JNLP Dosyası Açma – 2023

Günümüzde çok farklı dosya tiplerinden söz etmek mümkündür. Çeşitli dosya tiplerinin ise farklı biçimlerde çalıştırılması gerekli olabilmektedir. Bazı dosya biçimlerinin nasıl açıldığı ve çalıştırıldığı ise merak edilen konular arasında yer almaktadır. JNLP dosyaları da işte bu dosya tiplerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Pek çok kişi JNLP dosyalarını nasıl açabileceğini merak etmektedir. Peki JNLP dosyası nedir? Bu dosyalar ne işe yaramaktadır? JNLP dosyası açma işlemi nasıl yapılır?

Bilindiği üzere JNLP dosyaları Java ile ilişkili bir dosya tipidir. Bir programlara dili olarak Java çoğunlukla diğer dillere kıyasla daha karmaşık bir yapı olarak göze çarpmaktadır. Bu dosya tipi ile karşılaşanlar JNLP dosyası açma işleminin nasıl yapıldığını araştırmaktadır. Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte JNLP dosyası nedir, ne işe yarar ve nasıl açılır gibi soruları açıklamaya çalıştık. İçeriğimizde bu dosya tipini çalıştırabileceğiniz farklı programlara da değindik.

JNLP Dosyası Açma

Bir dosya geliştirmek için farklı programlama dilleri kullanılabilmektedir. Java da bu programlama dilleri arasında karşımıza çıkmaktadır. Java programlama dili ile yazılan dosyalar görmeye alışık olduğumuzdan farklı uzantılara sahip olabilmektedir. İşte JNLP dosya formatı da tam olarak bu noktada karşımıza çıkmaktadır. Bu dosya formatı farklı uzantılara sahip dosyalara örnek olarak gösterilebilir.

JNLP dosyaları Java programlama dili kullanarak geliştirilmiştir ve .jnlp uzantısına sahiptir. Diğer yazılım dillerine kıyasla Java’nın daha farklı bir çalışma sistemi olduğunu söyleyebiliriz. Buna bağlı olarak da Java ile yazılan sistem ve dosyaların çalışma şekli de önemli ölçüde farklılık göstermektedir. Eğer Java hakkında bir bilgiye sahip değilseniz ya da öğrenmeye yeni başladıysanız bu durum ile ilgili bilginiz olmaması muhtemeldir.

Pek çok kişi JNLP dosyalarını açmak konusunda sıkıntı yaşamaktadır. Aslına bakacak olursak bu oldukça doğal bir durumdur. Çünkü bu dosyaları normal bir dosya gibi kolaylıkla açmak mümkün olmamaktadır. Dolayısıyla eğer bir JNLP dosyası açmaya çalışıyorsanız bu konuda önceden bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde dosyayı açamamanız muhtemeldir.

JNLP dosyalarını çalıştırmak için farklı yöntemler kullanabilmeniz mümkündür. İçeriğimizin devamında bu yöntemlere ilişkin bilgi bulabilirsiniz. Ancak bu dosyaların nasıl açılacağını anlatmadan önce ne olduğunu ve ne işe yaradığını anlatmak önem taşımaktadır. Vakit kaybetmeden JNLP dosyası nedir sorusu ile içeriğimize başlayalım.

JNLP-dosyasi-acma

JNLP Dosyası Nedir?

JNLP, Java Network Launch Protocol için kullanılan bir kısaltmadır. Türkçeye ise Java Ağ Başlatma Protokolü olarak geçmiştir. Yüksek güvenlikli dosya teknolojisi olarak anılan JNLP, temel olarak Java tabanlı programları çalıştırmaya yaramaktadır. Bu dosyaları ise internet üzerinden çalıştırır. Bunun yanı sıra çalıştırdığı uygulamalara ait bilgileri de gizleme özelliği bulunmaktadır.

Bu dosya tipi kullanıcılar tarafından çoğunlukla JAR dosyaları ile karıştırılmaktadır. Bu karışıklığın sebebi her iki dosya formatının geliştirilmesinde de Java programlama dilinin kullanılmasıdır. Ancak her ne kadar aynı dil ile geliştirilen formatlar olsalar da bu dosya biçimlerinin farklılıkları bulunmaktadır. Bu farklılığın temeli ise internet ihtiyacı olarak karşımıza çıkmaktadır.

JNLP dosyaları temel olarak Java Ağ Başlatma Protokolü formatında kaydedilen Java Web Start dosyalarıdır. Bu dosyalar .jar uzantılı dosyaları çalıştırabilmek amacı ile kullanılmaktadır. Java programlarını çalıştırmak ve aynı zamanda yönetmek için gerekli olan XML bilgilerini içerirler. İçerdikleri bilgiler programın çalıştırılacağı ilk sınıf ve uzak adres olarak kısaca açıklanabilir.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi JNLP dosyaları programları çalıştırmak için internet kullanmaktadır. Ancak bu bir noktada kafa karışıklığını beraberinde getirmektedir. Bu nedenle belirtmek gerekir ki JNLP dosyaları her ne kadar internete ihtiyaç duyuyor olsa da programları tarayıcı üzerinden çalıştırmamaktadır. Bu programları çalıştırmak için cihaza indirmek gerekmektedir.

Ne İşe Yaramaktadır?

Bu dosya formatı söz konusu olduğunda JNLP dosyası nedir sorusunun yanı sıra ne işe yaradığı da merak edilenler arasında karşımıza çıkmaktadır. Bu dosya formatının ne olduğunu anlamak için ne amaçla kullanıldığına da değinmek gerekir. İçeriğimizin bu kısmında JNLP dosyalarının ne işe yaradığı hakkında bilgi vermeye çalıştık.

JNLP dosyalarının farklı işlevleri olabilmektedir. Temel olarak bu dosya formatının işlevi Java ile yazılan çeşitli programları başlatmaktır. Bunun yanı sıra .jnlp uzantılı dosyalar Java programlarını yönetmek amacı ile de kullanılabilmektedir. XML bilgilerini içeren JNLP dosyaları her program için farklı bir işlev üstlenebilmektedir. Buna bağlı olarak JNLP dosyaları bir dosya formatından çok dosya teknolojisi olarak ele alınmaktadır.

Bu dosya formatının en tipik kullanımını elektronik imza uygulamalarında görebilmekteyiz. JNLP dosyaları e-imza uygulamalarının doğru ve güvenilir bir şekilde çalışması için kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra .jnlp uzantılı dosyalar uzaktan erişim programlarında da görev almaktadır. Bu dosyalar aracılığı ile sistemler uzaktan yönetilebilmektedir.

İşlevleri incelendiğinde JNLP dosya formatının önemli alanlarda görev aldığını söylemek mümkündür. Buna bağlı olarak herhangi bir güvenlik açığına izin vermeyen bir dosya formatı olması için zaman içerisinde geliştirilmiştir. Hizmete sunulduğu ilk sıralarda bu açıdan sorun teşkil ettiği bir dönem olsa da günümüzde JNLP dosyalarındaki açıklar giderilmiş durumdadır.

JNLP Dosyası Açma İşlemi

Eğer daha önce karşılaşmadıysanız JNLP dosya formatını açmak sizin için sorun olabilmektedir. Java ile yazılan bu dosya biçimi uygun ortam sağlanmadığında doğrudan çalıştırmaya izin vermemektedir. Bu dosyayı açabilmek için ise farklı yöntemler kullanabilmeniz mümkündür. İçeriğimizin bu kısmında sizlere JNLP dosyası açma işlemi için kullanabileceğiniz yöntemler hakkında bilgi vereceğiz.

JNLP-dosyasi-acma

Java Runtime Environment ile JNLP Dosyalarını Açmak

Java kullanılarak yazılan bir dosya formatı olan JNLP dosyalarını açmak için en pratik yol elbette Java kullanmaktır. Bilgisayarınızda .jnlp uzantılı dosyaları çalıştırmak istiyorsanız doğrudan Java kullanmanız mümkündür. Kullandığınız işletim sistemi ne olursa olsun bu yöntemi kullanarak JNLP dosyalarınızı kolaylıkla açabilirsiniz.

Bu yöntem ile dosyalarınızı açmak için öncelikle bilgisayarınıza Java Runtime Environment yazılımını kurmanız gerekmektedir. Bunun için Java’nın işletim sisteminize uygun olan en güncel sürümünü indirmekle işe başlayabilirsiniz. Sonrasında gerekli olan tek şey dosyaların kurulumunu tamamlamak olacaktır. Eğer bilgisayarınızda halihazırda Java kuruluysa yazılımı güncellemeniz önerilir.

Kurulumu tamamlamanızın ardından Java, JNLP dosya formatının doğrudan çalıştırılmasına olanak tanıyacaktır. Bu sayede dosyalarınızı tıklayarak Java üzerinde kolaylıkla çalıştırabilirsiniz. Bu işlem kendiliğinden gerçekleşmiyorsa dosyaya sağ tıklayarak birlikte aç seçeneğini kullanabilirsiniz.

Not Defteri ile JNLP Dosyalarını Açmak

JNLP dosyaları temel olarak bir programı başlatmak için gerekli olan bilgileri içermektedir. Bu nedenle dosyaları Java dışında farklı yöntemler ile açmak da mümkün olmaktadır. JNLP dosyası açma yöntemlerinden biri ise Not Defteri uygulamasını kullanmaktır.

Bu uygulamayı kullanmak için herhangi bir indirme işlemi yapmanıza gerek bulunmaz. Not Defteri halihazırda her bilgisayarda bulunan programlar arasındadır. JNLP dosyalarını birlikte aç seçeneğini kullanarak Not Defteri ile açabilmeniz mümkündür. Ancak bu durumda dosya içerisindeki kodlarda kayma olması muhtemeldir.

Kullanabileceğiniz Diğer Yöntemler

Java ile yazılan bir dosya formatı olan JNLP dosyalarını açmak için kullanabileceğiniz farklı yöntemler de mevcuttur. Eğer Java indirmek istemiyor ve Not Defteri’ni kullanmayı tercih etmiyorsanız bu yöntemler ile de JNLP dosyalarını kolaylıkla açabilirsiniz. İçeriğimizin bu kısmında sizlere .jnlp uzantılı dosyaları açmak için kullanabileceğiniz alternatif yöntemlerden bahsedeceğiz.

  • JNLP dosyası açma işlemi için farklı metin editörü yazılımları kullanabilmeniz mümkündür. Notepad++ gibi ücretsiz bir şekilde kullanabileceğiniz metin editörleri ile tıpkı Not Defteri uygulamasında olduğu gibi .jnlp uzantılı dosyaları açabilirsiniz.
  • Bunun yanı sıra JNLP dosyalarını açmak için kullanabileceğiniz bir diğer yol ise kaynak kodu editörleridir. GitHub Atom ya da Visual Studio Code gibi kaynak kodu düzenleyicileri ile bu dosyaları açmanız mümkündür. Aynı zamanda bu editörler .jnlp uzantılı dosyaları düzenleyebileceğiniz ortamlar olarak da ön plana çıkmaktadır. Bu yazılımlar kodu daha kolay düzenlemenizi sağlayacak çeşitli araçları da bünyesinde barındırmaktadır.
  • JNLP dosyalarını açmak için kullanabileceğiniz farklı yazılımlar da mevcuttur. Önceden Java Web Start ile bu dosyaları açmanız mümkündü. Ancak artık bu yazılım günümüzde desteklenmiyor. Onun yerine kullanabileceğiniz bazı yazılımlara ise rastlayabilirsiniz. Karakun OpenWebStart, JNLP dosyalarını açmak için kullanabileceğiniz yazılımlar arasında karşımıza çıkmaktadır.

JNLP Dosyası Açma Hatası Nasıl Çözülür?

Her ne kadar bilgisayarınızda uygun ortam bulunsa da JNLP dosyalarını açarken zaman zaman hata yaşamanız söz konusu olabilmektedir. Öyle ki zaman zaman bu dosyalar Java üzerinden bile açılmamaktadır. JNLP dosyalarını açarken hata almanızın birden fazla sebebi olabilmektedir.

JNLP dosyası açarken hata almanızın nedeni temelde iki nedene dayanmaktadır. Dosyayı açmak için kullandığınız yöntemde bir sıkıntı olabileceği gibi açmaya çalıştığınız dosyanın kendisi de sorunlu olabilmektedir. Dolayısıyla bu hatayı çözmek için iki yönlü düşünmenizde fayda var.

JNLP dosyası açarken hata yaşıyorsanız öncelikle dosyayı açmak için kullandığınız aracı kontrol etmelisiniz. Dosyayı açmak için Java kullanıyorsanız yazılımın en güncel sürümünde olduğundan emin olmalısınız. Aynı zamanda kullandığınız diğer yazılımların da güncel olması dosyanın sorunsuz çalışması için önem taşımaktadır.

Bu hatanın yaşanmasının bir diğer nedeni ise açmaya çalıştığınız dosya olabilmektedir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken dosyanın güncel olup olmamasıdır. Eğer açmaya çalıştığınız dosya eski tarihli ise güncel versiyonunu bularak probleminizi çözebilirsiniz.

JNLP Dosyası Açma: Genel Değerlendirme

Yazılım teknolojileri söz konusu olduğunda farklı dosya tiplerinden söz etmek mümkündür. Bazı dosya formatları ise alıştığımız dosya biçimlerinden farklılık göstermektedir. Buna bağlı olarak dosyaların açılma biçimleri de farklılık gösterebilmektedir. Bu dosyaların açılması için farklı yöntemler kullanmak gerekebilmektedir. Buna bağlı olarak bazı dosya biçimlerini açarken insanlar sorun yaşayabilmektedir.

Kullanıcıların açmakta problem yaşadığı dosya formatlarından biri de .jnlp uzantılı dosyalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Tam adı ile Java Network Launch Protocol olarak bilinen bu dosya formatı Türkçede ise Java Ağ Başlatma Protokolü olarak isimlendirilmektedir.

Her geçen gün daha da popülerleşen bu dosyalar farklı işlevleri yerine getirmek amacıyla kullanılabilmektedir. JNLP dosyalarının en sık kullanıldığı alan ise elektronik imza olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra .jnlp dosyaları sunucuya uzaktan erişim sağlamak amacı ile bir anahtar olarak kullanılabilmektedir. Böylece bu dosyalar ile birlikte sistemler uzaktan yönetilebilmektedir. Dolayısıyla JNLP dosyalarının yüksek güvenlikli dosya teknolojileri olduğu söylenebilmektedir.

JNLP dosyası açma işleminin nasıl yapıldığı ise pek çok kişi tarafından merak edilen konular arasındadır. Doğrudan çalıştırmak söz konusu olmadığından bu dosyaları çalıştırmak için farklı yöntemler kullanmanız gerekmektedir. Kullanabileceğiniz bu yöntemler ise değişkenlik gösterebilmektedir.

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte JNLP dosyası açma işlemi için kullanabileceğiniz yöntemlerden bahsettik. Bunun yanı sıra içeriğimizde JNLP dosyası açarken yaşanan sorunlar ve çözümleri hakkında da bilgi bulabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Tam zamanlı araştırmacı, yarı zamanlı yazar.