6G Teknolojisi Nedir? 2030 Yılında Beklenen İletişim Ağı

Dünya çapında yeni piyasaya sürülmeye başlanan 5G, şimdiden gözlerin 6G teknolojisine yönelmesini sağladı. Bugüne kadarki en gelişmiş kablosuz altyapı 5G idi. Bir sonraki adım olan 6G ağının ise kesin standartlarını tahmin etmek pek kolay değil. Peki, 6G teknolojisi tam olarak nedir?

6G Teknolojisi Nedir?

6G, altıncı nesil kablosuz iletişim sistemini gerçekleştirecek olan teknolojidir. Kablosuz nesiller, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından standartlaştırılmıştır ve yaklaşık her 10 yılda bir yenisi piyasaya sürülür. Örneğin, 1G yaklaşık olarak 1980’lerde 2G ise 1990’larda ortaya çıktı. 2019’da başlayan 5G furyasını da göz önüne alacak olursak 6G’nin 2030 civarında devreye girmesi bekleniyor. 

6G şu anda 5G ağlarıyla kurulmakta olan gelişmiş kapasite üzerine inşa ediliyor. 6G ağlarının 5G ağlarından daha yüksek frekansları kullanabileceği ve daha yüksek veri hızlarını elde edebileceği düşünülüyor. Genel olarak 6G mobil teknolojisinin bir mikrosaniyenin altındaki iletişimleri desteklemesi ve neredeyse anlık iletişimi mümkün kılması beklenmekte. 

Henüz sınırları belli olmadığı için tanımlanması zor olan bu teknolojiyi; kablosuz şirketler, akademisyenler ve araştırmacılar şu şekilde açıklıyor: ‘’6G; tüketiciler, araçlar, cihazlar ve çevredeki ortam arasında anında iletişime izin veren tamamen entegre ve internet tabanlı bir sistem olacaktır.’’

6G Teknolojisi
6G Teknolojisi

6G Nelere Sahip Olacak?

Bugün sahip olduğumuz cep telefonu internet teknolojisi, çoğunlukla 2009’un sonlarında piyasaya sürülen 4G’ye dayanmaktadır. 4G, telefonlarımızdaki veri akış hızını radikal bir şekilde arttırdı. Ayrıca, HD video akışı ve video oyunları gibi çevrimiçi aktivitelere de olanak tanıdı. 

2018 ve 2019’da ise 5G teknolojisi piyasaya sürülmeye başlandı. Şu anda şirketler dünya çapında 5G hücresel ağlar kurmak ile ilgileniyor. Planları ise 5G’yi sadece telefonlara hizmet veren bir teknoloji olmaktan çıkararak; endüstri, sağlık hizmetleri ve uzaktan çalışma alanlarındaki diğer uygulamaları kapsayacak şekilde geliştirmek. 

Altıncı nesil kablosuz teknolojiyle (6G) ilgili güncel araştırmaların çoğu, ultra yüksek frekanslar üzerinden mevcut 5G aralığının üzerinde veri iletmeye odaklanıyor. Şu anda normal bir 5G ağı 100 GHz’e kadar çıkabiliyor ancak genellikle pratik kullanım için 39 GHz sınırında kalınıyor. Araştırmacılar 6G teknolojisi ile önümüzdeki yıllarda yüzlerce GHz’e çıkarak verileri çok daha pratik ve verimli bir şekilde iletebileceklerine inanıyorlar. 

6G; genişletilmiş gerçeklik, yapay zeka, otomasyon, robotik ve başka bir dizi teknoloji kullanılarak geliştirilmektedir. Fakat, tabii ki de yüksek beklentilere sahip olan bu teknolojiyi gerçekleştirmek birçok teknik yeniliğe bağlıdır. Uzmanlar 6G’nin sınırları hakkında konuşurken aşağıdaki maddeler üzerinde duruyorlar.

6G Teknolojisi
6G Teknolojisi

Yapay Zeka

5G’nin yükselişinde çok lafı geçen yapay zeka 6G’nin gelişim sürecinde de gündemde yer alıyor. Uzmanlar 6G konusunda her şeyin koordineli ve sorunsuz çalışması için yapay zekanın gerekli olacağını düşünüyorlar.

Almanya’dan araştırmacılar; 6G’nin, sürücüsüz araçların birbiriyle iletişim kurmasına, en iyi rotaları belirlemesine ve trafikte otonom bir şekilde gezinmesine yardımcı olmak için yapay zekayı kullanacağını belirtiyor.

Hız

Kablosuz teknolojiler konusunda uzman olan Dr. Mahyar Shirvanimoghaddam, yaptığı bir röportajda 6G ağları sayesinde bir gün cihazların, saniyede bir terabaytlık maksimum hıza ulaşmasının mümkün olacağını söylüyor. Bu şu anda çoğu evde kullanılan internet ağının hızının bin katı demek!

Terahertz Dalgaları

Potansiyel bir 6G geleceğinin ilk adımları aslında 2019 senesinde terahertz dalgalarının denenmeye başlamasıyla atıldı. Terahertz dalgaları, ağ tıkanıklığı sınırlamalarına karşı çözüm olabilecek bir seçenektir. Gelişmiş 5G sürümleri de çok yüksek miktarda veriyi minimum süre ile ultra yüksek hızlarda taşımak için benzer teknolojiler kullanmaktadır. Yine de kısa mesafede çalışan ve verici ile kullanıcı arasında görüş hattı gerektiren bu teknolojinin 6G ile birlikte daha da geliştirilmesi beklenmekte.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojik mitleri araştırmayı ve ürün incelemeleri yapmayı çok seven, sanatsever, meraklı bir endüstri ürünleri tasarımı öğrencisi.