Google Asistan Nasıl Kapatılır?

Google tarafından geliştirilen Asistan, son zamanların en popüler sanal asistan hizmetlerinden birisi olarak ön plana çıkıyor. Bu sanal asistan, kullanıcıları için sesleri ile komut vererek cihazlarını kolayca kullanılabilme rahatlığı sağlar. Yani Google Asistan ile kullanıcılar, ellerini kullanmadan sadece komut vererek telefon üzerinden birden fazla iş yapabilirler. Çeşitli kolaylıklar sağlayan Google Asistan bazı kullanıcılar için dikkat dağıtıcı veya sinir bozucu olabilmektedir. Bundan dolayı Google Asistan nasıl kapatılır diye merak edilmektedir.

Google, ürettiği teknolojilerle dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden birisi olarak bilinmektedir. Şirket; arama motoru, bulut kayıt, çevrimiçi reklamcılık gibi birçok alanda kullanıcılarına hizmet veriyor. Bunun yanı sıra Google tarafından geliştirilen yardımcı hizmetler de mevcut. Bu hizmetlerden birisi de Google Asistan olarak karşımıza çıkıyor.

Teknoloji kullanıcıları, gündelik yaşamlarında cihazlarını aktif olarak kullanabilmek adına sanal asistanlara ihtiyaç duyabiliyorlar. Google da bu noktada teknoloji kullanıcılarına yardımcı olabilmek adında Google Asistan’ı geliştirdi. Bu hizmet, son zamanlarda oldukça popüler bir hale gelmeye başladı.

Fakat Google Asistan’ın ne olduğunu ve bu teknolojiden nasıl faydalanabileceğini bilmeyen kullanıcılar da mevcut. Bundan dolayı bu yazımızda sizler için Google Asistan nedir sorusu başta olmak üzere Google Asistan ile ilgili merak edilen çeşitli konulara cevap vermeye çalışacağız.

Google Asistan Nedir?

Google Asistan, Google tarafından Mayıs 2016 tarihinde kullanıma sunulan bir yardımcı asistandır. Bu asistan, sanal bir asistan olup iki yönlü görüşme yapabilmektedir. Sanal asistanı Google tarafından desteklenen telefon, tablet, akıllı telefon ve akıllı ev cihazlarınızın hepsinde kullanabilirsiniz.

Geliştirilen bu sanal asistan, Google arama motorundan bilgi alarak sesli ve yazılı bir şekilde sizlere arattığınız bilgileri sunmaktadır. Bunun yanı sıra çok yönlü bir çalışma yapan Google Asistan, telefonunuzda yer alan uygulamalarda gerçekleştirmek istediğiniz işlemler konusunda da yardımcı olmaktadır.

Google Asistan, kişiye özel bir asistandır. Yani Google Asistan, her kullanıcısına farklı şekilde yardımcı oluyor diyebiliriz. Tek bir sesli komut, Google Asistan’ı çalıştırmak için yeterli olacaktır. Google Asistan’ı çalıştırdıktan sonra sadece sesli komutlar üzerinden akıllı cihazınız üzerinden birçok işlemi gerçekleştirmeniz mümkün olacaktır.

Google Asistan, sunduğu özelliklerden dolayı birçok kullanıcının ilgisini çekmektedir. Bundan dolayı bu sanal asistan, son zamanlarda hızla yükselmiştir. Ancak bu asistanın sunduğu olumlu özellikler kadar olumsuz özellikler de mevcut. Bundan dolayı Google Asistan’ın ne işe yaradığının anlaşılması adına asistanın olumlu ve olumsuz özelliklerine yakından bakmak faydalı olacaktır.

Google Asistan’ın Özellikleri Nelerdir?

Google Asistan, sahip olduğu özelliklerle teknoloji kullanıcıların dikkatini çekiyor. Çünkü Google, bu hizmette çok çeşitli özellikleri kullanıcılarına sunuyor. Ancak bu hizmetten faydalanmak istemeyen kişilerin sayısı da oldukça fazla. Bundan dolayı Google Asistan’ın özelliklerini yakından incelemek hizmetin sizler için uygun olup olmadığını anlamak için daha doğru olacaktır.

Google Asistan’ın olumlu özellikleri:

  • Kullanılması çok kolay bir hizmettir. Tek bir tuşla, fiziksel olarak hareket etmeden seslenerek asistanı aktif hale getirebilirsiniz.
  • Kısa yoldan mesaj gönderme, alarm kurma, takvim işaretlemesi gibi birçok işlemi sesli komutlarla yapabilirsiniz. Tek bir hareketle görevlerinizi yönetebilirsiniz.
  • Google Asistan tarafından hazırlanan etkinlik önerileri, zamanın keyifli geçmesine yardımcı olur. Çünkü bu özellik sayesinde ilgi alanları daha önce ilgi duyduğunuz alanlardan yola çıkarak hazırlanır.
Google Asistanın Özellikleri Nelerdir

Belirttiğimiz gibi hizmet, pozitif özellikler kadar kullanıcılarını rahatsız edebilecek bazı özelliklere de sahip. Dolayısıyla birçok teknoloji meraklısı Google Asistan uygulamasını aktif olarak kullanmaz. Google Asistanın olumsuz yanlarına baktığımızda şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Google Asistan, ses ile aktifleşen bir hizmettir. Hizmeti kullanırken cihazın hoparlör ve mikrofon özelliğinin kullanılmasına da izin vermiş oluruz. Bu nedenle kullanıcılar arasında bir şüphe oluşur. Google, hizmeti kullanırken verdiğiniz bu onay sayesinde ses kayıtları başta olmak üzere çeşitli dosyalara erişim iznine sahip olmuş olur.
  • Yine hizmeti kullanırken verdiğiniz mikrofon ve hoparlör onayı, tüm gün cihazı kullanırken kullanıcıların veya çevresindekilerin seslerini kaydedebiliyor. Bu durum, bilgilerin analiz edilerek reklam şirketlerine satılabileceğini düşündürtüyor. Google Asistan kullanmak için verilen bazı kullanım onaylarını şirket, kendi çıkarları doğrultusunda kullanma imkanı doğuruyor.
  • Kullanıcıların Google Asistan’ı kapatma sebeplerinden bir tanesi de günlük hayatta beklenmedik bir zamanda yanlış algılama ile çalışabilir olmasıdır. Cihazın sürekli çalışır durumda olması, bazı kullanıcıları rahatsız etmektedir. Bundan dolayı bu kullanıcılar, Google Asistan’ı kullanmamayı tercih etmektedirler.
  • Sürekli aktif durumda olan Google Asistan, en küçük bir ses algılamasında çalışır duruma gelir. Bu durum kullanılan cihazın şarjının çabuk tükenmesine neden olabilir.

Google Asistan ile Uyumlu Cihazlar

Belirttiğimiz gibi teknoloji meraklıları, Google Asistan’a yoğun ilgi gösteriyorlar. Google’da bunun sonucunda hizmeti sürekli geliştirecek adımlar atmak için çabalıyor. Bu durum da kullanıcılar için daha da ilgi çekici oluyor. Bunun sonucunda teknoloji meraklıları, Google Asistan’ı hangi cihazlarda kullanabileceklerini merak ediyorlar. Google Asistan desteği bulunan cihazlar şunlardır:

  • Android (5.0 ve sonraki sürümler) işletim sistemli cihazlar
  • iOS (10.0 ve sonraki sürümler) işletim sistemli cihazlar
  • Google akıllı hoparlörde
  • Google akıllı ekranlarda
  • Chromebook’larda
  • Çeşitli akıllı saat modellerinde
  • Bazı otomobil çeşitlerinde
  • Android TV

Google Asistan Nasıl Kapatılır?

Google Asistan’ın olumsuz yanları, sizin için daha fazlaysa Google Asistan’ı kapatarak kullanmama imkanınız mevcut. Kullanıcı olarak Google hizmetlerinden yararlanıp yararlanmayacağınızı kontrol edebilirsiniz. Bu özelliğin nasıl kapatıldığı ve kapatılma aşamalarını detaylı bir şekilde inceleyelim.

Android Cihazlarda Google Asistan’ı Kapatma

  • Android telefonunuzda Google uygulamasını açın.
  • Ondan sonra açılan ekranda Google arama motorunu göreceksiniz.
  • Bu açılan ekranın sağ üst köşesinde profilinizi göreceksiniz. Profilinize tıklayın.
  • Daha sonra açılan ekranda “Ayarlar” seçeneğine tıklayın.
  • Açılan ekranda “Google Asistan” seçeneğini göreceksiniz. Karşınıza çıkan bu seçenekler içerisinde kapatma işlemini yapabilirsiniz. Ek olarak bu seçenek ile Google Asistan ayarlarınızı yapabileceğiniz de yapabilirsiniz.
  • Google Asistan ayarları sayfasında “Genel” seçeneğine tıklayın. Böylece asistanın genel ayarlarını yönetme sayfasına yönlendirileceksiniz.
  • Son olarak açılan sayfa içerisinde Google Asistan seçeneğini pasif hale getirerek Google Asistan’ınızı kapatabilirsiniz.
Android Cihazlarda Google Asistan'ı Kapatma
Android Cihazlarda Google Asistan'ı Kapatma 2

Adım adım ilerlediğimiz Google Asistan kapatma işlemi sonrasında asistanınız pasif hale gelecektir. Fakat bu işlem sonrasında hâlâ telefonunuzun orta tuşuna bastığınızda veya yanlışlıkla orta tuşa bastığınızda uyarı alabilirsiniz. Bu uyarı Google Asistan aktif değil, aktif hale getirmek ister misiniz şeklinde Google Asistan özelliği kaynaklı gelen uyarılardır. Telefonunuzun orta tuşuna bastığınızda veya çarptığınızda herhangi bir uyarı görmek istemiyorsanız bu özelliği de devre dışı bırakabilirsiniz.

  • Telefonunuzun “Ayarlar” kısmına gelin.
  • Daha sonra varsayılan uygulamaları yönetmenize yarayacak olan “Uygulamalar” menüsünü bulun.
  • Uygulamalar menüsünde telefonunuzda yer alan bütün uygulamaları göreceksiniz. Eğer uygulamaları görmezseniz bazı telefonlarda yer alan “Varsayılan Uygulamalar” seçeneğine tıklayarak bu ekrana ulaşabilirsiniz.
  • Ondan sonra karşınıza çıkan bu ekranda “Google Asistan Uygulamasını” bulun. Bazı telefon modellerinde bu ekrandan önce “Yardım” seçeneğini seçmeniz gerekebilir.
  • Böylece karşınıza “Cihaz Yardımı Uygulaması” gelecektir.
  • Son olarak sonra karşınıza çıkan seçenekler içerisinde “Hiçbiri” seçeneğini işaretlemeniz gerekir. Böylece telefonunuza Google Asistan veya herhangi bir tarayıcı asistanı bildirim gönderemeyecektir.

Bütün bu işlemleri tamamladığınızda Google Asistan özelliğinin kapandığını göreceksiniz. Ek olarak telefonunuzun orta tuşuna bastığınızda herhangi bir Google Asistan kapalı, Google Asistan kapa gibi bir bildirim almayacaksınız.

Chromebook Üzerinden Google Asistan’ı Kapatma

  • Chromebook sayfanızdaki sağ alt köşede bulunan “Saat ve Ayarlar” seçeneğini seçin.
  • “Arama ve Asistan” seçeneğinde bulunan “Google Asistan” seçeneğini seçin.
  • Ondan sonra açılan sayfada “Ayarlar” seçeneğini seçin.
  • Açılan sayfada cihazlar başlığı altında bulunan Chromebook’u seçin.
  • Daha sonra çıkan sayfada “Ses Eşleşmesi ile Erişim” seçeneğini pasif hale getirin. Böylece Ok Google diye seslendiğinizde Google Asistan size yanıt vermeyecektir.

iOS Cihazlar Üzerinden Google Asistan’ı Kapatma

iOS bir cihaz üzerinden Google Asistan’ı kullanıyorsanız asistanı kapatmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

  • Telefonun “Ayarlar” sayfasına gidin.
  • Daha sonar ayarlar sayfasında çıkan uygulamalar arasından “Google” uygulamasını seçin.
  • Google Asistan seçerek mikrofon iznini kapatın. Böylece oluşabilecek güvenlik sorunlarının önüne geçebilirsiniz. Mikrofon özelliğinin kapanması dolayısıyla mikrofonun komutlarınızı dinlemesini de durduracaktır.
  • Bunun yanı sıra direkt Google Asistan uygulamasını silerek de Google Asistan’ı devre dışı bırakabilirsiniz

Mikrofon iznini kapatmanız Google Asistanın birçok olumsuz özelliğini devre dışı bırakacaktır. Güvenlik açısından Google şirketinin özel verilere ulaşmasını engellenir. Aynı zamanda cihazın olur olmaz zamanlarda çalışarak vakit kaybetmenize neden olmasını engeller. Bütün bunların yanında ayrıca telefonun şarjının daha yavaş azalmasını sağlayacaktır.

Google Asistan Nasıl Kapatılır: Genel Değerlendirme

Bu içeriğimizde Google Asistan nasıl kapatılır sorusunun cevabını ayrıntılı olarak adım adım anlattık. Bununla beraber Google Asistan nedir, hangi cihazlarda kullanılabilir gibi soruların cevaplarını aktarmaya çalıştık. Son olarak Google Asistan’ın olumlu ve olumsuz yönleri ile bir değerlendirme yaparak Google Asistan hizmetini kullanmak istemeyen kullanıcılar için bir rehber oluşturmaya çalıştık.

Google Asistan, çoğu zaman beklenmedik bir şekilde veya yanlışlıkla ortaya çıkabilir. Bu durum, çoğu kullanıcı için Google Asistan’ı kaldırmak için bir nedendir. Kullanıcıların Google Asistan hizmetini kullanmak istememelerinin en önemli nedenlerinden bir tanesi de hizmeti kullanmak için Google’a verdikleri izinlerdir. Hizmeti çalıştırmak için verilen hoparlör ve mikrofon izni, kullanıcılar için güvenlik konusunda şüphe uyandırmaktadır.

Bütün bunların yanında Google Asistan ile günlük hayatınızı kolaylaştıracak birçok özellik hayatınıza girer. Bu hizmet, kısa bir zaman içerisinde efor sarf etmeden birilerini aramanızı, mesaj atmanızı, hava durumunu öğrenmenizi veya müzik açmanızı sağlar. Aynı zamanda Google Asistan, hayatınızda gerçek bir asistan görevi üstlenir. Dolayısıyla hizmetin özellikleri hayatınızı kolaylaştırarak düzene sokar diyebiliriz.

Bunun yanı sıra Google, geliştirdiği sesli asistan hizmetini daha da kullanılabilir yapabilmek adına her geçen gün yeni özellikler geliştirmektedir. Bunun sonucunda Google Asistan kullanıcılarının sesli asistan deneyimi, sürekli gelişerek devam etmektedir. Ancak tabii ki belirttiğimiz gibi bu hizmetin kolaylıklarına rağmen bu hizmetten faydalanmak istemeyen kişilerin sayısı da oldukça fazla.

Yazımızda ayrıntılı olarak açıkladığımız Google Asistan’ın faydaları ve zararları değerlendirmesinden sonra hizmeti kullanıp kullanmama kararı size kalmış. Eğer kararınız Google Asistan hizmetini kapatmak olduysa yapmanız gerekenler oldukça basit. Sizler için hazırlamış olduğumuz rehberimizde Google Asistan’ın kullanılabilir olduğu cihazlarda bu hizmeti nasıl devre dışı bırakabileceğinizi açıkladık. Rehberimizde yer verdiğimiz bu bilgiler doğrultusunda Google Asistan’ı kaldırabilirsiniz.

Sizler için hazırlamış olduğumuz Google Asistan rehberimiz burada sona eriyor. Son zamanlarda hızla yükselen Google Asistan, önümüzdeki süreçte daha çok kullanıcıya hitap edecek diyebiliriz. Bundan dolayı sizler de Google Asistan ile ilgili soru ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Sosyolog, teknoloji dünyasındaki haberleri takip ederek içerikler üretiyor.