TikTok Yasakları VPN Kullanımını Artırdı

TikTok yasakları VPN kullanımını artırdı. TikTok’un bazı ülkeler tarafından yasaklanması ve kısıtlanması sebebiyle TikTok kullanıcıları sanal özel ağlara yönelmeye başladı.

VPN hizmetleri, kullanıcıların şifreli bir tünelden çevrim içi bir hizmete erişmesine ve böylece uygulama engellemelerinden kaçınmasına yardımcı oluyor. VPN hizmetleri, sansürlenmiş içerik veya uygulama yasaklamalarına kadar kullanıcıların internet üzerindeki kısıtlamalardan kurtulmaları için uzun zamandır popüler bir çözüm aracı olmuştur.

94 ülkede 3.000’den fazla sunucuya sahip olan ExpressVPN başkan yardımcısı Harold Li, “Hükümetler, vatandaşlarının erişebileceği bilgileri kontrol etmeye çalışıyor ve engelliyor. Bu nedenle, VPN hizmetini kullanıcılara dünya çapında engellenen sitelere ve hizmetlere erişebilmesi için sunuyoruz.” dedi.

Nitekim ExpressVPN’in web sitesi, ABD hükümetinin olası bir TikTok yasağı duyurusu ardından, trafiğinde haftalık %10 oranında bir artışla karşılaştı. VPN hizmetleri; Japonya ve Avustralya hükümetlerinin TikTok’u engelleyebileceklerini söyledikten sonra trafikte sırasıyla %19 ve %41’lik bir artış oranını kaydetmişti.

Hindistan hükümeti TikTok’u resmi olarak kapattığında ExpressVPN web trafiğinde % 22’lik bir artış görülmüştü. TikTok‘un ulusal güvenlik yasasının yürürlüğe girmesinin ardından gönüllü olarak çekildiği Hong Kong’da da % 10’luk bir trafik artışı kaydetti.

Hükümetler Vatandaşların VPN Hizmetlerine Erişimini Zorlaştırıyor

Hükümetler, kullanıcıların VPN’lere erişmelerini yerel uygulama mağazalarından kaldırarak zorlaştırabilir. Kullanıcılar, genellikle yerel bir kredi kartına sahip olmak gibi engelleri içeren başka bir bölgesel uygulama mağazasına kaydolmak zorunda kalacaktır. Ülkeler ayrıca VPN kullanımını yasa dışı hale getirebilir, kullanıcılara para cezası uygulayabilir, hatta Çin’in yaptığı gibi VPN satıcılarına hapis cezası verebilir.

TikTok yasakları VPN kullanımını arttırdı

Harold Li, “Potansiyel yasakların nasıl uygulanacağını henüz bilmiyoruz ve kullanıcıların VPN kullanmanın yanı sıra yerel SIM kartlarını çıkarmak gibi diğer aşamalardan geçmeleri gerekebilir.” dedi.

Kullanıcılar yasaklı uygulamalara alternatifler arayabilir ancak değişen hizmet şartları kullanıcıların yüksek maliyetlerle karşılaşmasına sebep olabilir.

Örneğin, ABD’de olası bir WeChat yasağı Çinli mesajlaşma uygulaması kullanıcılarını uygun bir alternatif arayışına sokar. ABD’deki Çin vatandaşları için WeChat, Çin’deki ailelerine ve arkadaşlarına ulaşmanın tek yoludur. Bu uygulamaya gelebilecek bir yasak milyonlarca kullanıcının VPN hizmetlerine yönelmesine neden olacaktır.

WeChat, rakipleri Telegram ve Whatsapp’ın aksine, Çin’de hala erişilebilir durumda. Uygulama, 7-9 Ağustos tarihleri ​​arasında iOS sosyal uygulamalarının Çin sıralamasında şu anda 36. sırada. Çin’deki diğer kullanıcılar, ABD’deki yakınlarıyla iletişim halinde kalmak için yine engellenmemiş olan iMessenger’ı kullanıyor, ancak bu seçenek yalnızca iPhone kullanıcılarına özel.

Dünya çapında bireyler ve işletmeler, hizmet kesintilerine uyum sağlamaya giderek daha fazla ihtiyaç duyuyor. Ücretsiz ve açık internete erişimini kaybetme riski her geçen gün artmakta. Bu tarz yasaklardan kurtulmanın tek yolu VPN hizmetleri kullanmaktan geçiyor. TikTok yasakları VPN kullanımını artırdı fakat ülkenizde VPN kullanmanın cezai bir yaptırımı varsa sosyal ağ özgürlüğünüz kısıtlanmaya devam edecek.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

2006 yılından bu yana web yayıncılığı ile ilgilenen Yiğit, WordPress ve Ruby programlama dili fanatiğidir. Yaklaşık 15 yıldır teknoloji, internet ve programlama hakkında Türkçe içerikler üretmeye devam ediyor.