Rocket Lab 13.Görevinde Başarısız Oldu

Rocket Lab’ın bu gece gerçekleştirdiği 13.görevi, roketin fırlatışının ardından hız ve irtifa kaybetmesiyle başarısız oldu. Roket 193 kilometre irtifaya çıktıktan sonra sıkıntı yaşadı. Bu başarısız fırlatışın ardından Rocket Lab, roketini ve roketin taşıdığı uyduları kaybetti.

Şirketin Electron adlı roketi bu gece 00:12 TSİ’de Rocket Lab’ın Yeni Zelanda’da bulunan Mahia Yarımadası’ndaki birincil fırlatma tesisinde fırlatıldı. Lansman başladığı sırada hiçbir sorun gözükmüyordu. Fırlatış da ilk olarak sorunsuz gerçekleşti. Electron 193.8 km kadar irtifaya sahip oldu. Fakat fırlatıştan 6 dakika sonra roketten canlı video durdu. Rocket Lab’ın canlı olarak verdiği veriler doğrultusunda, Electron ilk olarak hız kaybetti ardından da aracın irtifasının düşüşe geçtiği gözlendi. Bu anları roketten canlı yayının durması sebebiyle izleyemedik.

Rocket Lab irtifa kaybından sonra roketin canlı yayınını kesti ve kontrol merkezinden canlı yayın yapmaya başladı. Fakat bir süre sonra roketten canlı görüntü gelmeyince sonunda canlı yayını tamamen sonra erdirdi. Ardından şirket, uçuş sırasında Electron roketinin kaybolduğunu açıkladı.

Rocket Lab CEO’su Peter Beck başarısız fırlatışın ardından tweet attı. Beck, Twitter üzerinden özür diledi ve “Müşterilerimizin uydu teslimatlarını yerine getiremediğimiz için üzgünüz. Sorunu en yakın zamanda tespit edeceğimizden ve en kısa sürede normal düzene döneceğimizden emin olabilirsiniz.” açıklamasında bulundu.

Başarısızlık Pahalıya Patladı!

Pics Or It Didn’t Happen adı verilen görevde Electron aracı genellikle Dünya’yı görüntülemek için kullanılan küçük boyuttaki uyduları taşıyordu. Birincil yük Canon Electronics’e ait yüksek çözünürlüklü ve geniş açılı kameralarla Dünya’yı görüntülemek için tasarlanmış CE-SAT-IB idi. Roket aynı zamanda Dünya’yı yukarıdan görüntülemek adına tasarlanmış Planet şirketine ait 5 adet SuperDove uydusu taşımaktaydı. Son yük ise In-Space Mission’dan Faraday-1 adlı küçük uydu idi. Fakat teslimatta Rocket Lab başarısız oldu ve bu siparişler de roketle birlikte kayboldu.

Planet CEO’su Will Marshall, uyduların kaybolduğunu açıkladı ve şirketin bu yaz lansmanları için fazladan uyduya sahip olduklarını söyledi. Will Marshall yaptığı açıklamada “Bu sonuç ihtimallerimiz dahilindeydi. Ve fırlatma başarısızlığı riski Planet’in her zaman hazır olduğu bir risktir.” ifadelerini kullandı.

Rocket Lab kuruluşundan bu yana 12 farklı görevde 53 uzay gemisini Dünya’nın yörüngesine yerleştirdi. Şirketin çoğu fırlatışı da başarılı oldu. Rocket Lab’ın 2017’deki ilk uçuşu “It’s a test” (bu bir test) planlanan şekilde gitmeyen tek uçuştu. Rocket Lab’ın diğer görevleri o zamandan beri mükemmeldi. Ta ki bu geceye kadar. Bu başarısızlık şirketin ilk büyük başarısızlığı oldu.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Özgür Doğan (Okunuşu: Özgür Do:an) : Teknoloji içerikleri yazmayı ve okumayı seven kişi, kimse, topluluk.