Hacker Ne Demek?

Teknolojik gelişmelerle birlikte teknolojik cihazlar ve kavramlar, sıklıkla kullanılmaya başlandılar. Günümüzde insanlar hem şahsi hem de kurumsal olarak teknolojiyi aktif şekilde pek çok farklı alanda kullanıyorlar. Böylece insanlar, gün içerisinde teknoloji sayesinde farklı işlerini halledebiliyor, boş zamanlarını verimli veya eğlenceli bir şekilde geçirebiliyorlar. Ancak teknolojinin bu kadar yaygın olarak kullanılıyor olması bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Hacklenmek de bu risklerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Neredeyse tüm teknoloji kullanıcıları, hacker kavramını duymuş olsalar da anlamını bilmediklerinden dolayı hacker ne demek diye merak edebiliyorlar.

Hacker, dijital ortamda çoğu zaman kötü niyetli insanları temsil eden bir kavrama karşılık gelmektedir. Ancak her ne kadar bu kelimeyi duyduğumuzda aklımızda kötü bir anlam çağrışıyor olsa da hackerların farklı türlerinden söz etmek mümkün. Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte hacker ne demek sorusunu yanıtlamaya çalıştık. Bunun yanı sıra içeriğimizi inceleyerek hackerların farklı türleri ve bu kişilere karşı alabileceğiniz önlemler hakkında da bilgi edinebilirsiniz.

Hacker Ne Demek?

Hacker kelimesinin tanımını daha iyi açıklamak için öncelikle kelime kökenine değinmenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu durumda ilk olarak “hack” kelimesinin anlamından söz etmek yerinde olacaktır. Epistemolojik bağlamda baktığımızda “hack” kelimesi, bir şeyi parçalarına ayırmak, kırmak anlamına geliyor. Ancak yaygın kullanılan ve bizim de burada ele alacağımız anlamı ile bu kelime “izinsiz erişim kurmak” manasını taşıyor.

Hacker kelimesi de tam olarak bu anlamından doğdu diyebiliriz. Dolayısıyla hacker ne demek sorusunu en basit hali ile “izinsiz erişim sağlayan” ya da “yetkisiz erişim sağlayan” olarak tanımlamak mümkün. Dünya genelinde özellikle medyanın da etkisi ile bu kelimenin anlamı “sanal korsan” olarak da kullanılmaktadır. Her ne kadar pek çoğumuz hackerları bu olumsuz tanımı ile biliyor olsak da aslında bazı hackerların “korsan” kelimesine karşı çıktığını belirtmekte fayda var.

Peki hackerlar neden korsan kelimesinin kullanımına karşı çıkıyor? Temel olarak pek çoğumuz hacker kelimesini duyduğumuzda aklımıza siber suçluları getiriyoruz. Ancak gerçek hayatta bu her zaman filmlerde gösterildiği gibi olmuyor. Bu noktada hacker ne demek sorusunu detaylı bir şekilde açıklamak önem taşıyor. Aslında düşündüğümüz kötü anlamının aksine hacker, teknik bir sorunu çözmek amacı ile bilgisayar programlama becerisini kullanan kişi anlamına geliyor.

Bu kişilerin ileri düzeyde teknik bilgiye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Böylece farklı yazılım ve platformların güvenlik boşluklarını bularak onları kısmen veya tamamen ele geçirebiliyorlar. Ancak elbette bu filmlerde gördüğümüz gibi her zaman kötü amaçlar için gerçekleşmiyor. Hackerlar, yeteneklerini kötü amaçlar için kullanabilecekleri gibi iyi amaçlar için de kullanabiliyorlar.

Sistemlerin güvenlik açıklarının bulunması ve bu sayede geliştirilmesi için günümüzde hackerlar, çeşitli şirketlerde hatta devlet kurumlarında görev almaktadırlar. Bu hackerlar çoğunlukla farklı ölçeklerde şirketler için çalışıyor. Böylece kullanılan sistemlerin sınırları zorlanarak güvenlik açıklarına dair yaratıcı çözümler bulmak mümkün hale geliyor.

Hacker Türleri Nelerdir?

Hacker kavramından söz ederken tek tip bir hackerdan bahsetmek mümkün değil. Bu nedenle hacker ne demek sorusunu açıklarken hackerların farklı türleri olduğundan da söz etmek gerekiyor. Hacker türleri dediğimizde ise temel olarak üç grup karşımıza çıkıyor: Siyah şapkalı, beyaz şapkalı ve gri şapkalı hackerlar.

Hacker ne demek ve Hacker Türleri Nelerdir

Bu üç temel grubun yanı sıra farklı hackerlık türlerinden söz etmek de mümkün. İçeriğimizin bu kısmında sizlere yaygın olarak bilinen hacker türlerini açıklamaya çalışacağız.

Siyah Şapkalı Hacker (Thread Actors)

Bu tip hackerlar teknik bilgilerini yasa dışı olarak kullanan hackerlar olarak karşımıza çıkıyor. Bundan dolayı bu hackerlar, genellikle yeteneklerini doğrudan suç işlemek amacı ile kullanıyorlar. Siyah şapkalı hackerlar yetkisiz bir şekilde farklı sistemlere erişim sağlayarak kasıtlı olarak zarar vermeyi amaçlıyorlar. Yani çeşitli haberlerde, dizilerde ve filmlerde karşılaşmış olabileceğiniz hacker grubu, bu gruptur.

Yaptıkları yasa dışı eylemleri farklı amaçlara yönelik olarak gerçekleştirmeleri ise mümkün. Kredi kartı verilerini toplayabilir, kurumsal casusluk yapabilir, sistemlere zarar vermek amacı güdebilirler. Bunun yanı sıra kötü amaçlı yazılımlar geliştirebilir, önemli verileri şifreleyebilir ya da tehdit etmek amacı ile yeteneklerini kullanabilirler.

Beyaz Şapkalı Hacker (Ethical Hackers)

Bu tip hackerlar ise yeteneklerini yasal amaçlar için kullanan hackerlar olarak karşımıza çıkıyor. Beyaz şapkalı hackerlar aynı zamanda “etik hackerlar” ismiyle de ön plana çıkıyorlar. Dolayısıyla bu kişiler sahip oldukları bilgileri siber saldırılara karşı koruma sağlamak amacı ile kullanıyorlar.

Kötü amaçlara yönelik olarak hareket etmek ve kargaşa yaratmak beyaz şapkalı hackerların ilgi alanı dışındadır. Onlar, insanların lehine çalışarak sistemlerin güvenlik açıklarını tespit etmeye çalışıyorlar. Böylece yaşanması muhtemel olan kötü amaçlı saldırıların önüne geçmeyi hedeflerler. Dolayısıyla bu hackerlar “bilgisayar uzmanları” olarak da bilinmektedir. Günümüzde şirketler ve devletler bu tip hackerları işe alarak sızma testleri gerçekleştiriyorlar.

Beyaz şapkalı hackerların eylemleri, genellikle yasal sınırlar içerisinde değerlendiriliyor. Ancak bu hackerler da toplumsal fayda sağlamak amacı ile farklı yöntemlere başvurabilmektedir. Yaptıkları eylemlerde ise kişisel çıkar yerine toplumsal bir fayda güderler.

Gri Şapkalı Hacker

Bu tip hackerların eylemleri tam olarak etik olarak değerlendirilemediği gibi suç olarak da nitelendirilememektedir. Gri şapkalı grubunda sınıflandırılan hackerlar yasa dışı eylemlerde bulunabilirler. Ancak siyah şapkalı hackerlarda olduğu gibi doğrudan suç işlemezler. Dolayısıyla bu gruba mensup hackerler beyaz ile siyah şapkalılar arasında bir konumda yer alırlar.

Bir sisteme yetkisiz şekilde erişim sağlayabilirler. Bu özelliklerinden dolayı beyaz şapkalı hackerlardan ayrılırlar. Ancak erişim sağladıkları sistemlere zarar vermekten de kaçınırlar. Bu ise onları siyah şapkalı hackerlardan ayıran özellikleridir.

Çoğunlukla bir sisteme izinsiz şekilde sızarak güvenlik açıkları bulmaya çalışırlar. Ancak bu güvenlik açıklarını suç teşkil edecek faaliyetlerde kullanmazlar. Buldukları güvenlik açıkları karşılığında ise bir kazanç elde etmeyi amaçlarlar.

Mavi Şapkalı Hacker (Vengeful Hackers)

Bu tip hackerlar çoğunlukla yeteneklerini bir silah olarak kullanmaktadırlar. Buna bağlı olarak intikamcı davranışlar sergilerler. Temel olarak herhangi bir kişi ya da kurum hakkında yetkisiz bilgi toplarlar. Elde ettikleri bu bilgileri ise yine bu kişi ya da kurumları tehdit etmek amacı ile kullanırlar.

Elde ettikleri bilgileri, sosyal medya hesaplarını ya da e-mail adreslerini kullanarak toplayabilirler. Çoğunlukla bu bilgileri elde edip paylaşmalarının amacı hedeflerinde bulunan kişinin itibarını zedelemektir. Bunun yanı sıra elde ettikleri veriler karşılığında para da talep edebilirler.

Kırmızı Şapkalı Hacker (Vigilante Hackers)

Bu tip hackerlar amaçları açısından beyaz şapkalı hackerlara benzemektedirler. Dolayısıyla eylemlerinin temelde kötü amaçlı faaliyetleri engellemeyi hedefledikleri söylenebilir. Ancak beyaz şapkalı hackerların aksine kırmızı şapkalılar bu hedefleri için yasa dışı eylemlerde bulunmaya eğilimlidirler. Farklı siber saldırılar düzenleyerek tehdit aktörlerini etkisiz hale getirmeye çalışırlar. Bu saldırılar politik, dini ya da sosyal amaçlar doğrultusunda gerçekleştirilebilir.

Hacktivistler

Bu tip hackerlar çoğunlukla kırmızı şapkalılar ile karıştırılır. Amaçları hemen hemen aynıdır diyebiliriz. Her ikisi de etik olduklarını düşündükleri hedeflere yönelik hareket ederler. Ancak hacktivistler çoğunlukla birden fazla hackerdan oluşurlar. Dolayısıyla onların birer hacker örgütü olduğunu söylemek mümkündür.

Hacktivistler çoğunlukla siyasi, dini ya da sosyal amaçlarla motive edilen bazı olayların gerçek yüzünü ortaya çıkarmayı amaçlarlar. Bunun yanı sıra yeteneklerini bu tip durumlar için uyarı olarak da kullanabilirler. Bu örgütlerin eylemleri doğruyu kanıtlamak amacı ile yetkisi elde edilen verilerin paylaşılmasına dayanır. WikiLeaks ve Anonymous en bilindik hacktivistler arasında yer almaktadırlar.

Script Kiddies

Script Kiddies, genellikle hacker olarak görülmemektedir. Belirli bir teknik bilgiye sahip olmamaları nedeni ile hacker olarak ele alınmazlar. Bu gruptakiler, hackerlığa merak salan kişiler olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Dolayısıyla amatör eylemlerde bulunurlar. Başka hackerlar tarafından yazılan komut dosyalarını kullanarak etik olmayan eylemler gerçekleştirebilirler.

Hacker türleri - Script Kiddies

Hacklenmeye Karşı Alınabilecek Önlemler

Kötü amaçlı hackerlık günümüzde oldukça farklı biçimlerde karşımıza çıkabiliyor. Dolayısıyla hacker ne demek sorusunun yanı sıra hacklenmeye karşı alabileceğiniz önlemlere de değinmekte fayda var. Çünkü hackerlar tarafından saldırıya uğramak, şirketler ve kuruluşların yanı sıra herkesin başına gelebilecek bir durum.

  • Size gönderilen şüpheli linklere tıklamayın. Bunun yanı sıra şüpheli mesajları ve e-postaları açmayın.
  • Bir dosya indirmeniz gerektiğinde güvenilir bir kaynak seçtiğinizden emin olun.
  • Aktif olarak kullandığınız hesapların şifrelerini güçlü tutun. Aynı zamanda farklı doğrulama seçeneklerinden faydalanın.
  • Verilerinizin her zaman yedeklendiğinden emin olun.
  • Söz konusu bir şirket ya da kuruluş olduğunda en güncel saldırı biçimleri konusunda bilgilerinizi taze tutun. Bu saldırılara yönelik alabileceğiniz önlemleri araştırın.
  • Kullandığınız antivirüs gibi güvenlik teknolojilerinin her zaman güncel olduğundan emin olun. Bunun yanı sıra güvenlik amaçlı kullandığınız yazılımların tüm erişim noktalarını kapsaması gerekmektedir.
  • Kurumunuzda çalışan kişilerin siber suçlar alanında yeterli eğitim aldığından emin olmanız önem taşır. Böylece bu tarz durumlar ile karşılaştıklarında verecekleri tepkileri planlayabilirler.
  • Olası bir siber saldırı ile karşılaştığınızda uygulayacağınız politikaları önceden belirleyin ve bu konuda bir strateji geliştirin.

Hacker Ne Demek: Genel Değerlendirme

Günümüzde teknoloji oldukça hızlı bir şekilde gelişiyor. Teknolojinin insan hayatının merkezinde olduğunu söylemek mümkün. Pek çoğumuz hayatımızın her alanında yoğun bir şekilde teknolojiden faydalanıyoruz. Ancak yaptığımız her şeyin teknoloji ile bu kadar içli dışlı olması bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Hacklenmek ise bunlardan birisi. Buna bağlı olarak pek çok kişi hacker ne demek merak ediyor.

Hacker kelimesinin hemen hemen hepimizin aklında kötü bir çağrışım yaptığı bir gerçek. Bunda ise film, dizi gibi medya unsurlarının önemli bir etkisi var. Ancak hacker kelimesi yalnızca bizim bildiğimiz kötü niyetli insanları temsil etmiyor. Sahip olduğu yetenekleri etik amaçlarla kullanan hackerlardan söz etmek de mümkün. Dolayısıyla hackerlık denildiğinde tek bir tip değil farklı türler karşımıza çıkıyor.

Sahip olduğu teknik bilgileri farklı sorunları çözmek amacı ile kullanan kişilere hacker deniyor. Bu kişiler sistemlere sızarak güvenlik açıklarını tespit edebiliyor. Her ne kadar bilgisayar korsanları olarak tanınıyor olsalar da hackerlar pek çok farklı grupta incelenebiliyor. Buldukları güvenlik açıklarını yasa dışı amaçlarla kullananlar olduğu gibi bu güvenlik açıklarının giderilmesi için çalışanlar da mevcut.

Çağımızın korkulan sorunu hacklenmek şirketlerin hatta devletlerin başına gelebiliyor. Ancak her ne kadar korksak da bu duruma karşı alabileceğiniz önlemlerden söz edebiliriz. Daha bilinçli ve hazırlıklı olmanız durumunda siber saldırılara karşı kendinizi koruyabilmeniz mümkün. Böylece verilerinizi güvenli bir şekilde saklayarak cihazlarınızı kötü amaçlı yazılımlardan koruyabilirsiniz.

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte hacker ne demek sorusunu yanıtladık. Hacker ne demek sorusu ile başlayan içeriğimizde farklı hacker türlerine değindik. Bunun yanı sıra hacklenmeye karşı alabileceğiniz önlemleri de açıkladık. Sizler de hackerlar ile ilgili soru ve düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Tam zamanlı araştırmacı, yarı zamanlı yazar.