Tor Tarayıcı: Gizliliğe Önem Verenlerin Tercihi

Tor tarayıcı, internette verileriniz ve aramalarınız kaydedilmeden gizlice sörf yapmanızı sağlar. Bu gizliliğe anonim adını veriyoruz. Anonim olmanız çevrim içi kimliğinizin gizli olması anlamına gelir ve Tor tarayıcısında yaptığınız hiçbir şeyin depolanmamasını sağlayarak etrafınızda bir güvenlik çemberi oluşturur.

Son zamanlarda artan internet servislerindeki gizlilik politikaları açıkları insanları bir arayışa yönlendiriyor. Kullanıcılar yaptıkları aramaların, kayıtlarının ve girdikleri web sitelerinin bilinmemesini istedikleri için Tor tarayıcıyı bu yönde bir alternatif olarak görüyorlar. Bu kadar güvenlik sağlayan bir tarayıcının elbette eksik yanlarının olması şaşılacak bir durum değil. Tor tarayıcının diğer web hizmetlerine göre daha yavaş olduğu konusunda kullanıcılar hemfikir. Bunun dışında kullanmak ve indirmek diğer tarayıcılarda da olduğu gibi oldukça basittir.

Tor Tarayıcı Kullanımı Yasal mı?

Eğer içerisinde bulunduğunuz hükümet otoriter bir rejime sahipse ve tüm kurallar onlar tarafından katı bir şekilde belirleniyorsa Tor tarayıcı kullanımı, o hükümetlerde ya kısıtlı oluyor ya da tamamen engellenmiş oluyor. Buna rağmen insanlar, internet ortamında fikir özgürlüğüne ve örgütlenme hakkına sahip olmanın doğal bir hak olduğunu düşünüp bu tarayıcının engellenmesini de kişisel haklarına bir ihlal olarak görüyorlar. Yapılan eylemleri gözetleyen bir hükümet istemeyen kullanıcıların çoğu, bu nedenle Tor tarayıcısını tercih ediyor. Gerçekten de yapılan eylemlerin farklı şahıslar tarafından bilinmesi özgür İnternet kullanımı için ne kadar faydalı?

tor

Tor tarayıcı tamamen yasaldır. Fakat daha önce de belirttiğimiz gibi bazı otoriter rejimlerde kullanımı engellenmiştir. Örneğin Çin ve Venezuela’da tamamen yasaklanmışken İran, Arabistan ve Rusya gibi ülkelerde de bu yönde çalışmalar yapılıyor. Peki ülkeler Tor tarayıcı kullanımından neden bu kadar endişe duyuyor? Cevap çok basit. İnsanların dijital platformlarda fikirlerini, eleştirilerini, yorumlarını hükümete karşı bir suç olarak nitelendiriyorlar. Özellikle gazetecilerin ve protestocuların başlıca tercih ettiği Tor tarayıcı, kimliğiniz belli olmadan özgürce fikir belirtmenize yardımcı olup üzerinizdeki otoriter rejim korkusunu kaldırmış oluyor. Dünyadaki ifade özgürlüğünün dijital ortamda da desteklenmesi için Tor oldukça uygun bir kaynaktır.

Tor Tarayıcı Neden Suç İle İlişkilendiriliyor?

Tüm bunlar henüz masum ve normal insan hakları hareketleri doğrultusunda olsa da elbette Tor’u kötü amaçlarla kullanan birçok kullanıcı var. Bu nedenle insanlar, Tor tarayıcının insanları suç işlemeye daha elverişli hale getirdiğini savunuyor. Fakat sanal ortamda suç işlemek isteyen bir kullanıcı bunu Tor kullanmadan da rahatlıkla yapabiliyor.

Suç işleme konusuna girdiğimizde bu kez insanlar Tor’un gerçekten de güvenli olup olmadığını sorgulamaya başladılar. Bu güvenlik konusuna ve gizliliğe engel olmak için başka kaynaklar da Tor’un güvenlik duvarlarının nasıl kırılacağını araştırmaya başladılar. Böylece genellikle hükümet tarafından bir rekabet ortamı oluşturuldu. Sonuçları da görüldüğü üzere CIA ve FBI gibi birçok resmi kuruluş Tor’un güvenlik duvarını kırabildi ve verilere erişim sağlayabildiler. Bunu yapmalarının sebebi Dark Web’de bulunan suçluları tespit edebilmekti. Dark Web denilen karanlık ağ bizlere normal web sitelerinden daha farklı sonuçlar sergiler. Dark Web’de bulunan siteler bizim alışmış olduklarımızın çok dışında ve tuhaf olarak nitelendirebileceğimiz sitelerdir. Bunun dışında çocuk istismarı görüntüleri, yasa dışı silah, uyuşturucu ve malzeme satımı buradan yapılmaktadır. Tor tarayıcı ile birlikte Dark Web’de izlenmeden ve kimliğimiz belli olmadan işlem yapabilmemiz aslında dolaylı olarak suç içeren faaliyetlerle bağlantı kurulmasına neden oluyor.

Gerçekten de Güvenli mi?

Bu konudan anlayabileceğimiz şey ise Tor tarayıcı kullansak bile tamamen güvenli sayılmayız. Dijital platformlarda anonim olarak vakit geçirip eylem yapmak istiyorsak Tor tarayıcı kullanabiliriz fakat tam bir koruma beklemek kesinlikle yanlış olur. O nedenle güvenliğimizi artıracak bazı ek önlemler de almalıyız. Bu önlemler için güvenilir bir VPN (Sanal Özel Ağ) kullanmak ya da sitelerden gelebilecek kötü yazılımlara karşı güçlü bir virüs koruma yazılımı kullanmak bunu destekleyecektir.

Tor, soğan kabukları gibi üç katmanlı bir proxy’den (sunucu) oluşur. Zaten bu nedenle logosu da soğandır. Tor, sizin IP’nizi dünyanın farklı yerlerinde bulunan başka bir bilgisayarla ilişkilendirir. Daha sonra onu da bir başkasıyla ilişkilendirip en son sizi sonuca götürür. Ama siz sonuca gidene kadar zaten üç katmanlı bir dönüşümden geçmişsinizdir. Böylece artık tamamen kimliğinizi gizli tutarak anonim bir kullanıcı olmuşsunuzdur. Dünyanın herhangi bir yerinde bulunan bir IP’ye sahip olduğunuz için de tarayıcının dili bulunduğunuz bölgede kullanılan dilden farklı olabilir.

vpn

Tor tarayıcı artık sanıldığı kadar güvenli değil. Hacker’lar ve bazı otoriter rejimlerdeki hükümet yanlısı bilişim uzmanları Tor’un güvenlik katmanını sürekli olarak ihlal etmeye çalışıyorlar. Tor kullanmak yasa dışı değildir ve özgür bir şekilde düşüncelerimizi belirtmemize aracı olur. Eğer sadece gizli kalabilmek için bu tarayıcıyı kullanıyorsanız endişeye gerek yok, yasa dışı faaliyetlerde yer almadığınız sürece güvendesiniz. Yine de tüm güvenlik önlemlerini almanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Nev'i şahsına münhasır bir kalite kontrol elemanı

“Tor Tarayıcı: Gizliliğe Önem Verenlerin Tercihi” üzerine 3 yorum

  1. Özgür fikirleri dışa vurmak adına güzel bir uygulama yalnız siber zorbalık daha da artar.. Bilgilendirme için teşekkürler Güzide Hanım.

  2. Sevgili Güzide Beyza,
    yazınızın başlangıcında kullandığınız logo niteliğindeki soğan ile içerikte anlattıklarınızın detayları ve pekişmesi oldukça güzel! Zihinde güzel bir etki bırakıyorsunuz, emeğinize sağlık..

Yorumlar kapalı.