29 Milyar Dolarlık Google Satın Alma Stratejisi

Cbinsight’ın yayınladığı son rapora göre, Google yetkilileri, geçtiğimiz 10 yıl içinde yaklaşık 250 satın alma işlemi gerçekleştirdiğini duyurdu. Google satın almaları incelendiğinde, irili ufaklı şirketlerin arasında Youtube, HTC, Waze, Motorola ve Nest Labs gibi büyük firmalar da dikkat çekiyor. Google’a 29 Milyar Dolar harcatan bu önemli satın almaların bazılarını gelin yakından inceleyelim.

google-logo

Google Alphabet Çatısı Altında Nasıl Birleşti?

Google adıyla öne çıkan fakat Google markasını da bünyesinde bulunduran Alphabet şirketler grubu şimdiye kadar yaptığı 250 şirket satın alımıyla teknoloji dünyasında adından oldukça söz ettiriyor. Alphabet, 2015 yılında Google ve Google’a ait şirketleri bir çatı altında toplamak amacıyla kuruldu. Çok uluslu Konglomerat olma hedefiyle yola çıkan şirketin ana odağında teknoloji, araştırma, yeni nesil çözümler ve yatırım sermayesi üzerine iştirakler kurmak var. 

Alphabet ile beraber Google kurucuları, kendilerini Google’ın üstünde bambaşka bir noktaya konumlandırmayı tercih ediyorlar. Dolayısıyla şirket yetkilileri, yeni girişimlere yatırım yapıp yeni fikirlere odaklanırken, Google’ın da günlük işlerini ve geliştireceği projeleri başarıyla sürdürmesini istiyorlar. Böylece Google bünyesinde çalışan proje yöneticilerine daha fazla sorumluluk veriyorlar.

Alphabet, kurulduğu 2015 yılından itibaren yaptığı yatırımlarla 2020 yılına gelindiğinde 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı. Google eski CEO’su Larry Page, Merkezi Kaliforniya’da Mountain View’de bulunan Alphabet’in CEO’su olunca yerini Sundar Pichai’ye bıraktı.

alphabet group

Google, Satın Alma Kararında Nelere Dikkat Ediyor?

Takvimler 2012 yılını gösterdiğinde, Google yetkilileri şimdiye kadar şirket tarihinin gerçekleşen en büyük harcamasını yapma kararı vermişlerdi. Ama bunun sonuçları ne olacak o dönemde bilmiyorlardı. Google, o zaman %70’den fazla değerleme yaparak borsa değeri 7,27 milyar dolar Motorola‘yı normalde hesaplanan bedelinin üzerinde bir fiyatla 12,5 milyar dolara satın almıştı. 2014 yılının Ekim ayında ise Google, Motorola’yı Lenovo’ya yaklaşık 2,9 milyar dolara satarak şirket değerinin 4’te 1 fiyatına satmış oldu. Motorola’nın satın alınmasından sonra en çok merak edilen konu ise Motorola’nın elinde bulundurduğu patentlerin ne kadarını Lenovo’ya verdiğiydi. Motorola Home’u Arris’e 2013 yılında 2,35 milyar dolara satan Google zararda mı? Yoksa patent satışlarından artıya mı geçti, hala net olarak bilinmiyor.

Google, tarihinin en büyük ikinci anlaşmasını, 2014 yılında akıllı ev teknolojileri üreten Nest Labs’i 3,2 milyar dolar karşılığında satın alarak yaptı. Nest Labs, IoT( the Internet of Things – Nesnelerin interneti) kapsamında evde kullanılan internet ile bağlantılı ev sistemlerine odaklı çalışıyor. Evimizde kullandığımız alarmlardan fırınlara, dedektörlerden televizyonlara kadar günlük hayatımızdaki birçok şeyi internet ortamına aktarıyor. Wall Street Journal haberine göre, Google yaptığı bu anlaşmayla web arama motoru işinin ötesinde yeni nesil teknolojileri de önemsediğiydi. Bu alana daha fazla yatırım yapacağının ipuçlarını da vermiş oldu. Google kurucu ortaklarından Sergey Brin, 2011 yılında akıllı ev teknolojisini kullanırken görülmüş ve Google’ın gelecek ile ilgili planlarının sinyallerini verdiği konuşulmuştu. Buradan da anlaşılacağı üzere, Nest Labs’in vizyonu ve yenilikçi yaklaşımı, Google’ın gelecek hedeflerine ulaşmasında etkili rol oynayacak.

Google, Reklam Sektöründe Tekel mi Olmak İstiyor?

2007 yılında Google 3,1 milyar dolar yatırım yaparak DoubleClick’i bünyesine aldı ve böylece AdSense reklam ağını genişletme hedefine ulaştı. DoubleClick,  İnternetten yayın yapanlara, reklam ajansları ve reklam vermek isteyenlere çevrimiçi olarak reklam verme ve yönetme hizmeti teknolojisini vermektedir. Google bu hamleyi, o dönemde internetteki grafik reklam alanında lider olan Yahoo’ya karşı rekabet gücünü arttırmak ve liderliği ele geçirmek için yapmıştı. Hatta o zaman DoubleClick’i almak için Yahoo, AOL ve Microsoft gibi dev şirketlerle savaşmıştı. Bu savaştan galip çıkan Google’ın, bu alanda liderliğe oynaması ve reklam hizmetlerine verdiği önem o zamanlarda net olarak anlaşılıyordu.

Son yıllarda ise bulut pazarındaki güçlü rakiplerini yakalamak için stratejik adımlar adan Google, bu sebeple veri analiz ve iş zekası hizmetlerine odaklanan Looker’ı satın aldı. 2019’da başlayan ve 2020 yılında tamamlanan süreç sonunda Looker, bundan sonra 2,6 milyar dolarlık bir satış bedeliyle dahil olduğu Google Cloud çatısı altında hizmet vermeye başlayacak. Şirketin CEO’su Thomas Kurian daha önce de bulut teknolojileri pazarındaki rakipleri olan Amazon ve Microsoft gibi şirketlerle rekabet etmek istediklerini dile getirmişti. Daha önce 1,6 milyar dolar yatırım alan Looker’ın 1600 müşterisinin 350 tanesi Google ile de iş yapıyor. Şirketin geçen yıla göre büyüme oranı %70 olurken geliri de 100 milyon doları geçerek hızla artıyor. Rakamlara bakınca Google’ın yine akıllıca ve önemli bir hamle yaptığını söylersek yanılmış olmayız.

google-cloud
Google Cloud Looker ile artık Amazon AWS ve Microsoft Azure’a ciddi ciddi kafa tutuyor.

Apple ile Rekabet Kızışıyor!

Giyilebilir teknoloji alanında da kendisini Wear OS ile göstermek isteyen Google, bu planları doğrultusunda Fitbit’i 2,1 milyar dolara satın aldı. Giyilebilir teknoloji aksesuarları üreten ve 2015 yılında halka açılan Fitbit, hisse başına 7,35 dolarlık bir değerle Google ile anlaşma sağladığını açıkladı. Google, akıllı saatleriyle adından oldukça söz ettiren Fitbit’i satın alarak bu alandaki rakibi Apple’a karşı ciddi bir hamle yaptı. Ayrıca sadece Android ile entegre edilebilir cihazlar değil, yaklaşık 28 milyon sağlık ve egzersiz ile ilgili olduğu tahmin edilen veriler de büyük önem taşıyor. Her ne kadar Google bu verileri kullanmayacağını ve gizliliğe önem vereceğini açıklasa dahi, birçok kişi bu verilerin de satın alma kararını etkilediğini düşünüyor. Apple Watch için güçlü bir alternatif sunmayı planlayan Google, Fitbit verilerini uygulamalarına entegre ederek farklı bir kullanıcı deneyimi sunmayı planlıyor. Wear OS’u daha etkili hale getirecek bu satın almanın 2020 yılında tamamlanması bekleniyor. 

google-fitbit
Fitbit ile Google’ın Apple karşısında şansı giderek artıyor.

Youtube, Google’ın yaptığı satın almalar arasında belki de en çok bilinen ve şirkete en çok katkı sağlayan yatırımıdır. 2006 yılında, önde gelen video platformlarından biri olan Youtube, yaklaşık 1,65 milyar dolarlık bir değerlemeyle Google’ın bünyesine alınmıştı. O zamana kadar Google şirket tarihinin 1 milyar dolardan fazla yaptığı ilk satın alımıydı. Youtube bugünlerde internet dünyasının en çok hit alan sitesi. Elbette bu başarının bir de karşılığı var. Alphabet’in ilk kez bu yıl açıkladığı verilere göre, Youtube’un 2019 yılında elde ettiği reklam gelirleri 15 milyar dolardan fazla. Şirket yetkilileri, bu tutarın içinde Youtube’un ücretli hizmetlerinin yer almadığını açıkladı. Bu veriler ışığında, Google bu satın alma kararıyla, reklam işini büyütürken TV gibi geleneksel medyadan yeni nesil medyaya geçişi de önceden görebildiği ortada. Sanırım ne kadar akla yatkın bir hamle olduğunu rakamlardan da çıkarabiliriz.

google-youtube
Youtube’un 2019 gelirlerinin 20 milyar doları aştığı tahmin ediliyor.

Google’ın yaptığı diğer büyük satın almalardan bazıları:

Waze: 1,15 milyar dolar

HTC Pixel: 1,1 milyar dolar

AdMob: 750 milyon dolar

ITA: 700 milyon dolar

DeepMind: 650 milyon dolar

Fossil: 40 milyon dolar

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Profesyonel Bilgi İşçisi ve Teknoloji Meraklısı.