IMEI Kayıt Ücreti Ne Kadar? – 2024

Türkiye’de yaşayıp yurt dışından cihaz getiren kişiler, bazı işlemleri gerçekleştirmek durumunda kalıyorlar. Bu işlemlerin başında da IMEI kayıt işlemi geliyor. Yurt dışından IMEI adresi bulunan bir cihaz getiren Türk vatandaşlarının bu cihazlarını belirli bir süre sonra kullanabilmeleri için kayıt ettirmeleri gerekiyor. Bundan dolayı sizler de böyle bir durumla karşı karşıyaysanız IMEI kayıt ücreti ne kadar diye merak ediyor olabilirsiniz.

Bizler de bu yazımızda sizler için IMEI kayıt işlemi hakkında merak edilen tüm sorulara cevap vermeye çalışacağız. Sizler için hazırlamış olduğumuz rehberimize ilk olarak IMEI nedir sorusuna cevap vererek başlamak daha doğru olacaktır. Gelin şimdi hep birlikte IMEI adresinin ne anlama geldiğine daha yakından bakalım.

IMEI Nedir?

Gelişen teknolojiyle birlikte cihazların ve teknoloji kullanıcılarının güvenliklerini kontrol etmek zorlaşmaya başladı. Bu noktada hem cihazların hem de kullanıcıların güvenliğini sağlamak için geliştirilen çeşitli yöntemler mevcut. Bu yöntemlerin başında da IMEI adresi geliyor.

IMEI adresi, şebeke bağlantısı bulunan cihazların kimlik numaraları anlamına geliyor. Teknoloji üreticileri, cihazları benzersiz bir hale getirebilmek için ürettikleri şebeke bağlantısı bulunan cihazlara IMEI adresi tanımlıyorlar. 15 rakamdan oluşan bu numara, cihazları diğer cihazlardan farklılaştırmaya yaramaktadır.

Dünya genelinde teknoloji üreticilerinin şebeke bağlantısı olan cihazlarına IMEI adresi tanımlamaları zorunludur. Çünkü IMEI adresi, çeşitli yönlerle teknoloji kullanıcılarının ve cihazların güvenliğini sağlamaktadır. Örneğin IMEI numarası, çalınan cihazların bulunmasını veya bloke edilmesini sağlamaktadır.

GSM şirketleri, cihazları tanımlamak için IMEI adreslerini kullanmaktadırlar. Bundan dolayı IMEI adresi bloklanan cihazlar, bloklandıkları ülkelerde GSM hizmetlerinden faydalanamamaktadırlar. Bu sayede IMEI adresleri, başta kaybolan cihazlar olmak üzere şebeke bağlantısı bulunan tüm cihazların güvenliğine fayda sağlamaktadır.

Bunun yanı sıra IMEI adresleri, cihazların ve kullanıcıların hareketlerinin kontrolünü sağlamaktadır. Telefon üreticileri, IMEI adreslerini üretmiş oldukları konumlara göre atamaktadırlar. Bu sayede ülkeler, GSM şirketlerinin IMEI tanımlamaları üzerinden ülkeye giriş çıkış yapan kişileri kolaylıkla takip edebilmektedirler.

Türkiye başta olmak üzere bazı ülkeler, yabancı IMEI adresine sahip cihazların ülkelerinde uzun süreli kalmalarına izin vermemektedir. Uzun süreli ülkede kalmak isteyen kişilerin güvenlik açısından cihazlarının IMEI adreslerini bulundukları ülkenin sistemine kayıt ettirmeleri gerekmektedir.

Bundan dolayı yurt dışından Türkiye’ye şebeke bağlantısı bulunan cihaz getiren kişilerin cihazlarını kalıcı olarak kullanmak istemeleri durumunda kayıt ettirmeleri gerekmektedir. Ancak birçok kişi bu durumun sebebini tam olarak bilmemektedir. Yazımızın devamında sizler için IMEI adresinizi neden kayıt ettirmeniz gerektiğini açıklayacağız.

IMEI Neden Kayıt Edilmeli?

Bazı ülkeler, vatandaşlarına yurt dışından getirdikleri cihazlarını IMEI kaydı yapmadan kullanma imkanı sunmaktadır. Bundan dolayı yurt dışından Türkiye’ye cihaz getiren kişiler, IMEI adreslerini neden kaydetmeleri gerektiğini merak etmektedirler.

Ülkelerin IMEI adresleri hakkında belirledikleri prosedürler farklılık göstermektedir. Türkiye başta olmak üzere bazı ülkeler, ülkeye giriş yapan cihazları kontrol edebilmek adına IMEI kaydı yapılmasını talep etmektedirler. Tabii ki bu noktada bazı kriterler mevcut.

Örneğin Türkiye’ye kısa süreli turist olarak gelen kişilerin IMEI adreslerini kaydetmelerine gerek yoktur. Çünkü Türkiye’de GSM operatörleri, yurt dışından gelen cihazlara 120 gün IMEI kaydı yapılmadan hizmet sunmaktadır. Yani yurt dışından Türkiye’ye şebeke bağlantısı olan bir cihaz getiren kişiler, 120 gün IMEI kaydı yapmadan cihazlarını sorunsuz olarak kullanabilmektedirler.

IMEI Neden Kayıt Edilmeli

Yurt dışından şebeke ağı olan bir cihaz getiren ve bu cihazı uzun süreli Türkiye’de kullanmak isteyen kişilerin ise IMEI kaydı yapmaları gerekmektedir. IMEI kaydı, ülkeye giriş yapan cihazların tespitinde büyük bir rol oynamaktadır. Bunun yanı sıra bilindiği üzere Türkiye’de şebeke ağı bulunan cihazlardan belirli bir vergi alınmaktadır.

Bazı kişiler, yurt dışından çok sayıda teknolojik cihaz getirerek bu cihazları vergisiz bir şekilde satmayı denemektedirler. Bu noktada kaçak cihazların kullanımına engel olabilmek adına IMEI kayıt işlemi büyük önem taşımaktadır.

Yurt dışından getirilen ve 120 gün içerisinde kayıt edilmeyen cihazlar, GSM operatörleri tarafından devre dışı bırakılacakları yönünden uyarı almaktadırlar. Bundan dolayı yurt dışından getirdiği şebeke ağı bulunan cihazını uzun süreli kullanmak isteyen kişilerin IMEI kayıtlarını gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Güncel IMEI Kayıt Ücreti Ne Kadar?

Yurt dışından şebeke ağı bulunan cihaz getiren kişilerin, cihazlarını uzun süreli kullanabilmeleri için IMEI adreslerini kayıt etmeleri gerekiyor. Bu noktada bu kişilerin devlete belirli bir ücret ödemeleri gerekiyor. IMEI kayıt ücreti, belirli aralıklarla değişiyor. Bundan dolayı insanlar, güncel IMEI kayıt ücretini merak etmektedirler.

Türkiye İstatistik Kurumu, 2023 yılının sonlarında 2022 yılı için Yeniden Değerleme Oranını %58.46 olarak belirledi. Bundan dolayı belirlenen oran üzerinden 2024 yılının IMEI kayıt ücreti 31.692 TL oldu. Çünkü Türkiye’de 2023 yılı için IMEI yani telefon kayıt ücreti 6.090 TL olarak belirlenmişti. Bundan dolayı 2024 yılı için belirlenen Yeniden Değerleme Oranı ile birlikte bu tutar 31.692 TL oldu.

2023 yılı için belirlenen telefon kayıt ücreti, yoğun tepkilerle karşılaşmıştı. Bunun yanı sıra 2024 yılında belirlenen IMEI kayıt ücreti de yoğun tepkilere sebep oldu. Çünkü 2018 yılında yurt dışından getirilen cihazların kayıtları sadece 170 TL’ye yapılmaktaydı.

Bunun üzerine 2020 yılında IMEI kayıt ücreti yüksek bir zamla 1838 TL olarak açıklandı. Sonrasında 2021 yılına gelindiğinde ise telefon kayıt işlemi 2.006 TL ücretlendirme ile yapılmaya başlandı. 2022 yılının başlarında ise yurt dışı telefon kayıt ücreti 2.733 TL olarak belirlendi.

120 günden fazla Türkiye’de kalacak ve cihazını kullanmak isteyen kişilerin 2024 yılı itibariyle 31.692 TL IMEI kayıt ücretini ödemeleri gerekmektedir. Aksi takdirde GSM şirketleri, cihazlara kısıtlama yapmaktadırlar. Bunun sonucunda cihaz sahipleri, GSM hizmetlerinden faydalanamıyorlar.

IMEI Kayıt İşlemi Nasıl Yapılır?

Yurt dışında cihaz alan ve bu cihazını Türkiye’de kullanmak isteyen kişiler, cihazlarını kaydettirmek zorundadırlar. Bundan dolayı birçok kişi IMEI kayıt işlemi nasıl yapılır diye merak etmektedir. Geçmiş yıllarda IMEI kayıt işlemi, kullanıcılar için oldukça uğraştırıcıydı. Fakat günümüzde Türkiye’de IMEI kayıt işlemini yapmak oldukça basit.

Yurt dışından cihaz getiren kişiler, çeşitli yöntemlerle cihazlarını kaydettirebiliyorlar. Bu yöntemlerden ilki tabii ki gümrükler oluyor. Havalimanları, gümrükleri ile vatandaşlara hizmet veriyorlar. Yurt dışından cihaz getiren kişiler, havalimanlarında bulunan gümrükler üzerinden cihazlarını kayıt edebiliyorlar.

Bunun yanı sıra havalimanında bu işlem ile uğraşmak istemeyen kişiler için de alternatif yöntemler mevcut. Devlet daireleri, günümüzde birçok işlemi e-Devlet üzerinden sunmaktadırlar. Bu işlemlerden birisi de IMEI kayıt işlemi olmaktadır. e-Devlet şifresi bulunan kişiler, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından sunulan IMEI kayıt seçeneğinden kolaylıkla faydalanabiliyorlar.

Bu noktada kurum, vatandaşlardan kayıt yapacakları cihazın IMEI adresini talep etmektedir. IMEI numaranızı rehberimizi inceleyerek kolaylıkla bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra vatandaşların ülkeye giriş yaptıkları pasaport seri numarasını da girmeleri gerekiyor. Ayrıca burada kayıt yapacak kişilerin dikkat etmesi gereken bir nokta mevcut. Kurum, vatandaşlardan ödemeyi başvurudan önce yapmalarını talep ediyor.

Yani e-Devlet üzerinden IMEI kayıt yapacak kişilerin ilk olarak telefon harcını ödemeleri gerekiyor. Vatandaşlar, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden telefon harcını kolaylıkla ödeyebiliyorlar. Bunun yanı sıra devlet bankaları başta olmak üzere çeşitli bankalar, internet bankacılığı üzerinden telefon harcı ödemeyi mümkün kılıyorlar.

Yurt dışı telefon kaydı yapmayı düşünen kişilerin dikkat etmeleri gereken çeşitli noktalar mevcut. İlk olarak kayıt yapacak kişinin en fazla 120 gün içerisinde ülkeye giriş yapmış olması gerekiyor. Ülkeye girişi üzerinden 120 gün geçmiş kişiler, kendi pasaportları üzerinden IMEI kayıt işlemi yapamıyorlar.

Bunun yanı sıra yeni yönetmeliğe göre 2019 yılından sonra IMEI kayıt işlemi yapan kişiler, 3 yıl arayla kayıt yapabilecekler. Yani 2022 yılında kendi pasaportuna IMEI kaydı yapan bir kişi, bir başka cihazın IMEI kaydını yapabilmek için 2025 yılına kadar beklemek durumundadır.

IMEI Kayıt Edilmezse Ne Olur?

IMEI kayıt ücreti, her geçen sene artış göstermektedir. Bundan dolayı yurt dışından gelen kişiler, cihazlarını kayıt ederken tereddüt yaşamaktadırlar. Hatta bazı kişiler, IMEI kaydını yapmazsam ne olur diye merak etmektedirler. Türkiye başta olmak üzere bazı ülkeler, yurt dışından gelen kişilerin belirli bir süre kapsamında cihazlarını kayıtsız kullanmalarına izin veriyor.

Türkiye’deki yönetmeliğe göre yurt dışından gelen cihazlar, 120 gün kayıtsız olarak kullanılabiliyorlar. Bu süreyi aşan cihazlar, GSM operatörleri tarafından engelleniyorlar. Bundan dolayı bu cihazlar üzerinden şebeke ağını kullanmak mümkün olmuyor.

Birçok kişi, IMEI kaydı yapılmayan cihazın tamamen kapatıldığını düşünmektedir. Bu noktada IMEI kaydı yapılmayan cihazların tamamen kapatılmadığını belirtmemiz gerekiyor. IMEI kaydı yapılmayan cihazların sadece şebeke ağlarına erişimi engellenmektedir.

IMEI Kayıt Edilmezse Ne Olur

Yani Türkiye’de IMEI kaydı yapılmayan ve yasaklanan bir cihaz, Türkiye’deki GSM operatörleri tarafından sunulan hizmetlerden faydalanamamaktadır. Bundan dolayı yurt dışından Türkiye’ye şebeke bağlantısı bulunan bir cihaz getiren ve bu cihazı uzun süreli kullanmayı düşünen kişilerin telefon kayıtlarını yapmaları gerekmektedir.

Bazı kişiler, yasa dışı yollarla cihazlarının IMEI kayıtlarını yapmayı düşünmektedirler. Bu durum yasal olmadığı için hem kullanıcıyı hem de cihazı tehlikeye atmaktadır. Yasa dışı IMEI kayıt işleminin cihazı bir daha kullanılamaz bir hale getirme riski mevcut. Bunun yanı sıra cihazını yasa dışı yollarla kaydeden kişilerin tespiti halinde bu kişilere ciddi para cezaları verilmektedir.

IMEI Kullanım Süresi Uzatmak Mümkün mü?

Yurt dışından gelen bazı kişiler, cihazlarını kaydetmek istememektedirler. Çünkü bu kişiler, 120 günden uzun kalsalar da genellikle sürekli Türkiye’de yaşamamaktadırlar. Bundan dolayı yüksek seviyedeki IMEI kayıt ücretini ödemek bu kullanıcılara mantıksız gelmektedir.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, bu tür kullanıcılara IMEI kullanım süresi uzatma imkanı sunuyor. Yakın zamanda Türkiye’ye giriş yapmış fakat IMEI kullanım süresi dolmuş kişiler, e-Devlet üzerinden IMEI kullanım sürelerini uzatabiliyorlar. Üstelik Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, bu işlem için herhangi bir ücret talep etmiyor.

Ancak kurum, bu şekilde yapılan başvurularda IMEI kullanım süresini 1 veya 2 ay uzatmaktadır. Yani bu şekilde yapılan uzatmalarda süresiz bir kullanım söz konusu değildir. Üstelik IMEI kullanım süresini uzatmak isteyen kişilerin 120 günlük kullanım sürelerini tamamen doldurmuş olmaları gerekmektedir.

Bunun üzerine IMEI süresi dolan kişiler, e-Devlet üzerinden IMEI kullanım sürelerini uzatmak için başvuruda bulunabiliyorlar. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra kurum, IMEI kullanım süresini 1 veya 2 ay olacak şekilde uzatmaktadır.

Cihazını kalıcı olarak Türkiye’de kullanacak kişiler için IMEI kullanım süresini uzatmak bir alternatif çözüm olmamaktadır. Çünkü Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, bu işlem sonucunda IMEI kullanım süresini en fazla 2 ay uzatmaktadır.

Şimdilik sistem, ülkeye yakın zamanda giriş yapmış kişilere birden fazla IMEI kullanım süresi uzatma başvurusunda bulunma imkanı sunuyor. Ancak sistemin değişiklik gösterebileceğini unutmamak gerekiyor. Bundan dolayı yurt dışından getirmiş olduğunuz cihazınızı Türkiye’de sorunsuz bir şekilde kullanmak istiyorsanız cihazınızın yurt dışı kayıt işlemini gerçekleştirmenizi öneriyoruz.

IMEİ Kayıt: Sıkça Sorulan Sorular

IMEI kaydı ödemesi nasıl yapılır?

Günümüzde IMEI kaydını internet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu doğrultuda IMEI kaydınızı direkt e-Devlet üzerinden gerçekleştirebiliyorsunuz. IMEI kaydı işlemine başlamadan önce Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden IMEI kayıt ücretini ödemeniz gerekiyor.

IMEI kaydı yapıldıktan sonra ne zaman açılır?

e-Devlet üzerinden IMEI kaydınızı hızlı ve kolay bir şekilde yapabiliyorsunuz. IMEI kaydınızı sistem üzerinden yaptıktan sonra hemen sistem üzerinden cihazınızın kaydının yapılıp yapılmadığını sorgulayabiliyorsunuz. e-Devlet üzerinden yapmış olduğunuz IMEI kaydı, genellikle anlık olarak gerçekleşmektedir. Ancak bazı durumlarda kaydın sisteme düşme süresi uzayabilmektedir.

IMEI kayıt ücreti ne kadar? – 2024

IMEI kayıt ücreti, her yıl yeniden değerleme oranı baz alınarak düzenlenmektedir. Bu doğrultuda 2024 yılı için belirlenen IMEI kayıt ücreti 31.692 TL olmuştur. IMEI kayıt ücreti, tek seferlik ödenmektedir. Bunun yanı sıra 2 yıl içerisinde aynı pasaport üzerine sadece 1 cihazı kaydedebiliyorsunuz.

Genel Değerlendirme

Sizler için hazırlamış olduğumuz IMEI kayıt rehberimiz burada sona eriyoruz. Rehberimizde güncel olarak IMEI kayıt ücretini belirttik. Bunun yanı sıra yurt dışı telefon kayıt işlemini nasıl gerçekleştirebileceğinizi açıkladık. Rehberimizde belirttiğimiz gibi IMEI kayıt ücreti yıllık olarak değişmektedir. Yurt dışı telefon kayıt ücreti, genellikle her geçen yıl artış göstermektedir. Bundan dolayı IMEI kayıt ücretini güncel olarak takip etmeniz gerekmektedir.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Sürekli kendisini güncellemeye çalışan, araştırma yapıp edindiği bilgileri paylaşmayı seven bir teknoloji tutkunu.