Windows Defender Nasıl Kapatılır?

Bilgisayar kullanıcıları için güvenlik yazılımları büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle cihazlara güvenlik sağlayan program indirmek gerekmektedir. Windows’un da kendisine ait bir güvenlik yazılımı vardır. Bu programın adı Windows Defender olarak geçmektedir. Ancak bazı kullanıcılar Windows Defender’ın cihaz korumasında yetersiz kaldığını düşünmektedir. Bu nedenle bu programı kapatmak istemektedir. Peki Windows Defender nasıl kapatılır?



Kullanıcılar, bilgisayarlarına en uygun ve işe yarayan yazılımları yüklemeye özen göstermektedirler. Bu nedenle sistemlerinde var olan ancak yeterince işe yaramayan yazılımları silmeyi tercih ederler. Windows Defender da çoğu kullanıcının kapatmak istediği yazılımlardan biridir. Biz de bu yazımızda Windows Defender nasıl kapatılır sorusunun yanıtını vermeye çalışacağız. Ancak öncelikle bu yazılım hakkında açıklama yapalım.

Windows Defender Nedir?

Windows Defender, Microsoft’un üretmiş olduğu kötü amaçlı yazılımlardan koruyan bir yazılımdır. Bu yazılım, ilk olarak 2006 yılında Windows XP için bir eklenti olarak piyasaya çıkmıştı. Ancak Windows Vista’nın ortaya çıkmasından sonra Windows Defender, işletim sistemine dahili olarak etkin hale geldi.

Windows Defender; Windows XP, Windows Vista, Windows 7 ve daha sonraki bütün sürümlerde yer almaktadır. Özellikle Windows 8 sürümünden sonra Windows Defender üzerinde belirli düzeyde değişimler oldu. Yazılım, Windows 8 ve önceki sürümlerde sadece casus yazılımlara odaklanıyordu. Ancak diğer Windows sürümlerinde virüs koruması da sağlamaya başladı.

Windows Defender’ın eski adı Microsoft AntiSpyware olarak geçmekteydi. Ancak günümüzde Windows Defender adı yer almaktadır. Windows Defender, Windows kullanıcılarının başka bir antivirüs programı kullanmaması halinde işletim sistemini spyware ve malware yazılımlarına karşı korumayı hedeflemektedir.

Yazılım tamamen ücretsizdir ve belirttiğimiz gibi Windows Vista ve sonraki Windows sürümlerinde otomatik olarak yüklü haldedir. Dolayısıyla ek bir antivirüs yazılımınız olmadığı zamanlarda Windows Defender belli oranda koruma sağlamaktadır. Windows Defender, zararlı yazılımlardan gelen tehditleri tamamen yok etmez. Sadece tehlikeyi belirler ve cihazın kullanıcısına bildirir. Daha sonra ise tehdit ortadan kalkana kadar sistemi kontrol altına alır.

Windows Defender Nasıl Çalışmaktadır?

Yazımızda Windows Defender yazılımının ne olduğu hakkında açıklama yaptıktan sonra bu yazılım nasıl çalıştığıyla ilgili de bilgi vermemiz iyi olacaktır. Windows Defender; hızlı tarama, tam tarama ve özel tarama olmak üzere üç farklı tarama çeşidine sahiptir. Bu tarama seçenekleri de cihaz sahibinin ne sıklıkla virüs taraması yaptığıyla ilişkilidir. Örneğin kullanıcı uzun süredir virüs taraması yapmıyorsa tam tarama seçeneğini seçmesi cihaz güvenliği için daha doğru olacaktır.

Eğer kullanıcı düzenli olarak virüs taraması yapıyorsa bu sefer de hızlı tarama seçeneğini tercih etmesi daha doğru olacaktır. Hızlı tarama, birkaç dakika içinde gerçekleşmektedir. Tarama, tehdidin en yüksek olduğu ‘İndirilenler’ ve ‘Windows’ klasörleri üzerine odaklanmaktadır.

Tam taramada ise işlem 1 saat ve üzeri bir sürede gerçekleşmektedir. Bu taramayla bilgisayardaki bütün dosya ve programlar inceleme altında olur. Özel tarama ise risk taşıdığını düşündüğünüz dosya ya da klasörleri taramanıza olanak tanımaktadır.



Tercih ettiğiniz tarama yöntemini seçtikten sonra tarama işlemi başlar. İşlem bittikten sonra kötü amaçlı yazılımlar ‘Tehdit bulundu’ mesajıyla karşınıza çıkacaktır. Bu mesajın altında da virüs içeren dosyalar liste halinde yer alacaktır. Bu listede ‘Eylemleri başlat’ seçeneği vardır. Bu seçenek ile virüs temizlemesi gerçekleşir. Virüs temizleme işlemi sonrasında hangi tehditlerin yok olduğunu ‘Koruma geçmişi’ üzerinden görme imkanınız vardır.

Windows Defender’ın Avantajları Nelerdir?

Yazımızda Windows Defender’ın nasıl çalıştığıyla ilgili bilgi verdikten sonra bu yazılım programının avantajlarından da bahsedelim. Windows Defender tamamen ücretsizdir ve sisteminize yüklü haldedir. Dolayısıyla bu yazılımı indirme zahmetine gerek kalmaz ve yazılıma herhangi ücret ödemek durumunda da olmazsınız.

Windows Defender, cihazınızdaki casus yazılımların neden olacağı değişiklikler için Windows’a gerçek zamanlı bir güvenlik sağlar. Bunun yanı sıra Windows Defender, Microsoft’un SpyNet ağ desteğini bütünleştirerek kişilere Microsoft’taki olası casus yazılım saldırıları ve cihazlarına hangi uygulama sürücülerinin yükleneceğiyle ilgili bilgilendirme yapar. Windows Defender’ın bir diğer avantajı da sistem kaynaklarını neredeyse hiç tüketmemesidir.

Windows Defender, internet üzerinden indirilen dosyalara ve programın uyarılarına dikkat ettiğimiz sürece koruma işlemini yeterli ölçüde gerçekleştirmeye çalışacaktır. Böylelikle Windows Defender’ın avantajları hakkında açıklama yapmış olduk.

Windows Defender’ın Dezavantajları Nelerdir?

Belirttiğimiz gibi Windows Defender, Windows işletim sistemine yerleşik biçimde bir güvenlik yazılımıdır. Bu yüzden güvenilirdir ve cihazı belli ölçüde korur. Ancak bu yazılım, bazı durumlarda kullanıcıları için tamamen işlevsel olamamaktadır. Programın bazı dezavantajları da vardır. Şimdi bu konu hakkında açıklama yapalım.

Eğer farklı bir antivirüs programını bilgisayarınızda kullanmayı düşünüyorsanız Windows Defender’ı bilgisayarınızda aktif tutmak iyi olmayacaktır. Çünkü bu üçüncü taraf güvenlik yazılımları çoğu zaman size açılır bir pencere gönderir ve Windows Defender’ı kapatmanızı ister. Eğer Windows Defender’ı devre dışı bırakmazsanız ya da bu devre dışı bırakma işlemini geciktirirseniz diğer güvenlik yazılımları başarısız olup hata verecektir. Bu yüzden Windows Defender, yazılımlardan yeterli verimi almanızı engellemiş olacaktır.

Windows Defender, güvenlik açığı olan uygulamaları kullanmanızı engellemektedir. Bu engellemeden dolayı da ulaşmak ya da düzeltmek istediğiniz uygulamalara erişiminiz mümkün olmayacaktır. Uygulamanın herhangi bir güvenlik açığı olmadığını düşünüyorsanız Windows Defender’ı devre dışı bırakmanız gerekecektir.

Bilgisayarınızda yüksek koruma sağlayan güvenilir bir antivirüs yazılımı varsa Windows Defender gereksiz yere çalışmış olacaktır. Çünkü bilgisayarda güçlü bir güvenlik yazılımı kullanmanız sizler için yeterli olacaktır. Aksi takdirde iki yazılımın aynı anda çalışması hataya ve bilgisayar kaynaklarını gereğinden fazla tüketmeye neden olacaktır.

Windows Defender Yeterli Bir Güvenlik Yazılımı mı?

Windows Defender, çoğu kullanıcı için yetersiz bir güvenlik yazılımıdır. Çünkü bilgisayarınıza bulaşan virüsleri tamamen yok etmek yerine sizi sadece uyarmakla görevlidir. Bu virüsleri cihazınızdan yok etmek için alternatif yazılımlara ihtiyacınız olacaktır.

Windows Defender, virüsten koruyan diğer antivirüs programlarıyla karşılaştırıldığında bazı noktalarda yetersiz kalmaktadır. Örneğin programın ebeveyn denetimi sadece Microsoft web tarayıcılarında uygulanmaktadır. Diğer web tarayıcılarına güvenlik özelliklerini dahil etmek için ekstra işlemler uygulamak gerekecektir.



Windows Defender her ne kadar casus yazılımlarla ilgili gerçek zamanlı koruma sağlamaya çalışsa da bazen yetersiz kalmaktadır. Bu da cihazın bazen savunmasız kalmasına yol açmaktadır. Bunun yanı sıra Windows Defender’da VPN ve şifre yöneticisi gibi ekstra hizmetler yer almamaktadır.

Bunların dışında Windows Defender bazı kullanıcılar için kullanışsız bir arayüze ve çok fazla güncelleme almama gibi bir eksikliğe sahiptir. Bunun sonucunda da programla ilgili hoşunuza gitmeyen ya da yetersiz bulduğunuz özellikler anında çözüme kavuşmayacaktır.

Antivirüs yazılımları, bilgisayarların kaynağını genellikle oldukça fazla tüketmektedir ve sistemi yavaşlatmaktadır. Dolayısıyla tam anlamıyla koruma sağlamayan ve sistemi yavaşlatan bir programı kullanıp kullanmamak size kalmıştır. Eğer bilgisayarınızda yüksek koruma sağlayan bir virüs yazılımınız varsa Windows Defender’ı devre dışı bırakmayı düşünebilirsiniz.

Windows Defender Nasıl Kapatılır?

Windows Defender’ı kapatmak için çeşitli yöntemler yer almaktadır. Eğer Windows Defender’ı tamamen kapatmak istiyorsanız ‘Kayıt defteri düzenleyicisi’ bölümüne girmeniz gerekecektir. Kayıt defteri düzenleyicisi, Windows’un bütün ayarlarının yer aldığı bir uygulamadır. Bu bölüm zarar görürse bilgisayarınızı açamayıp işletim sisteminizi tekrar kurmak zorunda kalabilirsiniz.

Kayıt defteri düzenleyicisi üzerinden Windows Defender’ı kalıcı olarak kapatmanız riskli olacaktır. Bu nedenle Windows Defender’ı kalıcı olarak kapatmak yerine geçici olarak devre dışı bırakmanız bilgisayarınızın güvenliği için daha iyi olacaktır. Biz de bu yazımızda geçici olarak kapatma işlemi hakkında bilgi vereceğiz.

Windows Defender’ı Geçici Olarak Kapatma

  • Bu işlem için öncelikle bilgisayarınızın ‘Başlat’ menüsüne tıklayın.
  • Ardından menüden ‘Ayarlar’ bölümüne tıklayın.
  • Ayarlar bölümünden de ‘Güncelleştirme ve Güvenlik’ seçeneğine girin.
Windows Defender'ı Geçici Olarak Kapatma - 1
  • Sonra sol tarafta yer alan ‘Windows Güvenliği’ yazısına tıklayın.
  • Karşınıza çıkan seçenekler üzerinden ‘Virüs ve tehdit koruması’ olana girin.
Windows Defender'ı Geçici Olarak Kapatma - 2
  • Virüs ve tehdit koruması ayarlarının altında yer alan ‘Ayarları yönet’ bölümüne tıklayın.
  • İşlemi tamamlamak için ‘Gerçek zamanlı koruma’ bölümünü ve buranın altında yer alan bütün koruma özelliklerini teker teker kapatın.
Windows Defender'ı Geçici Olarak Kapatma - 3

Bu işlem, virüs ve tehdit koruması bölümü üzerinden Windows Defender’ı kapatma işlemidir. Windows Defender’ı geçici olarak kapatma işlemini bir diğer bölüm üzerinden de anlatalım.

  • Yine bilgisayarınızın ‘Başlat’ menüsüne tıklayıp ‘Ayarlar’ bölümüne gidin.
  • Ayarlar bölümü üzerinden de ‘Güncelleştirme ve Güvenlik’ kısmına tıklayın.
  • Ardından ‘Windows Güvenliği’ bölümüne girin.
  • Bu sefer karşınıza çıkan seçeneklerden ‘Güvenlik duvarı ve ağ koruması’ yazısına tıklayın.
Windows Defender'ı Geçici Olarak Kapatma - 4
  • Bu bölümde karşınıza ‘Etki alanı ağı’, ‘Özel ağ’ ve ‘Ortak ağ’ seçenekleri çıkacaktır. Buradan Windows Defender’ı kapatmak istediğiniz ağı seçin ve girin.
Windows Defender'ı Geçici Olarak Kapatma - 5
  • ‘Windows Defender Güvenlik Duvarı’ adında bir yazı göreceksiniz. Bu yazının altında ayarlama işareti yer alacaktır.
  • Bu ayarlama işaretini kapalı hale getirin.
Windows Defender'ı Geçici Olarak Kapatma - 6
  • Windows Defender’ı kapatma işleminin tamamlanması için bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekebilir. Eğer işlem sonrasında Windows Defender kapanmazsa cihazınızı yeniden başlatın.

Bu işlemlerle Windows Defender’ı geçici olarak kapatmış olacaksınız. Windows Defender’ı kapatmayı denerken hata alma ihtimaliniz mevcut. Örneğin bu kapatma işlemini gerçekleştirirken bir ağa bağlıysanız sorun ağdan kaynaklı olabilir. Ağ ile ilgili ayarlarla sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız ağ sağlayıcınıza başvurmanız gerekebilir.

Windows Defender’ı kapattıktan sonra cihazınız yetkisiz erişim konusunda savunmasız kalabilir. Engellenen bir uygulamayı kullanmanız gerekiyorsa güvenlik duvarını kapatmanın dışında ilgili uygulamaya güvenlik duvarı üzerinden izin yetkisi verebilirsiniz. Ayrıca Windows Defender’ı kapatırken ya da kapattıktan sonra herhangi bir hatayla karşılaşırsanız ‘Sorun giderici’ üzerinden yardım alabilirsiniz.

Genel Değerlendirme

Windows Defender, Windows Update ile senkronize bir şekilde çalışır ve Windows işletim sistemini kullanan cihazlara gerçek zamanlı ve tam zamanlı tarama seçeneği sunar. Bu program, cihazınıza zarar verecek casus yazılımlara karşı koruma sağlamaktadır. Bu nedenle Windows Defender, cihazınızda önemli bir göreve sahiptir.

Ancak Windows Defender, bir Microsoft ürünü olduğu için kötü amaçlı yazılımların saldırısı ya da devre dışı bırakmasına karşı hedef halindedir. Ayrıca Windows Defender, bazı durumlarda yetersiz kalmaktadır. Örneğin cihaz korumasını diğer antivirüs yazılımlarına göre daha az sağlamaktadır. Bunun yanı sıra yazılımda VPN desteği olmadığı için cihazınızı her durumda koruyamamaktadır. Bu nedenle cihazınızda ek bir antivirüs programına ihtiyaç duyacağınız anlar olabilir.



Güvenilir ve yüksek performansa sahip bir antivirüs yazılımı indirdiğinizde Windows Defender’ı devre dışı bırakabilirsiniz. Ancak cihazınıza başka bir antivirüs programı indirmeden Windows Defender’ı devre dışı bırakmamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü bilgisayarınızda herhangi bir güvenlik yazılımı olmaması, bilgisayarınızın bütün tehditlere karşı savunmasız olmasına neden olacaktır.

Sizler için hazırlamış olduğumuz Windows Defender rehberimiz burada sona eriyor. Sizler de Windows Defender hakkındaki soru ve düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Dilbilim mezunu Dilara, uzun süredir teknolojik haberleri takip ediyor ve teknolojiyle alakalı içerik üretmekten keyif alıyor. Sosyal medya uygulamalarına ve teknolojik cihazlara da oldukça meraklıdır.