojisi olarak karşımıza çıkıyor. “Hybrid Image Stabilization” yani “HIS” olarak da bilinen bu teknolojiyle sıklıkla karşılaşmak mümkün. Adından da anlaşılacağı üzere bu görüntü sabitleme teknolojisi aslında farklı sistemlerin bir arada yer aldığı bir teknoloji. Yani, OIS ve EIS teknolojileri bir arada kullanılıyor.

İki teknolojinin bir arada kullanılması sayesinde ikisinin de özelliklerinden faydalanmak mümkün hale geliyor. Hem yazılım hem de donanım kullanan bu teknoloji sayesinde görüntü bozulmaları büyük oranda engellenebiliyor. Bu durum da oldukça net fotoğraf ve videolar çekmeye olanak tanıyor.

optik görüntü sabitleyici ne işe yarar

Optik Görüntü Sabitleyici ve Elektronik Görüntü Sabitleyici Arasındaki Farklar Nelerdir?

İçeriğimizin bu kısmında kadar optik görüntü sabitleyici nedir sorusunu yanıtladık ve bu alanda kullanılan diğer teknolojilerden söz ettik. Ancak merak edilen tek şey bunlar değil. Pek çok kişi OIS ile EIS arasındaki farkları araştırıyor. Gelin bu farklara birlikte göz atalım.

  • İki teknoloji arasındaki en önemli fark görüntü kaybı konusunda karşımıza çıkıyor. EIS, özellikle yakın çekimlerde görüntü kaybına neden olabilirken, OIS’te ise bu durum söz konusu değil.
  • EIS gece çekimleri ya da geniş açılı çekimler için oldukça ideal bir teknoloji. OIS teknolojisi ise özellikle yakın çekimlerde tercih ediliyor.

Optik Görüntü Sabitleyici Nedir: Sıkça Sorulan Sorular

Telefonlarda Optik Görüntü Sabitleyici (OIS) Önemli mi?

Cep telefonları fotoğraf çekmek için neredeyse her gün kullanılıyor. Bu cihazlar ile net görüntüler yakalamak için kullanılan pek çok teknoloji mevcut. Optik görüntü sabitleme ise bu teknolojilerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Eğer istediğiniz netlerde fotoğraf çekmek istiyorsanız bu özelliğe sahip olan akıllı cihazları tercih edebilirsiniz. Böylece çok daha kaliteli kareleri kolaylıkla yakalayabilirsiniz.

Optik Görüntü Sabitleyici Özelliği Hangi Telefonlarda Var?

Günümüzde OIS teknolojisi pek çok farklı telefonda kullanılıyor. Böylece net ve temiz fotoğraflar çekmek mümkün hale geliyor. Henüz çok yaygın olmasa da optik görüntü sabitleme teknolojisini farklı cihazlarda bulabilirsiniz. Bu teknoloji Samsung, Huawei, Apple ve Xiaomi olmak üzere pek çok marka telefonlar mevcut. Kısa bir araştırma ile bu özelliğe sahip olan telefonları bulabilirsiniz.

Optik Görüntü Sabitleyici Nedir: Genel Değerlendirme

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte optik görüntü sabitleyici nedir sorusunu ele aldık. İçeriğimizde bu teknolojinin ne olduğundan ve telefonlarda ne işe yaradığından söz ettik. Bunun yanı sıra optik görüntü sabitleme teknolojisinin nasıl çalıştığına da kısaca değindik. Aynı zamanda net kareler yakalamak için kullanılan diğer görüntü sabitleme teknolojilerine de içeriğimizde yer verdik. Siz de içeriğimizi okuyarak optik görüntü sabitleme teknolojisi konusunda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Tam zamanlı araştırmacı, yarı zamanlı yazar.