PLS Ekran Nedir?

Monitörler pek çok alanda sıklıkla kullanılıyor. Monitörler denilince akla pek çok farklı özellik geliyor. İyi bir monitör almak isteyenlerin bu özelliklere dikkat etmesi ise önem taşıyor. Bu aşamada karşınıza pek çok farklı terim çıkması muhtemel. Bu terimlerden bazıları ise monitörlerde kullanılan panel türlerini ifade ediyor. Monitörlerde tercih edilen bu panel türlerinden biri ise PLS paneller olarak karşımıza çıkıyor. Pek çok kişi PLS ekran nedir sorusunun yanıtını merak ediyor.

Teknolojinin her geçen gün geliştiğini söylemek mümkün. Bu gelişmeler kullandığımız cihazlar konusunda da önemli değişimleri beraberinde getiriyor. Dolayısıyla tüm teknolojik cihazlar yaşanan gelişmelere uyum sağlayarak gelişiyor. Bu noktada karşımıza farklı işlevlere sahip özellikler çıkıyor. Yaşanan bu değişimlerden etkilenen cihazlardan biri de LCD monitörler.

LCD monitörlerin kullanım alanlarının yaygınlaşması ile beraber bu alanda çeşitliliğin arttığını söylemek mümkün. Böylece oldukça farklı özelliklere sahip monitörler ile karşılaşmak mümkün hale gelmiş durumda. Eğer bir LCD monitör almak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken noktalardan biri ise üretimde kullanılan panel türü olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü farklı panel türleri farklı özellikleri de beraberinde getiriyor. PLS paneller de LCD monitörlerde kullanılan panel türleri arasında yer alıyor.

Bu yazımızda sizlere PLS ekran nedir sorusunu açıklamaya çalışacağız. Bunun yanı sıra PLS paneller ile IPS paneller arasındaki farka değineceğiz. Ancak bunun öncesinde LCD monitörlerin üretiminde kullanılan panel türlerinden söz etmenin faydalı olacağını düşünüyoruz. Böylece monitör seçiminde karşılaşmanız muhtemel olan terimler hakkında bilgi sahibi olabilmeniz ve daha bilinçli tercihler yapabilmeniz de mümkün hale gelecektir.

PLS Ekran Nedir?

Gelelim PLS ekran nedir sorusunun yanıtına. Temel olarak PLS, “Plane Line Switching”in bir kısaltması olarak karşımıza çıkıyor. LCD monitörlerde kullanılan bu teknoloji aynı zamanda “Super PLS Panel” ismi ile de anılıyor. Aslında PLS, LCD monitörler için kullanılan bir panel teknolojisi. Pek çok açıdan avantaj sağlayan bu paneller özellikle kristal netliğinde görüntü kalitesi sağlaması ile ön plana çıkıyor. Kaliteli bir görüntü yakalamak için üretilen bu paneller günümüzde yaygın olarak kullanılıyor.

Bilindiği üzere PLS panel teknolojisi Samsung tarafından tanıtıldı. Bu panellerin en etkili özelliği geniş bir görüş açısı sunuyor olması olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra PLS paneller, daha iyi renk dengesi ve yüksek renk kalitesi gibi özelliklere sahip. Bunun sebebi ile daha fazla renk desteği sağlıyor olması. Aynı zamanda yüksek parlaklık seçenekleri de onu ön plana çıkaran özellikler arasında kabul ediliyor. Bir Samsung ürünü olan PLS paneller çok sayıda parlaklık ayarı seçeneğine olanak tanıyor.

LCD Monitörlerde Hangi Panel Türleri Kullanılır?

Bir “görüntü ekranı” olarak tanımlanan monitörler insan hayatının pek çok alanında kullanılıyor. Özellikle bilgisayar kullanımının başlaması ve ardından yaygınlaşması ile monitörler insan hayatının ayrılmaz bir parçası geldi. Uzun yıllardır hayatımızda olan monitörlerin tarihsel süreçte hızla değiştiğini söylemek mümkün. Bu değişme ise bir gelişme sürecine paralel olarak gitti.

Monitörlerin gelişmesi pek çok farklı özelliğin karşımıza çıkmasına yol açtı. Böylece monitörler günümüzdeki haline geldi. Ancak monitörlerin gelişimi henüz bitmiş değil, günümüzde de bu değişimin etkilerini her geçen görebiliyoruz. Özellikle günümüz dünyasında yaşanan hızlı dijitalleşme süreci tüm alanları etkilediği gibi kullandığımız cihazları da etkiliyor. Dolayısıyla oldukça farklı monitörler ile karşılaşmak mümkün.

Günümüzde en çok tercih edilen monitör tipi LCD monitörler olarak karşımıza çıkıyor. Bu tip monitörlerin hayatımıza ilk girişi ise 90’lı yıllara dayanıyor. Günümüzdeki hali ile olmasa da ilk LCD monitörler 90’lı yılların başlarında üretildi. Ardından LCD monitörlerin dönemin en sık kullanılan CRT monitörlere kıyasla daha fazla kullanılmaya başlanması söz konusu. LCD monitör satışlarındaki bu artış ise farklı üreticilerin de bu tip monitörler üretmeye başlaması ile sonuçlandı.

Böylece LCD monitörler günümüz dünyasının en popüler monitörlerinden biri haline geldi. Şu anda oldukça farklı özelliklere sahip LCD monitörler ile karşılaşmak mümkün. Buna bağlı olarak akıllarda pek çok soru işareti oluşuyor. Bu soru işaretlerinin en çok belirdiği nokta ise LCD monitörlerde kullanılan panel türleri olarak karşımıza çıkıyor. Bilindiği üzere bu monitörler üretilirken pek çok farklı panel kullanılabiliyor.

PLS ekran nedir

Kullanılan panele göre ise monitörün özellikleri ve işlevleri değişkenlik gösteriyor. Bu nedenle bu terimleri bilmeniz önem taşıyor. İçeriğimizin devamında soru işaretlerine yanıt vermek adına LCD monitörlerde yaygın olarak kullanılan panel türlerinden bahsedeceğiz.

IPS Ekran Nedir?

PLS ekran nedir sorusunun yanı sıra IPS ekran da merak edilenler arasında yer alıyor. Monitör ve ekranlar için kullanılan panel türlerinden biri de IPS olarak karşımıza çıkıyor. IPS kelimesi ise “In-Plane Switching”in bir kısaltması olarak karşımıza çıkıyor. 90’lı yıllarda üretilen bu panel teknolojisi pek çok açıdan PLS teknolojisine benzerlik gösteriyor.

178 derece açı sağlayan IPS paneller oldukça geniş bir görüş açısı ortaya çıkarıyor. Bunun yanı sıra canlı ve gerçekçi renk görüntüsü IPS panellerin karakterize özellikleri arasında yer alıyor. Uzun bir süredir hayatımızda olan bu panellerin en popüler kullanımı ise iPad’lerde karşımıza çıkıyor.

TN Ekran Nedir?

TN kelimesi “Twisted Nematic”in bir kısaltması olarak kullanılıyor. Yüksek tepki süresi ile ön plana çıkan bu panel teknolojisi uzun süredir yaygın olarak tercih ediliyor. Günümüzde sık karşılaştığımız panel teknolojilerinden biri olan TN paneller düşük üretim maliyeti açısından da üreticilere büyük avantaj sağlıyor. Bu teknoloji kullanıcılarına yüksek parlaklık değerleri sunduğunu da söyleyebiliriz.

Her ne kadar yaygın olarak kullanılıyor olsa da TN paneller dar görüş açısı sebebi ile dezavantajlı olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum renk bozukluklarına yol açabiliyor. Ancak özellikle oyun sektöründe bu panel teknolojisinin yoğun ilgi çektiğini görmekteyiz. Bu ilginin sebebi yüksek tepki hızı olsa da renk kalitesi konusunda bu teknolojinin rakiplerine kıyasla geri planda kaldığını söylemek ise mümkün.

PLS Ekran Nedir? PLS ve IPS Panel Karşılaştırması

Bilindiği üzere PLS ekranlar IPS ekranlara önemli ölçüde benzerlik gösteriyor. Bu nedenle PLS ekran nedir sorusunun yanı sıra IPS ekranlar ile farklı merak ediliyor. Temel olarak benziyor olsalar da her iki panelin de farklılıklarından söz etmek ise mümkün. İçeriğimizin bu bölümünde farklı özellikleri açısından PLS ve IPS panellerin karşılaştırmasını yapmaya çalışacağız.

Görüntü Kalitesi

LCD monitörler pek çok farklı alanda kullanılıyor. Ancak hangi alanla kullanılırsa kullanılsın bazı özellikler oldukça önemli. Bu özellikler arasında parlaklık ve renk kontrastı kalitesi karşımıza çıkıyor. Bilindiği üzere IPS paneller yüksek parlaklık ve görüntü kalitesi ile ön plana çıkıyor. Ancak PLS paneller daha fazla parlaklık ayarına sahip olması ile biliniyor. Böylece PLS paneller çok daha kaliteli bir görüntü deneyimi ortaya çıkarıyor.

Görüş Açısı

Görüntü kalitesini etkileyen faktörlerden biri ise görüş açısı olarak karşımıza çıkıyor. Bir monitörün görüş açısının geniş olması pek çok kişinin istediği özellikler arasında yer alıyor. Temel olarak PLS paneller, IPS panellere oranla çok daha geniş bir görüş açısı sunuyor. Bunun yanı sıra PLS panellerin kullanıldığı monitörlerde renk bozulmaları ortadan kalkıyor. Dolayısıyla iyi bir görüş açısı için PLS paneller sıklıkla tercih ediliyor.

Renk Kalitesi

Hem IPS hem de PLS paneller oldukça canlı bir renk görünümü sunuyor. Ancak her ne kadar birbirlerine benziyor olsalar da PLS paneller daha yüksek renk desteği ile ön plana çıkıyor. Dolayısıyla PLS paneller ile daha geniş bir renk skalasını görmek mümkün hale geliyor. Bu özelliği sayesinde özellikle renk doğruluğunun önemli olduğu işler için PLS panelleri tercih etmek önem taşıyor.

Tepki Süresi

PLS ve IPS panellerin pek çok avantajı mevcut. Ancak avantajların yanı sıra dezavantajlarından da söz etmek mümkün. Bu dezavantajlardan belki de en önemlisi tepki süresi konusunda karşımıza çıkıyor. Maalesef ki hem IPS hem de PLS paneller oldukça düşük bir tepki süresine sahip. Buna bağlı olarak özellikle oyun sektöründe bu tip panellerin kullanımı sorun yaşanmasına neden oluyor.

PLS ekran ne demek

PLS Ekran Nedir: Sıkça Sorulan Sorular

PLS Ekran iyi midir?

Bilindiği üzere PLS, Samsung tarafından üretilen bir panel teknolojisidir. Bu teknoloji LCD monitörlerde kullanılmaktadır. PLS teknolojisinin en büyük artısı görüntü kalitesi ve görüş açısında karşımıza çıkmaktadır. Geniş görüş açısı sunan bu panel teknolojisi parlaklık, kontrast ve renk değerleri açısından da oldukça başarılı bir sonuç ortaya çıkarmaktadır. Renk doğruluğu alanında üstün özelliklere sahip olduğu ise kanıtlanmıştır.

IPS Ekran mı, PLS Ekran mı Tercih Edilmelidir?

LCD monitörlerde pek çok farklı panel türü kullanılmaktadır. Bu panel türleri arasında sıklıkla karşılaşılanlardan biri de IPS ve PLS panellerdir. Birbirlerine oldukça çok benzemeleri sebebi ile bu paneller söz konusu olduğunda kafa karışıklıkları ortaya çıkabilir. Her iki panel teknolojisinin de renk kalitesi ve yüksek parlaklık konusunda başarılı olduğu bilinmektedir. Her iki ekran da görüş açısı açısından kaliteli çözüm sunmaktadır.

Ancak bu konuda PLS ekranların çok daha iyi sonuçlar verdiğini söylemek mümkündür. Bunun yanı sıra PLS ekranlar daha yüksek parlaklık ayarları ile ön plana çıkmaktadır. Aynı zamanda PLS panellerin renk bozulmalarını engellemesi de başarılı olduğu konular arasında yer almaktadır.

PLS Ekran Nedir: Genel Değerlendirme

Günümüzde pek çok farklı monitörün kullanıldığını söylemek mümkün. Ancak en sık tercih edilen elbette LCD monitörler oluyor. Bu monitörler pek çok alanda sıklıkla kullanılıyor. LCD monitörler söz konusu olduğunda pek çok farklı özellik karşımıza çıkıyor. Monitörün üretiminde hangi panel teknolojisinin kullanıldığı da bu özellikler arasında yer alıyor. Bilindiği üzere kullanılan panel teknolojileri farklı işlevleri beraberinde getiriyor.

Eğer bir LCD monitör almak istiyorsanız karşılaştığınız terimler nedeni ile kafanızın karışmış olması muhtemel. Ancak bir seçim bazı özelliklere dikkat etmeniz önem taşıyor. Bu özelliklerden biri de elbette panel teknolojileri. Monitörler için oldukça farklı panel teknolojileri kullanılıyor. Her bir panel teknolojisinin ise farklı avantaj ve dezavantajlara sahip olduğu biliniyor. Günümüzün ilgi çeken panel teknolojilerinden biri olan PLS ekranlar ise pek çok kişi tarafından merak ediliyor.

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte PLS ekran nedir sorusunu ele aldık. Konunun daha açıklayıcı olması açısından LCD monitörlerde kullanılan panel türleri hakkında bilgi verdik. Bunun yanı sıra içeriğimizi okuyarak PLS ve IPS panellerin farklı açılardan karşılaştırması konusunda bilgi edinebilirsiniz. Aynı zamanda bu konuda sıkça sorulan sorulara da içeriğimizi okuyarak yanıt bulabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Tam zamanlı araştırmacı, yarı zamanlı yazar.