Online eğitim platformu olan Udemy’i günümüzde çoğu kişi biliyor. Silikon Vadisi‘nde gelişen bu platformun milyar dolarlık bir şirkete dönüşmesinin arka planında ise bir Türk girişimci yer alıyor. Bu başarının arka planındaki isimleri bazen fark etmiyoruz. Ancak milyar dolarlık ilk Türk internet şirketi olarak hafızalara kazınan Udemy’nin kurucusunu merak ediyor olabilirsiniz. Udemy’nin kurucu ortaklarından biri olarak yer alan Türk girişimci Eren Bali’dir. Peki Eren Bali kimdir?
Son dönemlerde Carbon Health ile de adını duyuran Bali, bu platformla da Amerika Birleşik Devletleri’nin sağlık sistemini yeniden şekillendiriyor. Peki ya bu hikaye nasıl başladı? Online eğitim platformu Udemy nasıl kuruldu? Eren Bali Kimdir? Başka bir girişim fikri var mı? Udemy başladığı günden bu yana nasıl büyüdü? Girişimin arka planındakiler nelerdir?
Eğer sizde bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız, bu içeriğimiz tam size göre. Şimdi Eren Bali Kimdir sorusunun cevabı ile başlayalım.
İçindekiler
Eren Bali Kimdir?
Eren Bali, 1984 yılında Malatya’nın küçük bir köyü olan Durulova’da doğdu. Şu an da ise San Francisco’da yaşıyor. Annesi ve babası öğretmen olarak görev yapıyordu.
Yine bu köyde küçük bir odadan ibaret olan okulda eğitim hayatına başlamıştır. İlkokulu bu köyde tek odalı bir okulda okudu. Yapılan bir test sonucuyla yetenekli olduğu keşfedilmiş, ilkokulu 4 yıl okumuştur. Öğretmeni de okulun tek öğretmeni olan annesiydi. Lise dönemine ise Malatya Fen Lisesi’nde devam etmiştir.
Çocukluk döneminde babasının hediye ettiği satranç takımı ile satranca ilgi duyan Eren Bali, ustalığını arttırarak kendini bir adım daha öteye taşımıştır.
Zekası ve öğrenme merakı ile Uluslararası Matematik Olimpiyatları’na girmiş ve derece yapmış, gümüş madalyaya hak kazanmıştır. Türkiye’deki olimpiyatlarda ise 6 madalya kazanmıştır. Bu sayede olimpiyat derecesi dünya çapında önemli okulların dikkatini çekmiştir.
Ancak olimpiyat derecesinin sonucunda gelen okul tekliflerini (Harvard ve MIT gibi) reddetmiştir. Bunun sebebini ise Bali şöyle açıklıyor: “Malatya’dan hiç çıkmadım. Amerika oldukça uzaktı.” Aynı zamanda Bali, çekingen bir insan olduğunu ifade ediyor.
Ablası ODTÜ’yü kazanıyor. Daha sonra eve gelen bilgisayar ve internet bağlantısı onu önemli bir noktaya taşıyor. İnternetin bağlanması ile birlikte üst düzey matematik problemlerini çözerek kendini geliştirmiştir. Devamında reddettiği okulların aksine ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği okumak istemiştir.
Bali’nin Üniversite Dönemi
ODTÜ Bigisayar Mühendisliği için Ankara’ya taşınmıştır. Matematik bölümünden de çift anadal yaparak mezun olmuştur. Daha sonra burada ortaokul arkadaşı olan Oktay Çağlar ile karşılaşmıştır. Oktay Çağlar, bildiğiniz üzere Udemy kurucu ortaklarından biridir.
Arkadaşlıklarını iş ortamına da yansıtarak birlikte proje geliştirmeye başlamışlardır. O dönemde bu ikilinin ilk projesi MP3 Server isimli bir program olmuştur. Bu program sunucu aracılığıyla öğrencilerin müzik dinlemelerini sağlamaktadır. Ancak program ne kadar çok sevilse de dönemin şartları gereği ODTÜ ağı sistem için yeterli gelmemiştir.
Eren Bali, bir şeyler üretmeyi seven bir karaktere sahipti. Bu yüzden kendini şöyle açıklıyor: “İnsanlar girişimciliği, para kazanmak, dünyayı değiştirmek ya da ünlü olmak için yapar ancak benim gibiler üretmeye sevdikleri için bu işi yapar.” Diğer taraftan ikili projelerine devam etmekte kararlı olmuşlardır. Bu anlamda gerçekçi olan ilk girişimcilik projelerini sunmuşlardır.
Bu proje guncelbasin.com isimli bir internet sitesi olmuştur. Ancak her ne kadar kötü bir sonuçla sonuçlanmasa da proje pek de başarılı olamamıştır. Henüz proje aşamasında kalan bu fikir binaların üç boyutlu modellerini sunmayı hedefleyen bir amaç taşımaktaydı. Tüm bu deneyimler sonucunda Udemy’nin temellerinin atıldığını söyleyebiliriz.
Üretmenin ona verdiği heyecan her şeyden üstün geldi. Bu sebeple akademisyenlikten vazgeçmiş ve girişimci olmaya karar vermiştir. Ailesi de onu bu konuda desteklemeye devam etmiştir.
Udemy Nedir?
Özellikle pandemi dönemiyle birlikte online eğitim gerekliliğini öğrencilerden, ebeveynlere kadar herkes gördü diyebiliriz. Ancak pandemi döneminden de önce internet aracılığıyla ulaşabileceğimiz eğitim platformları mevcuttu. Dünya genelinde öne çıkan eğitim girişimlerinden birisi de Udemy olarak karşımıza çıkıyor. Online eğitim platformu olan Udemy, internet ve bir cihaz aracılığı ile herkes ulaşabilmektedir. Platformda çeşitli alanlarda yer alan uzmanlardan eğitim alınabilmektedir.
Udemy platformunun dünya genelindeki başarısının arka planında ise Türk girişimci Eren Bali yer almaktadır. Eren Bali’nin Udemy girişim yolculuğu oldukça dikkat çekici diyebiliriz. Diğer girişimci adaylarına da ilham olan bir hikayeyi barındırıyor. Silikon Vadisi’nde gelişim gösteren girişim hikayesi olarak yer almaktadır.
Eren Bali için tüm bu başarının arkasında ise ‘vazgeçmemek’ var. Udemy platformunda gösterdiği başarı, aldığı pek çok ödül ve eğitim teknolojisinde önemli bir pay alan Eren Bali önemli bir Türk girişimci insanı olarak yer almaktadır. Çocukluk dönemini geçirdiği o küçük köyde Bali, internetin çocuklar için fırsat yaratacağı bir alan olarak görmüştür. Bu öngörüsü ve inancı ile her şeyi göze almış ve Udemy hikayesinin bitmemesi için çaba göstermiştir.
2010 yılında kurulan Udemy’nin kurucuları Eren Bali, Oktay Çağlar ve Gagan Biyani’dir. 2011 yılında Udemy, ilk kurs hizmetlerini sunmuştur. Üç yıl içinde de bir milyondan fazla öğrenciye ulaşmıştır.
Udemy’nin Hikayesi
Yaşanılan birkaç olumsuz deneyim sonucunda Eren Bali, yeni bir fikirle ortaya çıkıyor. Bu fikir tam da Udemy’nin temelleri olarak sayılmaktadır. Eğitim probleminin dünya genelinde olduğunu fark etmiştir. Bu sorunu geliştirdiği fikir sayesinde fırsata dönüştürmüştür. Herhangi bir ülkedeki herhangi bir insanın çeşitli alanlardan alabileceği eğitim ihtiyacı vardı.
Bali, ODTÜ Teknokent’e gelerek uzmanlara bir teklif veriyor. Bu teklif, gelen uzmanların kayıtlarının alınmasını içeriyordu. Kayıt altına alınan eğitimler, ODTÜ öğrencilerinin yanı sıra isteyen herkes için ulaşılabilir bir platform üzerinden sunulacaktı.
Daha sonra pek çok eğitmenin teklifini kabul etmesi Udemy’nin başlangıcı oluyor. Ancak 2006 yılında Türkiye’deki pazarın Udemy için uygun olmadığı fark ediliyor. Bali ve Çağlar ikilisi, birlikte sistemi rayına oturtmaya ve projeyi büyütmeye karar vermiştir. Bu yüzden riskleri göze alarak çıktıkları yolda ABD teknoloji merkezi olan Silikon Vadisi’ne gidiyorlar.
Genç ve tecrübesiz girişimci adayları oldukları zaman Silikon Vadisi’nde yer almak onlar için çok zordu. Tam anlamıyla 57 başarısız denemeleri oldu. Bu şu demekti, 57 yatırımcı tarafından reddedilmek. Ancak ikili vazgeçmemiş. Bu fikrin dünya için gerekli olduğuna inançlarını kaybetmemişler. Böylece, 58. yatırımcıda şansları yüzlerini gülmüş. Dave McClure, girişime 1 milyon dolar yatırım yapmıştır.
Diğer yatırımcıların fikre yatırım yapmamasının ise bir nedeni mevcuttu. Bu neden sertifikanın olmayışıydı. Eren Bali bu durumu şöyle açıklıyor: “Katılımcılar sertifika alarak platformdan uzaklaşabilir ancak Udemy ile katılımcılar hayat boyu eğitim düşüncesi ile farklı eğitimlere katılarak gelişmeye devam edebilirler.”
Aldıkları yatırım sayesinde Eren Bali ve Oktay Çağlar eğitim sektörüne hızlıca bir giriş yaptı. Daha sonra yatırım aldığını fark eden diğer yatırımcılar tarafından da ilgi görmeye başlıyor. Sonrasında ise büyük bir destek alarak gelişim göstermeye devam ediyor.
Udemy, bugün o zorlu yolculuğun sonunda önemli bir başarı gösterdi. Binlerce uzmanın verdiği çeşitli eğitimlerin çoğu için herhangi bir ücret ödemesi yapılmıyor. Aynı zamanda pek çok uluslararası şirket Udemy ile şirket içi eğitimler gerçekleştiriyor.
Eren Bali’nin Diğer Girişim Projesi: Carbon Health
Eren Bali’nin Udemy sayesinde elde ettiği maddi güç oldukça kuvvetliydi. Bu kuvvete 30 yaşının altındayken sahip olmuştu. Ancak o çalışmaktan vazgeçmedi. Onun için en önemli değerlerden olan üretme isteği ve yeteneğini kullanmaya devam etti.
2014 yılında Udemy’nin CEO’luğunu devreden Bali, Carbon Health girişimi üzerine yoğunlaştı. Ancak ürün ve stratejinin başında kalmaya devam etti. Bu yeni girişim, doktorlar ile görüntülü görüşebilme, randevu sistemi, eczanede üzerinden ilaç siparişi ve rapor sonuçları gibi çeşitli özelliği içinde bulunduran bir proje oldu. Udemy ile benzer çalışma prensiplerine sahip bir girişimdi.
Sağlık alanında yer alan Carbon Health bugünlerde Udemy’den sonra Bali tarafından yapılan ikinci unicorn girişim olarak anılıyor. Udemy ile herkese erişilebilir bir eğitim hizmeti sunan Bali’nin, ikinci girişimi Carbon Health ile de aynı hedefleri amaçladı.
2014 yılında annesinin yaşadığı bir sağlık sorunu sebebiyle sağlık alanının da daha erişilebilir olması gerektiğini fark etti. Böylece yeni nesil sağlık hizmeti olarak anılan Carbon Health 2015 yılında kuruldu.
Şimdilik yalnıza ABD’de hizmet veren girişim, 2021 yılında aldığı son yatırımla birlikte de üç milyar dolardan fazla olduğu belirtilmiştir. Carbon Health, hem hastaların hem doktorların veri tabanlarına ulaşılabildiği bir uygulama olarak tasarlanmıştır.
Platformun sunduğu hizmetler ise şunlardır: Acil sağlık hizmetleri, birinci seviye sağlık hizmetleri ve sanal sağlık hizmetleri. Özetle Bali’nin bu girişim ile ilgili hedefi hastanelerdeki kayıtların tek bir ortamda toplanmasını gerektiren bir uygulama olmasıdır. Bu yüzden de Carbon Health uygulamasını hayata geçirdiğini ifade ediyor.
Genel Değerlendirme
Bu içeriğimizde girişimcilik vizyonunu keşfettiğinden bu yana onu kaybetmemiş başarılı Türk girişimci Eren Bali kimdir sorusunu yanıtladık. Udemy’nin kurucusu olaran tanınan Bali’nin hayatına değindik. Udemy nedir ve girişimin hikayesi nasıl sorularını yanıtladık. Son olarak ise Eren Bali’nin diğer bir başarı hikayesi olan ikinci unicorn girişim Carbon Health’den bahsettik.
Eren Bali, insanların hayatlarına dokunmayı ve insanların ihtiyaçlarını karşılayan projeler geliştirmeyi hedeflemiştir. Malatya’nın küçük bir köyünde başlayan hikayesi, onu Silikon Vadisi’ne kadar götürmüştür. İnsanların hayatına yenilik katmayı amaçlayan, sorunlarına çözüm sunan fikirler onun için mutlu bir deneyim olmuştur. Bu sebeple girişimci olma fikri, üretme isteği ona en cazip gelen etmen olmuştur. Bu hikayede Bali, geliştirdiği projeler sayesinde hedeflerine ulaşmıştır. Hatta ulaşmaya, yepyeni fikirler ile gelişim göstermeye devam ediyor.
Udemy, bugün geldiği noktada dünya genelinde online eğitim sektörünün başlıca girişimleri arasında yer almaktadır. Özellikle pandemi süreciyle birlikte bir anda gözde haline gelen uzaktan eğitim modeli ile Udemy’de payını aldı.
2020 yılında Fortune dergisinde ‘Dünyayı Değiştirenler Listesinde’ yer alan Udemy, dünya genelindeki birçok öğrenci için ihtiyaç haline geldi. Bu sebeple önemli bir başarı gösteren Udemy, Ücretsiz Kaynak Merkezini’de kullanıma sundu. Eren Bali’nin diğer bir başarısı olan Carbon Health ise mobil öncelikli bir girişimdir.
Girişimcilik ekosisteminde varlığını koruyan, önemli başarılara imza atan Bali’nin azmi herkes tarafında takdir ediliyor. Hem Udemy hem de Carbon Health ile sağladığı başarıda unicorn girişim olmayı başaran projelere imza atmıştır. Aynı zamanda üretmekten vazgeçmemiştir. Udemy platformunda benimsediği hayat boyu öğrenme mottosu tam da bunu açıklar niteliktedir. Tüm bu yeteneği ve aldığı başarı sonuçları onun emeklerinin karşılığını aldığını gösteriyor.
Sizler Udemy’nin kurucusu olarak tanınan Eren Bali hakkında neler biliyorsunuz? Samimi hikayesi ve başarılı, saygın girişimci kimliğiyle öne çıkan Eren Bali hakkında neler düşünüyorsunuz? Başarılı Türk girişimcilerinden biri olan Eren Bali hakkındaki düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.