Windows 10 İçin Antivirüs Programına Gerek Var mı?

Windows 10 için antivirüs programına gerek var mı? Windows 10 işletim sistemli bir bilgisayara sahipseniz gerçekten de antivirüs programı edinmeniz zorunlu mu? Gün geçtikçe bilgisayarlarımızı tehdit edecek türden çeşitli zararlı yazılımlar bilgisayar dünyasında kendine yer buluyor. Çeşitli linklerden, maillerden veya güvenli olmayan sitelerden yaptığınız indirmelerden bu zararlı yazılımlar bilgisayarlarınıza bulaşabiliyor.

Bunlar arasında Truva Atı, Adware (Reklam yazılımı), Solucan ve Botnet gibi yazılımlar yer alıyor. Bu yazılımların en masumları sadece tarayıcı tercihlerinizi değiştirirken, bazıları bilgisayarınızın tamamen kontrolünü ele geçirebiliyor. Peki Windows 10 için antivirüs programına gerek var mı? Yazımızın ilerleyen bölümlerinde bahsedeceğimiz gibi elbette antivirüs edinmeniz için haklı sebepleriniz olacaktır. Bu sebeplerden biri de Microsoft işletim sisteminin oldukça popüler olması ve kötü amaçlı yazılım yazarları için potansiyel hedef olmasıdır.

Büyük Hedef Windows

Windows 10 sizin de tahmin edebileceğiniz gibi dünyada en yaygın olarak kullanılan masaüstü işletim sistemidir. Dünyanın her yerinde tercih edilen bir işletim sistemi olarak kötü amaçlı yazılımlar için iştah açıcı bir hedeftir. Diğer bir değişle, Windows 10’dan yararlanan bir kötü amaçlı yazılım yazılırsa, kötü amaçlı yazılımın bulaşabileceği birçok potansiyel hedef vardır. Bu nedenle Windows kullanıcılarının (Windows 7’de kalanlar dahil) kötü amaçlı yazılım yazarları için en büyük hedefler olması şaşırtıcı değildir.

Windows 10 İçin Antivirüs Programına Gerek Var Mı?

Son zamanlarda kötü amaçlı yazılımcıların Apple’ın Mac platformuna olan ilgisi de artmakta. Ancak elbette en çok tehdit altında olan sistem Windows. Özellikle Mac ve Windows’u tehdit eden kötü yazılım türleri arasında bu fark daha da belirginleşiyor. Mac tehditleri genel olarak istenmeyen programlar (PuP olarak da bilinirler) veya reklam yazılımı dediğimiz Adware türünde olmakta. Windows işletim sistemi için geliştirilen kötü niyetli yazılımlar ise bu kadar zararsız ve kolaylıkla devre dışı bırakılacak yazılımlar değil.

Tehdit Seviyesi

Malwarebytes’ın 2019 yılını da kapsayan en son çıkan kötü amaçlı yazılım durumu raporuna bakacak olursak, kötü amaçlı yazılımların miktarları aynı seviyede kalabilir. Fakat asıl endişe uyandıran şey ise, bu tehditlerin daha karmaşık ve çözülmesi zor hale gelmesidir. Kaspersky gibi güvenlik şirketlerinin ise 2019 yılı boyunca kötü amaçlı yazılımlarda artış olduğuna dair açıklamalarda bulunduğunu belirtmekte fayda var. Açıkça görülüyor ki Malwarebytes’a göre reklam yazılımları ve Truva atları (özellikle yasal gibi görünüp aslında olmayan programlar) Windows işletim sistemi için büyük bir sorun. Ayrıca isminden de anlaşılacağı gibi ‘’HackTools’’ denilen, bilgisayarları saldırıya açık hale getiren programların kullanımında da artış mevcut. Üstelik bu araçların kullanım oranı yıldan yıla %42 artıyor.

Fidye yazılımlarındaki artış da aynı zamanda bambaşka bir tehdit unsuru. Fidye yazılımlarını kısaca açıklayacak olursak, bulaştığı sistemdeki belgeleri ve dosyaları erişime engelleyerek kullanıcıdan para talep eden yazılımlardır. Fidye yazılımları, ülkelerde meydana gelen krizlerden faydalanıp mevcut tehdit seviyesini başka bir boyuta taşıyorlar. Üstelik kötü amaçlı yazılımcılar Windows 10 sistem yapısına uygun daha da komplike fidye yazılımları çıkarıyorlar. Bütün bunlar da Windows 10 işletim sisteminiz için antivirüs programı edinmenizi zaruri hale getirebilir.

Windows Defender

Windows 10’daki mevcut tehditlere ve antivirüs programı gerekip gerekmediğine değindikten sonra başka bir tartışmalı konuya geçelim; Windows Defender. Windows Defender, Windows yüklü bilgisayarların varsayılan zararlı yazılım koruma programıdır. Çoğu kişi Windows Defender’ın sağladığı korumaya güvenir ve Windows’un yerleşik uygulaması olan Windows Defender’ı yeterli bulur. Peki gerçekten yeterlidir diyebilir miyiz? Buna evet veya hayır şeklinde net bir cevap veremeyeceğiz. Windows Defender, eskiden güvenlik konusunda oldukça alaya alınırdı fakat çeşitli güncellemelerle bu durum geçmişte kaldı. Bugünün Defender’ı aslında bilgisayarınızı sadıkça koruyabilen güçlü bir uygulamadır ve bağımsız test laboratuvarlarından gelen raporlarda etkileyici bir sıralama elde etmiştir.

Ancak gerçek şu ki, Windows Defender güvenebileceğiniz bir çözüm olsa da daha fazla işlevsellik sunan ve ücretsiz olan üçüncü taraf antivirüs uygulamaları vardır. Bu nedenle daha fazla özellik ve daha iyi güvenlik elde etmek için Windows Defender’ın yerini alacak önde gelen ücretsiz antivirüs uygulamalarından birini yüklemeye değer. Ayrıca antifidye yazılımı kalkanları veya ek web tarama koruması gibi ekstra koruma katmanlarıyla bilgisayarınızdaki güvenlik düzeylerini önemli ölçüde artırmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ücretli bir antivirüs kullanmayı bile gözden geçirebilirsiniz.

Windows 10 İçin Antivirüs Programına Gerek Var Mı?

Özetlemek gerekirse bu yazımızda sizler için Windows 10 için antivirüs programına gerek var mı sorusunu ele aldık. Ele alırken Windows işletim sisteminin tehditlere açık olmasına, mevcut tehdit seviyesine ve Windows Defender konusuna da değindik. Sorunun cevabına gelecek olursak bizler, karar vermede size yardımcı olabilecek bilgileri derleyerek size bir rota çizdik. Hangi yolu seçerseniz seçin, Windows 10 için bir antivirüs programı edinmek ve Windows Defender tarafından sağlanan varsayılan güvenlik düzeylerinde yükseltme yapmak bizce akıllı bir seçim olacaktır.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Okumayı ve eleştirmeyi sever. Motor sporlarının sıkı takipçisi. Petrolhead.