IMEI Nasıl Öğrenilir?

Cihazlarda seri numarasına benzer bir anlamına gelen IMEI, her cihaza özel bir kimlik numarasıdır. Cihazlar, aynı IMEI numarasını taşıyamazlar. Bu sebeple kayıp ya da çalıntı cihazlar, anında kolay bir şekilde takip edilebilme imkanına sahiptirler. Diğer taraftan cihazların IMEI numarasının kopyalanması risk taşımaktadır. Ülkelere kaçak yollar ile giren cihazlarda bu olasılık mevcuttur. Peki IMEI numarası nedir? IMEI numarası nasıl öğrenilir?

IMEI, her mobil cihaz üreticisinin telefonlara özel tanımladığı 15 haneli seri numarasıdır. IMEI’nin açılımı ise Uluslararası Mobil Cihaz Kimliği’dir. Mobil cihazların güvenliğinin sağlanması için her bir cihaz ayrı bir seri numarası ile üretilmektedir. Seri numarası sorgulama işlemi sayesinde cihazın kim tarafından ve hangi servis sağlayıcısı ile birlikte kullanıldığına ulaşılmaktadır.

Bir cihazın IMEI numarasını öğrenmenin birkaç yolu mevcuttur. Ancak bunlar cihaza bağlı değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca Android ve IOS cihazlarında da farklı seçenekler yer almaktadır. IMEI numaranızı farklı yol seçenekleri ile öğrenebilirsiniz ve güvenliğiniz için kayıt edebilirsiniz. Peki cihazlarınız için önemli olan benzersiz kimlik numarası IMEI tam olarak nedir? IMEI nasıl öğrenilir? Kaç farklı öğrenme yolu vardır? IMEI nasıl kontrol edilir?

Eğer sizde bu ve benzeri soruların cevaplarını ve IMEI nasıl öğrenilir merak ediyorsanız bu içeriğimiz tam size göre olacaktır. Şimdi ilk olarak ‘IMEI Nedir?’ sorusunun yanıtı ile başlayalım.

IMEI Nedir?

IMEI, İngilizce açılımı ile ‘International Mobile Equipment Identity’ demektir. Türkçe karşılığı ise ‘Uluslararası Mobil Cihaz Kodu’ olarak bilinmektedir. IMEI numarası, bu bakımdan cihazların bir seri numaradır. Telefon ya tabletlerinizde bulunmaktadır.

GSM iletişim protokolünü destekleyen cihazlara verilmektedir. Kimse ile paylaşılmaması gereken IMEI numarası, kopyalama yöntemi ile sahte kayıt altına alınma riski taşıyor. Öte yandan cihazın kaybolması ya da çalınması durumunda IMEI numarası ile gerekli bilgilere ulaşılabiliyor. Peki ya gizli tutulması gereken IMEI numarası tam olarak nedir? IMEI numarası ne anlama gelmektedir? IMEI nasıl öğrenilir? Gelin bu soruların yanıtlarına yakından bakalım.

Her türlü telefon ve tablet cihazında bulunan IMEI numarası üretim aşamasında eklenmektedir. IMEI numarası, benzersiz ve tektir. Her cihazın ayrı bir IMEI, bir başka deyişle kimlik numarası bulunmaktadır. Ayrıca IMEI numarası 15 haneden oluşmaktadır. IMEI, cihazınızın garantisini doğrulanması için gerekli bir detaydır. Ayrıca satın alacağınız ikinci el telefon hakkında bilgi vermektedir. Böylece cihaz hakkında üretim yılı, modeli ya da teknik özellikleri hakkındaki bilgilere ulaşabilirsiniz.

IMEI Nedir

Öte yandan IMEI numarası, kayıp ya da çalıntı cihazların bulunması konusunda da yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda IMEI numarası aracılığı ile mobil cihazlar tanımlanmaktadır. Eğer cihazınız çalınırsa IMEI numarasını ilgili servisi arayarak ya da servis merkezine giderek bildirebilirsiniz. Böylece bildirdiğiniz IMEI numarasına ait olan cihaz kitlenmektedir.

Hatta bu durum bazı ülkeler için kanuni zorunluluk barındırmaktadır. Ancak kitlenme durumunda telefon ve operatör arasındaki tüm iletişim kesilmektedir. Dolayısıyla telefonun takip edilerek bulunması imkansızlaşmaktadır. Bu nedenle IMEI numarasının bildirilerek cihazın kilitlenmesi son başvurulacak yöntemdir.

IMEI Nasıl Öğrenilir?

Cihazınızın IMEI numarasını bulmak için yapabileceğiniz çeşitli yöntemler mevcuttur. Bu yöntem seçenekleri kimileri için en hızlı kimileri için ise en basit yollardan geçmektedir. Peki ya siz cihazınızın IMEI numarasını biliyor musunuz? IMEI numarası nasıl öğrenilir? Android ve iOS kullanıcıları için hangi yöntemler mevcuttur? Gelin tüm bu soruların yanıtlarına yakından bakalım.

Cep telefonlarının IMEI numarasının öğrenilmesinin en basit yolu ” *#06# ” kodunun tuşlanarak IMEI numarasına ulaşılmasıdır. Aynı zamanda bu yol seri numaranın bulunması konusundan en çok bilinen yöntemlerden biridir. Hatta hem iOS hem de Android kullanıcıları için kullanılmaktadır. İster yeni isterseniz eski bir telefonunuz olsun, evrensel kod içeren bu yöntem geçerli olacaktır. Arama ekranına girdiğiniz ” *#06# ” ifadesinin ardından karşınıza IMEI numarası çıkmaktadır.

Hatta bu kodu girdiğinizde ‘Ara’ veya ‘Gönder’ seçeneğine tıklanmasına gerek kalmayacaktır. Evrensel kodu tuşladığınız andan itibaren karşınızda bilgi ekranı yer alacaktır. Ancak bu bilgi ekranından IMEI numaranızın kopyalanmasına izin verilmez. Bu nedenle IMEI numaranızı kaydetmenizin yolu bilgi ekranının ekran görüntüsünü almak ya da bir yere not etmek olacak.

IMEI Nasıl Öğrenilir

Ek olarak cihazınızın markasına göre seri numaranızın detaylarını öğrenmenin bir diğer yolu şirketlerin internet sayfalarına ziyaret etmektir. Markaların internet sayfasındaki Destek alanında sorularınıza yanıt bulabilirsiniz. Dahası Google hesabınızı kullanarak da kayıp ya da çalıntı durumunda IMEI ayrıntılarını görüntüleyebilirsiniz. Bunun için ise ‘Google Cihazımı Bul’ uygulamasına ulaşmanız gerekmektedir. Google hesabınızın kimlik bilgileri ile giriş yaptıktan sonra Google hesabına bağlı olan tüm cihazlarınız yer alacaktır.

Android Kullanıcıları İçin IMEI Numarası Öğrenme Yolları

Android cep telefonu ya da tabletin IMEI numarasını öğrenmenin yollarından birisi Ayarlar menüsünü kontrol etmektir. Telefon ya da tabletin ayarlar seçeneğine gidin. Ardından IMEI yazarak çıkan sonuçlara göz atın. Eğer bir sonuç çıkmazsa Ayarlar – Telefon Hakkında seçeneğine göz atmanız gerekecektir. Telefon hakkında seçeneği Ayarlar menüsünün en alt sırasında yer alabilir. Ancak bu seçenekler cihazlara göre de değişkenlik gösterebilmektedir.

Öte yandan IMEI numarası cihazın arka yüzünde yer alabilir. Her ne kadar yeni telefonlarda temiz görünüm için bu tercih edilmese de telefonunuzun arka yüzüne göz atmanızda fayda var. Aynı zamanda cihazın üzerinde farklı bir yerde de IMEI numarası yer alabilir. IMEI numarasının yer alabileceği diğer bir alan ise SIM Kartı giriş alanıdır.

Her ne olursa olsun akıllı cihaz üreticileri IMEI numarasını yazmak zorundadır. Bu yüzden eğer telefon ya da tabletinizin arka yüzünde ya da SIM Kartı giriş alanında IMEI numarasına yer verilmemişse alternatif yol kutudur. Cihazınızı satın aldığınız şekli ile verilen kutuda barkod etiketi yer almaktadır. Bu etiketler arasında IMEI numarası yer alabilmektedir. Ayrıca barkod ve IMEI numarası birlikte bulunabilmektedir. Dahası cihazınızı kaybettiğiniz takdirde tek şansınız kutu üzerindeki etiketleri kontrol etmek olacaktır.

Tüm bunlara ek olarak eğer bataryası çıkabilen bir telefonunuz varsa arka kapağını çıkarmak da ayrı bir seçenektir. Ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta cihazınızın bu yönteme uygunluğudur. iPhone ya da yerleşik bataryası bulunan cihazlarda bu seçenek kullanılmamaktadır.

Bataryası çıkarılabilen bir cihazınız olduğunu varsayalım. İlk olarak cihazınızın bataryasını çıkarın. Ardından IMEI numarasını bulun. IMEI numarasının konumu telefona göre değişiklik gösterebilir. Ancak genellikle IMEI numarası, bataryanın altında sabit bir etiket üzerinde yazmaktadır.

iPhone ve iPad Kullanıcıları için IMEI Numarası Öğrenme Yolları

Tüm bunlara ek olarak yalnızca iPhone ve iPad cihazlarında gerçerli iki ayrı IMEI numarası öğrenme yolu mevcut. Bu seçenekler arasında ilki Apple ID adresine gitmektir. Ardından Apple ID kullanıcı adı ve şifreniz aracılığı ile giriş yapmanız gerekmektedir. Karşınıza Apple cihazlarınızın listesi çıkacaktır. Bu liste üzerinden IMEI numarasını öğrenmek istediğiniz cihaza tıklayarak bilgi edinebilirsiniz.

iPhone ve iPad cihaz sahiplerine özel olarak sunulan IMEI numarası öğrenme seçeneklerinden diğeri ise başka bir iOS cihazı kullanmaktır. Bir iOS cihazın IMEI numarası, oturum açılan diğer iOS cihazından bulunmaktadır. Bunun için yapmanız gereken tek şey Ayarlar’dan Apple Kimliği seçeneğine girmektir. Bu sayfada cihazlarınızın listesi gözükür. IMEI numarasını görüntülemek istediğiniz cihazın üzerine tıklayın. Karşınıza çıkacak ekranda cihazın bilgileri yer alacaktır.

iPhone ve iPad Kullanıcıları için Seri Numarası Öğrenme Yolları

Dahası eğer iPhone ya da iPad cihazınızın eski modellerine sahipseniz IMEI numarası arka yüzde yer almaktadır. Bu nedenle ilk olarak cihazınızın arka yüzünü kontrol etmek ilk aklınıza gelecek şeçenek olmalıdır. iPhone 6S Plus ve öncesi modellerinde bir telefonunuz var ise IMEI numaranız cihazın arka yüzüne işlenmiş olabilir. Tüm bunlara ek olarak tıpkı Android cihazlardaki gibi iOS cihazlarda da telefon kutusunda yer alan barkod etiketinden IMEI numarasına ulaşılabilmektedir.

IMEI Nasıl Kontrol Edilir?

IMEI nedir ve IMEI nasıl öğrenilir sorularına cevap bulduğumuza göre bunlar dışında aklımıza gelen ilk soru cihazın IMEI numarasını nasıl kontrol edeceğimiz olacaktır. Çünkü IMEI numarasının kayıp ve çalıntı durumlarında risk taşıdığından söz etmiştik. Bundan dolayı önemli hususlardan biri de IMEI numaranızın kopyalanma olasılığıdır. Özellikle yurt dışından gelen ya da kaçak yolla getirilen telefonlarda bu olasılık çok daha yüksek oluyor. Peki ya bu durumda ne yapabiliriz? Cihazın IMEI numarası nasıl kontrol edilmektedir?

Eğer cihazı satın aldığınız yer ve kişi ile ilgili şüpheleriniz varsa telefonunuz ya da tabletinizin IMEI numarasını kontrol etmek sizin için iyi olabilir. Bu nedenle akla gelen ilk soru IMEI numaramı nasıl kontrol edebilirim oluyor. Aslında cihazınızın IMEI numarasını kontrol etmek oldukça basit bir yoldan geçiyor. Ülkemizde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından bu süreç yönetiliyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, e-Devlet üzerinden IMEI numaranızı kontrol etme şansı yaratmaktadır. Bu hizmet ile birlikte mobil cihazınızın yasal olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Hizmet, cihazların yasal olmayan şekilde ithal edilip edilmediğini ya da kayıp/çalıntı cihaz olup olmadığını ortaya çıkarmaktadır. Bunun için e-Devlet sayfasına giriş yaptıktan sonra ‘IMEI Sorgulama’ sayfasına ulaşmak ve numaranızı girmeniz gerekmektedir. E-devlet sistemine kimlik bilgileriniz ile giriş yapma zorunluluğu yoktur.

Dahası IMEI numarası kayıt işlemi içinde e-Devlet sistemine başvurabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey BTK aracılığı ile IMEI Kaydet sayfasına ulaşmaktır. Bu sayfada gerekli bilgileri doldurduktan sonra cihaz kaydınız tamamlanacaktır. Elektronik ortamda yapılan kontroller sonucu cihazın sisteme kaydı da gerçekleştirilmektedir. Ancak e-Devlet üzerinden işlem yapma izniniz bulunmuyorsa, servis sağlayıcısı operatörünüze başvurmanız gerekmektedir.

Genel Değerlendirme

Bu içeriğimizde mobil cihazlar için bir kimlik numarası gibi önemli olan IMEI numarası ne demek bundan bahsettik. Ayrıca her kullanıcının sahip olduğu cihazların özel numaraya sahip olduğu IMEI nasıl öğrenilir sorusunu yanıtladık. Aynı zamanda IMEI numarasını öğrenme yollarında Android ve iOS cihazlarına özel farklı seçenekleri inceledik. Öte yandan olası tehditlere karşı IMEI numarası nasıl kontrol edilir sorusunun cevabına değindik.

IMEI numarasından telefonunuzun hangi SIM kart ve kim tarafından kullanıldığına ulaşılmaktadır. Çalıntı ya da kayıp durumunda hizmet aldığınız operatör ile iletişime geçebilirsiniz. Operatörler tarafından yapılan işlem ile birlikte telefon bloke edilecektir.

Tüm bu riskler düşünüldüğünde IMEI numaranız cihazınız için önemli olmaktır. Tıpkı bir kimlik numarası gibi benzersiz ve tek olduğundan kopyalanma riski taşımaktadır. Bu nedenle cihazınızın IMEI yani seri numarasını bilmek sizin için faydalı olabilir.

IMEI numarası telefonunuzu tanımlayan önemli bir bilgi olduğundan bir yere kaydetmenizde yarar sağlar. Eğer hala kaydetmediyseniz, IMEI numarasını güvenli bir yerde not etmenizi tavsiye ediyoruz. Sizler de IMEI numarası öğrenme işlemi hakkındaki sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden bizler ile paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Girişimler odaklı araştırma yapmayı çok seviyor. Bir zamanların uluslararası ilişkiler öğrencisi olarak analiz yapmaya bayılıyor. Teknoloji ile alakalı paylaşımların da takipçisi olarak analiz edip, yorumluyor.