VoLTE Nasıl Kapatılır?

Yeni telefon modelleri ile birlikte yeni iletişim teknolojileri piyasaya sürülüyor. Telefon görüşmelerinin kesintisiz ve kaliteli olmasını sağlayan 3G, 4.5G ve 5G teknolojisi bunlardan bazıları. Bu bağlamda VoLTE teknolojisi de iletişim alanında önemli rol oynuyor. Peki VoLTE tam olarak nedir? Kullanmak istemezseniz VoLTE nasıl kapatılır?

Günümüzde iletişim son derece önemli bir kavram olarak öne çıkıyor. Dijital ve teknolojik alanda da sağladığımız iletişim modelleri, kavramları tamamlayan önemli unsurlar arasında yer alıyor. Öte yandan her yaştan insanlar da akıllı telefon kullanıcısı olarak iletişim de rol alıyor.

4.5G telekomünikasyon hizmeti ile birlikte VoLTE teknolojisi de hayatımıza giren bir kavram olarak gelişti. Telekomünikasyon hizmeti 4.5G’ye baktığımızda yüksek mobil internet hızı, yüksek data kapasitesi ve düşük gecikme süresi sunan bir hizmet görülmektedir.

Bu bağlamda gelişen VoLTE teknolojisi ise telefon görüşmelerinde yardımcı olmaktadır. Peki bu teknoloji ne yapar? Görüşme sırasında sesin anlaşılmaması ya da görüşmenin kesilmesi sorunlarına çare bulmaktadır. Ayrıca bu görüşme yalnızca sesli görüşme ile sınırlı değildir. Bunun yanı sıra görüntülü görüşmelerde de yüksek netlik ve ses kalitesi sağlamaktadır.

Apple cihazların iPhone 6 ve sonraki modellerinde desteklenen VoLTE teknolojisi, Android cihazlarda da uzun süredir bulunuyor. Aynı zamanda günümüz akıllı telefonlarında da günden güne kullanılmaya devam ediyor.

Birkaç yıl önceye kadar operatörlerde özellik için sunulan cihaz desteği kısıtlıyken bugün ise çoğu cihazın desteklendiğini görmek mümkün. Peki ya VoLTE tam olarak nedir? VoLTE nasıl kapatılır? VoLTE’nin avantajları nelerdir? Eğer siz de bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız bu içeriğimiz tam size göre.

VoLTE Nedir?

VoLTE, dördüncü nesil (4G) bir mobil iletişim teknolojisi olan ‘Voice Over Long Term Evolution’ kavramının kısaltımıdır. Detaylı açıklamak gerekirse VoLTE teknolojisi altında ses, bir LTE ağı üzerinden taşınarak kristal kalitesinde sesli ve görüntülü konuşmalar sağlar. Ayrıca en büyük yeniliklerinden birisi de HD+ olarak adlandırılan berrak ses kalitesi olarak öne çıkıyor.

Temelde telefon görüşmelerinden ibaret olsa da, geleneksel cep telefonu ağları yerine verileri kullanmaktadır. Aynı zamanda tüm aramalar, SMS ve web gezintileri yalnızca veri kanalları üzerinden iletilmektedir.

2009 yılında 3G teknolojisi ile birlikte mobil internet alanında önemli bir ivme yaşanmıştı. Ardından tam 7 yıl sonra 1 Nisan 2016 tarihinde ise 4.5G teknolojisine geçiş gerçekleşti. Bu teknolojiler ile birlikte yapılan görüşmeler de ses kesintisi ya da ses kalite bozukluğu da ortadan kalktı. Bu gibi problemleri ortadan kaldıran teknoloji ise VoLTE özelliği olarak gelişti. Peki VoLTE özelliği nasıl kapatılır? Gelin bu sorunun yanıtını yakından inceleyelim.

VoLTE Nasıl Kapatılır?

Günümüzde iletişim alanında aktif rol alan telefon operatörleri sayesinde birçok ileri teknoloji sunuldu. Öte yandan pek çok iletişim problemi de geride kaldı. İletişim teknolojisinde önemli bir kavram olan VolTE nedir sorusunu da cevaplandırdık.

Peki akıllı telefonların çoğunda bulunan ve operatörlerinde desteklediği bu servis teknolojisini kapatmak mümkün mü? Akıllı telefonlarda bulunan VoLTE özelliği kolayca açılıp kapanabilmektedir. Peki bu özellik nasıl kapatılır?

VoLTE kapatma işlemi operatör ve cihaz tarafında ayrı ayrı olmak üzere iki farklı yolla gerçekleşmektedir. Cihaz üzerinden yapılan işlemler de telefonlarda sıklıkla görülen pek çok teknik yol gibi Ayarlar menüsü aracılığıyla yapılmaktadır. Ancak takip edilmesi gerekenler yollar farklılık gösterebilmektedir.

Öte yandan operatör yolu ile özelliğin kapatılması ise servis sağlayıcısına uygun kodu kullanmak ile mümkün oluyor. Ayrıca bu özelliği kapatmanın bir diğer yolu da operatörün müşteri hizmetleri ile iletişime geçilmesi sonucunda gerçekleşiyor.

Vodafone kullanıcılarının otomatik gelen özelliği kapatmak için müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekiyor. Öte yandan Türk Telekom ve Turkcell için ise kullanıcıların bir SMS göndermeleri gerekmekte. Türk Telekom için “IPTAL VoLTE” yazarak 5555’e SMS göndermeleri gerekirken; Turkcell için ise “IPTAL HDSES” yazarak 2200’a SMS göndermeleri gerekiyor.

Andorid için Devre Dışı Bırakma

  • VoLTE etkinleştirmek ya da kapatmak istiyorsanız telefonun Ayarlar menüsüne girmeniz gerekmektedir.
  • Ayarlar menüsünün ardından ‘Bağlantılar’ ve ‘Mobil Ağlar’ seçeneklerini izleyerek VoLTE Aramaları butonu pasif hale getirilmelidir.
  • Ancak bazı operatör seçeneklerinde bu ayarı bulunmamaktadır. Bu nedenle özelliği etkinleştirme ya da kapatmanın yolu müşteri hizmetleri ile görüşmek olacaktır. Tüm bunlara ek olarak özelliği kapatma işlemi için yönlendirdiğimiz seçenekler telefon marka ve modellerine göre değişiklik gösterebilmektedir.
  • Diğer seçenekler arasında Samsung cihazlarda servis ayarını kapatmak için ‘Arama Ayarları’ üzerinden ‘Giden Sesli Arama – Uygun Olduğunda VoLTE Kullan’ seçeneğinin işareti kaldırılmaktadır.
  • LG marka telefonlarda ise ayarı devre dışı bırakmanın yolu ‘HD – Görüşme’ seçeneğinde onay işaretini kaldırmak ile mümkün oluyor.
VoLTE

iPhone için Devre Dışı Bırakma

Android işletim sistemine kıyasla iPhone modellerinde VoLTE özelliğini kapatmak için iki yöntem mevcut. Bunlardan birisi daha önce de belirttiğimiz gibi operatörü arayarak gerçekleşiyor. Bir diğer yöntem için ise şu adımları takip etmeniz gerekiyor:

  • iPhone kullanıcıları için bu servis özelliğini devre dışı bırakacak seçenek ‘Hücresel Veri’ ayarları altında bulunmaktadır.
  • Ayarlar menüsü üzerinden Hücresel seçeneğine ulaşın. Ardından Hücresel Veri seçeneğinin altında yer alan ‘Seçenekler’e tıklayın.
  • Seçenekler kısmında cihazınızın hangi mobil veriyi kullandığını görebilirsiniz. Burada ise ‘Ses ve Veri’ seçeneği üzerinden VoLTE alan modunu devre dışı bırakabilirsiniz.

VoLTE Teknolojisi Ne İşe Yarar?

VoLTE servisi ise ses kullanımına olanak sağlayan 4.5G hizmeti olarak tanımlanabilmektedir. Voice Over LTE (Volte) servisi, telefon operatörlerinin sağlamış olduğu telekomünikasyon servisidir. Servis, HD kalitede görüşmeler sağlamaktadır.

Aynı zamanda gürültülü bir ortamda dahi sessiz bir alanda konuşuyormuş gibi üstün bir ses deneyimi sunmaktadır. Ayrıca VoLTE teknolojisi, görüşme sırasında yaşanan mobil veri kesintisi, arka planda çalışan uygulamaların durdurulması gibi çeşitli problemleri de ortadan kaldırmaktadır.

Teknoloji beraberinde hem avantaj hem de dezavantaj getirmektedir. Bu bağlamda teknolojinin sizin için ne anlam ifade ettiği önemli hale gelir. İletişim teknolojisi alanında yer alan VoLTE kavramı da bunlardan biri. Peki VoLTE tam olarak ne işe yarıyor?

Özellikle telefon görüşmelerinde kullanıldığı için arama önemli olmaktadır. VoLTE araması ile hem görüşmenin kalitesi hem de ilk arama anında telefonun çalma süresi kısalmaktadır. Aynı zamanda sesli aramaların bağlanma süresi 1 saniyenin altına kadar düşmektedir.

VoLTE

VoLTE araması gerçekleştiğinde karşı tarafa konum da iletilmektedir. Hatta veri ve ses kullanımına izin verdiği için görüşmeler sırasında telefonunuz arka planda dosya indirme gibi çeşitli işlemlere devam edebilmektedir. Bu özellik çoğu akıllı telefonda bulunmaktadır.

Mobil data şebekesi ve WiFi üzerinden kurulan bağlantı ile VoLTE araması yapmak için 4.5G abonesi olmak ve 4.5G SIM kartı kullanmak gerekmektedir. Böylece mobil data hattı üzerinden sesli aramalar gerçekleşmekte ve hızlı ve kesintisiz iletişim mümkün olmaktadır. Öte yandan LTE yerine en modern VoLTE teknolojisini kullanmak çeşitli nedenler bakımından avantajlıdır.

Ancak tıpkı avantajları da bulunduğu gibi teknolojinin dezavantajları da bulunmaktadır. Bu dezavantajlardan bazıları cihazın teknolojiye uyumlu olması ve 4G kapsamının kullanılabilir olma durumudur. Teknolojiyi kullanmak için cihazın LTE teknolojisini desteklemesi gerekmektedir.

Aynı zamanda kullanıcının servisi aktif hale getirmesi de gerekmektedir. Ancak dilediğiniz zaman bu özelliği kapatabilmeniz de mümkün.

Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Modern teknolojilerden birisi olan VoLTE teknolojisini benimsemek çeşitli nedenlerden faydalıdır. Ancak birtakım dezavantajları da bulunmaktadır. Ortaya çıkan bu avantaj ve dezavantajlar en göze çarpan detaylardan oluşmaktadır. Peki bu teknolojinin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

VoLTE Teknolojisinin Avantajları

Bu teknolojinin pek çok avantajı vardır. Özellikle iletişim kalitesini yükseltmesiyle ilgili olan bu avantajları ise şu şekilde sıralamak yanlış olmayacaktır:

  • 3G teknolojisinden daha net, kaliteli, yüksek hızlı bir sesli iletişim teknolojisidir.
  • Cihaz bu servis özelliğini destekliyorsa aynı anda hem veri hem de ses hizmetlerinden yararlanılabilmektedir.
  • HD kalitesinde arama gerçekleşir. Çağrı kalitesi önceki mobil ağ nesillerinden (3G vb.) yaklaşık 4-5 kat daha iyidir.
  • Sorunsuz, yüksek tanımlı aramalara izin vermektedir.
  • İyi bir pil verimliliği bulunmaktadır. Özellikle önceki nesil ağlar ile karşılaştırıldığında VoLTE ağından daha fazla pil ömrü elde edilmektedir.
  • Servis daha iyi ağ kapsama alanı ve bağlantı sağlamaktadır. Böylece erişim ağı daha geniş, güvenilir ve hızlı olmaktadır.
  • Bir başka avantajı ise çok görev yeteneğidir. 4G VoLTE özellikli telefonların arama yüzüne görüntülü aramalar da dahildir.
VoLTE

VoLTE Teknolojisinin Dezavantajları

Her ne kadar bu teknolojinin avantajları çok olsa da birtakım dezavantajları da bulunmaktadır. Bu dezavantajları ise şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • VoLTE etkin mobil gerekliliğine sebep olmaktadır. Servislerini kullanmak için cihazın uyumlu olması gerekir.
  • Teknolojisinin çalışmasında arızalar yaşanmaktadır. Özellikle 4G şebekesinin zayıf olduğu bir bölgede aramaları aniden kesilmektedir.
  • Verimli pil ömrü konusunda avantajlarında değinmiş olsak da bu özellik enerji harcayarak çalışmaktadır. Bu nedenle kapalı olduğu zaman daha da verimli bir pil elde edebilirsiniz.
  • 4G kapsamında kullanılabilirlik gerektirmektedir. Ayrıca çağrılarının çalışması için 4G sinyali ya da Wi-Fi bağlantısı gereklidir. Eğer 4G kapsama alanına mevcut değilseniz, HD arama yapamaz ya da internete erişemezsiniz.

VoLtE Nasıl Kapatılır: Genel Değerlendirme

Günümüzde internet üzerinden yapılan sesli ve görüntülü görüşmeler çeşitli uygulamalar ile yapılıyor. Bunlar arasında WhatsApp, BİP ya da Telegram gibi uygulamalar başı çekiyor. Fiber gücünde HD kalite görüşme imkanı sunan VoLTE hizmeti de akıllı telefonlarda mevcut. Ancak hizmeti kullanmak için SIM kartın 4.5G uyumlu olması gerekmektedir. Operatörünüz 4.5G için uyumlu değilse başvuru için çağrı merkezi ile iletişime geçilmektedir.

Öte yandan servis, toplumun iletişimi için önemli bir teknolojidir. Özellikle çeşitli doğal afet durumlarında servis önemli hale gelmektedir. Şebekeye bağlı problemler, sinyal sorunların yaşanmaması için ileri teknolojiler yer almaktadır. Dahası internet veri planınız telefon görüşmeleri yapma, SMS gönderme ve web üzerinde gezinti için kullanılmaktadır. Dolayısıyla tüm hizmetler veri/internet yolu ile teslim edilmektedir.

VoLTE teknolojisinin büyük gelişimi ile birlikte 3G ağları çok geride kaldı. 3G mobil ağlarının eksiklerinin üstesinden gelen VoLTE, hızlı LTE bağlantıları aracılığıyla daha kaliteli aramaları doğurdu. Öte yandan bu özelliği aktif olarak kullanmak ya da devre ışı bırakmak değerlendirilmeli ve uygun karar kişiye göre verilmelidir.

Peki ya sizler günümüzde iletişim teknolojisi ile birlikte hayatımıza giren kavramlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Ayrıca bu kavramlardan biri olan VoLTE teknolojisini kullanıyor musunuz? Siz de VoLTE teknolojisi ve VoLTE nasıl kapatılır konusunu detaylandırdığımız içeriğimiz hakkında soru ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizler ile paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Girişimler odaklı araştırma yapmayı çok seviyor. Bir zamanların uluslararası ilişkiler öğrencisi olarak analiz yapmaya bayılıyor. Teknoloji ile alakalı paylaşımların da takipçisi olarak analiz edip, yorumluyor.