OEM Nedir?

Günümüzde bir ürün veya hizmet satın almaya karar verdiğimizde çok çeşitli kavramlarla karşılaşıyoruz. Kavramların bu kadar fazla olması, tüketicilerde çeşitli soru işaretlerine yol açıyor. OEM de bu kavramlardan birisi diyebiliriz. OEM kavramı, neredeyse her sektörde karşımıza çıkıyor. Bundan dolayı bu kavramla karşılaşmama ihtimaliniz neredeyse yok denilecek kadar az. Fakat birçok kişi, bu kavramın tam olarak ne anlama geldiğini bilmiyor. Bundan dolayı OEM nedir sorusunun cevabı, oldukça fazla merak ediliyor.

Bizler de bu yazımızda sizler için OEM nedir sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Bu kavramın açıklamasını yaptıktan sonra OEM etiketiyle satılan ürünlerin satın alınmasında herhangi bir sorun olup olmadığını değerlendireceğiz. Kısacası bu yazımızda, OEM kavramıyla alakalı aklınıza gelebilecek her türlü sorunun cevabını bulabileceksiniz.

Ancak detaylara girmeden önce OEM kavramına yakından bakmak daha doğru olacaktır. Bunun için gelin hep birlikte lafı daha fazla uzatmadan birçok alanda gördüğümüz OEM kavramının ne olduğunu inceleyelim.

OEM Nedir?

Bir ürün almaya karar verdiğimizde o ürün hakkında detaylı araştırmalar yaparız. Almak istediğimiz ürünün üreticilerini, özelliklerini araştırırken çeşitli kavramlarla karşılaşıyoruz. Bu kavramlardan birisi de OEM olarak ön plana çıkıyor. OEM kavramı, teknoloji ürünleri başta olmak üzere neredeyse her sektörde kullanılıyor diyebiliriz. Bundan dolayı bu kavram, tüketicilerde oldukça merak uyandırıyor.

OEM, açılımı Original Equipment Manufacturer, orijinal ürün üreticisi anlamına gelmektedir. Her ürünü üreten bir üretici mevcut. Bu üreticiler, bazen ürettikleri ürünleri doğrudan satışa sunarlarken bazen de başka markalar üzerinden hizmet veriyorlar. Örneğin bilgisayarları düşünelim. Bilgisayarlarda yer alan bazı parçaların üreticilerini net olarak bilmiyoruz. Ancak bu parçaları üreten birileri tabii ki var. Bu noktada bu üreticiler, OEM olarak geçiyorlar.

Çünkü üretici, ürettiği ürünü direkt kullanıcıyla buluşturmuyor. Bunun yerine ürünü, bilgisayar üreticisine satıyor. Bilgisayar üreticisi de parça üreticisinden satın aldığı ürünü bilgisayarında kullanarak kullanıcılarının hizmetine sunuyor. Yani ürün, bir şekilde kullanıcıyla buluşmuş oluyor. Ancak ürünü kullanıcıyla buluşturan kişi, ürünü üreten kişi olmuyor.

Bunun yanı sıra belirttiğimiz gibi direkt kullanıcılarıyla buluşan orijinal ürün üreticileri de mevcut. Hatta bu durumdan dolayı herhangi bir ürün satın almaya karar verdiğimizde OEM ürün kavramını sıklıkla görürüz. Bu durum, genellikle kullanıcılarda negatif düşünceler yaratıyor.

Tüketiciler arasındaki genel görüş, OEM ürünlerin yetersiz ve kötü oldukları yönünde oluyor. Ancak durum, aslında öyle değil. Çünkü OEM ürünler, temel olarak orijinal ürünler diyebiliriz. Bu ürünlerin üreticileri, bizzat ürünü üretme yetkisi olan kişiler veya kurumlar oluyorlar. Bundan dolayı bu ürünlere yetersiz veya muadili gözüyle bakmak doğru olmayacaktır.

Peki OEM kavramı, hangi ürün kategorilerinde karşımıza çıkıyor? Bu ürünleri tercih etmemizde bir sakınca bulunuyor mu? Yazımızın devamında sizler için bu sorulara cevap vermeye çalışacağız.

OEM Ürünler Hangi Kategorilerde Bulunuyorlar?

OEM kavramı, çok çeşitli alanlarda kullanıcıların karşısına çıkıyor. Örneğin bilgisayar yazılımı satın almak isteyen bir kişi OEM yazılımlar ile karşılaşabiliyor. Bunun yanı sıra arabasına yedek parça almak isteyen ve bunun için araştırma yapan kişiler de OEM parçalarla karşılaşıyorlar. Bu durum aslında oldukça normal.

Çünkü belirttiğimiz gibi OEM, temel olarak orijinal ürün üreticisi anlamına geliyor. Kullandığımız tüm ürünlerin de bir üreticisi olduğunu göz önüne alırsak aslında piyasada yer alan her ürünün bir OEM sürümünü bulmamız şaşırtıcı olmayacaktır. Bu ürünler, tabii ki genel olarak parça veya yazılım şeklinde karşımıza çıkıyor.

Bunun temel sebebi, OEM ürünlerin kullanıldığı ürünlerin zaten bir paket halinde satılıyor olması oluyor. Bu konuyu örnekle açıklamak daha doğru olacaktır. Mesela bir bilgisayar almaya karar verdiğinizi varsayalım. Bu noktada araştırma yaparken MSI, ASUS, Monster gibi çeşitli üreticilerin bilgisayar modelleriyle karşılaşacaksınız. Fakat bu modeller içerisinde neredeyse hiçbirinde OEM bilgisayar ifadesi bulunmayacak.

OEM Ürünler Hangi Kategorilerde Bulunuyorlar

Çünkü bilgisayarlarda kullanılan parçalar, bir bilgisayar üreticisi tarafından toplanarak paket şeklinde kullanıcılarıyla buluşuyor. Bunun yanı sıra bir bilgisayar parçası almaya karar verdiğinizde ise işler değişiyor. Örneğin bilgisayarınıza RAM takviyesi yapmak istediğinizi düşünelim. Bu noktada araştırma yaptığınızda ise OEM RAM modelleri ile karşılaşacaksınız.

Yani konuyu toplamamız gerekirse bir bütün halinde satılan laptop, çamaşır makinesi, araba gibi ürünlerin OEM versiyonlarını bulmanız neredeyse imkansız olacaktır. Ancak bunun yanı sıra RAM, arabanın yedek parçaları gibi ürünler için araştırma yaptığınızda ise OEM ürünler karşınıza çıkacaktır.

Belirttiğimiz gibi OEM ürünler, çok farklı ve fazla kategoride karşımıza çıkıyorlar. Bu noktada kullanıcılar daha çok bilgisayar donanım ve yazılımları için OEM ürün alınır mı diye merak ediyorlar. Bu konu hakkında net bir ifade belirtmek doğru olmayacaktır. Çünkü OEM ürünlerin çeşitli avantaj ve dezavantajları mevcut. Gelin hep birlikte OEM ürün almanın ne gibi olumlu ve olumsuz yanları olduğuna daha yakından bakalım.

OEM Ürün Alınır mı?

OEM ürünlerin, çok fazla yerde karşımıza çıkması bir süre sonra kullanıcıların ilgisini çekiyor. Ancak bu noktada bu ürünleri satın almayı düşünen kişiler bazı noktalarda tereddütte kalıyorlar. Çünkü OEM ürünlerin sayısı her ne kadar fazla olsa da bu ürünleri çok fazla kişi tercih etmiyor. Bundan dolayı insanlar arasındaki genel görüş bu ürünlerin tercih edilmemesi yönünde oluyor.

Ancak OEM ürünler hakkında daha fazla bilgi edindikçe bu ürünleri kullanma konusundaki görüşleriniz değişecektir. Çünkü OEM ürünler, düşünüldüğü gibi kötü ya da işe yaramaz ürünler değiller. Bunun aksine bu ürünler, kullanıcılarına çeşitli avantajlar sunuyorlar. Tabii ki bu avantajlar, bu ürünleri kusursuz yapmıyorlar. OEM ürünlerin avantajlarının olduğu kadar dezavantajları da var.

Sizler için bu ürünlerin avantaj ve dezavantajlarına detaylıca değineceğiz. Daha sonrasında OEM ürünleri tercih edip etmemek tamamen sizin kararınıza kalmış olacak.

OEM Ürünlerin Avantajları Nelerdir?

OEM ürünler, kullanıcılarına birçok avantaj sunuyorlar. Bundan dolayı bu ürünler, her ne kadar benzer seviyedeki ürünlerden daha kötü ürünler gibi anılsalar da sundukları avantajlarla insanları etkilemeyi başarıyorlar. Peki bu ürünleri ön plana çıkartan noktalar neler? Neden kullanıcılar, normal ürünler yerine OEM etiketli ürünleri tercih etmeliler?

Bu ürünler, fiyat açısından çoğunlukla oldukça avantajlılar. Çünkü OEM ürünler, genellikle diğer ürünler gibi kutulu bir şekilde satılmıyorlar. Bunun yanı sıra OEM üreticiler, ürünün maliyetini ve satış fiyatını düşürebilmek adına bazı ekstra özelliklerden kısabiliyorlar. Bu durum, kullanıcılar için bir ön yargı oluşturabiliyor. Kullanıcılar, normal olarak özelliklerinden kısılmış bir donanımın veya yazılımın biraz daha zayıf performans göstereceğini düşünüyorlar.

Ancak durum pek de öyle değil. Çünkü OEM üreticiler, bu noktada maliyetten tasarruf ederlerken ürünün performansının düşmemesi için dikkat ediyorlar. Bu sayede OEM ürünlerdeki performans kaybı, minimum düzeyde tutulmuş oluyor.

OEM ürünlerin bir diğer avantajı, kalite noktasında ortaya çıkıyor. Belirttiğimiz gibi bu ürünler, ürünü üretme yetkisi bulunan üreticiler tarafından üretiliyorlar. Bundan dolayı OEM ürünlerin performansı, eş düzey oldukları ürünlerin performansından pek farklı olmuyorlar. Böylece kullanıcılar, yüksek kalitedeki ürünleri daha uygun fiyatlara alma imkanı elde etmiş oluyorlar.

Performans konusundaki en etkileyici nokta OEM yazılımlarda ortaya çıkıyor. Birçok kişi, aslında OEM ürünleri yazılım kısmında kullanıyorlar. Çünkü OEM yazılımlar, fiyat konusunda normal yazılımlara göre çok daha uygun oluyorlar. Bundan dolayı kullanıcılar, yazılım almaya karar verdiklerinde OEM yazılımlara öncelik vermeye başladılar.

Belirttiğimiz gibi OEM yazılımların, performans konusunda çoğunlukla normal olarak geçen yazılımlardan hiçbir farkları bulunmuyor. Ancak OEM yazılımlarda bazı kısıtlamalar mevcut olabiliyor. Bu noktada OEM yazılım kullanmanın avantajlı olup olmadığını, ürünün sunduğu imkanlar üzerinden değerlendirmek daha doğru olacaktır.

OEM ürünlerin avantajı genel olarak fiyat noktasında ortaya çıkıyor diyebiliriz. Bundan dolayı bir donanım veya yazılım satın alırken önceliğiniz uygun fiyatlı olmasıysa OEM ürünleri tercih etmeniz sizi daha çok memnun edebilir. Çünkü açıkladığımız gibi OEM ürünler ile bu ürünlerin eş değeri olan ürünler arasında performans konusunda neredeyse hiçbir fark bulunmuyor.

OEM Ürünlerin Dezavantajları Nelerdir?

Birçok konuda olduğu gibi OEM ürünlerde de avantajlar olduğu gibi dezavantajlar da mevcut. Bu noktada OEM ürünler hakkındaki kararı kullanıcılar, avantajları ve dezavantajları değerlendirip kendileri karar vermelidir. Çünkü bu ürünler, ciddi avantajlar sundukları gibi önemli dezavantajlara da sahipler.

OEM ürünler, genel olarak kutusuz bir şekilde satışa sunuluyorlar. Bundan dolayı ürün, elinize ulaştığı zaman orijinal kutusuyla ulaşmamış oluyor. Bu durum da tabii ki kullanıcılarda bir şüphe uyandırıyor. Ancak bu durumdan şüphe etmenize gerek yok. Çünkü OEM ürünlerin çoğunluğu, bahsettiğimiz gibi kutusuz bir şekilde kullanıcılarıyla buluşuyor.

Bunun yanı sıra OEM ürünlerin çoğunlukla garantisi bulunmuyor. Her ne kadar aldığınız ürün, eş değer ürünlerle performans konusunda aynı düzeyde olsa da garanti konusunda farklılıklar mevcut. OEM ürün satıcıları, genellikle sattıkları ürünlerin garantisini vermezler. Bundan dolayı aldığınız ürün bozulduğu zaman çaresiz kalabilirsiniz.

OEM Ürünlerin Dezavantajları Nelerdir

Son olarak bu ürünlerin bazı kısıtlamalar ile gelebileceğini unutmamanız gerekiyor. Bu konuya, yazılım kısmında örnek vererek değinmiştik. Herhangi bir yazılımın OEM versiyonunu satın aldığınızı düşünelim. Bu durumda büyük ihtimalle ürün, size direkt dijital kod olarak ulaştırılacak. Bunun dışında sizlere ürünün kutusu ya da kılavuzu verilmeyecek. Bunlar, yazılım konusunda çok sıkıntı yaratmayabilirler.

Fakat asıl sıkıntı bu yazılımların kullanımında ortaya çıkıyor. Çünkü OEM olarak satılan yazılımların birçoğu, tek kullanımlık oluyor. Yani bu yazılımları tek bir cihazda kullanabiliyorsunuz. Örneğin bilgisayarınız için OEM antivirüs yazılımı aldığınızı varsayalım. Bu yazılımı, büyük bir ihtimalle tek bir bilgisayarda kullanabileceksiniz. Bu noktada belirleyici olan unsur, üreticinin belirlediği koşullar oluyor.

Yazılımlar, belirttiğimiz gibi tek kullanımlık olabileceği gibi birden fazla kullanıma da açık olabiliyor. Yani burada dikkat etmeniz gereken şey OEM ürünün sizlere sunduğu imkanlar olacak. OEM ürünlerin dezavantajlarını genel olarak bu şekilde sıralayabiliriz.

OEM ürün alınır mı sorusunun cevabı, kullanıcılarda saklı diyebiliriz. Kullanıcılar, bu ürünleri satın almayı düşünüyorlarsa avantajlarını ve dezavantajlarını iyice düşünmeliler. Aksi takdirde hayal kırıklığı ile karşılaşabilirsiniz.

Genel Değerlendirme

OEM, temel olarak orijinal ürün üreticisi anlamına gelmektedir. Bu ürünler, çok çeşitli alanlarda insanların karşısına çıkmaktadırlar. Bundan dolayı insanlar, bu ürünleri alıp almamak konusunda tereddüt yaşıyorlar. OEM ürünler, kullanıcılarına çeşitli avantajlar ve dezavantajlar sunuyorlar.

Sizler için yazımızda bu avantajlara ve dezavantajlara değindik. Bu noktadan sonra OEM donanım veya yazılımların alınıp alınmayacağı kararı tamamen kullanıcılara kalıyor. Çünkü OEM ürünlerin sunduğu özellikler, bazı kişiler için çok avantajlı olurken bazı kişiler içinse gereksiz olabiliyor. Bundan dolayı belirttiğimiz gibi OEM ürünün sizler için faydalı olup olmayacağını sizlerle paylaştığımız bilgiler doğrultusunda belirleyebilirsiniz.

Sizler için hazırlamış olduğumuz OEM rehberimiz burada sona eriyor. Bu rehberimizde temel olarak OEM nedir sorusuna cevap vermeye çalıştık. Bunun yanı sıra OEM ile ilgili merak edilen önemli noktalara da değindik. Sizler de OEM hakkındaki sorularınızı ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Sürekli kendisini güncellemeye çalışan, araştırma yapıp edindiği bilgileri paylaşmayı seven bir teknoloji tutkunu.