Joy Buolamwini Kimdir? Genç Bilgisayar Bilimcisi ve Aktivist

Joy Buolamwini kimdir? Joy Buolamwini, yapay zeka teknolojisindeki ön yargıları kaldıran Algorithmic Justice League‘in kurucusu, bilgisayar bilimcisi ve aktivisttir.

Joy Buolamwini Kimdir? Eğitim Hayatı ve Kariyeri

Daha 9 yaşındayken kendi kendine XHTML, JavaScript ve PHP öğrenen Buolamwini, 2012 yılına geldiğinde Georgia Teknoloji Enstitüsü’nde bilgisayar bilimi bölümünden başkan araştırmacısı olarak mezun oldu. Birçok bursu olan dahi Buolamwini, Oxford’da öğrenme ve teknoloji üzerine okuduktan sonra 2017 yılında MIT’den Master derecesi aldı.

Etiyopya’da sağlık sorunlarıyla ilgili dijital değerlendirme sistemleri, Zambiya’daki gençler için yerel bilgisayar bilimi eğitimleriyle ilgilenen Buolamwini, daha sonra ”Herkes için Bilgisayar Bilimi” konusunda Beyaz Saray zirvesine çıktı. 

Yüz tanıma teknolojisiyle ilgili özel olarak çalışan Buolamwini size ilham veren şeylere dayalı olarak kendinizin bir yansımasını görmenizi sağlayan bir cihaz olan Aspire Mirror’ı yarattı.

Joy Buolamwini ve Eşitlik Savaşı

Joy Buolamwini
Joy Buolamwini

Buolamwini, MIT Media Lab’de çalışmaya başlamıştı. Kod yazdığı sırada kullandığı bilgisayardaki yüz tanıma teknolojisi yüzünü algılamada sorun yaşıyordu. Sonunda yüz hatlarını tamamen gizleyen beyaz bir maske taktığında ise bilgisayar onu tanıdı. Bu da onu bu teknolojinin algoritmaları üzerinde çalışmaya itti. MIT Media Lab’de çalışmaya başladıktan sonra yaptığı araştırmalar sırasında, yüz tanıma sistemlerine 1000 adet yüz gösteren Buolamwini, bunların erkek mi kadın mı olduğunu belirlemelerini istedi. Ve sonuç olarak yazılımın koyu tenli kadınları tespit etmekte zorlandığını ve MIT’de böyle bir sorun olduğunu bilmediklerini fark etti.

Dünya Yazılımlardaki Ön Yargının Farkına Varıyor

Yüksek lisans tezi için yüz analizi uygulamalarını, Avrupa ve Afrika’dan parlamenterlerin fotoğraflarıyla test etmeye başladı. Cinsiyet ve ırksal eşitsizlikler bulmasına rağmen, ilk başta sonuçları kamuoyuna duyurmakta tereddüt etti. “Tüm kaynaklarını size karşı kullanabileceklerini bildiğinizde, en büyük teknoloji şirketlerinden bazılarına karşı çıkmak kolay değil.’’ diye düşünüyordu.

2018 yılında tezini “Gender Shades” makalesine çevirdi. Gender Shades makalesi ile medyanın oldukça dikkatini çekti. IBM ve Microsoft’un yüz tanıma teknolojilerindeki yazılım hatalarını ortaya çıkaran araştırmalar öncülüğünde 2019’un sonunda denetlenen 100 şirketin algoritmalarında da benzer sorunlar ortaya çıktı ve bütün halk ve medya bundan haberdar olmuş oldu.

Algotrithmic Justice League

Buolamwini’nin kurduğu Algorithmic Justice League adlı program, yetersiz temsil edilen gruplara karşı ayrımcılığa yol açabilecek koddaki ön yargıyı vurgulamayı amaçlamaktadır. Bugün, Buolamwini, yapay zekanın sosyal sonuçlarını ortaya çıkarmak için büyüyen bir hareketi canlandırıyor. Neredeyse dört yaşındaki kar amacı gütmeyen Algorithmic Justice League (AJL) aracılığıyla, yüz tanıma teknolojilerini kullanmanın tehlikeleri ve nasıl yaratıldıkları hakkında birçok araştırma yapılıyor.

Joy Buolamwini
Joy Buolamwini

Günümüz dünyasında, yapay zeka sistemleri kimin işe alınacağına, aldığımız tıbbi tedavinin kalitesine ve bir polis soruşturmasında şüpheli olup olmadığımıza karar vermek için kullanılıyor. Bu araçlar büyük umut vaat ederken, savunmasız ve dışlanmış insanlara da zarar verebilir ve medeni haklarını tehdit edebilir. Kontrolsüz, düzensiz ve bazen istenmeyen yapay zeka sistemleri ırkçılığı, cinsiyetçiliği, güçsüzlüğü ve diğer ayrımcılık biçimlerini arttırabilir.

AJL’nin Amacı

Buolamwini’nin Algorithmic Justice League‘i kurarken misyonu, yapay zekanın etkileri hakkında farkındalık yaratmak, savunucuları deneysel araştırmalarla donatmak, en çok etkilenen toplulukların sesini ve seçimini oluşturmak ve yapay zeka zararlarını ve ön yargılarını azaltmak için araştırmacıları, politikacıları ve endüstriyel devleri  harekete geçirmekti. Yapay zeka ekosistemini adil ve hesap verebilir yapay zekaya kaydırmak için bir hareket oluşturmaktı.

joy buolamwini
Joy Buolamwini

Buolamwini hayatını adadığı bu eşitlik savaşı için sayısız panelde yer aldı ve konuşmalar yaptı. 2018’de BBC’nin 100 Kadını listesinde yer aldı ve Forbes tarafından “Amerika’nın Teknolojide En İyi 50 Kadını” arasında gösterildi. 2019’da ise Buolamwini, Fortune Magazine’in ‘’2019 Yılı Dünyanın En Büyük Liderleri” listesinde yer aldı. Dergi ayrıca onu “Yapay zeka devriminin vicdanı” olarak adlandırdı.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojik mitleri araştırmayı ve ürün incelemeleri yapmayı çok seven, sanatsever, meraklı bir endüstri ürünleri tasarımı öğrencisi.

“Joy Buolamwini Kimdir? Genç Bilgisayar Bilimcisi ve Aktivist” üzerine bir yorum

Yorumlar kapalı.