Miracast Nedir? Miracast Nasıl Kullanılır?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayat şartlarımızın kolaylığı da artıyor. Üstelik son zamanlarda daha da hızlanan bu gelişmeler belki de hepimizin göz ardı ettiği bir konuyu önümüze seriyor. Eski zamanlarda kablolara olan ihtiyacımız özellikle son yıllarda kablosuz araçların çoğalmasıyla bir hayli azaldı. Artık dosya aktarımını kablosuz bir şekilde gerçekleştirebiliyor; şarj aletlerimizi hatta kulaklıklarımızı bile kablolar olmadan kullanabiliyoruz. Kablosuz olarak kullanmaya yavaş yavaş alıştığımız bir başka unsur ise ekran paylaşımı oluyor. Bundan 20-30 yıl kadar önce hayal bile edemeyeceğimiz bu teknolojinin çok önemli bir ürününü bu yazımızda inceleyeceğiz. Miracast nedir? Gelin hep birlikte bakalım.

Miracast Nedir?

Miracast, multimedya içeriklerinin iki cihaz arasında sorunsuz ve yüksek çözünürlüklü görüntüye sahip olarak paylaşılmasını sağlayan bir protokoldür. Cihazlarınızın ekranları arasındaki içerik paylaşımının var olmasını sağlayan bu sistem, Wi-Fi Birliği (İng. Wi-Fi Alliance) tarafından icat edilmiştir.

Ortamda herhangi bir kablosuz ağ olmadığı durumlarda bile Miracast sistemi çalıştırılabilir. Bu sayede, herhangi bir ağa bağlanmadan yüksek kaliteli videolar ve resimleri Miracast sistemine sahip cihazlarda görüntüleyebilirsiniz. Örneğin, telefonunuzda yer alan bir videoyu Miracast sayesinde televizyonunuzdan izleyebilirsiniz.

Miracast,

  • Bilgisayarınızda görüntülediğiniz bir içeriğin projeksiyon makinesine yansımasını,
  • Telefonunuzda oynadığınız bir oyunun televizyonunuzda görüntülenmesini,
  • Tabletinizden oynattığınız yüksek çözünürlüklü bir filmin daha büyük ekranlara aktarılmasını sağlayabilir. Bu örneklerden çok daha fazlasını yapabilen Miracast, görüntü ve multimedya aktarımı konusunda en gelişmiş teknolojilerden birisidir.

Tüm bunları kablosuz bir şekilde kullanıcıya sunan Miracast, sürekli güncellenmeye de devam ediyor.

Miracast, HDMI kablosu olmadan görüntü aktarmayı sağlayan bir sistemdir de diyebiliriz. Hatta belki de bir gün tüm HDMI kablolarının kökünü kazıyacak teknolojik gelişme olarak kullanıcılara umut da aşılamaktadır.

Miracast sayesinde cihazınızı, fiziksel olarak bir kablo veya başka bir aygıt kullanmadan doğrudan başka bir cihazla eşleyerek görüntü paylaşımı yapabiliyorsunuz. Tamamen kablosuz olarak çalışan bu sistem kullanıcılara oldukça büyük bir kolaylık sağlıyor.

Şimdilik son halini almamış olsa da gün geçtikçe gelişen bu teknoloji bir gün görüntüyü kablolu olarak aktardığımız günleri bizlere unutturabilir.

Miracast Nasıl Çalışır?

Miracast’in çalışma sistemi, kablosuz ağların temel aldığı sistemlerle oldukça benzerdir. Hatta Miracast, kendi kablosuz ağını kurarak cihazlar arasında aktarım yapmayı mümkün kılar diyebiliriz.

Miracast özelliğine sahip iki cihazın eşleşmesi ile süreç başlar. Bu eşler arası (İng. peer-to-peer) bağlanma sonrasında iki cihaz arasında (ortak bir ağa bağlanmışlar gibi) doğrudan bir bağlantı kurulur. Bunun ardından içeriğin bulunduğu cihaz, aktarım yapılacak cihaz ile iletişim kurar. Daha sonrasında ise içerik, depolanan cihazın ekranından, aktarılacak ekrana yansıtılır.

Miracast’in en iyi özelliklerinden birisi, tüm bu işlemler sırasında herhangi bir ağ bağlantısına ihtiyaç duymamasıdır. Hiçbir ek kabloya ya da ağ bağlantısına ihtiyaç duymadan yüksek kaliteli görüntü aktarımı yapabilmek teknolojinin ne kadar geliştiğinin bir kanıtıdır. Ayrıca bu yönüyle, Miracast sisteminin kullanıcıların hayatını ne kadar kolaylaştırdığı da gösterilir.

Miracast’i Nasıl Kullanabilirim?

Eğer Windows 10 üzerinden bir ekran paylaşımı yapmak istiyorsanız yapmanız gereken işlem oldukça basit. Windows tuşu + K tuşuna basarak gerekli menüye ulaşabilir ve aktarım sağlamak istediğiniz cihazla eşleşebilirsiniz.

Windows cihazlar için bir başka yol ise “Ayarlar” üzerinden “Cihazlar” bölümüne ulaşarak gerçekleşiyor. Buradan sonra “Bluetooth ya da başka cihaz ekle” butonunu tıklayıp “Kablosuz ekran veya takma birimi” seçeneğiyle ekranı aktarmak istediğiniz cihazı seçebilirsiniz.

Android cihazlarda ise süreç biraz daha farklı ilerliyor. Cihazdan cihaza farklılık gösterse de şu yoldan ilerleyerek Miracast’i bulabilirsiniz:

  • Telefonunuzun “Ayarlar” sayfasını açın.
  • Karşınıza çıkan menüden “Bağlantı” ayarlarını açın
  • Kablosuz Ekran” veya “Ekran Paylaşımı” sekmesinden Miracast’e ulaşabilirsiniz. Eğer aradığınız bölüm burada değilse telefonunuzun “Ekran” ayarlarını açın.
  • Açtığınız sayfada karşınıza çıkan “Kablosuz Ekran” ya da benzeri ifadeli bölüme tıklayın.
  • Eğer bu şekilde de bulamıyorsanız “Ayarlar” üzerinden “Miracast” kelimesini aratabilirsiniz.

Kaynak cihazınız ve aktarmak istediğiniz ekranı eşledikten sonra cihazlarınız arasındaki ekran paylaşımı gerçekleşecektir. Ancak unutmayın, Miracast cihazlar arasında ekran paylaşımı yapan bir sistemdir. Bu da demek oluyor ki, cihazınızın ekranında gördüğünüz her şey aktardığınız ekranda da görünecektir.

Örneğin, telefonunuza gelen mesajlar, bildirimler vb. unsurlar ekrana yansıyacaktır. Ayrıca, cihazınızı kilitlediğiniz anda ekran kararacağı için aktardığınız ekrandaki görüntü de kapanacaktır.

Miracast, AirPlay ve Google Cast Arasındaki Farkı Nedir?

Miracast sistemine benzer farklı platformlar ve teknolojiler de bulunmaktadır. Bunlardan en çok bilinen ikisi Apple tarafından geliştirilen AirPlay ve Google tarafından geliştirilen Google Cast’tir. Peki, bunların Miracast ile farkı nedir?

Miracast ve AirPlay Arasındaki Fark Nedir?

airplay-apple
AirPlay Video ve AirPlay Audio Logoları

AirPlay, Apple tarafından geliştirilen macOS, iOS ve benzeri işletim sistemlerine sahip iPad, iPhone ve Mac bilgisayarların ekranlarının aktarılmasını sağlayan protokoldür. Aynı Miracast gibi, AirPlay’de bu aktarma işlemini kablosuz olarak yapar. Ancak, Apple kendi cihazlarında Miracast yerine AirPlay kullanmaktadır. Neredeyse her Apple cihazında AirPlay mevcuttur.

AirPlay çoğunlukla bir iPhone, iPad ya da Mac cihazından Apple TV’ye aktarma yapmak için kullanılır. Bu cihazlardaki görüntülerin daha büyük bir ekrana taşınmasını sağlar. Miracast ile belki de en büyük farkı bu olabilir. AirPlay sadece Apple cihazlarda bulunur ve kullanım açısından oldukça kısıtlıdır. Bu sebeple Miracast’in endüstriyel kullanım alanının aksine daha çok günlük kullanıcılara hitap etmektedir.

AirPlay ve Miracast arasındaki bir diğer fark da yansıtma şekilleri olarak karşımıza çıkar. AirPlay’de iki çeşit yansıtma bulunur. Bunlardan ilki aynı Miracast’te olduğu gibi ekranı doğrudan yansıtır. İkincisi ise uygulamalar üzerinden sadece içeriği yansıtır ve telefondaki kontrol tuşlarını yansıtılan ekranda görmeden kullanmaya olanak sağlar. Ayrıca, AirPlay temel olarak bir ağ bağlantısını ihtiyaç duyar. Son birkaç cihazında bu özellikten kurtulmaya çalışsa da AirPlay çoğu cihazda kablosuz ağ bağlantısı olmadan çalışmamaktadır.

Kısaca kablosuz ağ ihtiyacı, yansıtma farklılığı ve ürün çeşitliliği açısından Miracast’ten farklılık gösterir.

Miracast ve Google Cast Arasındaki Fark Nedir?

Miracast yerine kendi kablosuz aktarma standardını kullanmak isteyen Google tarafından geliştirilen Google Cast bir diğer alternatiftir. Aynı Miracast gibi, HDMI kablosuna ihtiyaç duymadan ekranlar arası görüntü aktarımını hedefleyen bu sistem çoğu yönüyle Miracast’ten farklılık göstermektedir.

Google Cast, kendisini öncelikle Chromecast cihazlarda göstermiştir. Cihazların HDMI girişlerine takılan bir dijital medya oynatıcısı olan Chromecast, içerisinde Google Cast protokolü yüklü olarak gelen ilk cihazdır. Daha sonra Google Cast’in etki alanları genişlemiş, bulunduğu cihaz sayısı oldukça artmıştır.

google-cast-chromecast

Günümüzde Google Cast’e sahip cihazlar, tüm Chromecast ürünleri, Android TV‘ler, çeşitli hoparlörler ve ses sistemleri olarak özetlenebilir. Ayrıca, Android ve iOS cihazlar da Google Cast protokolünü kullanmaktadır.

İki protokol arasındaki en büyük farklılık kablosuz ağa duyulan ihtiyaç olmaktadır. Miracast’in eşler arası aktarma sistemine karşılık Google Cast, bir kablosuz ağ olmadan gerekli işlevleri yerine getiremez.

İkinci en büyük fark ise görüntü aktarma biçimlerinde karşımıza çıkmaktadır. Miracast’in bütün ekranı olduğu gibi yansıtmasına karşılık olarak Google Cast sadece uygulamanın internet üzerinden komutlar alarak görüntüyü ekrana getirmesini sağlar.

Örneğin, YouTube üzerinden izlenecek bir videonun telefon aracılığıyla televizyona aktarılması gerektiğini düşünelim. Bu işlemi Miracast ile yerine getirmek istersek, telefon ve televizyonu eşlememiz gerekmekte. Daha sonrasında telefondan videoyu açtığımızda ekranımız doğrudan televizyona yansıyacaktır.

Ancak, Google Cast biraz daha farklı bir süreç izler. Telefon ve televizyon arasındaki eşleme sonrasında izlenecek video için gerekli komutlar internet üzerinden televizyona iletilir. Daha sonra televizyonda bulunan YouTube uygulaması üzerinden video açılır. Uygulamaya ait tüm kontroller hem televizyon hem de telefon üzerinden gerçekleştirilebilir. Ayrıca, Miracast’in aksine, bu işlem sonrasında telefon tuş kilidine alınırsa televizyondaki görüntü kararmaz. Yani telefon, görüntü aktarma süreci boyunca kullanılabilir.

Miracast Hangi Cihazlarda Bulunur?

Bir dönem, Android 4.2 ve Windows 8.1 üstü tüm cihazlarda bulunan Miracast, Google tarafından geliştirilen Google Cast sonrasında Android’deki yerinde büyük bir sarsıntı yaşadı. Android 6.0’a kadar dahili olarak sisteme entegre edilen Miracast, sonrasında bu desteği kaybetti. Ancak Miracast, Android cihazlarda üretici firmanın sağladığı yazılım aracılığıyla kullanılabilir halde. Günümüzde de çoğu Android cihazda Miracast desteği bulunuyor.

Android haricinde Windows 10 cihazlarda da Miracast desteği bulunabiliyor. Üstelik son güncellemeler sayesinde, dokunmatik ekrana sahip Windows cihazların kontrolleri, fareler ve klavyeler gibi araçlar da kablosuz olarak aktarılabiliyor.

Bunlar haricinde Linux ve Blackberry işletim sistemleri de Miracast bulundurabiliyor. Ancak, AirPlay ile farkını anlattığımız bölümde belirttiğimiz gibi Miracast, iOS cihazlarda yer almıyor.

Miracast çeşitli cihazlarda kendini farklı isimlerle de gösterebiliyor. Örneğin, LG’nin cihazlarında bulunan Miracast protokolü “SmartShare” olarak isimlendiriliyor. Öte yandan Samsung cihazlarda bulunan ekran paylaşma özelliği “AllShare Cast” olarak adlandırılıyor. Bu ikilden farklı olarak Sony, kendi Miracast protokolüne “Ekran Yansıtma” adını veriyor. Panasonic ise bu servisi “Görüntü Yansıtma” şeklinde isimlendiriyor. Bunun sebebi Miracast’in bu protokole “Miracast” ismini vermeyi zorunlu kılmaması oluyor. Böyle bir şansı ele geçiren üreticiler de kendi Miracast protokollerini isimlendirme fırsatını ellerinden kaçırmıyor.

Miracast Nerelerde Kullanılır?

Ekran yansıtma protokollerinin öncülerinden olan Miracast, günlük kullanımdan profesyonel hizmetlere kadar oldukça geniş bir alanda kullanılabilir. İsterseniz evinizde oyun oynarken telefonunuzu televizyona yansıtmak için kullanın; isterseniz toplantı sırasında bilgisayarınızdan projeksiyon cihazına sunum aktarmak için. Miracast her iki durumda da size yardım edecektir.

miracast ekran aktarımı nedir

Bu iki durum haricinde Miracast’in yoğun olarak kullanılabileceği bir diğer alan ise şüphesiz eğitim sektörüdür. Dersler sırasında multimedya içerikleri ve görseller ile öğrenmenin daha iyi sonuç vereceği düşünülmektedir. Bu unsurların daha büyük ekranları taşınması ve sürecin daha interaktif bir hal alması için Miracast gibi protokoller son derece büyük önlem teşkil etmektedir.

Miracast’in Eksikleri Nelerdir?

Miracast kağıt üzerinde son derece iyi bir sistem gibi gözükse de pratikte birkaç eksiği bulunmaktadır. Öncelikle, belki de en büyük eksiği diyebileceğimiz konu ekran paylaşımı yapmasıdır. Daha doğrusu, ekranın tümünü paylaşmasıdır.

Yazı boyunca anlattığımız ve alternatifleriyle karşılaştırdığımız bölümde gördüğümüz gibi AirPlay ve Google Cast, ekranın aktarıldığı süreçte cihazın kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Ancak, Miracast ile ekran aktarımı yapıldığı anda bulunan iki cihaz bir nevi tek cihaza dönüşmektedir. Bir kısıtlama gibi gözüken bu konu Miracast’in eksik olduğu yönlerden birisidir.

Kullanıcılar tarafından şikayet edilen bir diğer nokta ise sistemin bazı zamanlarda tam olarak doğru çalışamamasıdır. Görüntü aktarımı sırasında yaşanan sıkıntılar ve görüntü kesilmeleri gibi problemler Miracast sisteminde halihazırda yaşanmakta olan sorunlardan birkaçıdır. Hala güncellenmekte olan ve kendini geliştiren bu sistemin eksiklerinin de zaman içerisinde ortadan kaybolacağı tahmin edilebilir. Sonuçta, uzun süredir hayatımızda gibi gözükse de Miracast ortaya çıkalı 10 yıl bile olmadı.

Siz cihazlarınızdaki Miracast özelliğini kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız protokolün işleme sürecinden memnun musunuz? Herhangi bir problemle karşılaştınız mı? Konuyla ilgili görüşlerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiye yoğun bir ilgi duyan Mert, 10 yılı aşkın süredir teknolojik gelişmeleri ve haberleri yakından takip etmektedir. Özellikle oyunlara ve teknolojik cihazlara oldukça meraklıdır.