Hepimiz günlük yaşantımızda pek çok dosya formatı ile karşılaşıyoruz. Bu formatlardan biri de PNG olarak karşımıza çıkıyor. Bu format hepimizin adını mutlaka duymuş olduğu, yaygın olarak gördüğümüz dosya formatlarından biri. Ancak ilk kez karşılaştıysanız PNG nedir sorusunun yanıtını merak ediyor olabilirsiniz. Peki nedir bu PNG? PNG ne için kullanılır ve avantajları nelerdir?
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte PNG dosya formatının ne olduğunu anlatmaya çalışacağız. İçeriğimizde ilk olarak PNG formatı nedir sorusunu ele alacağız. Ardından bu dosya formatının ne için kullanıldığı hakkında bilgi vereceğiz. Bunun yanı sıra içeriğimizde PNG formatının avantajları ve dezavantajları, PNG dosyalarının nasıl açılacağı ve PNG dosyalarını dönüştürme hakkında bilgi bulabilirsiniz.
İçindekiler
PNG Nedir?
Yaşadığımız dünyada teknolojinin insan hayatının her alanına büyük oranda entegre olduğu su götürmez bir gerçek. Buna bağlı olarak da teknolojinin artık hayatımızın tam da merkezinde yer aldığını söyleyebiliriz. Öyle ki hemen hemen hepimiz farklı teknolojik cihazlar ile pek çok işimizi halledebilir hale geldik. Dolayısıyla teknoloji günlük yaşantımızın da merkezinde yer alıyor.
Bu durum, işimiz teknoloji ile olmasa bile pek çok yeniliğe adapte olmamızı sağladı. Bunlardan biri de elbette dosya formatları olarak karşımıza çıkıyor. Eğer aktif olarak bilgisayar kullanıyorsanız pek çok farklı dosya formatı ile karşılaşmış olmanız muhtemel. Özellikle de yaygın olarak kullanılan dosya formatları neredeyse herkes tarafından biliniyor.
Teknolojik cihazlar için oluşturulan görsel dosyalar da farklı formatlar kullanıyor. JPG ve JPEG bu dosya formatlarının en yaygın bilinenleri arasında yer alıyor. Ancak onlar kadar yaygın kullanılan bir dosya formatı daha mevcut. Eğer daha önce birkaç kez görsel indirdiyseniz PNG dosya formatını mutlaka görmüş olmalısınız. Gelin PNG’nin ne olduğuna daha yakından göz atalım.
Tam adı ile “Portable Network Graphic” olan PNG, yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi bir görsel dosya formatı olarak karşımıza çıkıyor. Dilimizde ise bu dosya formatı “Taşınabilir Ağ Grafiği” olarak biliniyor. Temelde bu dosya formatını yüksek kaliteli bir grafik formatı olarak tanımlamak mümkün. Bu dosya formatının hayatımıza girişi ise 1995 yılına dayanıyor.
PNG dosya formatı, görüntüleri sıkıştırılmamış olarak saklıyor. Aynı zamanda bu görüntüler yüksek kaliteli olarak saklanıyor. Böylece görüntülerin gerçek renklerini kullanmak da mümkün hale geliyor. Üstelik PNG dosya formatı, görüntünün arka planında saydamlık oluşacak şekilde görüntüyü kullanmanıza olanak tanıyor.
PNG Formatı Ne için Kullanılır?
Sanıyoruz ki PNG formatının ne olduğu hakkında yeterince bilgi verdik. Ancak bu dosya formatının ne olduğunun yanı sıra ne için kullanıldığı da merak edilenler arasında yer alıyor. Temelde söyleyebiliriz ki çok yönlü olarak dönüştürmenize olanak tanıyan bu dosya formatının günümüzde pek çok kullanım alanı mevcut. Bu da onun yaygın şekilde kullanılan görsel dosya formatları arasında olmasının en önemli nedenlerinden biri.
PNG dosya formatının en sık kullanıldığı alanlardan biri logo tasarımı olarak karşımıza çıkıyor. İçeriğimizin bir önceki başlığında söz ettiğimiz gibi PNG dosyaları görüntünün arka planındaki saydamlığı koruyor. Bu sayede PNG formatında görseller başka bir görsel üzerinde doğal hali ile kullanılabiliyor. Böylece logo tasarım işlemleri esnasında görüntü üzerinde istediğiniz şekilde katmanlandırma yapmanız mümkün hale geliyor.
Bu dosya formatının yaygın şekilde kullanıldığı alanlardan biri de çizelge ve grafik oluşturmak oluyor. Bu format, görsellerin kayıpsız olarak sıkıştırılmasına olanak tanıyor. Yani PNG formatındaki görseller kendine ait tüm verileri en doğru şekilde koruyor. Dolayısıyla PNG dosyaları kullanarak detaylı çizelge ve grafikler hazırlamanız mümkün.
En yaygın kullanım alanları bunlar olsa da PNG dosya formatını farklı amaçlar için de kullanmanız mümkün. Özellikle de arka planda farklı renkler istemediğiniz takdirde PNG dosyalarını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Böylece herhangi bir karmaşa yaratmadan görselleri dilediğiniz şekilde sunabilirsiniz.
PNG Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları
Diğer görsel dosya formatlarına kıyasla PNG dosya formatının pek çok yönden avantajı olduğunu söylemek mümkün. Ancak dünya üzerindeki her şeyde olduğu gibi bu dosya formatının da artılarının yanında bazı eksileri olduğunu söylemek mümkün. Dolayısıyla bu dosya formatının ne olduğunu açıklamaya çalışırken hem avantajlarına hem de dezavantajlarına değinmenin faydalı olacağını düşünüyoruz. Gelin, lafı daha fazla uzatmadan PNG formatının avantajları ve dezavantajları ile içeriğimize devam edelim.
PNG Avantajları
Dosya türlerinin kullanıcılarına sağladıkları çeşitli avantajlar mevcut. Bu noktada PNG’nin kullanıcılarına sağladığı avantajları şu şekildedir:
- Bu dosya formatının en büyük avantajlarından biri görüntüyü sıkıştırmadan saklaması olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla PNG görsellerinin oldukça yüksek kalite ve çözünürlüğe sahip olduğunu söyleyebiliriz.
- Bu formattaki görseller sıkıştırıldığında da görüntü üzerinde kalite kaybı yaşanmaz. Bu sayede görselleri saklamak ve aktarmak çok daha kolay oluyor.
- PNG dosya formatı, görüntü arka planında saydamlığı destekliyor. Dolayısıyla farklı renklerde arka plana sahip görüntüler yerine arka planı şeffaf olan görüntüler kullanmak mümkün hale geliyor. Bu özelliği PNG görüntülerin farklı görseller üzerinde rahatlıkla kullanılmasına olanak tanıyor.
- Bu dosya formatı ile saklanan görselleri çok yönlü olarak düzenlemek mümkün. Açık formatta olan PNG görselleri, herhangi bir patente sahip olmadığından dolayı farklı yazılımlarda rahatlıkla düzenleyebilirsiniz
- PNG dosya formatının işleyebileceği renk skalası oldukça geniş. Dolayısıyla bu dosyalar oldukça ayrıntılı şekilde görüntü depolayabiliyor. Üstelik görsel renklerini de olduğu şekilde korumak mümkün hale geliyor.
PNG Dezavantajları
PNG kullanmanın avantajları olduğu gibi çeşitli dezavantajları da mevcut. Bu dezavantajları şu şekilde listeleyebiliriz:
- Bu format ile saklanan dosyaların en büyük dezavantajının diğer görsel dosya formatlarına kıyasla daha büyük boyutlara sahip olması olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bu dosya formatı görselin tüm orijinal verilerini koruyor. Dolayısıyla da indirdiğiniz cihazda diğer dosya formatlarına kıyasla daha fazla yer kaplıyor.
- Bazı dosya formatlarının aksine PNG animasyonları desteklemez.
- PNG dosyaları görselin arka planını saydam olarak saklayabiliyor. Ancak kimi zaman bu saydam alan görselin dış kenarlarında bozulmalar yaşanmasına neden olabiliyor.
- Bu dosya formatı tamamen dijital olarak tasarlandığından dolayı CMYK renk modlarını desteklemez. Dolayısıyla PNG dosya formatında saklanan bir görselin basımı diğer formatlara göre daha zor oluyor.
- Bu formatta saklanan görsellerin boyutları daha yüksek olduğundan dolayı web site hızının düşmesine neden olabiliyor.
PNG Dosyaları Nasıl Açılır
Günümüzde farklı görsel dosya formatlarından söz etmek mümkün. Bunlardan bazıları ise oldukça yaygın şekilde kullanılıyor. PNG dosya formatı da bunlardan biri. PNG nedir sorusunu içeriğimizin ilk başlığında sizler için açıkladık. Ancak bu dosya formatı ile ilk kez karşılaşanların merak ettiği tek soru bu değil. PNG dosyaları nasıl açılır sorusu da pek çok kişi tarafından merak ediliyor.
Aslında bu dosyaları açmak için kullanmanız gereken özel bir yöntemden söz etmeye gerek yok. Çünkü günümüzde bu dosya formatı kullandığımız pek çok cihaz tarafından destekleniyor. Herhangi bir lisansa sahip olmayan PNG dosyalarını günümüzde neredeyse her cihazda kolaylıkla açmanız mümkün. Bunun için yapmanız gereken tek şey dosyanın üzerine iki kere tıklamak oluyor.
Aynı zamanda günümüzde yaygın olarak kullanılan tüm internet tarayıcıları da PNG dosya formatını destekliyor. Yani eğer bu uzantıya sahip bir dosyayı açamadıysanız onu doğrudan kullanmakta olduğunuz tarayıcıya da sürükleyebilirsiniz. Böylece dosyanın oldukça kolay bir şekilde açıldığını göreceksiniz.
JPEG ile PNG Arasındaki Fark Nedir?
Dijital görseller söz konusu olduğunda akla gelen ilk dosya formatlarından biri JPEG olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki neredeyse herkes bu dosya formatını hayatında en az bir kere görmüştür. Ancak PNG ve JPEG her ikisi de birer görsel dosya formatı olsalar da oldukça farklı özelliklere sahip olduklarını söyleyebiliriz. PNG nedir sorusunu yanıtlarken bu iki dosya formatı arasındaki farkları da açıklamadan geçmemek gerek.
- İki dosya formatı arasındaki en önemli farklardan biri görüntü kalitesi konusunda karşımıza çıkıyor. İçeriğimizde daha önce söz ettiğimiz gibi PNG formatındaki görseller oldukça yüksek çözünürlüğe sahip. Üstelik dosyaları sıkıştırsanız bile görüntü kalitesinde herhangi bir kayıp söz konusu olmuyor. Ancak JPEG dosyalarında durum daha farklı. Çünkü bu dosyalarda sıkıştırma yaptığınızda görüntü kalitesinde kayıp yaşıyorsunuz.
- Her ne kadar görüntü kalitesi PNG dosyalarına göre düşük olsa da JPEG formatı fotoğraflar için sıklıkla kullanılıyor. PNG formatı ise günümüzde daha çok grafikler için tercih ediliyor.
- JPEG dosya formatı, görüntü arka planındaki saydamlığı desteklemiyor. Dolayısıyla arka planı şeffaf bir görsel istiyorsanız JPEG sizin için uygun format olmayacaktır. Bu tarz görseller için PNG formatını tercih etmeniz gerekiyor.
PNG Dönüştürme Nasıl Yapılır?
Günümüzde teknoloji oldukça gelişmiş bir noktada. Bu gelişme bizlere pek çok kolaylık sağlıyor. Böylece birçok şeyi tek tıkla halletmek mümkün hale geldi. Görsel dosya formatlarını değiştirmek de yaşadığımız dünyada oldukça kolay bir şekilde yapabileceğiniz işlemler arasında yer alıyor. Bir PNG dosyasını farklı bir dosya formatına dönüştürebileceğiniz gibi farklı formattaki bir görseli de PNG dosyası olarak kaydedebilirsiniz.
PNG Dosyasını Farklı Bir Formata Dönüştürme
Eğer PNG dosyasını farklı bir formatta (örneğin; JPEG) kaydetmek istiyorsanız bu işlemi saniyeler içinde yapabilirsiniz. Üstelik bunu farklı yazılımlar kullanarak yapmanız da mümkün. Ancak bunu yapmanın en kolay yolu Paint kullanmak olacaktır. Eğer Paint üzerinden PNG dosyasını farklı bir formatta kaydetmek istiyorsanız yapmanız gereken aşağıdaki adımları izlemek:
- İlk olarak cihazınızda “Paint” uygulamasını açın.
- Ardından sol üst kısımda göreceğiniz “Dosya” seçeneğine tıklayın ve “Aç” seçeneğine tıklayarak devam edin.
- Bu aşamada dönüştürmek istediğiniz dosyayı seçin.
- Ardından yine “Dosya” sekmesinden “Farklı Biçimde Kaydet” seçeneğine tıklayın.
- Son olarak kaydetmek istediğiniz dosya formatını seçin ve “Kaydet” butonuna tıklayın.
Farklı Bir Görüntü Dosyasını PNG Formatına Dönüştürme
Bir PNG dosyasını farklı bir formatta kaydedebileceğiniz gibi farklı bir formattaki görseli de PNG formatına dönüştürebilirsiniz. Bu işlemi yine aynı şekilde Paint üzerinden yapmanız mümkün. Ancak eğer istediğiniz arka planda saydamlık oluşturmaksa bunu Paint üzerinden yapmanız mümkün değil. Bunun için Adobe Photoshop yazılımını kullanarak aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- İlk olarak dönüştürmek istediğiniz dosyayı “Adobe Photoshop” üzerinden açın.
- Ardından “Windows>Layers” seçeneklerine sırasıyla tıklayın.
- Bu aşamada “Background Layer” seçeneğine tıklayarak devam edin.
- Karşınıza çıkacak panel üzerinden “Opacity” seçeneğini bulun. Buradaki değeri değiştirerek arka planı dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
PNG dönüştürme işlemi için Canva başta olmak üzere çeşitli online fotoğraf düzenleme araçlarını da kullanabilirsiniz.
PNG Nedir: Genel Değerlendirme
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte PNG nedir sorusunu ele aldık. İçeriğimizde öncelikle bu dosya formatının ne olduğu hakkında bilgi verdik. Bunun yanı sıra PNG dosyalarının ne için kullanıldığını da açıkladık. Aynı zamanda PNG dosyalarının önemli avantajları ve dezavantajlarından söz ettik. İçeriğimizi okuyarak PNG dosyaları nasıl açılır, JPEG ile farkları nelerdir ve PNG dönüştürme işlemi nasıl yapılır gibi sorularınıza da yanıt bulabilirsiniz.