Hologram Teknolojisi Nedir? Hangi Sektörlerde Kullanılıyor?

Geçmişin bilim kurgu eserleri ve fütüristleri, gelecekte insanların holografik temsilleri ile karşı karşıya olacağımızı yazdılar. Tam olarak o noktaya gelmemiş olsak da, aşılması gereken zorluklara rağmen hologramlar, modern teknolojinin işlevsel bir parçası olma yolunda ilerliyor. Peki hologram teknolojisi tam olarak nedir?

Hologram Teknolojisi Nedir?

Hologram Teknolojisi Nedir?
Hologram Teknolojisi

Basitçe anlatacak olursak, hologram teknolojisinin, kamera veya gözlük gibi herhangi bir özel ekipman kullanılmadan görülebilen üç boyutlu bir projeksiyon olduğunu söyleyebiliriz. Hologramlarda görüntü, herhangi bir açıdan görüntülenebilir. Böylece kullanıcı açısından nesne, gerçekçi bir şekilde hareket ediyor gibi görünür. Holografik görüntüler aynı zamanda, herhangi bir bakış açısından, birden fazla kişi tarafından izlenebilen hareketli sekanslardır.

Holografik görüntüler, bir nesneden saçılan ışığı kaydeden ve sonra onu üç boyutlu bir şekilde yansıtarak ortama sunan bir fotoğraf tekniği sonucu oluşur. Hologram teknolojisi ile oluşturulmuş görüntü, aydınlatılmış bir holografik baskıya bakılarak görülebilir. Ayrıca, holografik görüntünün bir ekrana yansıtılmasıyla da gözlemlenebilir. Geçmişte hologramlar ve diğer görsel medya öğeleri arasında açık bir ayrım olsa da teknoloji geliştikçe holografinin ilkelerini kullanan hibrit ortamlar oluşmaya başladı. 

Yıllar içinde ışığın içinden geçmesine ve görüntünün yandan da görüntülenmesine olanak tanıyan iletim hologramları geliştirildi. Ayrıca, güvenlik için gökkuşağı hologramları ile geliştirilmiş kredi kartı ve sürücü belgeleri kullanılmaya başlandı. 

Hologram Teknolojisi Tarihi

Yuri Denisyuk
Yuri Denisyuk

Hologram üzerine çalışmalar ilk olarak 1962 senesinde başladı. Michigan Üniversitesi’nden Emmett Leith ve Sovyetler Birliği’nden Yuri Denisyuk, nesneleri 3D olarak kaydeden yenilikçi bazı lazer programları geliştirdi. İkili, kayıt ortamı için gümüş halojenür fotoğraf emülsiyonları kullandı. Fakat söz konusu nesnelerin netliği o zamanlar çok iyi değildi. İlerleyen yıllarda geliştirilen yeni yöntemler ile hologram teknolojisi daha çok gelişmiş bir hale geldi. 

Hologram Teknolojisinden Etkilenen Alanlar

Hologram Teknolojisinden Etkilenen Alanlar
Hologram Teknolojisinden Etkilenen Alanlar

Hologramları yakalamak ve yansıtmak için kullanılan teknolojiler son yıllarda hızla gelişti. Kullanılan en yeni teknikler, çeşitli sektörlerde giderek daha inandırıcı ve etkileşimli modellerin sergilenmesine izin veriyor. Hologram teknolojisinden en çok etkilenen alanlar ise şu şekilde: 

Sağlık Sektörü

Holografi, tıpta devrim yaratacak yeniliklere izin verecek bir teknolojidir. MRI taramaları gibi modern görüntüleme teknikleri ile sağlanan veriler, kolaylıkla dijital bilgilere çevrilebiliyor. Normalde doktorlar bu verileri 2 boyutlu bir şekilde bilgisayarlarında görüntülemekte. Fakat hologram teknolojisi sayesinde, veriler artık 3 boyutlu bir şekilde de görselleştirilebiliyor. Holografi ayrıca, öğrencilerin ve cerrahların eğitiminde, hasta verilerini daha net gözlemlemek için de kullanılabiliyor.

Haritalandırma

Coğrafi istihbarat, askeri stratejiler için çok önemlidir. Savaş alanlarının 3 boyutlu holografik haritaları, askerlerin gelişmiş keşifler için araziyi ayrıntılı bir şekilde görüntülemesine ve görevler için eğitim yapmasına olanak tanır. 

Eğitim Sektörü

Hologramların en heyecan verici uygulamalarından biri de eğitim alanında kullanımıdır. Karmaşık konular, öğrencilerin etkileşime girip inceleyebileceği holografik ortamlarda işlenerek çok daha kolay hale getirilebilir. Örneğin, biyoloji dersinde öğrenciler, holografiler sayesinde hücrelerin nasıl bölündüğünü ve enzimlerin nasıl çalıştığını çok daha verimli bir şekilde gözlemleyebilir. 

Güvenlik

Hologramların karmaşık yapısı, onların, güvenlik sektöründe kullanılmaları için avantajlı hale getiriyor. Son yıllarda banknotlar, kredi kartları ve kimlik kartlarının çoğu güvenlik hologramları ile donatılmıştır. Bu tarz hologramlar, sahteciliği çok daha zor hale getirmek için geliştirilmekte. Özellikle yeni nesil güvenlik hologramların sahip oldukları tam renkli ve üç boyutlu görüntüler, özelleştirilmiş metin ve seri numaraları gibi bir dizi özellik sayesinde yasa dışı çoğaltmayı neredeyse imkansız hale getiriyor. 

Eğlence, Oyun ve Sanat Sektörü

Son yıllarda hologram teknolojisinin eğlence sektöründe kullanımının en öne çıkan örneklerinden biri konserlerde ve performans sanatlarında kullanılan holografik görüntülerdir. Hologramlar sayesinde artık hayatta olmayan sanatçılar canlandırılabilir, müzisyenlerin fiziksel olarak bulunmadığı canlı performanslar gerçekleştirilebilir. 

Oyun alanında ise, çok oyunculu oyunlara izin veren holografik ekranlar test edilmekte. Üreticiler ayrıca bu teknolojiyi, taşınabilir 3D oyunlara izin verecek şekilde yeni nesil akıllı telefonlara entegre etmenin üzerine çalışıyor. 

Dünyanın dört bir yanından sanatçılar da hologram teknolojisini; alan bükmek, kesmek, animasyonlu 3D işler üretmek ve saf ışığı şekillendirmek gibi çalışmalar için kullanıyor. 

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojik mitleri araştırmayı ve ürün incelemeleri yapmayı çok seven, sanatsever, meraklı bir endüstri ürünleri tasarımı öğrencisi.