Windows 10X Hakkında Yeni Gelişmeler

2 Ekim 2019 tarihinde Microsoft Blog üzerinden yapılan duyuruyla, özellikle çift ekranlı cihazlar için tasarlanan Windows 10X adlı yeni bir işletim sisteminden bahsedilmişti. 10 Mart 2020 tarihinden beri de ayrıntılarını yazımızın sonunda göreceğiniz ve sanal makinede çalışıp test edilebilen bir ön izleme sürümü Microsoft Store üzerinden herkese açık şekilde sunulmuştu.

Peki ne oldu da son günlerde Windows 10X ile ilgili haberler ardı ardına gelmeye başladı derseniz hemen açıklayalım. Bazı yurtdışı sitelerin, Microsoft’un resmi yollardan dağıttığı ön izleme sürümünden ziyade, finale yakın bir sürümünü elde ettikleri görülüyor. Sanal makinede çalıştırmak yerine doğrudan cihaz üzerine kurarak test videolarını da yayınlamaları, Windows 10X’in yeniden gündeme gelmesine neden oldu.

Windows 10X’te öne çıkanlar, arayüzü ve kullanıcılara sunduğu yeniliklerden bahsedeceğiz ancak öncesinde Windows 10X nedir sorusunu da yanıtlamak isteriz.

Windows 10X Nedir?

Microsoft, günümüz dünyasını dikkatle inceleyip, iş ve özel hayat dengesinin sağlanabilmesi için insanların bazı işleri hareket halindeyken yapmayı tercih etmelerinin üzerinde durmuştu. Özellikle çift ekranlı bir cihazda birincil ekranda işlem yaparken, ikincil ekranda not alabilmenizi ve benzeri çalışmalar yapabilmenizi sağlayacak bir sistem geliştirmekte olduğunu ifade etmişti.

Fakat sızdırılan son bilgiler ve videolarda Microsoft’un bu konsepti geliştirerek yeniden tasarladığı görülmekte. Google’ın Chromebook adıyla piyasaya sunduğu ve bulut üzerinden çalışarak düşük sistem kaynağında bile performans verebilen işletim sistemini çalıştıran türde cihazlar Microsoft’un artık hedefinde. Üstelik arayüz geliştirmeleri için de Chromebook’tan esinlenmiş olabileceklerini düşündürtüyor yayınlanan videolar.

Kime Hitap Ediyor?

İçeriden bilgi alma konusunda kulağı kesik diyebileceğimiz WindowsCentral sitesinde yer alan bir yazıda 2021 ilkbaharında bu sistemin ticari pazar için piyasada olacağı belirtilmiş. Ticari pazar kapsamı ise, 600$ ve altı fiyata sahip olan eğitim ve temel kurumsal kullanım amaçlı tüm bilgisayarları kapsadığı belirtiliyor. Yani okul bilgisayarları, sıradan ofis bilgisayarları gibi… Tabi aynı zamanda donanımı desteklenen diğer tüm bilgisayarlara da yüklenebilir. Düşük donanımlı cihazların kapsama alınması kullanıcıları umutlandırsa da henüz Microsoft tarafından en az hangi seviyede donanım gerektirdiğine dair net bir açıklama olmadığını da hatırlatalım.

Neler Sunuyor?

Tüm çekirdeğin ve arayüzün günümüzdeki yeni teknolojilere, özellikle de mobil teknolojilere uyum ilkesi temelinde sıfırdan yeniden tasarlandığı ifade ediliyor. Başlangıç olarak Win32 uygulamalarının yani Windowslarda görmeye alıştığımız eski uygulamaların hiçbirisinin desteklenmediği belirtiliyor. Eski uygulamalardan kasıt, “gelişmiş sistem özellikleri” gibi denetim masası ögeleri vs… Bu desteğin 3.parti programlar için ilerleyen dönemlerde bir güncellemeyle gelebileceği belirtilmiş. Doğrudan desteklenmeyen uygulamaların özel bir container içerisinde çalıştırılarak güvenlik ve enerji verimliliği açısından kullanıcıları mutlu edeceği de ifade edilmiş.

Yeni bir görev çubuğu tasarımı ile, Windows 10’daki işlem merkezini “Hızlı İşlemler” adıyla daha hızlı ve işlevsel tasarlayarak hoş bir deneyime olanak sağlıyor. Temel arayüze bakıldığında Chromebook’lardan bayağı esinlenildiğini düşündüren sistemin Chromebooklar gibi bulut merkezli çalışması öngörülüyor. Yeniden tasarlanan dosya gezgini, OneDrive hesabınızla bilgisayarı eşitleyerek çalışıyor.

WindowsCentral sitesinin hazırladığı ve kullanıcı deneyimini gözler önüne seren bir videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.

Siz de Deneyebilirsiniz

Sızdırılan bu görüntüdeki sürüm olmasa da daha eski Windows 10X ön izleme sürümlerini Windows 10 yüklü bir bilgisayarda deneyebilirsiniz.

  • Öncelikle, genelde geliştiricilerin katıldığı Windows Insider programına katılmanız gerekiyor.
  • Sonrasında ise uygulama yükleme/kaldırma bölümündeki Windows Özelliği Ekle/Kaldır seçeneği ile Hyper-V özelliğini yüklemelisiniz.
  • Ardından Microsoft Store üzerinden Microsoft Emulator programını yüklemeniz gerekiyor.
  • Tüm bunları yaptıktan sonra yine Microsoft Store üzerinden Windows 10X Preview indirip dahili sanal makinede çalıştırarak inceleyebilirsiniz.

Hemen belirtmek isteriz ki indireceğiniz bu ön izleme sürümü, izlediğiniz videonun aksine sanal makinede çift ekran olarak açılacak. Bu sizi şaşırtmasın. Sonuçta yazının hazırlandığı an itibariyle marketteki öz izleme sürümü 2020 Mart ayının…

Windows 10x Preview Sürümü Görüntüsü
Microsoft Store üzerinden indirilip denenebilen Windows 10X ön izleme sürümü

Microsoft Windows 10X hakkındaki görüş ve eleştirilerinizi hemen aşağıdaki yorum bölümünde paylaşmak ister misiniz?

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

2000'li yılların başlarındaki teknoloji merakına çok farklı bir kariyer için ara veren, aradan geçen yıllarda bu ilgisini hobi olarak sürdürüp günümüzde yeniden teknolojiye, özellikle de bilişim teknolojilerine dönen bir kişidir. Hobi olarak devam eden teknolojiye merakını adım adım profesyonel hale getirmektedir.

“Windows 10X Hakkında Yeni Gelişmeler” üzerine bir yorum

Yorumlar kapalı.