Pattie Maes Kimdir? Pattie Maes’in Hayatı

Pattie Maes Belçika doğumlu yazılım mühendisi ve bilgisayar ile kullanıcısı arasındaki etkileşimli ilişkiyi değiştiren bir girişimcidir. Yazılım kreasyonları, e-ticaret şirketlerinin rekabet etme biçimini temelden etkiledi ve bireylerin dijital görevleri yerine getirmesi için basit bir yol sağladı.

Eğitim Hayatı Ve Kariyeri

Pattie Maes, 1961 yılında Belçika’da doğdu. Maes, Vrije Universiteit Brussel’de bilgisayar bilimi okudu ve 1983’te lisans ve 1987’de doktora derecesini aldı. 1989’da Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) Rodney Brooks ile yapay zeka eğitimi almak üzere Belçika’dan ayrıldı.

Pattie Maes, 1991 yılında okulun Medya Laboratuvarında öğretmenliğe başladı.

pattie-maes

Pattie Maes, MIT’de çeşitli projelerde yer aldı. 1990 yılında Medya Laboratuvarında Yazılım Aracıları Grubunu kurdu. Buradaki çalışmaları, bir kullanıcıdan “öğrenmek” için tekrarlayan, izleme kullanan, akıllı aracılar adı verilen yazılım uygulamalarının geliştirilmesine odaklandı. Akıllı araçların, çeşitli aktiviteleri gerçekleştirebilmesi adına programlanması öğreniliyordu.

Pattie Maes’in yazılım temsilcileriyle çalışması da e-ticaretin büyümesinde ve kişiselleştirilmesinde önemli bir rol oynadı. Yazılım aracı hizmetleri, çevrimiçi alışverişe bir tür kişiselleştirme sağladı.

MIT’nin Medya Laboratuvarındaki diğer projeleri arasında, bilgisayarların ve kullanıcıların nasıl etkileşim kurduğunu yeniden düşünmeye çalışan Fluid Interfaces Group vardı.

Maes bir dizi ticari girişimde yer aldı. 1995 yılında, bireylerin ortak ilgi alanları aracılığıyla çevrim içi bir topluluk geliştirmeleri için bir yol sunan Firefly adlı Web tabanlı bir hizmetin kurulmasına yardımcı oldu.

Kullanıcılar, Web sitesini keyif aldıkları şeyler hakkında bilgilendirdi. Böylece Firefly kişisel tercihleri öğrenip benzer ilgi alanlarına sahip kullanıcılar arasındaki iletişimi geliştirdi. Süreç, işbirliğine dayalı filtreleme olarak biliniyordu. 1998’de Microsoft şirketi satın aldı.

Ertesi yıl Pattie Maes, tedarikçilerin performans modellerini izleyip belirleyebilen ve ardından tahminler yaparak karar verme sürecini iyileştirmek için simülasyonlar kullanan bir teknoloji sunan “Open Ratings” adlı şirketi kurdu.

Ek olarak şirket, tüketiciler ve satıcılar arasında güven sağlamayı amaçlayan derecelendirme sistemleri kurdu. Open Ratings daha sonra Dun & Bradstreet tarafından satın alındı.

Kitapları Ve Aldığı Ödüller

Pattie Maes üç kitabın editörüdür ve çok sayıda profesyonel dergi ve konferansta yayın kurulu üyesi ve hakemdir.

Birçok ödül aldı:

  • Fast Company, onu en etkili 50 tasarımcıdan biri olarak adlandırdı.
  • Newsweek onu 2000 yılında “izlenecek 100 Amerikalı” dan biri olarak seçti.
  • TIME Digital, onu yüksek teknoloji dünyasının en iyi 50 teknolojik öncüsü olan “Cyber Elite” üyesi olarak seçti.
  • Dünya Ekonomik Forumu onu “Yarının Küresel Lideri” unvanı ile onurlandırdı.
  • Ars Electronica, ona 1995 World Wide Web kategorisi ödülünü verdi.
  • 2000 yılında Massachusetts Interactive Media Council tarafından “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” ile tanındı.

Ayrıca Belçika’daki Vrije Universiteit Brussel’den fahri doktora aldı ve “6. duyu teknolojisi” üzerine yaptığı 2009 TED konuşması şimdiye kadar ki en çok izlenen TED konuşmaları arasında yer alıyor.

pattie-maes-6.his-teknolojisi
Resim: Pinterest

“6.Duyu Teknolojisi”

‘Altıncı Duyu’ çevremizdeki fiziksel dünyayı dijital bilgilerle zenginleştiren ve bu bilgilerle etkileşimde bulunmak için doğal el hareketlerini kullanmamıza olanak tanıyan giyilebilir bir hareket arabirimidir.

Tartışmasız, doğru kararı vermemize yardımcı olabilecek en yararlı bilgiler, beş duyumuzla algılanamaz. Yani insanlığın her şey hakkında biriktirdiği ve giderek daha fazla çevrim içi olarak erişilebildiği veriler, ve bilgilerle doğal olarak algılanamaz.

Bilgi işlem cihazlarının minyatürleştirilmesi, bilgisayarları ceplerimizde taşımamıza izin vererek dijital dünyaya sürekli bağlı kalmamızı sağlasa da, dijital cihazlarımızla fiziksel dünya ile etkileşimlerimiz arasında hiçbir bağlantı yoktur.

6.Duyu, somut olmayan dijital bilgileri somut dünyaya getirerek bu boşluğu kapatır ve bu bilgilerle doğal el hareketleri aracılığıyla etkileşime girmemize olanak tanır. “6.Duyu”, bilgiyi gerçeklikle sorunsuz bir şekilde bütünleştirerek sınırlarından kurtarır ve böylece tüm dünyayı bilgisayarınız haline getirir.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

İşletme Mezunu, Gelişen teknolojiyi adım adım takip etmeyi seven, yaratıcı, içerikler üretmeye bayılan biri...