Pepper ve Spot Japonya’nın Yeni Amigoları

Pepper ve Spot hayranlarını etkilemeye devam ediyor.

NPB yani Japonya Profesyonel Beyzbol ligi, Japonya’nın en saygın beyzbol ligidir. Maçları oldukça fazla ilgi çekerek izlenen lig, seyircilerinden COVID-19 sebebiyle ayrı kaldı. Haliyle Beyzbol oyuncuları da kalabalık kitleler önünde müsabakalara çıkmaya alışıklardı. Sonuçta profesyonel Beyzbol maçları büyük kitlelerin önünde oynanmasıyla ünlüdür. Fakat COVID-19 sebebiyle futbol dahil birçok spor müsabakası seyircisiz oynanmak zorunda.

Peki boş kalan stadyumları nasıl doldurabiliriz? Birçok spor müsabakası stadyumlara karton figürler konularak oynanmakta, hatta gol olduğu zaman hoparlörlerden önceden kayıt edilmiş gol sevinç çığlıkları duymanız da mümkündür.

Öte yandan Japonya, daha ilgi çekici bir yönteme başvurdu. Evden maçları takip eden hayranları için bir gösteri hazırladılar. Fukuoka temsilcisi SoftBank Hawks, birkaç robot ile bir amigo takımı kurdu. SoftBank’ın Pepper ve Spot’u bu hafta bir maçta tezahürat etmek için stadyumda boş koltukları doldurdular. Robotların gösterisi büyük ilgi toplamayı da başardı. SoftBank’ın belirttiğine göre, “Spot ilk kez spor müsabakasında gösteri yaptı.”

Robotların spor müsabakalarında gösterileri devam edecek gibi duruyor. Hazırladıkları dans çoğu amigo takımının dansından daha ilgi çekici ve başarılıydı. Robotların kostümleri de büyük dikkat çekti. Özenle dikilmiş şapkaları ve kıyafetleriyle çok şirin bir görsel koreografi oluşturdular. Stadyumda yapılacak oyunlar için daha fazla dans ve gösteri planlanıyor. Robotları ilerleyen zamanlarda vals, salsa hatta tango gibi dans dallarında da ustalaşmış bir şekilde izleyebiliriz. Robotların ilerleyen dönemlerde beyzbol maçlarının bir rutini haline gelip gelmeyeceği ise büyük bir merak konusu.

Pepper ve Spot

Boston Dynamic’in Spot’u

pepper ve spot
bostondynamics.com

Uzun bir süredir geliştirilen Boston Dynamics’in Spot robotu kısa bir süre önce SoftBank firmasına satılmıştı. Massachusetts merkezli şirkte, web sitesinde Spot’un birden fazla sektörde önemli roller alabilecek kadar gelişmiş olduğu söyleniyor.

Bir köpeği andıran robot yaklaşık saatte 5 kilometrelik bir hıza ulaşabilmekte. Tek bir şarjla 90 dakikaya kadar da çalışabiliyor. Sahip olduğu API sistemi sayesinde çok yönlü bir şekilde programlanabilir. Engellerden kaçınma ve konum eşleme için 360 derecelik bir kameraya da sahiptir. Ayrıca, robot otonom bir şekilde de çalışabiliyor. İnsanlar için imkansız olan yerlere ulaşabilmesi için tasarlandı.

Pepper

Pepper, SoftBank firması tarafından üretilmiştir. İnsan duygularını algılama özelliği sayesinde birçok alanda kullanıma açıktır. 3 farklı modeli bulunan Pepper yarı insansı bir robottur. Pepper’ı isterseniz ev işlerinizde kullanabilir, çocuğunuzun eğitim hayatı için programlayabilir veya şirketinizde garson olarak işe alabilirsiniz. 3 farklı programlanabilme özelliği sayesinde çok yönlü bir hizmet özelliğini sahiptir. Spot kadar çok yönlü olmasa da, duygu algılama özelliği Pepper’i müşteriye dönük rollerde kullanılması için vazgeçilmez bir özellik. Pepper’ı mağazalarda, havaalanlarında veya hastanelerde basit işlerde çalışırken görmeniz mümkün. Hatta Softbank Tokya’da tamamen Pepper robotlarının hizmet verdiği bir kafe açtı. Pepper’ın donanım ve yazılım ekibi Pepper’ı geliştirmeye devam ediyor. Çok yönlü ve genel yeteneklere sahip olabilmesi için bir dizi kod üzerinde çalışma yürüttüklerini açıkladılar. Pepper’ın dans yeteneklerini artırmak da bu çalışmalara dahil.

pepper ve spot
softbank.jp/en/robot/

Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz robotlar gibi ileride bu robotların bizim yerimizi alıp almayacağı ise tartışılabilir bir konu. Pepper ve Spot şimdiden çoğu iş sektöründe görev almaya başladı. Bu gidişle belki de işsizlik oranları daha çok artabilir. Dikkatli olmanızda fayda var!

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

2006 yılından bu yana web yayıncılığı ile ilgilenen Yiğit, WordPress ve Ruby programlama dili fanatiğidir. Yaklaşık 15 yıldır teknoloji, internet ve programlama hakkında Türkçe içerikler üretmeye devam ediyor.