Gabe Newell: Oyun Dünyasının Efsane İsmi

Gabe Newell, dünya çapında yaptığı hizmetlerle adından söz ettiren video oyunu geliştiricisi ve video oyunu yayımcısı olan Valve Corporation adlı şirketin kurucularından biri.

Birçok başarı hikayesinin, hikayenin öznesi olan kişinin eğitim ya da iş yaşantısında aldığı radikal bir karar neticesinde başladığını duymuşsunuzdur. İşte, Gabe Newell’ın da böyle bir başarı hikayesine sahip olduğunu söylemek yanlış olmayacak. Eğer o Harward’da okumaya devam etseydi, bugün belki de onun adından söz etmiyor olacaktık.

Peki, bu adam nasıl oldu da dünyanın önde gelen üniversitelerinden biri olan Harvard’ı terk etmeye karar verdi?

Gabe Newell’ın Seçimi: Harvard mı, Microsoft mu?

3 Kasım 1962 yılında yaşama gözlerini açan Newell, söylenenlere göre Harvard Üniversitesi’nde eğitim aldığı sırada Microsoft’ta çalışan abisini ziyarete gider. Gabe Newell’ın ziyaretleri zaman içinde sıkılaşır. Onun neredeyse vaktinin tümünü şirkette geçirmesi işletme yöneticisi olan Steve Ballmer’ın gözünden kaçmaz. Bu durumdan rahatsız olan Ballmer bir gün bu duruma nokta koymaya karar verir. Gabe Newell ya bu ziyaretleri kesecektir ya da şirket için faydalı bir görev yapmayı üstlenecektir. Başka bir deyişle, Ballmer, ancak faydalı bir iş yapması şartıyla Newell’ın şirkete gelebileceğini söyler.

Gabe Newell, kararını verir ve onun teklifini kabul eder. O, tarihler 1983’ü gösterdiğinde artık Harvard’ı terk eder. Newell Microsoft’un 271. çalışanı olarak kayıtlara geçer. O, ilk üç ay boyunca yoğun içerikli bir eğitime tabi tutulur. Bu eğitim onun hayatının dönüm noktası olur. Gabe Newell almış olduğu eğitimden kısa sürede pek çok kazanım elde eder. Profesyonel bir yazılım geliştiricisi olmanın koşullarının neler olduğu bilgisi, bu eğitimin ona kattığı kazanımlardan yalnızca bir tanesi.

Kendisi ise bir konuşmasında yapmış olduğu seçimin neticesinde elde ettiği kazanımı şöyle dile getiriyor:

“Yapmak istediğiniz işi, zaten bu işte oldukça iyi olan kişiler tarafından gözlemlemek alabildiğiniz en güçlü eğitimlerden birisidir. Harward’ı küçük görmek istemem ama Microsoft’ta 3 ayda öğrendiklerim Harvard’ta geçirdiğim tüm vakitte öğrendiklerimden daha fazlaydı.”

Öyle görünüyor ki Gabe Newell, Harward’ı bıraktığı için hiç pişman değil. Ayrıca onun bu ifadeleri yalnızca Harvard’ın değil, genel olarak günümüz eğitim siteminin bir eleştirisi olarak da okunabilir. Nitekim Gabe, 13 yıllık zaman diliminin ardından artık “Microsoft Milyardeleri” arasında yer alır.

valve-logo

Valve Corporation: Half-Life, Counter Strike, Steam

Gabe Newell, 13 yıl Microsoft’ta geçen iş hayatından sonra iş arkadaşı Mike Harrington ile beraber yeni bir yola çıkma kararı alıyor. İki arkadaş tüm varlıklarını video oyun geliştiricisi ve yayımcısı olan şirketlerini finanse etmek için kullanıyor. Böylelikle iki dost Valve Corporation adını verdikleri şirketi kuruyorlar.

Şirket, ilk olarak 1998 yılında Half-Life adlı bilimkurgu-aksiyon türündeki serinin ilkini piyasaya sürüyor. Eleştirmenlerden tam not alan oyunun kurgusu ise şöyle: Black Mesa çalışanı Dr. Gordon Freeman bir gün deney yapar. Fakat işler yolunda gitmez, deney büyük bir patlamayla sonuçlanır. Patlamayla beraber, dünya ve Xen adlı gezegen arasında bir geçit açılır. Böylece Xen’de yaşayan uzaylılar Black Mesa Araştırma Merkezi’ne ışınlanır. Dr. Freeman’ın uzaylılarla savaşması ve bir yolunu bularak merkezden çıkması gerekir.

Half-Life’ın bir yıllık süre içinde ellinin üzerinde “Yılın Bilgisayar Oyunu” ödülü aldığı bilinmekte. Ayrıca oyun, popülaritesini günümüzde de sürdürmeye devam ediyor. Bugüne kadar gelinen süreçte oyunun 15 milyon kopyasının satıldığı bilinmekte. Ayrıca Half-Life “en çok satan birinci şahıs oyun” unvanın da sahibi.

Half-Life gibi hafızalara kazınan diğer bir oyun ise Counter-Strike. Oyun, 2000 yılı itibariyle dünya çapında “en fazla kullanıcıya sahip birinci-şahıs nişancı oyunu” olarak kayıtlarda yer alıyor. İşte, Newell oldukça ilgi gören bu oyuna düzenli güncelleme yapmak ve olası hilelerin de önüne geçmek ister. Bu amaçla 2003 yılında Steam adlı yazılımı kurar.

Bugün en çok tercih edilen dijital oyun mağazası olan Steam 2007 yılında 150 adet oyuna, 13 milyon kayıtlı kullanıcıya ulaşıyor. Günümüzde ise kayıtlı kullanıcı sayısının 200 milyonu aştığı, oyun sayısının ise 30.000 civarı olduğu biliniyor. Ayrıca yakın zamanda alınan bir bilgiye göre Steam yeni bir konsol projesiyle gündemde.

Oyun dünyasının bir numaralı ismi olan Steam, belli zamanlarda oyun sevenler için indirim fırsatları sunuyor. Bu fırsatlardan yararlanmak için ne yapmanız gerektiğini merak ediyorsanız, sitemizdeki ilgili haberi okuyabilirsiniz.

Steam’in Ardından Gabe Newell

Newell, Steam adlı programdan sonra yakaladığı başarının ardından bir süre inzivaya çekiliyor. Half-Life serisinin devamını bekleyen hayran kitlesi bir süre beklemek durumunda kalıyor. Steam’in zirveyi yakaladığı 2007 yılında, Gabe Newell yaptığı açıklamalarla gündeme bomba gibi düşüyor.

Oyun geliştirmek için en uygun platformun bilgisayar olduğunu iddia ediyor. PlayStation 3 ise Gabe’in eleştiri oklarının hedefi oluyor. Çünkü onun açısından PlayStation 3 başta olmak üzere, konsollar için oyun geliştirmek oldukça problemli. Fakat Gabe’in eleştirileri bu kadarla sınırlı kalmıyor. Eleştirilerini bir adım öteye taşıyan Newell, yöneticilere bir çağrıda bulunuyor. O, bu çağrıyla onlardan “PlayStation 3’ü iptal edip yeniden yapılandırmaları” istiyor.

Ancak bu eleştirilerine rağmen, Gabe Newell 2010 yılı ES fuarında Sony için açılış konuşması yapıyor. O, 3 yıl önce kaldırılmasını istediği PlayStation 3’ü öven söylemlerde bulunuyor. Hatta yeni oyunu Portal 2 için en iyi performansı veren platformun PlayStation 3 olduğunu belirtiyor.

Takvimler 23 Mart 2020’yi gösterdiğinde ise Gabe nihayet Half-Life serisi hayranlarına müjdeyi veriyor. Nihayet Half-Life: Alyx piyasaya çıkıyor.

Forbes’ın açıkladığına göre, Gabe Newell bugün dünyanın en zenginleri listesinde yer alıyor. Onun serveti kayıtlarda 9.74 milyar dolar olarak yer alıyor. Anlaşılıyor ki Gabe Newell, Harward’dan Microsoft’a ve sonunda video oyun endüstrisinin başını çeken Valve Corporation ile adeta bir başarı hikayesine imza atıyor.

Son olarak, video oyun endüstrisinin efsane ismi olan bu adamın favori video oyun listesi ise şöyle:

  • Super Mario 64
  • Doom
  • Star Trek

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Bilim ve teknolojinin insan yaşamına etkileri konusunda oldukça meraklı. Özellikle, bilim ve teknoloji dünyasına katkıda bulunmuş isimler üzerine yazılar kaleme almayı seviyor. Bu alanlarda araştırmalar yapmak, okumak ve yazmak vazgeçilmezlerinden. Ayrıca felsefe, psikoloji, sosyoloji ve sinema ilgi duyduğu alanlar arasında. Bu alanlar üzerine çeşitli platformlarda ve basılı bir dergide içerikler üretiyor.