Podcast Kılavuzu: Podcast’e Başlayacaklara Tavsiyeler

2018 yılında Apple, 550 binden fazla podcast yayının hayatta olduğunu ve bu sayının giderek arttığını belirtmişti. Fakat belirtmekte fayda var ki bu yayınların bir çoğu amatörce yapılmakta. Rakiplerden sıyrılmak ve kaliteli bir Podcast yayıncısı olmak için bilmeniz gereken ufak ipuçları vardır. Biz de şuanda okumakta olduğunuz Podcast Kılavuzu içeriğimiz ile de Podcast yayınlarına başlarken dikkat etmeniz gerekenlerden ve bu maceranın başında kullanabileceğiniz, daha profesyonel yayın yapmanızı sağlayacak ipuçlarından bahsedeceğiz.

Stüdyo Hazırlığı

Temsili Ses Stüdyosu (İleri Düzey)

Elbette ki görseldeki gibi bir stüdyo için henüz erken bir safhadayız, ancak bu işin başında elinizde bulunması gereken bazı temel ekipmanlar ve bilmeniz gereken bazı püf noktalar var.

Mikrofon

Podcast Kılavuzu oluşturulacağı zaman elbette en önemli konu mikrofondur. Bütün mikrofonlar ses titreşimlerinizi elektrik sinyallerine çevirir, ancak kullandıkları farklı yollar vardır. Kondansatör ve dinamik mikrofonlar bu işlemi 2 farklı şekilde yaparlar ve bu şekilde farklı sonuçlar elde ederler. Kondansatörler pek sağlam olmasalar da, oldukça hassastırlar ve evinizde kuracağınız bir stüdyoda oldukça iyi performans sağlarlar. Dinamik mikrofonlar ise, daha sağlamdırlar ve daha bilindik bir radyo sesi sağladıkları için ileri düzeyde kullanımlarda tercih edilirler.

Bilgisayar ile Bağlantı

Eğer tek bir mikrofon kullanmıyorsak ve bir podcast ekibimiz varsa, kullanılan her mikrofonu bilgisayara bağlamak için bir yönlendirici cihaza ihtiyaç duyabilirsiniz. Ayrıca yayınlarınız sırasında dinleyicilerinize renkli bir şov sunmak istiyorsanız, bazı ses efektlerine ihtiyaç duyabilirsiniz. Mixing board dediğimiz cihazlardan bir tanesine sahip olmak sesiniz üzerindeki hakimiyetinizi artıracak ve daha kaliteli bir yayın yapmanıza olanak sağlayacaktır. Tabi ki bu en başta elimizde bulundurmamız gereken mecburi bir cihaz değil.

Akustik Hileleri

Yayın sırasında sesin sert yüzeylerden sekerek yankı yapmasını önlemek çok önemli, yayın kalitenizi en çok etkileyecek konulardan bir tanesi bu olduğu için, bu duruma ayrı özen göstermek gerekli. Şu anki seviyemizde stüdyomuza yalıtım yapmak bizim için ek masraf olacaktır. Bu yüzden bazı ufak hilelerden bahsedeceğim.

1-Arkanıza Battaniye Asmak

Yayın esnasında arkanıza kalın bir battaniye asmak oldukça etkili bir yöntemdir. Ya da kapaklarını açarak gardırobunuzun önüne oturabilirsiniz, arkanızda bulunan kıyafetler de benzer bir iş görecektir.

2-Mikrofonu İzole Etmek

Mikrofonunuzu çevre etmenlerden izole edebilirsiniz. Peki bunu nasıl yapacaksınız? Aslında bu sorunun cevabı oldukça basit. Tüm odayı yalıtımlamak yerine sadece mikrofonunuzu içine koyabileceğiniz bir kutuyu yalıtımlayabilirsiniz. Bu şekilde mikrofonunuz izole olacaktır ve ses kalitesine katkıda bulunabileceksiniz.

3-Yorgan Altı Yayın

Biliyorum başlık biraz garip, ancak bu en son çare olarak kullanabileceğiniz bir yöntem. Set-up’ınızı yorgan altına kurar ve yayınlarınızı oradan gerçekleştirerek, yorganınızı yalıtım malzemesi olarak kullanabilirsiniz.

Podcastinizi Kaydetmek

Temsili ses kayıt ve düzenleme işlemi.
Mikrofon, Kayıt

Kayıt Düzeyleri

Sesleri yüksek sesle kaydetmek bazen ayrıntıları kaybetmenize sebep olabilir, yada istemediğiniz seslerin yayına gitmesine olanak sağlayabilir. Bu durumun önüne geçmek için Peak Meter ya da Loudness Meter gibi cihazlar kullanarak en uygun kayıt düzeyini bulabilirsiniz.

Arka Plan Sesleri

Sokağınızdaki araç sesleri, ev içerisinde diğer odalardan gelen sesler kayıtlarınızı düzenlemenizi zorlaştırabilir. Bunların önüne geçmek çok önemlidir. Mümkün mertebe geceleri, yani ses kirliliğinin az olduğu zamanları seçin. Ayrıca unutmayın ki, sürekli sesler aralıklı olarak gelen seslerden daha iyidir. Arada kalırsanız tercihiniz sürekli seslerden yana olsun.

Siz ve Cihazlar Arasındaki Mesafeler

Eğer ki pop filtre kullanıyorsanız, pop filtre ile mikrofon arasında 8-12 cm aralık bırakmanız kayda giden sesin daha temiz olmasını sağlayacaktır. Ayrıca sizin de pop filtre ile aranızda 8-14 cm mesafe bulundurmanız bu duruma katkı sağlayacaktır.

Podcast de Sesleri Düzenlemek

Ses düzenleme işlemi temsili.
Mikrofon.

Podcast Kaydetmek için Çalışma Ortamınızı Belirlemek

Ses düzenleme çalışmalarınızı yapacağınız programı belirlemek de oldukça önemlidir. Sesleri düzgünce temizlemek, kesmek ve yeniden konumlandırmak gibi çalışmalar Podcastinizin her anının dolu dolu geçmesine yardımcı olacaktır. Bu tarz programların en bilindikleri Adobe Audition, Hindenburg Journalist ve GarageBand‘dir

Kulaklıklar

Sesleri temiz ve iyi duyamazsanız düzenlemeniz de oldukça zor ve açık konuşmak gerekirse kalitesiz olacaktır. Bu yüzden iyi bir kulaklığa sahip olmak da iyi bir mikrofona sahip olmak kadar önemli.

Podcast Yayınlarınızı Bizimle Paylaşın

Podcast yayıncılığı oldukça keyifli ve zor bir iştir. Bu sebeple çıktığınız bu yolda size başarılar dileriz. Umarız Podcast Kılavuzu işinize yarar. Yayıncısı olduğunuz podcast bilgilerini yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiyi yakından takip eden 22 yaşında bir makine mühendisi adayı.