Sidar Şahin Kimdir?

2010 yılında kurulan ‘Peak Games’, Amerikan video oyun şirketi Zynga’ya 1,8 milyar dolara satılarak Türkiye’nin ilk unicorn girişimi oldu. Haziran 2020 tarihinde unicorn olduktan sonra oldukça popülerleşen Peak Games şirketinin başarılarla dolu bir hikayesi var. Oyun sektörü alanında çok önemli bir başarı elde eden Peak Games’in başarısının arkasında da bir Türk girişimci yer alıyor. Bu başarılara imza atan ve mobil oyun pazarında önemli bir yere sahip olan Peak Games’in kurucusunu merak ediyor olabilirsiniz. Peak Games’in kurucusu ve CEO’su olan Türk girişimci Sidar Şahin’dir. Peki Sidar Şahin kimdir? Peak Games unicorn girişim olmayı nasıl başarmıştır?

Peak Games’in hikayesi ve Sidar Şahin’in kariyer yaşamı ve benzeri özellikleriyle adından fazlasıyla söz ettirmiştir. Şahin’in kariyerine ilk adımı attığı Funpac girişimi ile birlikte sonraki girişim çıkışlarıyla başarılara imza atmıştır. Bu başarıların sonrasında da yılın girişimcisi ödülüne layık görülmüştür.

Dünya çapında önemli başarılar elde eden oyun girişimi Peak Games, mobil oyun pazarında çok önemli bir yere sahiptir. Peki girişimcilik ve oyun dünyasının başarılı isimlerinden olan Şahin’in Peak Games hikayesi nasıl başladı? Mobil oyun şirketi Peak Games nasıl kuruldu? Sidar Şahin kimdir? Peak Games ekosistemde ilk unicorn olmayı nasıl başardı? Girişimin başarılarının arkasında hangi değerler söz konusu?

Eğer bu soruların cevaplarını arıyorsanız, bu içeriğimiz tam size göre diyebiliriz! Şimdi ‘Sidar Şahin Kimdir?’ sorusunun cevabına yakından bakalım.

Sidar Şahin Kimdir?

Sidar Şahin, mobil oyun sektöründe hizmet veren Peak Games şirketinin kurucusu ve CEO’su Türk girişimcidir. Aynı zamanda Türkiye’nin başlıca oyun uzmanlarının arasında yer almaktadır. Peki Sidar Şahin tüm bunların dışında kimdir? Peak Games hikayesi nasıl başlamıştır? Şahin’in hikayesine gelin yakından bakalım.

Şanlıurfa’da dünyaya gelen Şahin, 1 Ocak 1980 doğumludur. Şahin, 2021 yılında Kıbrıslı Yalısı’nı satın aldığı haberleriyle ülke genelinde adını duyurmuştur.

İlkokul dönemini Şanlıurfa’da okuduktan sonra İstanbul’a taşınmıştır. Liseyi İstabul’da bitirmiştir. Şahin üniversite döneminde Boğaziçi Üniversitesi’nde başlamıştır. Ancak lisans eğitimin henüz ilk yılının sonunda eğitimi bırakmıştır. Böylece girişimci Şahin öne çıkmıştır. Kariyer hayatına ilk defa 2003 yılında mobil oyun şirketi Funpac girişimini kurarak başlamıştır.

Sidar Şahin, tam bir girişimci ruhuna sahiptir. Bunun sebebini ise kurmuş olduğu ve girişimin büyümesinde önemli rol aldığı girişim hikayelerinde görülmektedir. Hatta Şahin, Ekonomist Dergisi tarafından 2018 yılında ‘Yılın Erkek Girişimcisi’ olarak seçilmiştir.

Sidar Şahin

Peak Games üzerinde de önemli bir role sahip olan Şahin, ekibe liderlik etmek ve stratejik bir vizyon sunmaya gayret etmektedir. Peak Games kurulmadan önce pek çok girişimde öncü rol oynamıştır. Sidar Şahin’in girişimleri arasında mobil oyun şirketi Funpac, video sitesi İzlesene.com ve bir diğer oyun şirketi Gamegarden yer almaktadır. Aynı zamanda 2010 yılında kurulan Trendyol’un da kurucuları arasında yer almaktadır. Tüm bu başarılı deneyimlerinin ardından Şahin Peak Games girişiminde en büyük zirveye çıkmıştır.

Peak Games 2020 yılında Amerika Birleşik Devletleri merkezli oyun şirketi Zynga’ya tarafından satın alınmıştır. Zynga’nın CEO’su Frank Gibeau’nun ifade ettiği şekli ile Türk oyun şirketi Peak 1,8 milyar dolara satın alınmıştır. Ancak her ne kadar ABD merkezli bir şirkete satılmış olsa da bu durum Peak’in stratejisini değiştirmeyecek. Peak Games çalışmalarına İstanbul’da devam edecek.

Sidar Şahin’in Girişimleri Nelerdir

Peak Games kurulmadan önce Şahin, dünyanın farklı bölgelerinde yüksek değerli oyun şirketlerinde ve bunun yanı sıra başarılı internet girişimlerinin yönetiminde rol almıştır.

Peak Games’den önceki girişimlerinden birisi Fupac’dır. 2003 yılında kurulan Funpac, başarılı bir mobil oyun stüdyosudur. Bu şirketin oyunları 30 farklı ülkede, 20’den fazla portal üzerinden kullanıcılara ulaşabilmeyi başarmıştır. Bugün geldiği noktada şirket, Mynet bünyesinde faaliyet göstermektedir. Hatta 2019 yılında yayınlanan haberlere göre Mynet, Funpac için 5 milyon dolar yatırım yapmıştır. Sidar Şahin ise 2005 yılında Funpac şirketindeki görevinden ayrılmıştır.

Bunun yanı sıra Şahin’in bir diğer girişimi ‘İzlesene.com’ olmuştur. Bu platform sosyal video paylaşımı üzerine yoğunlaşan bir girişimdir. Hatta Türkiye trafiğinde YouTube platformunu geride bıraktığı zamanlar olmuştur. İzlesene.com exit olduğunda Türkiye’de Internet ekosisteminde en yüksek değer kazanan şirket olmuştur.

İzlesene.com’un şu anki konumu ise Türkiye’de yer alan en değerli ikinci internet girişimi olmasıdır. Aynı zamanda raporlara göre İzlesene.com dünyada top bin internet ürünü arasında yer almaktadır. Şirket şu anda Nokta İnternet Teknolojileri bünyesinde yer almaktadır.

Şahin’in üçüncü girişimi olan ‘Gamegarden’, milyon dolarlık bir şirkettir. Bu şirket kurulduktan sonra Türkiye’nin başlıca medya şirketleri arasında yer alan Doğan Grup tarafından satın alınmıştır. Gamegarden’da isminden anlaşılacağı üzere bir oyun girişimidir.

Girişimleri arasında sayılabilecek bir diğer alan ise Trendyol’dur. Trendyol her ne kadar Demet Mutlu tarafından kurulmuş olsa da Şahin’in de bu girişim üzerinde katkısı mevcuttur. Trendyol’un Türkiye’nin en büyük e-ticaret şirketi olmasında Sidar Şahin’inin de önemli bir rolü vardır. 2010 yılında kurulan Trendyol’un kurucuları arasında yer almıştır. Bugün geldiği hızlı büyümenin sonrasında Trendyol’da dünyaca ünlü e-ticaret sitesi Alibaba.com tarafından satın alınmıştır.

Sidar Şahin’in Peak Games Hikayesi

O dönemlerde İstanbul’un Kadıköy Moda semtinde yaşayan Sinan Şahin, oturduğu apartman dairesinde Peak Games hikayesi için yola çıkmıştır. Ekim 2010 yılında Peak Games sosyal oyun şirketi olarak kurulmuştur. Platform yalnızca altı ay sonra 7,5 milyon dolar yatırım almıştır.

Sidar Şahin'in Peak Games Hikayesi

Sonrasında şirket uluslararası satın almasını da gerçekleştirmekten geri kalmamıştır. İlk uluslararası satın alma ise 2012 yılında gerçekleşmiştir. Bu satın alım kuruluşundan sadece iki yıl sonra olmuştu. Peak Games, Suudi Arabistan’ın oyun şirketi Kammelna Games’i bünyesine katmıştır.

Peki Sidar Şahin’in tüm bu başarılı deneyimlerinin sonrasında Peak Games’de zirveye nasıl ulaştı? 2010 yılında kurulan Peak Games bugün geldiği noktada nasıl bu kadar büyüyebildi?

Sidar Şahin’in Kurucusu Olduğu Peak Games Nedir?

Türkiye’nin ilk unicorn girişim sıfatını elde eden girişim Peak Games, 2010 yılında Sidar Şahin ve Hakan Baş tarafından kurulmuştur. Peak Games bir mobil oyun üreticisi olarak Toon Blast ve Toy Blast gibi mobil oyunlara benzer bulmaca oyunları geliştiren bir şirkettir.

2010 yılında kurulan şirket, 2020 yılında ise dünyanın başlıca oyun şirketi tarafından satın alınmıştır. Satın alma, dünyaca ünlü oyun şirketleri arasında yer alan ABD merkezli Zynga’ya tarafından gerçekleşmiştir. Bu satın alma işleminin karşılığı 1,8 milyar dolar olmuştur. Peak’i satın alımını gerçekleştiren ABD merkezli Zynga’nın piyasa değeri yaklaşık 9 milyar dolar civarındadır. Ayrıca San Francisco merkezli şirketin daha önce 2018 yılında Türkiye’den Gram Games’i de satın almıştır.

Exit sürecine gelene kadar 30 milyon dolar civarında yatırım almıştır. Exit olduktan sonra ise Türkiye’nin ilk resmi unicorn’u olarak Peak Games, dünyadaki yatırımcıların da ilgisini Türkiye’ye çevirmesini sağlamıştır. Ayrıca Amerikan video oyun şirketi Zygna’nın üst düzey yetkililerinden olan Bernard Kim, Sidar Şahin için ‘Büyük bir vizyoner’ ifadesini kullanmıştır.

Kim, bünyelerine aldıkları şirketlerden kendini özgürlüklerini korumalarını beklediklerini ifade etmiştir. Aynı zamanda Kim, tam da böyle bir örnek olan Peak için sıkı ilişkiler içinde olduklarını bu yüzden yatırım yaptıklarını açıklamıştır.

Global Mobil Oyun Şirketi; Peak Games

Peak Games, sunduğu oyun hizmeti sektöründe Türkiye’de önemli başarılara imza atmış öne çıkan bir girişimdir. Oyun şirketinin özellikle sunduğu kart ve okey oyunları sayesinde çok kısa bir süre içinde milyonlarca kullanıcıya erişmiştir. Bu erişim ile birlikte yurtdışında da adını duyurmayı başarmıştır.

Global Mobil Oyun Şirketi; Peak Games

2015 yılına gelindiğinde ise yeni bir oyun piyasaya sürüldü. Peak Games tarafından piyasaya sürülen oyunun adı ise ‘Toy Blast’ oldu. Toy Blast, özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde iyi bir popülerlik kazandı. Aynı zamanda bu oyun 2016 yılının son dönemlerinde Amerika Birleşik Devletleri’nde en yüksek ciroyu yapmıştır. Ayrıca oyun en çok kullanıcıya ulaşan ilk 10 oyun arasında girmiştir.

Hatta durum öyle bir noktaya geldi ki daha sonraki günlerde mahkemeyle son buldu. Bunun sebebi ise Hasbro tarafından Toy Blast’ın ‘My Litte Pony: Puzzle Party’ isimli bir oyuna dönüştürerek klonlandığı iddiası olmuştur. Bu nedenle telif davası açıldı. Ancak iki yıl sonra taraflar karşılıklı anlaşarak dava sona ermiştir. Böylece Hasbro Toy Blast’ın klonu olarak tasarladığı My Little Pony: Puzzle Party oyununu 2017 yılında yayından kaldırmak zorunda kalmıştır.

Sidar Şahin Kimdir: Genel Değerlendirme

Bu içeriğimizde Sidar Şahin kimdir ve Peak Games nasıl kuruldu sorularını cevaplandırmaya çalıştık. Aynı zamanda Peak Games’in hikayesine değindik. Peak Games nedir ve Sidar Şahin’in kurduğu diğer girişim örnekleri nelerdir bunlardan bahsettik. Son olarak Peak Games’in başarılarından söz ettik.

Girişimcilik ekosisteminde ilk unicorn ünvanını elde eden Peak Games, ekosistemde büyük bir heyecan yaratmıştı. Peak Games’in bu başarısının altında ise önemli Türk girişimci Sidar Şahin yer almaktadır. Şahin, Peak Games’in Zygna’ya 1,8 milyar dolarlık satış sonucu ekosistemdeki girişimciler arasından sık sık öne çıkan bir isim olmuştur. Peak Games ile Zynga’nın birleşmesinin ardından Türkiye’de mobil oyun sektörü tarihinin en önemli para kaynaklarından birini sağlamıştır.

Peak’in başarısının en önemli faktörlerinden birisi ise çıkış stratejisinin belli olmasıdır. Özellikle unicorn girişimlerde ortak özellik olarak görülen bu unsurdur. Tüm unicorn girişimlerde çıkış stratejisini başlangıçtan oluşturmak önemli bir faktördür. Başarısının arkasındaki bir diğer faktör ise kaliteli ekip oluşumudur. Her birinin kendi alanında en iyilerinden oluşan bir ekiptir. Böylece Peak ekibi, deneyimleri, network ve çıkış stratejileri ile birlikte hayallerini gerçekleştirmiş ve önemli başarılara imza atmıştır.

Özellikle pandemi döneminde yaşanan bu gelişim, ekosistemde tatlı bir heyecana ve umuda sebep olmuştur. Türkiye’nin bugün geldiği noktada mobil oyun sektörü yumuşak bir güç olarak yer alıyor. Ülkemizden çıkış yaparak dünyaya açılan birçok Türk girişim var. Ancak tüm bu şirketler önemli stratejiler ve özgün ürün ya da hizmetler ile hareket eden girişim modelleri olarak yer alıyor.

Global mobil oyun pazarının en büyük şirketleri arasında Peak Games’in yer aldığını ifade etmiştik. Peak Games’in geliştiridiği oyunlar, bugün milyonlarca kişi tarafından oynanmaktadır. Unicorn olmayı başardığı dönemde Şahin, daha yolun çok başında olduklarını ifade etmiştir. Daha da güçlenerek büyüyeceklerini ve gelişen bir ekip olmayı sürdüreceklerini ifade etmiştir.

Hatta tüm bunların yanında Şahin, Türkiye’deki anne babaların çocuklarına gönülden inanmalarını istemiştir. Şahin’e göre çocuklarında gençlerinde ilerleyebilmelerinin tek yolu başarabileceklerine inanmalarıdır. Çünkü Sidar Şahin’e göre her şey inanmakla başlamaktadır.

Sizler başarılı hikayesiyle öne çıkan Sidar Şahin hakkında neler düşünüyorsunuz? Başarılı Türk girişimcilerden biri olan Sidar Şahin hakkındaki düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Girişimler odaklı araştırma yapmayı çok seviyor. Bir zamanların uluslararası ilişkiler öğrencisi olarak analiz yapmaya bayılıyor. Teknoloji ile alakalı paylaşımların da takipçisi olarak analiz edip, yorumluyor.