AutoCAD Nedir?

Görsel tasarım günümüzün yükselen alanları arasında yer alıyor. Bu alanın gelişen farklı dallarından söz etmek mümkün. Ancak bu dalların hepsi temelde 2D ya da 3D çizimler gerektiriyor. Günümüzde bu çizimleri yapmak için kullanabileceğiniz pek çok farklı yazılım bulunuyor. AutoCAD bu yazılımlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Henüz kullanmamış olanlar ise AutoCAD nedir sorusunun yanıtını merak ediyor.

İki ya da üç boyutlu tasarımları yapmak istiyorsanız farklı programlar kullanabilmeniz mümkün. Özellikle son yıllarda görsel tasarım alanındaki yükselme bu tarz çizim programlarının oldukça kapsamlı hale gelmesini sağladı. Bu yazılımlardan bazıları ise yıllardır pek çok sektörde yaygın olarak kullanılıyor. Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte görsel tasarım alanında sıklıkla kullanılan AutoCAD ile ilgili merak edilenlere cevap vereceğiz. Bu doğrultuda ilk olarak AutoCAD nedir sorusunu yanıtlamaya çalıştık. İçeriğimizin devamında AutoCAD ile ilgili merak edilenler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

AutoCAD Nedir?

Teknik çizim, görsel tasarım alanının temelini oluşturmaktadır. Dijital oyun tasarımı, mimarlık, mühendislik, iç mimarlık, grafik tasarımı ve reklamcılık olmak üzere tüm görsel tasarım sektörlerinde teknik çizimler ön plana çıkıyor. Bu tarz çizimler yapmak için ise günümüzde farklı bilgisayar programları kullanılıyor. Böylece yapılması gereken tüm çizim ve tasarımlar bilgisayar ortamında hazırlanabiliyor.

İster 2 ister 3 boyutlu çizimler yapıyor olun bilgisayar ortamında tasarımlarınızı kolaylıkla oluşturmanız mümkün. Bu tasarımları gerçekleştirmek amacı ile kullanılan yazılımlar ise her geçen gün daha fazla kullanım alanı buluyor. Her ne kadar günümüzde yüzlerce farklı tasarım ve çizim yazılımı saymak mümkün olsa da onlardan biri geçen yıllara rağmen popülerliğini koruyor: AutoCAD.

En basit şekli ile açıklamamız gerekirse AutoCAD bir teknik çizim yazılımı olarak karşımıza çıkıyor. Bir Amerika firması olan Autodesk tarafından geliştirilen bu yazılımın uzantısındaki CAD ise Computer Aided Design anlamını taşıyor. Yani Türkçe hali ile bakacak olursak; “Bilgisayar Destekli Tasarım”. Bu yazılımı kullanarak 2D ya da 3D çizim veya tasarımlar oluşturmanız ise mümkün.

Yazılım ilk olarak 1982 yılında piyasaya sürülmüştür. Elbette bu tarihten önce de CAD yazılımları mevcuttu. Ancak sektörün ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar gelişmiş özellikler sunan bir programdan söz etmek mümkün değildi. Bu tarz yazılımlardan söz etmek ancak 1980’li yıllarda mümkün hale geldi. AutoCAD de aynı yıllar içerisinde hayatımıza girdi. Zaman içerisinde ise geliştirilerek günümüzdeki haline getirildi.

Vektör tabanlı bir çizim programı olan AutoCAD aynı zamanda bu özelliği taşıyan ilk yazılım olarak karşımıza çıkıyor. Bilgisayar ortamında farklı nesneleri modelleyebileceğiniz bu yazılım ile aynı zamanda simülasyon ve analizleri de yapabilirsiniz. Yazılımın dosya formatı ise DWG olarak karşımıza çıkıyor. AutoCAD ile yapılan çizimler çözünürlükten bağımsız olduğundan dolayı ise kullanıcılar özgür bir ortamda projelerini tamamlayabiliyor.

AutoCAD Nedir ve Ne İşe Yarar?

Pek çok kişi AutoCAD nedir sorusunun yanı sıra yazılımın tam olarak ne işe yaradığı konusunda da araştırmalar yapıyor. Temel olarak bu yazılım 2 ya da 3 boyutlu tasarım ve çizimler oluşturmak amacı ile kullanılıyor. AutoCAD, kullanıcılarının bilgisayar ortamında diledikleri tasarımı yapmalarına olanak tanıyor. Vektör tabanlı olan bu teknik çizim yazılımı ile dilediğiniz nesneyi modelleyebilmeniz mümkün hale geliyor.

AutoCAD, tasarım ve teknik çizim amacı ile kullanılabilecek pek çok özellik içeriyor. Bu özelliği onun pek çok farklı sektörde popüler olmasının ilk nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde AutoCAD mühendislik ve mimarlık alanları başta olmak üzere reklamcılık, grafik tasarım ya da dijital oyun tasarımı gibi pek çok farklı alanda yaygın olarak kullanılıyor. Her ne kadar AutoCAD’in sektörün en iyi çizim programı olduğunu söylemek mümkün olmasa da en popülerleri arasında ilk sırada yer aldığını söyleyebiliriz.

AutoCAD denince ilk akla gelen tasarım ve çizim olsa da aslında yazılımın farklı özelliklerinden de söz etmek mümkün. Örneğin AutoCAD kullanarak hem simülasyon hem de analizlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra yazılım, projelerinizi oluştururken çeşitli ekstra alanları da kullanmanıza olanak tanıyor. Bir proje yaparken açıklama ya da tablolar ekleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra metinleri projenizi açıklamak ya da not almak için kullanabilirsiniz.

AutoCAD Kullanmanın Avantajları

Çizim ve tasarım projeleriniz için oldukça farklı özelliklere sahip programları kullanabilirsiniz. Farklı çizim ve tasarımlar oluşturmak için faydalanabileceğiniz her yazılımın ise kendine has avantajları ve dezavantajlarından söz etmek mümkün. AutoCAD nedir sorusunun yanı sıra yazılımı kullanmanın nasıl avantajları olduğu da merak edilenler arasında karşımıza çıkıyor.

  • Kullanım Kolaylığı Sağlar: AutoCAD, oldukça pratik bir arayüze sahiptir. Arayüzünde işinizi kolaylaştıracak farklı çizim araçlarını bulabilirsiniz. Bu araçların sürekli olarak güncellendiği söylemek ise mümkün. Aynı zamanda bu araçlar hızlı bir şekilde temel bilgileri öğrenerek kullanmaya başlamanıza da olanak tanıyor. Böylece geniş bir tasarım alanını kolay bir şekilde kullanmanız mümkün hale gelmektedir.
  • Farklı İhtiyaçlarınızı Karşılar: AutoCAD ilk olarak hayatımıza girdiği günden itibaren sürekli olarak sektörün ihtiyaçlarına paralel şekilde geliştirilmektedir. Bu da onu farklı ihtiyaçlarınızı karşılama özelliğine sahip olan bir yazılım haline getirmektedir. AutoCAD günümüzde pek çok farklı sektöre yönelik ihtiyacı kolaylıkla karşılamaktadır.
  • Riskleri En Aza İndirir: Kağıt üzerinde yapılacak olan çizimlerde farklı hataların meydana gelmesi söz konusu olabilmektedir. Ancak AutoCAD, projeler üzerinde hesaplamaları hatasız bir şekilde gerçekleştirir. Üstelik hesaplamalar oldukça hızlı bir şekilde tamamlanır. Böylece karşılaşmanız muhtemel olan riskleri minimize etmektedir.
  • Farklı Araç Setlerine Sahiptir: AutoCAD, farklı amaçlarla kullanılmak üzere farklı araç setlerine sahiptir. Bu araçlar kullanıcılara farklı özellikler sunmaktadır. Dolayısıyla bu araçları kullanarak AutoCAD’in tüm özellikleri yerine ihtiyaçlarınıza yönelik özellikleri görüntüleyebilirsiniz. Aynı zamanda araç setleri çalışma hızınız ve veriminiz üzerinde pozitif yönde etkiye sahip olabilmektedir.
  • Doğru Tasarımlar Oluşturmanıza Olanak Tanır: Küçük objeler hassas çizimler yapılmasını gerektirmektedir. AutoCAD ile bu tarz hassas çizimleri yapmanız mümkündür. Çünkü yazılım milimetrik çizimlerin yapılmasına olanak tanımaktadır. Bunun yanı sıra AutoCAD, tasarım sırasında diğer parçaların engellediği çizgileri de geometriyi kullanarak yeniden çizebilmektedir. Bu yazılımla oluşturduğunuz tasarımları farklı açılardan inceleyerek hatalarınızı kontrol edebilmeniz ise mümkündür.
  • Uluslararası Çizim Standartlarını Kullanır: Tasarımların endüstri standartlarına uygun olması pek çok sektörde zorunludur. Bu standartlar ise AutoCAD yazılımında mevcuttur. Yazılım, istenen standartlara uygun olarak tasarımlarınızı oluşturabilmenize olanak tanır.

AutoCAD Kullanmanın Dezavantajları

İçeriğimizin bu kısmına kadar sizlere AutoCAD’in çeşitli avantajlarından söz ettik. Burada saydıklarımız dışında yazılımın farklı avantajlarının da bulunduğu bir gerçek. Ancak görsel tasarım alanında rahatlıkla kullanabileceğiniz AutoCAD’in tıpkı avantajları gibi bazı dezavantajları mevcut. İçeriğimizin bu kısmında ise sizlere AutoCAD kullanmanın dezavantajlarından söz edeceğiz.

AutoCAD Kullanmanın Dezavantajları
  • Yüksek İşlem Gücüne İhtiyaç Duyar: AutoCAD yazılımının doğru ve efektif bir şekilde çalışması için güçlü bir bilgisayar kullanmak önem taşıyor. Bu açıdan biraz maliyetli olduğu söylenebilir. Kullanıcıların daha iyi tasarımlar yapmak adına iyi bir donanıma sahip olması gereklidir.
  • Kullanım Maliyeti Yüksek Olabilir: AutoCAD ücretli bir yazılımdır. Ülkemizde pek çok ticari amaçlı yazılımda olduğu gibi AutoCAD ücretleri de kimileri için yüksek olabilmektedir. Ücretsiz deneme sürümü mevcut olsa da süreklilik için belirli bir ücret ödemeniz gerekecektir. Yalnızca öğrencilerin AutoCAD’i ücretsiz olarak kullanmasına izin verilmektedir. İçeriğimizin devamında öğrencilerin nasıl AutoCAD edinmesi gerektiği hakkında bilgi vereceğiz. AutoCAD’in indirme maliyetinin yanı sıra yazılımı çalıştıracağınız donanım ve programı kullanmak için alacağınız eğitim masraflarını da göz önünde bulundurmalısınız. Oluşturacağınız projelere bağlı olarak yapacağınız masraf ise değişecektir.
  • Öğrenmek Çok Kolay Değildir: Sektörün popüler yazılımlarından olsa da AutoCAD öğrenimi kolay bir yazılım değildir. İlk etapta temel bilgiler ile çeşitli tasarımlar yapılabilir. Ancak yazılımın doğru şekilde öğrenilmesi için eğitim alınması gerekmektedir.

AutoCAD Hangi Alanlarda Kullanılır?

AutoCAD pek çok farklı özelliğe sahiptir. Bu durum onun farklı sektörlerde rahatlıkla kullanılmasını sağlamaktadır. Uzun yıllardır yazılım, tasarım ve teknik çizim alanında popülerliğini korumaktadır. Günümüzde hâlâ mimarlık, mühendislik, reklamcılık gibi çeşitli sektörlerde yaygın olarak AutoCAD tercih edilmektedir. Öyle ki bazı firmalar çalışanlarının bu yazılımı kullanmayı bilmesini bir zorunluluk olarak göstermektedir.

Temel olarak görsel tasarımın kullanıldığı her sektörde AutoCAD kullanımı tercih edilebilmektedir. Görsel tasarımın hayatımızdaki yerinin oldukça geniş olduğunu söylemek ise mümkün. Dolayısıyla bu yazılımın kullanıldığı sektörler oldukça geniş bir skalada incelenebilmektedir. AutoCAD’in sıklıkla kullanıldığı popüler sektörler şu şekildedir:

  • Mimarlık
  • İnşaat Mühendisliği
  • İç Mimarlık
  • Makine Sanayii
  • Reklamcılık
  • Grafik Tasarımı
  • Mobilya Tasarımı
  • Elektrik ve Elektronik

AutoCAD Öğrenci Sürümü Nasıl Kullanılır?

AutoCAD, temel olarak ücretli bir yazılımdır. Ancak öğrencilerin bu yazılımı ücretsiz bir şekilde edinmesi mümkün olmaktadır. Eğer AutoCAD kullanmanız gereken bir bölümde okuyorsanız öğrenciliğinizi teyit ederek yazılımı ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz. Autodesk’in resmi web sitesinde eğitim amaçlı sürüme ilişkin bilgiler yer almaktadır. Bunun için web sitesi üzerinden aşağıda yer alan “Öğrenci ve Eğitmenler” kısmına giderek merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz. Gelin programın öğrenci sürümünü nasıl edineceğinize birlikte bakalım.

AutoCAD Öğrenci Sürümü Nasıl Kullanılır
  • İlk olarak Autodesk web sitesi üzerinden bir üyelik oluşturmanız gerekiyor.
  • Üyeliğinizi oluştururken kişisel bilgilerinizin yanı sıra eğitiminiz ile ilgili soruları da yanıtlamanız isteniyor.
  • Hesabınızı oluşturmanızın ardından e-mail olarak gelen aktivasyon kodu ile hesabınızı doğrulamalısınız.
  • Sonrasında açılacak olan sayfa üzerinden eğitiminiz ve tahmini mezuniyet tarihiniz ile ilgili detay bilgileri girerek sizden istenen belgeleri yüklemeniz gerekiyor.
  • Hesap işlemleriniz tamamlandıktan sonra istediğiniz AutoCAD ürününü ücretsiz olarak indirebilmeniz mümkün hale geliyor.

AutoCAD Nedir: Sıkça Sorulan Sorular

AutoCAD ücretli midir?

Teknik çizim alanında öne çıkan AutoCAD ücretli bir yazılımdır. Ücretler kullanmayı planladığınız ürüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Programın yalnızca öğrenci sürümü ve deneme sürümü ücretsiz olarak kullanılabilmektedir.

AutoCAD hangi işletim sistemlerinde kullanılabilir?

AutoCAD farklı işletim sistemlerinde kullanılabilmektedir. Bu işletim sistemleri Microsoft Windows, Android, Mac OS X ve iOS olarak karşımıza çıkmaktadır.

AutoCAD Nedir: Genel Değerlendirme

Teknik çizimler oluşturmak için kullanılan bir yazılım olan AutoCAD pek çok farklı sektörde popülerdir. 1982 yılında piyasaya sürülmesinin ardından sektörde büyük bir yeniliğe imza atan bu yazılım günümüzde hâlâ yaygın şekilde kullanılmaktadır. Özellikle mimarlık ve mühendislik gibi teknik çizimler gerektiren alanlarda sahip olduğu özellikler ile AutoCAD ön plana çıkmaktadır. Ancak yazılımın avantajları olduğu gibi çeşitli dezavantajlarından söz etmek de mümkündür.

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte AutoCAD nedir sorusunu yanıtlamaya çalıştık. Bunun yanı sıra içeriğimizde AutoCAD kullanmanın avantajları ve dezavantajlarına da yer verdik. Ayrıca bu rehberimizde AutoCAD öğrenci sürümünü nasıl edinebileceğinizi de açıkladık. AutoCAD ile ilgili detaylı bilgiler paylaştığımız rehberimiz burada sona eriyor. Sizler de AutoCAD ile ilgili soru ve düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Tam zamanlı araştırmacı, yarı zamanlı yazar.