AirPlay Nedir?

Apple’ın en başarılı olduğu konulardan birisi cihazlar arasında oluşturduğu ekosistemdir. Bu ekosistem içerisinde bulunan tüm cihazlar birbirleriyle uyumlu bir şekilde çalışabilir. Böylece ürünler arasında geçiş yapmak ve cihazları birlikte kullanmak mümkün hale gelir. Peki iPhone ve iPad modelleri için bunu sağlayan en önemli özelliklerden birisi olan AirPlay nedir?

Bu içeriğimizde Apple’ın en beğenilen özelliklerden biri olan AirPlay nedir sorusunu yanıtlayacağız. Bu kapsamda hangi cihazların AirPlay ile uyumlu olduğunu, AirPlay ile neler yapılabileceğini ve rakipleriyle kıyaslamalarını inceleyeceğiz. Şimdi lafı uzatmadan AirPlay nedir sorusunun yanıtını vererek içeriğimize başlayalım.

AirPlay Nedir?

Apple tarafından geliştirilen AirPlay, medyayı içeriğin oynatıldığı Apple cihazından farklı bir cihaza aktarmaya olanak sağlayan bir sistemdir. Genellikle iPhone, iPad ve Mac bilgisayarlar tarafından kullanılan AirPlay, ev içerisinde yer alan pek çok cihaz ile uyumlu bir şekilde çalışabilmektedir.

Üstelik Apple, bu paylaşımı yalnızca kendi ürettiği cihazlar arasında aktarım ile kısıtlamıyor. Tam aksine birçok farklı üretici tarafından geliştirilen teknolojik eşyalar AirPlay desteği ile piyasaya çıkıyor. Böylece iPhone ile bir film izlerken görüntüyü tek dokunuş ile televizyona aktarmak mümkün hale geliyor. Bir başka örnek ise Mac cihazınızda müzik dinlerken sesi hoparlörlere yönlendirmek olarak açıklanabilir.

AirPlay ilk olarak 2010 yılında kullanıcıların karşısına çıktı. Ürünün ilk zamanlarında yalnızca Apple cihazlar arasında aktarım sağladığı biliniyor. Ayrıca 2004 yılında bu sistemin AirTunes ismi ile anıldığı ve sadece ses içerikleri için kullanımda olduğu belirtiliyor.

Ancak zaman içerisinde bu durumun değiştiğini görmek mümkün. 2004 yılında iTunes 4.6 sürümünün bir özelliği olarak çıkan AirTunes, Apple’ın ağ üzerinden ses aktarmasına olanak sağlayan ilk sistem oldu. iOS 4.2 ile birlikte ise teknolojinin adı AirPlay’e dönüştü. Bu sürümün ardından ses dosyalarının yanına görüntü aktarımı da eklendi.

2011 yılında AirPlay sistemine ekran yansıtma özelliği de dahil oldu. Bu sayede modern sistemin temelleri atıldı demek mümkün. Güncel AirPlay sürümü ise ilk olarak WWDC17 etkinliğinde gündeme geldi. 2018 yılında ise AirPlay 2 adıyla piyasa çıktı.

AirPlay 2 ile birlikte birçok yenilik özelliğe dahil oldu. Bunların arasından en önemli birkaç tanesi; arabelleğe alma hızının gelişmesi, farklı cihazlara aynı anda ses gönderme, stereo hoparlör desteği ve kontrol kolaylıkları olarak sayılabilir. Ayrıca AirPlay 2 ile Denetim Merkezi, Ev uygulaması ve Siri üzerinden AirPlay’i kontrol etmek mümkün hale geldi.

AirPlay ile Uyumlu Cihazlar

Apple AirPlay ile uyumlu cihazları sayarken iki farklı durumdan bahsetmek mümkün. Bunlardan ilki medya göndericisi olan cihazlar oluyor. Bir diğeri ise alıcı cihazlar olarak ifade ediliyor. Adından da anlaşılacağı üzere gönderici cihazlar medya içeriğinin oynatıldığı ürünler oluyor. Alıcı cihazlar ise ses veya görüntünün aktarılacağı televizyon, hoparlör ve benzeri ürünler oluyor.

Bunun haricinde Apple TV ve HomePod cihazlarının AirPlay ile uyumlu olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu iki ürün AirPlay’in en çok kullanıldığı alıcı cihazlar arasında yer alıyor. Bunun haricinde piyasadaki birçok akıllı televizyon, hoparlör ve ses sistemi AirPlay ile uyumlu çalışıyor. Türkiye’de satışta olanlar arasından ise Samsung, LG, Sony, JBL, Bose, Belkin gibi markaları saymak mümkün.

Peki AirPlay ile medya göndermenin mümkün olduğu Apple cihazları hangileri? AirPlay için iOS 12 ve daha yüksek bir işletim sistemine sahip ürün gerekiyor. Ancak stereo HomePod desteği ve birden fazla odada aynı içeriği oynatma gibi özellikler için iOS 15’e ihtiyaç duyuluyor. Yine de temel AirPlay özellikleri için şu cihazları kullanmak mümkün:

  • iPhone 5S ya da daha yeni bir iPhone sürümü
  • iPad (2017) ya da daha yeni sürümler
  • Tüm iPad Air ve iPad Pro modelleri
  • iPad mini 2 veya daha yeni bir sürümü
  • iPod Touch 2015 veya daha yeni bir sürümü

Bu cihazları kullanarak AirPlay ile görüntü ya da ses aktarmak mümkün. Tabii ki yukarıda saydığımız üzere Apple TV ve Apple TV 4K modelleri de AirPlay alıcısı olarak destekleniyor. Mac cihazınızla birden fazla cihazı kontrol etmek için ise bilgisayarınızın iTunes 12.8 ve macOS Catalina’dan daha yüksek bir sürüme sahip olması gerekiyor.

Apple TV Ne İşe Yarar

AirPlay ile Neler Yapılabilir?

Daha önceki başlıklarda AirPlay’in neler yapabildiğine biraz da olsa değinmiştik. Ancak bu konuyu biraz daha detaylı bir şekilde ele almakta fayda var. AirPlay 2’nin en çok kullanılan özelliklerinden birisi iPhone ya da Mac cihazınızdaki görüntüyü daha büyük bir ekrana yansıtmak oluyor.

Bu ekran yansıtma işlemi sayesinde iPhone ya da Mac cihazınızda gerçekleştirdiğiniz her hareket diğer ekranda da gözüküyor. Özellikle fotoğraf göstermek için bu özelliğin son derece elverişli olduğunu söylemek mümkün. Bunun haricinde televizyonunuzda uygulaması bulunan video izleme servisleri de AirPlay desteğine sahip. Örneğin Netflix ya da Prime Video gibi servisleri telefondan kontrol etmek ve televizyondan izlemek AirPlay ile mümkün.

Tüm bunların yanı sıra AirPlay ile hoparlörlere ses aktarmak da mümkün. Böylece telefon ya da bilgisayarınızdaki müziği hoparlörden dinleyebilirsiniz. Bluetooth’tan farklı olarak AirPlay ile yapılan aktarımlarda ses kalitesinin daha iyi olduğu ifade ediliyor. Bunu sağlayan unsur ise daha yüksek bant genişliği oluyor.

AirPlay 2 ile birlikte devreye giren bir başka özellik ise birden fazla hoparlöre aynı anda ses aktarımı yapmak olarak belirtiliyor. Farklı odalarda yer alan hoparlörlere aynı anda ses göndermek bu yeni özellik ile mümkün. Aynı şekilde hangi odalarda sesin oynatılıp oynatılmayacağını da seçme imkanı mevcut. Ayrıca Apple Müzik ile kayıpsız bir şekilde HomePod ve HomePod mini cihazlarına ses aktarma imkanı da sunuluyor.

apple-homepod-mini-iphone-12-etkinligi

AirPlay’in Avantajları Nedir?

Apple’ın geliştirdiği bu sistem birçok avantajı da beraberinde getiriyor. Bunların başında tabii ki kolay kullanım imkanı yer alıyor. Eğer cihazlarınız AirPlay ile uyumluysa telefonunuzda izlediğiniz bir görüntüyü televizyona aktarmak için tek bir dokunuş yeterli oluyor.

Üstelik kolaylığın yanı sıra ürün çeşitliliği konusunda da nispeten başarılı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Yalnızca iPhone değil iPad, Mac, iPod touch gibi birçok cihazdan medya aktarımı yapmak mümkün. Üstelik görüntüleyen cihazlar arasında da farklı markalara ait televizyon, projeksiyon cihazı ve hoparlörler yer alıyor. Böylece yalnızca Apple cihazlarıyla sınırlı kalmadan da AirPlay özelliğinden faydalanmak mümkün oluyor.

AirPlay’in bir başka avantajını ise bağlantı gücü olarak nitelendirebiliriz. Wi-Fi ve internet bağlantısının sorunsuz kalması koşulunda AirPlay kesintisiz bir görüntü ve ses sağlıyor. Üstelik bu medya dosyasını herhangi bir gecikme olmadan sorunsuz bir şekilde kullanıcıya ulaştırıyor.

Önceki maddelerden birinde farklı marka desteklerinden bahsetmiştik. Ancak evinizde bir Apple ekosistemi kurduysanız AirPlay sizin için vazgeçilmez özelliklerden biri olacaktır. HomePod veya Apple TV gibi ürünler doğrudan AirPlay desteğine sahiptir. Bu sayede herhangi bir ek kuruluma ihtiyaç duymadan AirPlay’i kullanmaya başlayabilirsiniz.

AirPlay’in en önemli avantajlarından bir diğeri ise Siri desteği oluyor. Özellikle evinizi akıllı bir hale getirdiyseniz ve Ev uygulamasını kullanıyorsanız neredeyse tüm işlemleri Siri üzerinde halletmek mümkün.

Son güncellemeler ile birlikte AirPlay’e eklenen birkaç avantaj daha saymak mümkün. Bunların başında birden fazla hoparlöre aynı anda ses aktarmak yer alıyor. Ayrıca HomePod cihazlarını stereo olarak kullanmak da önemli avantajlardan birisi. Üstelik Mac cihazlarını alıcı olarak kullanmak da yeni güncellemeler ile mümkün hale geliyor.

AirPlay’in Dezavantajları Nedir?

Apple’ın bu sisteminin birçok avantajı olduğu şüphesiz. Fakat birkaç dezavantajı olduğunu da söylemek yanlış olmayacaktır. Bunların başında aynı anda sadece bir uygulama kullanma imkanı yer alıyor. Örneğin Spotify üzerinden bir şarkıyı hoparlöre aktarırken aynı anda Apple TV cihazınızda bir film aktarmanız mümkün değil. Bu nedenle AirPlay’in çoklu görevler konusunda şimdilik sınıfta kaldığını söylemek gerek.

Bir başka dezavantaj ise gönderici cihazların yalnızca Apple tarafından üretilen ürünler olması. Bir başka deyişle Apple üretimi olmayan cihazlarda AirPlay desteği görmek pek mümkün değil. Ayrıca televizyon ve hoparlörlerde AirPlay yer alsa da birçok markanın bu destekten mahrum kaldığını da söylemek yanlış olmaz.

Bir başka önemli dezavantaj ise internet bağlantısının kalitesiz olduğu durumda devreye giriyor. AirPlay aktarımı ağ üzerinden sağladığı için kalitesiz internet bağlantısı yayında kesintilere neden olabiliyor. Bu işlemin tamamen AirPlay’den kaynaklandığını söylemek doğru olmasa da bir dezavantaj olarak ele alınabilir.

AirPlay mi Chromecast mi?

Her ne kadar aynı işletim sistemlerinde yer almasalar da AirPlay ve Chromecast’i göreceli olarak karşılaştırmak mümkün. Her iki sistemin de kendine göre avantaj ve dezavantajları olduğunu söylemek gerek. Genel anlamda hangisini tercih edeceğiniz ise evinizde yer alan ürünlere göre belirleniyor.

AirPlay’in avantajlarından bahsederken saymamız gereken en önemli unsurlardan birisi kayıpsız ses kalitesi. Müzik dinlerken bu unsur büyük bir fark yaratıyor. Chromecast de oldukça başarılı bir ses kalitesi sunuyor olsa da AirPlay’in sunduğu kayıpsız ses, müzik dinleme deneyimi konusunda sistemi bir adım öne geçiriyor.

AirPlay’in öne geçtiği bir başka konu ise tüm evde kontrol sağlamak oluyor. Birden fazla cihazı aynı anda çalıştırma yeteneği sayesinde ev içinde bir bütünlük yakalamak mümkün hale geliyor. Chromecast’in ise en büyük avantajlarından birisi pek çok cihaz ile uyumlu çalışabilmesi oluyor. Bu konuda AirPlay’in oldukça önünde olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Chromecast Nedir

AirPlay’in bir başka özelliği ise tüm iPhone ve iPad modellerinde dahili olarak yer alması oluyor. Fakat yalnızca Apple ürünlerinde yer alması önemli bir dezavantaj olarak dikkat çekiyor. Öte yandan Chromecast’in pek çok cihazda bulunması ve düşük maliyeti sistemin bu konuda öne geçmesini sağlıyor.

Ancak Chromecast’in AirPlay kadar kolay bir kullanım imkanı sağlamadığı ve bazen kullanıcıyı uğraştırdığını söylemek mümkün. Özetlemek gerekirse her iki sistemin de avantaj ve dezavantajları mevcut. Evinizdeki teknolojik cihazların ne ile uyumlu olduğunu bilmek iki sistem arasında karar vermenizi sağlayacaktır.

AirPlay Nedir: Sonuç

Bu içeriğimizde Apple’ın hayatı kolaylaştıran AirPlay sisteminin ne olduğunu inceledik. AirPlay sistemi sayesinde tek dokunuşla görüntü ve ses aktarımı yapmak mümkün. Yalnızca Apple cihazlarda yer alan bu sistemin alternatiflerine karşı bariz avantajlarını da göz ardı etmemek gerekir.

Gelecek dönemde Apple’ın bu sistemi daha da geliştireceğini söyleyebiliriz. Özellikle dezavantajlar bölümünde değindiğimiz konular hakkında birçok gelişmenin gelecek yıllarda karşımıza çıkması şaşırtıcı olmayacaktır. Şu anki haliyle de son derece başarılı olan AirPlay, ilerleyen dönemde daha da değişiklik gösterebilir.

Siz AirPlay özelliğini kullanıyor musunuz? Gelecek dönemde AirPlay’de görmek istedikleriniz neler? Konuyla ilgili görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın. Ayrıca içeriğimizle ilgili düşüncelerinizi de yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz!

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiye yoğun bir ilgi duyan Mert, 10 yılı aşkın süredir teknolojik gelişmeleri ve haberleri yakından takip etmektedir. Özellikle oyunlara ve teknolojik cihazlara oldukça meraklıdır.