Telefon, insan hayatının önemli bir parçası haline geldi. Artık günlük yaşantımızda işlerimizin çoğunu telefon üzerinden yapabiliyoruz. Dolayısıyla cihazımızın kullanışlı olması hayatımızın akışı için oldukça önemli bir role sahip. Telefon alırken; hız, dayanıklılık, kamera kalitesi, tercih edilebilirlik gibi birçok özelliklere bakıyoruz. Bu özelliklere ek olarak ekran koruyucular da önem taşıyor. Nano ekran koruyucusu da bunlardan biridir. Peki nano ekran koruyucu nedir?
Telefonlarda cihazın virüs koruması, gereksiz dosya temizliği gibi iç bakımının yanı sıra, dış bakımında yer alan ekran koruması da oldukça önemlidir. Çünkü, telefonunuzun orijinal ekranı kırıldığında, ekran tamir veya değişiklik ücreti kullanıcıların bütçesi için can sıkıcı olabiliyor.
Kişiler de ekran korumasını, telefonlarına ekran koruyucusu taktırarak sağlamaya çalışmaktadırlar. Piyasada çeşitli ekran koruyucuları vardır. En uygun fiyatlı olan ekran koruyucuları, genellikle plastik ekran koruyucudur. Bu ekran koruyucuları, cihazlar için tamamen koruma sağlamadıklarından dolayı telefon kullanıcıları daha etkili ve sağlam koruyucuları tercih ediyorlar. Bunlardan birisi de nano ekran koruyucu olarak karşımıza çıkıyor.
Peki nano ekran koruyucu nedir? Gelin yazımızın devamında birlikte bu ekran koruyucu türüne daha yakından bakalım.
İçindekiler
Nano Ekran Koruyucu Nedir?
Telefonlar, her zaman düşme ihtimali içindedir ve düştüğünde ise ekranın veya kasanın kırılma olasılığı yüksektir. Bu yüzden telefonunuzun ekranını; çarpma, düşme gibi etmenlerden yüksek oranda koruyacak bir koruyucu ile güven altına almak gerekiyor. Bu noktada erkan koruyucular karşımıza çıkıyorlar. Ekran koruyucular, teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha gelişmiş bir hâl almaya başladılar. Nano ekran koruyucular, gelişmiş ekran koruyucu modellerinden birisi olarak karşımıza çıkıyorlar.
Nano ekran koruyucu, nano camından yararlanarak tasarlanmış bir üründür. Bu koruyucunun toplam kalınlığı yaklaşık 0.35 mm şeklindedir. Koruyucunun yüzey katmanı; plastik, 6H sertliğinde ve akıllı darbe koruması özelliğindedir. Diğer yandan koruyucunun alt katmanı ise; yumuşak termoplastik poliüretan (TPU) ve nano-supramoleküler malzemeden üretilmektedir.
Nano ekran koruyucu, adından da anlaşılacağı üzere nano kaplama sayesinde oluşturulmuştur. Nano kaplama ise nanometre ölçeğinde parçacıkları olan kimyasal bileşenlerle yüzeyin nanometre ve alt mikrometre aralığında tasarlanmasıdır. Böylelikle nano ekran koruyucu nedir sorusunu yanıtlamış olduk. Şimdi ise nano ekran koruyucularının özellikleri hakkında bilgi verelim.
Nano Ekran Koruyucusunun Özellikleri Nelerdir?
Nano ekran koruyucu nedir sorusunun yanıtını verdikten sonra bu koruyucusunun özellikleri hakkında da bilgi vermek faydalı olacaktır. Çünkü telefon kullanıcıları, ekran koruyucu seçerken bu koruyucuların dayanıklılık seviyelerine göre tercih yapmaya çalışmaktadırlar.
Bazı telefonların kenar bölümleri kavislidir. Örneğin Samsung ‘Edge’ serisinde kavisli tasarım vardır. Bazı ekran koruyucular, bu tasarıma sahip telefonların ihtiyacını karşılamamaktadır. Ancak nano ekran koruyucular, esnek yapıları sayesinde kavisli telefon modellerine uyum sağlamaktadır.
Nano ekran koruyucularının bir diğer özelliği ise yüzey yapısında su itici ve yağ itici özelliğe sahip olmasıdır. Bu sayede telefon ekranınıza gelen su, orijinal ekranınıza işlemeyecektir. Nano kaplamanın bir diğer özelliği ise darbelere ve yüksek basınca karşı dayanıklı olması amacıyla tasarlanmasıdır.
Nano ekran koruyucusunun içeriğinde kullanılan maddeler sayesinde bu ekran koruyucularında hava geçirgenliği ve bakteri oluşumunu engelleme özellikleri de yer almaktadır. Yine içeriğindeki maddeler ile koruyucunun eskime süresi de uzamaktadır.
Bunun yanında nano ekran koruyucu; çizik, leke ve kimyasal ürünlere karşı dayanıklı olması amacıyla üretilmiştir. Ayrıca görsel düzenlemeler sayesinde bu ekran koruyucuları; ışık emilimi, yansıma ve geçirgenlik konusunda da oldukça başarılıdırlar.
Nano Ekran Koruyucusunun Avantajları Nelerdir?
Yazımızda nano ekran koruyucusunun özelliklerinden bahsettikten sonra bu koruyucusunun avantajlarından da bahsetmek de faydalı olacaktır. Nano ekran koruyucusunun kavisli cep telefonlarında da uyumlu olması, bu ekran koruyucusunun daha çok telefon kullanıcısına hitap etmesini sağlamaktadır. Bazı ekran koruyucu çeşitleri, kavisli telefon modellerine uygun tasarlanmadığı için nano ekran koruyucular bu durumda kullanıcılara avantaj sağlamaktadır.
Nano ekran koruyucularının yüzey yapısındaki özellikleri sayesinde telefonunuza dökülen su, orijinal ekrana geçmeyecektir. Aynı şekilde, ekranda yağlanma da olmayacaktır. Bu da bu ekran koruyucusunun daha tercih edilebilir olmasını sağlamaktadır.
Nano ekran koruyucusunun bir diğer avantajı ise içeriğinde yer alan maddelerin kabarcık oluşumunu ve bakteri oluşumunu engellemesidir. Düzgün bir uygulama ile telefonunuzda kabarcık oluşumu sıfırlanıp bir daha bu sorun yaşanmayacaktır.
Bunun yanında nano ekran koruyucusunun ekran rengini koruyan, soluk ve bulanık göstermeyen bir çözünürlüğü vardır. Renk üretiminde de %30 bir artış yaparak ekranın görsel algısı artırılmıştır. Bu sayede telefonunuzda ekran koruyucu yokmuş gibi bir his oluşacaktır.
Nano ekran koruyucular, çatlama konusunda oldukça güçlü bir yapıya sahiptirler. Yüzey katmanındaki 6H sertlik ve akıllı darbe koruması sayesinde telefonunuzun ekranı, kırılma konusunda dayanıklı olacaktır. Ayrıca 6H sertlik, şok ve patlamaya karşı da yüksek miktarda dayanıklılık göstermektedir. Sertlik seviyesi sayesinde bu ekran koruyucuları, daha dayanıklı ve görünmez yapıdadırlar.
Nano ekran koruyucu; toz, parmak izi ve leke konusunda da avantaj sağlamaktadır. Bu ekran koruyucuları, lekeleri belli etmeyecek şekilde nano hidrofobik bir tasarıma sahiptir. Yani nano ekran koruyucuları temizleme konusunda fiber bez yeterli olacaktır.
Nano Ekran Koruyucusunun Dezavantajları Nelerdir?
Nano ekran koruyucusunun avantajlarının yanı sıra bazı dezavantajları da yer almaktadır. Bunlardan ilki, nano ekran koruyucularının yerleştirilme aşamasından önceki sıvı uygulama anıyla karşımıza çıkmaktadır. Sıvının telefonu koruma süresi sınırlıdır. Genelde 1.5-2 yıllık süreyle telefonu korumaktadır. Bu da uzun ömürlü olmasını kısıtlamaktadır.
Diğer dezavantaj ise telefonunuzun orijinal ekranındaki kusurlarla ilgilidir. Eğer telefonunuzda çatlak veya kırılma varsa nano ekran koruyucu, bu çatlakları korumayacaktır. Bu yüzden cihazınızın orijinal ekranında çatlak olmamasına dikkat ederek nano ekran koruyucusunu takmanızı öneririz.
Nano ekran koruyucusunu takmadan önce uygulanan koruyucu sıvı, çıkarma işlemi olarak kolay olmamaktadır. Çünkü, sıvıyı uyguladığınız andan birkaç dakika sonrasında telefon, bu sıvıyı tamamen emecektir. Bu da koruyucuyu ani bir şekilde çıkarmanız gerektiğinde sizi zorlayacaktır.
Nano ekran koruyucu nedir sorusunun ardından, nano ekran koruyucusunun avantajları ve dezavantajlarından da bahsetmiş olduk. Piyasada çoğunlukla nano ekran koruyucu ve temperli ekran koruyucu arasında bir kıyaslama yapılmaktadır. Biz de bu konu hakkında bilgi verelim.
Nano Ekran Koruyucu mu Temperli Ekran Koruyucu mu?
Bu iki ekran koruyucusu da telefon kullanıcıları tarafından oldukça fazla tercih edilmektedir. Ancak tabii bu iki koruyucuyu birbirinden ayıran ve benzer özellikleri barındıran bazı faktörler vardır. Şimdi bu konu hakkında bilgi vererek karşılaştırma yapalım.
Nano ekran koruyucusundaki TPU katmanı, darbelere ve patlamalara karşı ekstra bir koruma sağlamaktadır. Temperli ekran koruyucunun da belli oranda koruması vardır. Ancak yine de temperli ekran koruyucusunun kırılması, nano ekran koruyucuya göre daha kolay olacaktır. Temperli cam, çarpma veya düşme durumunda kolay bir şekilde kırılma ihtimaline sahiptir.
Temperli camın ömrü 6 ay gibi bir süreyle sınırlıyken, nano cam koruyucusunun ömrü 2 yıla kadar çıkmaktadır. Nano ekran koruyucusundaki yumuşak ve yüksek kalitedeki malzeme, ekran koruyucusunu daha dayanıklı yapmaktadır.
Nano ekran koruyucusunu temizleme işlemi, fiber bez yardımıyla olur ve bu işlem oldukça basittir. Fiber bez ile silindikten sonraki görüntü, kısa sürede pürüzsüz hale gelecektir. Diğer yandan, temperli ekran koruyucuyu temizlemek daha zahmetli olacaktır.
Nano ekran koruyucusunu yerinden çıkarmak zor ve riskli olurken temperli ekran koruyucuda bu işlem daha az zahmetli ve risksiz olacaktır. Böylelikle Nano ekran koruyucu ve temperli ekran koruyucu arasında bir karşılaştırma yapmış olduk.
Neden Ekran Koruyucusuna İhtiyacınız Var?
Telefon kullanıcıları, telefonlarını kullanırken ekranın dokunmatiği konusunda hassasiyete sahip olmaktadır. Bu yüzden kullanıcılar, telefonun dokunmatiğine zarar verecek veya kalın bir tabaka hissiyatı yaşatacak ürünler kullanmak istememektedir. Bazı kullanıcılar, ekran koruyucusu kullanarak telefonun iyi dokunuş hissinden mahrum kalacaklarını düşündükleri için telefonlarına ekran koruyucusu takmamayı tercih ederler.
Ancak bu düşünce temel olarak yanlıştır. Çünkü gelişen teknoloji ile birlikte yeni nesil ekran koruyucuları, telefonu sadece korumakla kalmayıp, aynı zamanda dokunma hissi konusunda kullanıcıya rahatsız vermeyen şekilde tasarlanıyorlar.
Ekran koruyucularının temel amacı, cihazların ekranına ekstra dayanıklılık sağlamaktır. Adından da anlaşılacağı üzere ekran koruyucuları, cihazın ekranına gelecek büyük hasarları korumak için üretilmektedirler.
Telefonlar veya diğer elektronik cihazlar, kullanım sürecinden dolayı bir süre sonra yıpranırlar. Eğer bu cihazlar dokunmatik özelliğe sahipse, yıpranma düzeyi iki katına yükselecektir. Ekranın görüntüsüne etki eden parmak izi ve lekeler fazla olursa ekran koruyucusunda değişim olur. Ancak bu izler, kolaylıkla temizlenebilirler. Çünkü parmak izleri, orijinal ekrana değil ekran koruyucusuna gelecektir ve ufak bir temizlemeyle bu lekeler yok olacaktır.
Ekran koruyucuları; kalıcı çizikler, lekeler, kir gibi etkenlerden telefonun ekranını korumaktadırlar. Ekran koruyucularının çoğu, ekrana gelen ışığı dağıtma konusunda da yardımcı olmaktadırlar. Bu özellik, mat ekran koruyucularında daha yüksek orandadır.
Ekran koruyucusu sayesinde kişiler, güneşli ortamda veya parlak ışık altında telefon kullanırken göz sağlıklarını koruma altına alabilirler. Buna ek olarak bazı ekran koruyucuları, telefonu UV ışığından da korumaktadırlar.
Telefonunuzun ekranı hasar gördüğü zaman bu ekranı tamir ettirmek veya değiştirmek oldukça maliyetli olacaktır. Bundan dolayı telefonunuzun ekranı hasar görmeden önce bir ekran koruyucusu kullanmak hem telefon sağlığınız için hem de bütçeniz için faydalı olacaktır.
Bunun yanı sıra bazı ekran koruyucular, belirttiğimiz gibi ekranı korumak dışında birkaç işleve daha sahiptirler. Bundan dolayı ekran koruyucu kullanmak bazı noktalarda telefon kullanma deneyiminizi geliştirecektir.
Genel Değerlendirme
Ekran koruyucular, günümüzde en çok kullanılan telefon aksesuarlarından birisi olarak ön plana çıkmaktadırlar. Gelişen teknolojiyle birlikte bu aksesuarın çeşitli modelleri geliştirilmiştir. Plastik bir koruyucu, ekranın çizilmesine karşı telefonunuzun ekranını belirli bir oranda korur. Temperli koruyucu, plastik koruyucuya göre daha sağlamdır. Ancak nano ekran koruyucu ise yüzeyinde yer alan maddeler sayesinde daha yüksek dayanıklılık sağlamaktadır.
Çizilme, kırılma, bakteri oluşumu, lekelenme gibi riskli ve can sıkıcı durumlardan telefonunuzu korumanın en temel yolu, ekran koruyucusuna sahip olmaktır. Seçeceğiniz ekran koruyucusu ise telefonunuzun ekranının korunma sürecinde oldukça önemli bir rol oynayacaktır.
Daha ucuz ve ince yapıda bir ekran koruyucusu seçerseniz, telefonunuzun ekranı yüksek oranda korunmayacaktır. Ancak belirli bir kalitenin üstünde bir ekran koruyucusu seçerseniz telefonunuzun ekranı çok daha güvende olacaktır. Bu noktada nano ekran koruyucusu da ihtiyacınızı yüksek oranda karşılayacaktır.
Bu içeriğimizde nano ekran koruyucu nedir sorusunun yanıtını verdik. Bunun yanı sıra nano ekran koruyucusunun özelliklerinden de bahsettik. Ayrıca nano ekran koruyucusunun avantajları ve dezavantajlarına da değindik. Her ne kadar yazımızda daha çok telefonlar üzerinden ilerlesek de nano ekran koruyucuların tabletler için de kullanıldığına değinmekte fayda var.
Sizler de nano ekran koruyucu hakkında sorularınızı ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.